• You are currently viewing 40 vuotta!10 asiaa on paremmin nyt, kuin 20-vuotiaana

  40 vuotta!10 asiaa on paremmin nyt, kuin 20-vuotiaana

  Tänään täytän 40 vuotta. Siis minä, 40 VUOTTA! En voi uskoa tätä oikein todeksi.

  Vastahan minä olin 6-vuotias, työntelin tummanpunaisia nukenvaunuja pihalla ja keräsin kastematoja taskuihini. Vastahan minä olin 10-vuotias, näsäviisas pikkutyttö, joka joutui koulussa aina ongelmiin. Vastahan minä olin 16-vuotias, istuin jäätelöllä Hämeenlinnan keskustassa ja ohikulkeva poika huomautti, että minulla on kauneimmat silmät, mitä hän on koskaan nähnyt. Vastahan minä olin 21-vuotias, tapasin mieheni urheiluopistossa ja rakastuin. Vastahan minä olin 26-vuotias, sain esikoiseni, itkin ja tulin äidiksi. Mihin nämä vuodet vierivät?

  Vähän herkistelen nytkin. Yhtä aikaa siitä onnesta, että olen saanut elää näinkin pitkään, kiitos elämä! Ja samalla siitä surusta, että parhaimmassakin tapauksessa, olen jo kutakuinkin puolivälissä elämääni. Nyt jo?

  Melankolisesta tunnelmasta huolimatta, päätin piristää itseäni ja miettiä 10 asiaa, mitkä on paremmin nyt, kuin 20-vuotiaana. Kyllä se tästä taas lähtee… uusi nousu. Eikös keski-ikäset naiset taas yllättäen villiinny uudelleen? Sitä odotellessa.

  Onnea mä! 

  40 vuotta, mikä on paremmin kuin 20 vuotiaana?

  1. Osaa katsoa asioita laajemmin

  Missään nimessä kaikki 40-vuotiaat eivät tähän taitoon kykene, mutta olen huomannut, että usein sellainen kapeakatseisuus väistyy, kun ikää tulee lisää. Ehkä se on aikuistumisen merkki, että pystyy miettimään asioita sen oman tilanteen ulkopuolelta enemmän.  20-vuotias myös usein ajattelee, että hänen näkemyksensä ja mielipiteensä on se ainoa oikea. Ei ymmärretä, että vaikka se onkin oikea minulle, se ei ole oikea ehkä jollekin toiselle. Tämän useimmat 40-vuotiaat jo ymmärtävät. (Ei kaikki!)

  2. Draama ei kiinnosta

  Tämä voi olla ihmistyypistäkin kiinni, toki jotkut ihmiset draamailevat läpi elämänsä. Omalla kohdallani se nuoruuden draaman hakuisuus on väistynyt ja nautin nyt tästä poikien keskellä elämisestä ja  sen suoruudesta ja helppoudesta. En kaipaa draamaa muuallekaan enää. En harrastuksiin, en perhekuvioihin, en työpaikalle, enkä ystävyyssuhteisiin. Olen mielelläni draamavapaa ja jos jossain ihmissuhteissa alkaa sitä draamaa syntymään, siirryn mielelläni vähän sivuun.

  3. Ulkonäkö merkkaa vähemmän

  En nyt nuorenakaan ole ollut mikään itseni tällääjä, mutta kuitenkin ulkonäkö jonkin verran enemmän merkkasi minulle kuin nykyään. Näin varmasti käy ihan luonnostaankin. Kun vanhenee, nuorten kanssa ei voi kisailla kauneudesta enää. Osa toki jää jumiin sinne ja koittaa keinolla millä hyvänsä pysyä nuoren näköisenä. Ehkä silloin ei ole päässyt eteenpäin siitä nuoruudesta? En tiedä, mutta omalla kohdallani sellainen itsensä hyväksyminen myös 40-vuotiaana on ollut ihan voimaannuttava juttu. Se, että kauneus on katoavaista ja meillä on oltava aika paljon muuta tarjottavaa maailmalle kuin kauneutemme.

  4. Tuntee itsensä läpikotaisin

  Kun on 40 vuotta, niin tässä iässä on tullut tehtyä jo sen verran virheitä, että todellisen minänsä tuntee todennäköisesti todella hyvin. Tietää melko hyvin, mitä elämältä haluaa, millainen kumppani sopii rinnalle ja minkä tyyppisten ystävien kanssa on hyvä olla. Vaikka ammatti saattaa vielä vaihtua 40 vuoden jälkeenkin, on tässä vaiheessa usein kuitenkin jo kokeillut monenlaista työtä ja ammattia. Näkemys siitä, minkä tyyppistä työtä ja millaisilla työajoilla haluaa tehdä, on kutakuinkin jo rakentunut.

  5. Perhe on valmis

  Omalla kohdallani se aiheutti vähän kriisiä, että perheeni on valmis ja mitään odotettavaa sen osalta ei enää ole. Mutta kun sen kriisin pääsi ylitse, sitä tajusi kuinka hienoa se myös on. Sitä on kaikki nämä vuodet jännittänyt millainen perhe minulle vielä joskus tulee. Minkälaisia lapsia saan, jos edes saan. Millainen on kotini ja mieheni. Millaista on elämä sitten kun olen 40-vuotias. No nyt olen 40-vuotias, ei tarvitse enää jännittää ja odottaa ja ihmetellä. Voi vain elää ja nauttia.

  6. Kotona on hyvä olla

  40-vuotiaana kotona on se kaikki, mitä tarvitsee. Paras on olla silloin, kun on omassa kodissaan, omien rakkaidensa kanssa. Kiirettä piisaa, mutta henkisellä tasolla ei olisi kiire mihinkään. Ei tarvitse juosta kekkereihin, jos ei huvita. Ei tarvitse ottaa hyviä kuvia itsestään sosiaaliseen mediaan, jos ei huvita. On täysin olemassa, vaikka ei näkyisi sen kummemmin missään. Tuntuu, että kun on kotona, villasukat jalassa ja omat rakkaat kainalossa, on kaikki siinä ja sydän on täynnä. Levottomuus on väistynyt.

  7. On itsevarmempi

  Usein 40-vuotiaat ovat melko itsevarmoja, verrattuna nuoriin. Enää ei niin haittaa, mitä muut minusta ajattelevat ja toisaalta ymmärtää myös sen, että aika harva ajattelee minua oikeastaan ollenkaan. 20-vuotias luulee kaikkien muiden puhuvan hänestä, ja miettivän, miltä hän näyttää ja mitä hän tekee. 40-vuotias tajuaa, että kukaan ei oikeastaan silloinkaan ajatellut minua, vaan jokainen mietti lähinnä vain itseään. Ja sitä, mitä muut minusta ajatteli. 

  8. Hyvä ruoka on tärkeämpää, kuin parhaimmatkaan bileet

  Hyvän ruuan merkitys on kasvanut ihan merkittävästi. Nuorena ulkomaanmatkoilla biletys ja juomat menivät kirkkaasti johtoon, jos mietti mitä kaikkea lomaltaan odotti. Nyt se on hyvä ja laadukas ruoka. Odotan aina eniten hyvää ruokaa, menin sitten juhliin, lomalle tai iltaa istumaan ystävien kanssa. Hyvä ruoka on noussut arvoasteikossa todella korkealla. Minusta tämä on aika kiva muutos. Ruoka kun on, melko mukava asia.

  9. Joku muu on tärkeämpää kuin sinä itse

  Kaikista ei tietenkään tule koskaan vanhempia, mutta suurimmalle osalle meistä on tähän ikään mennessä joku muu ihminen tullut niin tärkeäksi, että hänen puolestaan tekisi mitä vaan. Vanhempina ne on tietysti omat lapset. Yhtä tärkeä voi olla myös oma puoliso, kummilapsi tai vaikkapa sisarus. Silti on olemassa hyvin todennäköisesti joku, jonka puolesta olisi valmis vaikka kuolemaan. Siinä on omat inhottavuutensakin siinä tunteessa, kuten jatkuva pelko toisen puolesta. Mutta pääsääntöisesti se kuitenkin tuntuu siltä, että se on se syy, miksi me täällä maapalolla yleensäkin olemme. Pohjaton rakkaus jotain toista kohtaan.

  10. Seksi on parempaa vuosi vuodelta

  Näin se vain on.

  Jonna 20v, Jonna 40v

  Kommentit

  1. Milla

   Aamen. Mietin samoja asioita vuosi sitten, kun täytin ja sanoinkin silloin, että on oikeastaan aika kivaa olla 40 ja keski-ikäinen. Eli tervetuloa joukkoon ja onnea! 😊

   1. Jonna

    Kiitos. Kyllä tämä tästä vielä iloksi muuttuu…

  2. Minna M

   Onnea!
   Kuulostsa tutulta! Kaikki 10 kohtaa. Itse täytin 40 viime syksynä.

   1. Jonna

    Onnea näin jälkikäteen!

  3. Tanja Koistinen

   Allekirjoittan kaikki kohdat.
   Täytin tammikuussa 40 ja elämäni on nyt hyvää.

   1. Jonna

    onnea myöhässä! Ja niin on! 🙂

  Vastaa