• You are currently viewing Tästä syystä perhevapaiden tasapuolinen jakaminen olisi hyvä!
  Meidän pieni perhe aikanaan. Onneksi sain hoitaa Ossianinkin kotona pitkään. Kuva: Brendan Delany

  Tästä syystä perhevapaiden tasapuolinen jakaminen olisi hyvä!

  Useasta suunnasta toivotaan perhevapaauudistusta, jossa ideana olisi perhevapaiden tasapuolinen jakaminen. Eli se, että hoitovapaat jaettaisiin miesten ja naisten kesken tasan. Syynä tähän pääasiassa se, että vanhempainhoitovapaan tasaamisen vanhempien kesken nähdään lisäävän sukupuolten tasa-arvoa työssä ja palkkauksessa. Tilaston mukaan suomalaisten isien osuus maksetuista vanhempainrahoista vuonna 2015 oli vajaat 10 prosenttia, se tarkoittaa, että isät painavat enemmän töitä.

  Minä olin aluksi tätä ajatusta vastaan. Minusta kun oli kiva olla kotona lasten kanssa, enkä pidä ajatuksesta, että minua määräiltäisiin valtion suunnalta. Äitiys- ja hoitovapaa-ajat ovat olleet elämäni parasta aikaa ja olisi ollut todella surullista, jos valtio olisi minut määrännyt töihin ja mieheni kotiin. Minusta valinta pitää olla perheellä itsellään.

  Lue myös: Miksi isät toimivat perheissä vain statisteina?

  Meille molemmille tämä meidän systeemi sopi paremmin kuin hyvin. Valintaa ei tehty palkan takia, vaan siksi, että minä halusin jäädä kotiin. Miehelle sillä ei ollut niin suurta merkitystä, tai hän ei ainakaan sitä ääneen ilmaissut. Tämän lisäksi meidän kohdalla olisi ollut sulaa hulluutta miehen jäädä kotiin ja minun mennä töihin, koska mieheni työajat olivat huomattavasti mukavammat perhettä ajatellen. Hän oli työssä vain 2 päivää viikossa. Jos minut olisi pakotettu töihin, niin siinä olisi hävinnyt ennen kaikkea meidän lapset. Nyt he saivat meiltä molemmilta paljon aikaa koko pikkulapsiajan. Onnekkaita poikia.

  neljä poikaa
  Mitään en olisi tehnyt mielummin, kuin ollut näiden ihanien kanssa kotona, kun olivat pieniä.

  Perhevapaiden jakaminen tasaisesti on hyvä, koska…

  Sitten aloin ajattelemaan tätä asiaa uudestaan. En enää omalta kannaltani (naisena), vaan enemmänkin poikieni kannalta tulevina miehinä.

  Minun aikani pienten vauvojen vanhempana meni jo, luojan kiitos sain olla lasteni kanssa juuri niin paljon kuin halusin. Poikieni aika on vasta tulossa, olisi kiva, että hekin saisivat olla lastensa kanssa niin paljon kuin haluavat. Nainen ei voisi yksin päättää, että hän haluaa jäädä kotiin ja miehelle ei sitä vaihtoehtoa annettaisi. Niin kuin usein käy nykyisin.

  Lue myös: Lantionpohjalihakset tiukaksi Perfect PFE laitteella

  Ajatelkaa miten hienoa tämä on meidän poikien äitien kannalta. Meidän pojat jää joskus vielä kotiin lasten kanssa. Eli se pelottelu siitä, että äidin vanhemmista tulisi läheisempiä lapsenlapsille, koska äiti hoitaa lapset ja suosii omia vanhempiaan, voidaan jatkossa unohtaa. Isäkin on kotona lasten kanssa vähintään yhtä paljon ja voi tuoda lapset omille vanhemmilleen (eli meille) vaikka joka ikinen päivä, eikä sitä ole miniä estämässä.

  Me poikien äidit saamme luoda lapsenlapsiimme jatkossa upean suhteen, koska voimme hoitaa tuon suhteen luomisen kokonaan lasten isän kanssa sopimalla (oman poikamme), joka on lasten kanssa päivisin kotona, kun miniä on töissä. Loistavaa!

  Tämä olisi siis hieno uutinen, jos ajatellaan tasa-arvo keskustelua ja palkkojen, sekä perhevapaiden tasoittumista. Tästä hyötyisi isät todella paljon. Hekin saavat tehdä kevyemmin töitä ja nauttia lasten kanssa kotona, kun taas perheen äidit paiskii töitä, tuo ruuan pöytään ja elättää. Naisten palkat nousevat ja perhevapaat jakaantuvat tasaisemmin, mikä tuo taas isille hyötyä mahdolliseen huoltajuuskiistaan. (Mikä ei ole nyt lainkaan reilu).

  Vaikka tasa-arvon kannalta, en itse henkilökohtaisesti näe tasapäistämistä yleisesti hyvänä ratkaisuna, ehkä kuitenkin tässä jutussa olen sen kannalla. Ainakin pojat ja tulevat miehet voittaisivat ja samalla me poikien äidit.

  Mitä te muut olette mieltä perhevapaiden tasapuolisesta jakamisesta?

  Kommentit

  1. Stiina

   Kannatan sitä, että perheet voivat jatkossakin päättää itse miten tekevät. Esim meillä mies yrittäjä, ja itsellä ei edes työpaikkaa mihin palata joten ei onnistuisi miehen jäädä kotiin. Itse olen toki myös halunnut olla kotona, jo yli 2v kotiäitinä ja tämä todella on parasta aikaa. Mies kerran sanoi kun juteltiin, että tykkäisi varmasti myös olla jonkinlaisen pätkän kotona jos se olisi työkuvioiden puolesta mahdollista. Mutta ei tosiaan meidän perheessä tule onnistumaan ja tämä järjestely sopii silti molemmille hyvin

  2. Emmi

   Imetyksen kannalta tuon vanhempainvapaan jakaminen oisi itselle ollut ongelma. Nuorimmaisen ollessa 9kk imetys loppui kuin seinään kun lähdin töihin. Epäsäännöllinen imettäminen toistuvine rintatulehduksineen oli vaan viimenen niitti vaikka imetystä olisin muuten halunnut jatkaa. Itse pidentäisin isien isyysvapaita niin että niitä saisi myös pitää samaan aikaan äidin ollessa vanhempain vapaalla

  3. Miuku...

   Minulle tämä on tärkeä aihe. Minulla on kolme poikaa ja olen jo valmiiksi surullinen kun mietin kuinka paljon vähemmän poikani voivat vaikuttaa vanhempina tulevaisuudessa lastensa asioihin. Tämä uudistus voisi tuoda isille mahdollisuuksia lisää ja ehkä hieman vähentää meidän naisten päällepäsmäröintiä.

  4. Riikka

   Emmi heitti hyvän pointin, että vapaita saisi pitää enemmän yhtäaikaa ja tälle kannalle minäkin kallistuisin. Perheiden tilanteet ja lähtökohdat ovat erilaiset että jakaminen tulisi olla sovittavissa perheen kesken. En usko että keppi (pakko / sanelu) politiikka on tässä asiassa hyvä vaan paremmin toimisi porkkana.

  Vastaa