• Kun tein abortin…

  Kun tein abortin…

  Kun tein abortin, olin 16-vuotias. Kun tein abortin, olin harrastanut seksiä vasta ensimmäisiä kertoja elämässäni, olin huolehtinut ehkäisystä ja silti jouduin siihen tilanteeseen ja että minun piti päättää, ryhdynkö äidiksi. Kun tein abortin, olin ihan lapsi vielä itsekin.

  Minun abortistani on jo melkein 25 vuotta aikaa. En ole puhunut abortistani juuri kenellekään. En siksi, että se olisi mikään hävettävä asia, vaan siksi, että se on tuntunut todella henkilökohtaiselta asialta. Nyt kun abortista ja meidän naisten oikeudesta siihen on ollut paljon puhetta, tuntuu siltä, että tämä on oikea aika kirjoittaa tästä.

  Abortti on meidän naisten oikeus

  Entinen sisäministeri, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi juuri Iltalehdessä iloitsevansa USA:n kiristyneestä aborttilainsäädännöstä. Räsäsen mielestä abortti olisi oikeutettua lähinnä silloin, kuin äidin henki olisi vaarassa. Hän toivoisi kiristyksiä aborttilakiin myös meille Suomeen.

  Minun henkeni ei ollut vaarassa 25 vuotta sitten, mutta elämäni oli. Jos olisin saanut lapsen 16-vuotiaana, olisi elämäni  mennyt hyvin erilailla. Ei lainkaan siten, miten olisin sen toivonut menevän. Eikä lainkaan siten, miten yksi 16-vuotias poika olisi toivonut elämänsä menevän.

  Tein abortin. Valinta oli helppo, mutta sen toteutus ei ollut helppo. Tietenkään.

  Ajattelin pitkään, että rangaistuksena päätöksestäni, en tule koskaan saamaan lapsia. Erityisesti ensimmäisen poikani syntymä oli minulle suuri ihme. Hän tuli elämääni juuri silloin, kun olin itsekin valmis äidiksi.

  Lue myös: Sinä pieni keskoseni, olen aina vierelläsi

  En olisi ikimaailmassa 16-vuotiaana ollut valmis äidiksi. Kilpaurheilin vielä silloin, vietin aikaa ystävien kanssa ja teineilin äidilleni. Minulla oli opiskelut vielä pahasti kesken. Omalla kohdallani päätös oli todellakin oikea, enkä ole sitä sekuntiakaan katunut. Tietysti se silti harmittaa, että jouduin moisen päätöksen eteen.

  Jos olisin joutunut saman päätöksen eteen myöhemmin, kun olisin ollut täysi-ikäinen, en olisi aborttia missään elämäntilanteessa todennäköisesti tehnyt. Mikäli lapsi ja minä olisimme olleet terveitä ja raskaus alkanut ilman väkivaltaa, olisin ottanut lapsen vastaan.

  abortti

  Abortista olen montaa mieltä

  Olen tässäKIN asiassa vähän väliinputoaja. Ymmärrän, että abortti on meidän naisten oikeus ja siitä oikeudesta on pidettävä kiinni. Ymmärrän silti samalla myös hieman sitä toista puolta. Ymmärrän, että abortteja tehdään todella paljon (liikaa) ja tiedän itsekin naisia, jotka sitä ovat käyttäneet ehkäisykeinona. Abortteja on teetetty liukuhihnalla, koska hetken huumassa ei huvita käyttää ehkäisyä. Sellaista on vaikea ymmärtää.

  Ymmärrän, että on tilanteita, joissa abortti koetaan tarpeelliseksi sikiön sairauden vuoksi, mutta ehkä tukea sairaan lapsen kanssa elämiseen tarjotaan liian vähän. Sikiöitä abortoidaan sellaisistakin sairauksista, joissa sekä lapsen, että vanhemman elämä voisi olla oikein mielekästä. En sano, että abortti olisi väärin näissäkään tilanteissa, mutta sanon, että tukea ja tietoa antamalla vanhemmille, voisi lopputulos olla eri.

  Lue myös: Äitiys on etuoikeus

  Sama juttu näissä teiniraskauksissa. On hyvä, että raskaudenkeskytys on mahdollinen.  On hyvä, että minäkin abortin halutessani sain. Mutta, kun mietin aikaa taaksepäin, ei esim. adoptio vaihtoehdosta kerrottu minulle mitään. Miksi ei?  Tai vaihtoehdosta, että minua voitaisiin auttaa syntyvän lapsen kanssa. Alaikäinen lapsi ei todennäköisesti tiedä tämmöisistä vaihtoehdoista mitään. Minä en ainakaan tiennyt! En sano, että omalla kohdallani päätös olisi välttämättä muuttunut, mutta ehkä jonkun kohdalla voisi muuttua.

  Jos halutaan vaikuttaa abortteihin ja vähentää niitä, olisi ehkäisyvalistus tärkeää. Siihen niitä verovaroja voisi työntää. Ei ne ehkäisyvälineetkään kaikkia yllätysraskauksia toki estä (olenhan minäkin siitä elävä esimerkki), mutta ainakin voisi vähentää niitä.

  Jokatapauksessa on ehdottomasti tärkeää, että abortin mahdollisuus on olemassa!

  Vastaa