• You are currently viewing The Handmaid`s Tale – ei pelkkä fiktiivinen uhkakuva?

  The Handmaid`s Tale – ei pelkkä fiktiivinen uhkakuva?

  Oletko katsonut HBO:lta ja Yleltä nähtyä The Handmaid`s Tale- sarjaa? Sen varalta jos sarja on livahtanut joltain ohi, briiffi lienee paikallaan.

  The Handmaid`s Tale perustuu Margaret Atwoodin romaaniin. Se sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa ekokatastrofi sekä sodat ovat runnelleet maailmaa. Sarja keskittyy Yhdysvaltoihin, jonne fundamentalistit sekä äärikristilliset ovat perustaneet valtioN nimeltä Gilead. Gileadissa vain eliitillä on ihmisarvoa, muilla ei. Demokratia, ihmisoikeudet ja perustuslaki on murrettu poikkeuslaeilla. Keskeisessä osassa on naisten hedelmällisyyden katastrofaalinen lasku, jonka johdosta hedelmälliset naiset valjastetaan vallassa olevien miesten sekä näiden rouvien synnytyskoneiksi. Gileadissa naisilla on itseasiassa tasan neljä vaihtoehtoa: olla vaimo, orjatar, martta tai täti.

  Paras vaihtoehtosi on olla korkea-arvoisen miehen vaimo. Marttana palvelet eliittiperheitä, tätinä hoidat synnytyskoneiksi kutsuttuja orjattaria sekä heidän vauvojaan.Mikäli nainen ei sopeudu hänelle asetettuun rooliin, edessä on joko kuolema tai rangaisstussiirtola. Hedelmällisyyden merkkinä orjattaret puetaan tummanpunaisiin kaapuihin ja valkoisiin hattuihin, eikä heillä tai muillakaan naisilla ole oikeutta esimerkiksi opiskella tai edes lukea. Synnytyksen jälkeen orjattaret jatkavat seuraavaan perheeseen, jossa kaikki alkaa taas alusta.

  2000-luvun patriarkaalisuutta

  The Handmaid`s Tale on dystopiaa parhaimmillaan – ja pahimmillaan. Se on äärimmäisen ahdistava, ehkä juuri siksi että se on ottanut vankan jalansijan todellisuudesta? Sarjassa nähdään välähdyksiä päähenkilöiden edellisistä elämistä, jossa he käyvät töissä, kuntosalilla, viettävät aikaa ystäviensä ja perheensä kanssa. Sarja ei todellakaan sijoitu patriarkaaliseen 1800-lukuun, vaan kypsään, moderniin 2000-lukuun. Sarja on myös äärimmäisen symbolinen, ja löydän siitä paljon viitteitä esimerkiksi Islamiin. Vaikka pääasiassa sarja kuvaa naisten julmaa ja arvotonta asemaa, se ilmentää sitä myös monien miesten osalta.

  En tiedä onko mikään sarja koskaan ennen mennyt ihoni alle näin, tai ylipäätään edes mennyt ihoni alle? En usko. The Handmaid`s Talesta on onnistuttu  luomaan äärettömän moniulotteinen ja puhutteleva, moniin todellisiin uhkakuviin perustuva näytäntö. Miten kaukana oikeastaan on tilanne, jossa ihmisen hedelmällisyys on laskenut olemattomiin tai kohtaamme oikeasti elämän mullistavan ekokatastrofin?

  Kuten sanottua, tuskin mikään televisiosarja on vaikuttanut ajatuksiini näin. Se on fiktiivinen, mutta kuitenkin niin todellinen. Olisi mielenkiintoista kuulla teidän mielipiteitänne äiteinä – mitä yhtymäkohtia löydätte todellisuuteen, mikä puhuttelee juuri teitä?

   

   

   

   

  Vastaa