• Mitä jos kesällä olisikin tylsää?

  Kesä lähenee, mikä tarkoittaa suurimmalla osin myös lomien lähenevän. Kuumeisesti mietitään lahjoja opeille ja hoitajille. Mahdollisesti (kuten meillä) myös keittäjille ja muille työntekijöille. Panoksesta minkä he ovat vuoden aikana lapsillemme antaneet. Mutta myös lomasuunnitelmat pörräävät päässä. Miten saada kesästä mukava ja lapselle ikimuistoinen? Huvipuistoa, uimaloita, leirejä, mökkivierailuja joka kolkassa, ulkomaille, laivalle, sitä, tätä ja tota. Mitä jos tavoitteena olisikin kaiken ikimuistoisen sijaan pysähtyä ja rauhottua? Mitä jos kesällä olisikin tylsää?

  Mitä jos kesällä oliskin tylsää?

   

  Meidän kesän teemana tulee olemaan tylsyys. Hitaus, rauhallisuus, päivien tyhjyys. Me halutaan kaivaa mielikuvitusta vähän syvemmältä ja kohdata uudenlaista luovuutta. Sillä kaiken juoksun ja virikkeiden keskellä lapsikin voi todella kadottaa mielikuvituksensa ja leikin taidon. Loma on loistava aika pysähtyä ja opettaa lapsellekkin vain olemisen taito. Antaa heillekkin tilaa tylsistyä ja sitä kautta oivaltaa uusia leikkejä ja asioita.

  Nykymaailmassa lapsillekkin tykitetään kokoajan enemmän ja kovempaa aktiviteettejä. Ruutuja, isoja leluja, oikeasti ajettavia autoja, huvipuistoja, vesipuistoja… Lista on loputon. Heillä on koko materialistinen maailma käsissään. Ja se syö aivoja. Se syö sitä lapsenomaisuutta ja luovuutta. Siksi paluu kaarnaveneiden ja nurmikolla lojumisen aikaan ei tee kenellekkään meistä huonoa. Kiireen keskellä meistä jokainen tarvitsee taukoa. Aivot tarvitsevat taukoa.

  Kovalevy kaipaa tylsyyttä

  Tylsyyden puolesta puhuu myös jo se että päiväkoti-, työ ja kouluarki on monelle lapselle ja aikuisellekkin todella hetktistä ja pysähtymiseen ei ole aikaa. Päivät ovat täynnä ja samalla tavalla täyttyy myös se kovalevy pään sisällä. Ja sen purkamiseen tarvitaan aikaa ja tilaa pysähtyä. Tylsyys voi tuntua lapsesta alkuun inhottavalta ja kitinää varmasti riittää, mutta kuten aikuisillakin niin lapsilla myös, ne parhaat asiat löytyy askeleen sen oman mukavuusalueen ulkopuolelta.

  Todella siis suosittelen jättämään sinne kalenteriin paljon tyhjää ja unohtamaan tavoitteet mahtavasta ja ikimuistoisesta kesästä. Se että on kivaa ja antoisaa ei vaadi sitä kuuta taivaalta. Se vaatii kaikilta aitoa läsnäoloa, luontoa leikkikenttänä ja lähellä oloa. Opetelkaa vuolemaan pajupilli, vihellelkää ruohonkorsi sormien välissä ja tehkää kukkaseppele. Anna lapsen nikkaroida kaarnasta laiva ja kävyistä lehmiä. Anna luovuuden ja vapauden loistaa. Anna lapselle tylsyyden kesä!

  Jalkapallomaalit - Tilaa tästä!

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart