• You are currently viewing Näin pysyt järjissäsi energisten poikien äitinä – 5 kohtaa

  Näin pysyt järjissäsi energisten poikien äitinä – 5 kohtaa

  Kävin yksi päivä miettimään, että miten ihmeessä pysyin järjissäni silloin, kun kolme isointa poikaani olivat pieniä. Energisten poikien äitinä, meno oli välillä sellaista, että miten ihmeessä selvisin niistä ajoista hengissä? Meillä se vauhdikkain vaihe oli varmaankin silloin kuin Ossian oli 6 vuotta, Oliver 4 vuotta ja Oscar 2 vuotta.

  Katsoin videonpätkää, jossa pojat hyppivät sängyllä voltteja ja yksi mätkähti maahan. Meno jatkuu kaikesta huolimatta. Katson kuvaa, missä olen poikien kanssa junalla Helsingissä ja pitkän riehumisen jälkeen, kukaan heistä ei jaksa kävellä. Minulla on yhdet matkarattaat. Sijoitan yhden kuomun päälle istumaan, yhden vaunujen alle tavaratilaan ja yhden vaunuihin. Se joka istuu vaunuissa huutaa täyttä huutoa, koska haluaisi kävellä. Muistan kuinka hiestä märkä olin, kun lykin niitä vaunuja ja kuuntelin yhden huutoa koko matkan kotiin.

  Voi niitä aikoja!

  Katson videota, jossa pojat juoksevat ympyrää kalsareilla kotona, miekat ojossa edessä ja viitat virtaviivaisena takana. Katson kuvaa, missä yritän saada pojat valokuvaa varten vierekkäin sohvalle istumaan, kuvassa näkyy pelkkiä vauhtiraitoja, kun pojat sinkoavat kaikki eri suuntiin. Nauroin kuvaa, missä pojat valmistautuivat munamiesleikkiin. Leikki oli sitä, että pomppivat munina pitkin asuntoa, kunnellen samalla laulua ”pomppu fiilis”.

  Katson näitä videoita ja kuvia ja ihmetelin, että miten jaksoin? Samalla huokaisten, kuinka ihanaa aikaa se oikeasti olikaan! Pienet pojat ovat vaan niin ihania.

  Munamiehinä!

  Näin pysyt järjissäsi

  Pienten energisten poikien kanssa voi kuitenkin pysyä järjissään ja on joitain keinoja, jotka voivat helpottaa arkea vauhdikkaan poikakatraan kanssa.

  1. Keksi niille tekemistä

  Niin kauan, kun pojilla on tekemistä, olet turvassa. Aloita pojille joku aikaa vievä leikki tai kannnusta heitä vaikka kokeilemaan erilaisia rooliasuja ja -leikkejä. Rakenna kotiin tempurata ja ottakaa aikaa, kun se suoritetaan. Mitä ikinä. Kunhan pojilla on tekemistä, niin he eivät siirry tekemään mitään älytöntä.

  Lue myös: Rakenna temppurata kotiin

  2. Ulkoilkaa tarpeeksi

  Muistakaa käydä kuluttamassa energiaa ulkona. Aidattu leikkipuisto on yksi kätevimmistä keksinnöistä väsyneelle äidille.  Jos pojilla on energiaa ja vauhtia enemmänkin, he kyllä keksivät keskenään puistossa vauhdikkaita touhuja, joihin ei äitiä tarvita. Jos äiti haluaa kirmata mukana, hippa leikkipuistossa vie kivasti energiaa.

  3. Tarkkaile lasten ruokavaliota

  Kaikki eivät tähän usko ja on tehty tutkimuksiakin tätä vastaan, mutta minä olen ainakin huomannut selvän eron lapsissa jos syövät, mitä sattuu ja jos hieman katsoo, mitä pistävät suuhunsa. Erityisesti tämän huomaa meidän ADHD -pojassa. Sokeri ja lisäaineet ovat ainakin niitä, mitä kannattaa vältellä. Jos on sadepäivä ja olette ajatelleet pysyä kotona koko päivän, voi erityisesti silloin helpottaa omaa elämäänsä välttelemällä sokeria.

  Lue myös: Ruokavaliosta helpotusta vilkkaille lapsille

  4. Anna poikien olla poikia

  Enkä tarkoita tällä nyt missään nimessä huonoa tai epäasiallista käytöstä. Se ei ole pojille ominaista toimintaa, sen enempää kuin tytöillekään. Tarkoitan sitä energisille pojille ominaista ”sattuu ja tapahtuu” meininkiä. Monen pojan perheessä siltä ei voi välttyä. Et voi välttyä painilta, et voi välttyä miekkailulta ja et voi välttyä kisailulta, minkä johdosta saattaa välillä käydä niin, että pallo lentää suoraan ikkunaan. Säästät todella paljon hermojasi, jos et yritä kontrolloida monelle pojalle hyvin tyypillistä käytöstä, heidän yhdessä ollessaan. Tietysti niille on oma paikkansa ja aikansa. Luokaa yhteiset säännöt kotiinne ja niitä noudatetaan.

  5. Muista, kaipaat tätä vielä joskus

  Usko minua, sinä todella tulet kaipaamaan näitä aikoja vielä joskus. Meidän neljäs poika on niin paljon rauhallisempi kuin isoveljensä, joten hänen kohdallaan meno oli jo hyvin erilaista. Toki painimiset ja muut näkyvät hänenkin kanssaan. Isoveljet ne opettivat. Kun isommat poikamme kasvoivat, meno muuttui huomattavasti helpommaksi. Nyt (pojat 13, 11, 8 ja 5) ja osaan jo kaivata niitä aikoja, kun nuo kolme isointa hurjapäätä viilettivät menemään pitkin kämppää ja tekivät minut lähes hulluksi.

  Lue myös: Näitä asioita jään kaipaamaan pienissä pojissa

  Ajattele, että sille on ehkä joku syynsä, miksi juuri sinusta tuli energisten poikien äiti!

   

  Vastaa