• You are currently viewing Millainen äidin kuuluu olla?

  Millainen äidin kuuluu olla?

  Millainen äidin kuuluu olla?

  Äiti tuo hellä ja lämpöinen 
  uhrautuvainen ja jalo, 
  ahkera, pullantuoksuinen 
  kiiltää puhtauttaan koko talo. 
  Ei lie äidin sydäntä hellempää 
  kunnon äiti ei helposti suutu, 
  äiti aina jaksaa vain ymmärtää 
  ei viisautta äideiltä puutu. 

  Vitun stereotypiat, sanonpa vaan. Olen nyt 29-vuotias, kohta kolmekymmentä. Sain esikoiseni ollessani epävarma 21-vuotias, ja se epävarmuus kipitti helppoa aasinsiltaa pitkin suoraan tuoreen ja haavoittuvan äitiyteni syvimpään ytimeen. Kun se jäi sinne asumaan ja imi itseensä jatkuvasti lisää painolastia neuvoloiden lehtisistä, sosiaalisesta mediasta, lehdistä, uutisista ja toisista äideistä. Kun mietin, millainen äidin kuuluu olla, ainoa ajatus oli että ei ainakaan tällainen.

  Olenko vääränlainen äidiksi?

  Ulos se purkautui todella paskamaisena muiden arvosteluna, väsymyksenä, ahdistuksena.  Tunsin olevani täysin vääränlainen. Peiliin katsoessa koin, että en näyttänyt äidiltä. En kuulostanut äidiltä. En ajatellut kuin äiti.  Tarvitsin ja tarvitsen toisinaan tilaa, joskus väsyn hirveän helposti ja suusta pääsee sammakkojen lisäksi liuta kirosanoja.

  Minä istun, mietin ja käsitän 
  en mittoja noita täytä, 
  ja jos oikein asian ymmärrän 
  en kai äidiltä edes näytä. 
  Vajoan penkissä alaspäin 
  hymyn yritän esiin kaivaa, 
  en tunnista kehuista itseäin 
  yhä enemmän tilanne vaivaa. 

  Kai äitinä inhimillinen 
  on otteeni elämään tähän 
  minä aina jaksa rakastaa en 
  vaan vihaankin joskus vähän 
  Minä suutun joskus niin tosissaan, 
  että ihan ravistaa tekisi mieli 
  ja suuria tulia aikaan saa 
  tää liukas ja terävä kieli 

  Irti epävarmuudesta

  Yhdeksässä vuodessa sekin tilanne on luojan kiitos muuttunut. Toki pohdin ja peilailen omaa vanhemmuuttani, ja haluan kehittää itseäni tietyillä tavoilla. Mutta nyt kuitenkin tiedän, ettei ole normeja joita kuuluu täyttää. Että en ole huonompi siksi että suutahdan, tai sanon voi perkele. Tiedän varmaksi, että en ole ainoa, joka kokee epävarmuutta. Kaikkien suurten tekijöiden maalaama kokonaiskuva on iskostunut niin syvälle meihin, että sitä on vaikeaa kaivaa sieltä pois. On ahdistavaa ja kuluttavaa pyrkiä kohti jotain kaunista kuvitelmaa äitiydestä, vain siksi että sellainen kuuluu olla. Että äidin kuuluu näyttää tältä, pitää koti tällaisessa kunnossa, tehdä sellaista ruokaa ja kuluttaa aikaansa näin.

  Huono omatunto ja syyllisyys 
  meitä äitejä usein vaivaa 
  kehut silloin tuntuvat pahalle 
  ne arpia auki vain kaivaa 

  Ainoa, mitä äidin kuuluu, on rakastaa lastaan

  Hyvä äiti voi olla laiha, lihava, normaalipainoinen, kalju, tatuoitu, kiroileva, siivousfriikki, boheemi, sohvaperuna, liikunnallinen…you name it. Eikä aina tarvitse olla mitenkään hyväkään – mä oon ainakin semmonen ihan OK. Lasten kanssa ohimeneviä epävarmuuden hetkiä ei varmaan voi välttää – ainakin itse törmään tosi usein sellaisiin tilanteisiin, joissa joudun tosissani miettimään että mitä hemmettiä tässä pitäisi tehdä?! Mutta on liian suuri asia yrittää muuttaa omaa äitiyttään joksikin muuksi. Millainen äidin kuuluu olla- kysymykseen ei ole oikeaa vastausta, ei tiettyjä raameja. Ainoa, mitä äidin kuuluu, on rakastaa lastaan – ja raskaimpina hetkinä senkin tunteen hakemiseen saa mennä hetki.

  Jospa kehujen ylitsevuotavien 
  sijaan sanoa vaikka voisi 
  jotain armollista ja pehmeää 
  se kuin musiikki korvissa soisi 
  Jos kuulisi hetkenä sellaisena 
  kun mieli ei taivaisiin yllä 
  että selviät ihan kivasti 
  ja äitinä riität kyllä.

  *osa Tuulikki Jääskeläisen runoa

  Oletteko te kokeneet epävarmuutta äitiydessänne? Olisi mukavaa kuulla teidän kokemuksia ja mielipiteitänne aiheesta – asetetaanko äideille raamit?

  Vastaa