• Somen tykkäykset – voi kunpa niillä ei olisi merkitystä

  Somen tykkäykset – voi kunpa niillä ei olisi merkitystä

  Olen viime aikoina käynyt mielenkiintoista keskustelua pojan kanssa sometykkäyksistä. Hänen käyttämänsä somekanava on TikTok (koska muualle en häntä päästä ja Whatsappia & Youtubea en someksi niinkään laske). Tiedän, että hän on liian nuori palvelun ikärajoihin nähden mutta päätettiin joustaa asiassa. Lähes koko hänen luokkansa on palvelussa ja se on myös heidän arkipäivän viesittelykanavansa. En halunnut jättää lasta tästä syrjään.

  TikTokiin poika tekee päivittäin videoita hänelle tärkeistä asioista. Yleensä ne pitävät sisällään kavereiden kanssa touhuamista tai trampalla temppuilua. Vain hänen ystävänsä voivat kommentoida mutta tykätä voi kuka tahansa.

  Olen kovasti yrittänyt kääntää hänen ajatuksiaan siihen suuntaan, että tykkäyksillä ei olisi merkitystä. Ettei hän tekisi sisältöä vain siksi, että joku tykkää. Koskaan kaikki eivät tykkää kuitenkaan ja tietyt ihmiset (kuten äiti) tykkää aina. Ei se ole kiinni kiinnostavuudesta eikä sisällön laadusta vaan jostain ihan muusta. Usein oikean elämän suhteet vaikuttavat taustalla vahvasti.

  Kerroin pojalle, että Instagramin kehityksessä on nostettu pöydälle tykkäysten poistaminen, siis niiden määrän esittäminen julkisesti. Loistava suunta! Niin paljon kurjuutta, vertailua ja riittämättömyyden tunnetta tykkäykset saavat nuorissa aikaan.

  Tähdestä sydämeen

  Muistatko aikaa, kun Twitterin sydän oli tähti? Se oli merkki siitä, että olit huomioinut viestin ja tavallaan kuittasit sen luetuksi, ehkä tykkäsit ainakin jonkin verran viestin sisällöstäkin. Kun tähti vuoden 2015 lopulla sammui ja tilalle tuotiin sydän, muuttuiko käyttötavat? Onko sydän henkilökohtaisempi ja vaikuttavampi, jonka myötä kynnys sen ilmaisemiseen on samalla suurempi? Myös TikTokissa liketetään sydämin.

  Itse käytän aika usein peukkua tai sydäntä, kanavasta riippuen, lukukuittauksen muodossa. Haluan reagoida ja näyttää, että olen nähnyt kyseisen postauksen. Ei se tarkoita, että välttämättä niin tykkäisin siitä. Jos olen kovasti eri mieltä tai haluan sanoa aiheesta jotain, kommentoin mutta tykkään silti.

  Lapset puolestaan ajattelevat, että tykkäys on tykkäys. Aito mielipide siitä, että jokin on siistiä tai hienoa. Vaikka tekisi kuinka upean videon TikTokiin tai postaisi kauniin kuvan Instagramiin käyttäen hurjasti aikaa sen viimeistelyyn, ei siitä välttämättä monikaan tykkää. Eikä se tietenkään tarkoita sitä, etteikö sisältö olisi voinut olla upea, ehkä verkosto on vain liian pieni tai postausajankohta huono.

  Muistetaan sivistää jälkikasvua tässäkin

  Pelkään, että poika tekee jotain hölmöä saadakseen siitä hienon videon toiveissaan iso kasa tykkäyksiä. Kiipeää katolle tai kallion kielekkeelle päätyen sairaalaan tai vielä pahempaa. Tekee asioita vain video mielessään ja unohtaa elää aidosti ja nauttia kavereiden seurasta.

  Vanhempien tehtävä on sivistää lapsia ja nuoria sosiaalisesta mediasta. Kertoa reilusti sekä hyvistä että huonoista puolista. Ennen kaikkea painottaa, ettei asioita koskaan kannata tehdä vain siksi, että joku tykkäisi TikTokissa. Ja tietysti meidän pitäisi toimia tässä myös esimerkkinä eikä saalistella niitä tykkäyksiä itsekään.

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart