• Tästä (yllättävästä) syystä perhevapaiden tasapuolinen jakaminen olisi hyvä!
  Meidän pieni perhe aikanaan. Onneksi sain hoitaa Ossianinkin kotona pitkään. Kuva: Brendan Delany

  Tästä (yllättävästä) syystä perhevapaiden tasapuolinen jakaminen olisi hyvä!

  Useasta suunnasta toivotaan perhevapaauudistusta, jossa ideana olisi perhevapaiden tasapuolinen jakaminen. Eli se, että hoitovapaat jaettaisiin miesten ja naisten kesken tasan. Syynä tähän se, että vanhempainhoitovapaan tasaamisen vanhempien kesken nähdään lisäävän sukupuolten tasa-arvoa työssä ja palkkauksessa. Tilaston mukaan suomalaisten isien osuus maksetuista vanhempainrahoista vuonna 2015 oli vajaat 10 prosenttia.

  Minä olin aluksi tätä ajatusta vastaan. Syyt hyvin itsekeskeiset. Minusta kun oli kiva olla kotona lasten kanssa. Äitiys- ja hoitovapaa-ajat ovat olleet elämäni parasta aikaa ja olisi ollut todella surullista, jos valtio olisi minut määrännyt töihin ja mieheni kotiin. En yleensäkään tykkää ajatuksesta, että valtio määrää, miten perheen pitää toimia. Minusta valinta pitää olla perheellä itsellään.

  Lue myös: Miksi isät toimivat perheissä vain statisteina?

  Meille molemmille tämä meidän systeemi sopi paremmin kuin hyvin. Valintaa ei tehty palkan takia, vaan siksi, että minä halusin jäädä kotiin. Miehelle sillä ei ollut niin suurta merkitystä. Tämän lisäksi meidän kohdalla olisi ollut sulaa hulluutta miehen jäädä kotiin ja minun mennä töihin, koska mieheni työajat olivat huomattavasti mukavammat perhettä ajatellen. Hän oli työssä vain 2 päivää viikossa. Jos minut olisi pakotettu töihin, niin siinä olisi hävinnyt ennen kaikkea lapset. Nyt he saivat meiltä molemmilta hyvin aikaa koko pikkulapsiajan.

  neljä poikaa
  Mitään en olisi tehnyt mielummin, kuin ollut näiden ihanien kanssa kotona, kun olivat pieniä.

  Muutin mieleni, koska…

  Sitten aloin ajattelemaan tätä asiaa uudestaan. En enää omalta kannaltani (naisena), vaan enemmänkin poikieni kannalta tulevina miehinä. No ehkä tässäkin ajatuksessa oli sitten kuitenkin oma lehmä ojassa.

  Minun aikani pienten vauvojen vanhempana meni jo, luojan kiitos sain olla lasteni kanssa juuri niin paljon kuin halusin. Poikieni aika on vasta tulossa, olisi kiva, että hekin saisivat olla lastensa kanssa niin paljon kuin haluavat. Nainen ei voisi päättää, että hän haluaa jäädä kotiin ja miehelle ei sitä vaihtoehtoa annettaisi. Niin kuin usein käy.

  Lue myös: Lantionpohjalihakset tiukaksi Perfect PFE laitteella

  Ja nyt se oma lehmä…ajatelkaa miten hienoa tämä on meidän poikien äitien kannalta. Meidän pojat jää joskus vielä kotiin lasten kanssa. Eli se pelottelu siitä, että äidin vanhemmista tulisi läheisempiä lapsenlapsille, koska äiti hoitaa lapset ja suosii omia vanhempiaan voidaan jatkossa unohtaa. Isäkin on kotona lasten kanssa vähintään yhtä paljon ja voi tuoda lapset omille vanhemmilleen (eli meille) vaikka joka ikinen päivä. Me poikien äidit saamme luoda lapsenlapsiimme upean suhteen ilman miniän lupaakin. Koska voimme hoitaa tuon suhteen luomisen kokonaan lasten isän kanssa, joka on lasten kanssa päivisin kotona, kun miniä on töissä. Loistavaa!

  Tämä olisi siis hieno uutinen meille poikien äideille. Vaikka tasa-arvon kannalta, en itse henkikökohtaisesti näe tasapäistämistä hyvänä ratkaisuna mitenkään päin. Ehkä tässä jutussa olen sen kannalla kuitenkin. Ainakin pojat ja tulevat miehet voittaisivat. Tyttöjä ja tulevia naisia käy ehkä vähän sääliksi, sillä onhan se ollut aikanaan ihanaa olla lasten kanssa kotona, jos niin on halunnut.

  Mitä te muut olette mieltä perhevapaiden tasapuolisesta jakamisesta?

  Kommentit

  1. Avatar
   Stiina

   Kannatan sitä, että perheet voivat jatkossakin päättää itse miten tekevät. Esim meillä mies yrittäjä, ja itsellä ei edes työpaikkaa mihin palata joten ei onnistuisi miehen jäädä kotiin. Itse olen toki myös halunnut olla kotona, jo yli 2v kotiäitinä ja tämä todella on parasta aikaa. Mies kerran sanoi kun juteltiin, että tykkäisi varmasti myös olla jonkinlaisen pätkän kotona jos se olisi työkuvioiden puolesta mahdollista. Mutta ei tosiaan meidän perheessä tule onnistumaan ja tämä järjestely sopii silti molemmille hyvin

  2. Avatar
   Emmi

   Imetyksen kannalta tuon vanhempainvapaan jakaminen oisi itselle ollut ongelma. Nuorimmaisen ollessa 9kk imetys loppui kuin seinään kun lähdin töihin. Epäsäännöllinen imettäminen toistuvine rintatulehduksineen oli vaan viimenen niitti vaikka imetystä olisin muuten halunnut jatkaa. Itse pidentäisin isien isyysvapaita niin että niitä saisi myös pitää samaan aikaan äidin ollessa vanhempain vapaalla

  3. Avatar
   Miuku...

   Minulle tämä on tärkeä aihe. Minulla on kolme poikaa ja olen jo valmiiksi surullinen kun mietin kuinka paljon vähemmän poikani voivat vaikuttaa vanhempina tulevaisuudessa lastensa asioihin. Tämä uudistus voisi tuoda isille mahdollisuuksia lisää ja ehkä hieman vähentää meidän naisten päällepäsmäröintiä.

  4. Avatar
   Riikka

   Emmi heitti hyvän pointin, että vapaita saisi pitää enemmän yhtäaikaa ja tälle kannalle minäkin kallistuisin. Perheiden tilanteet ja lähtökohdat ovat erilaiset että jakaminen tulisi olla sovittavissa perheen kesken. En usko että keppi (pakko / sanelu) politiikka on tässä asiassa hyvä vaan paremmin toimisi porkkana.

  Vastaa