• You are currently viewing Lastenkestävä koti – miten ottaa kaaos haltuun?

  Lastenkestävä koti – miten ottaa kaaos haltuun?

  Tahmaisia sormenjälkiä, pikkulegoja jalan alla, muistoja mustista multavarpaista, muroja sohvatyynyjen välissä…kuulostaako kaaos tutulta? Valitettavasti ainakin meillä, vaikka en edes anna lapsille lupaa syödä muualla, kuin keittiössä.

  En ole koskaan ollut mikään himosiivoaja, mutta olisi ihan kivaa, että kotona on siistiä. Meillä lapset osaavat räjäyttää potin hetkessä, ja kyllä mua niin ärsyttää esimerkiksi nousta aamulla jos lapset on ehtineet möhlästämään koko keittiön. Nykyään kaaos on meillä ainakin piirun verran hallitumpi, eikä siivoaminenkaan ota kupoliin ihan samaan malliin kuin ennen.

   

  Miten se sitten kävi?

  1. TURHAT POIS! Siis oikeasti, olen enemmänkin saamari kuin konmari-siivoaja, mutta kaikkia kunnia turhien kamojen karsimiselle. Pari vuotta sitten aloin urakalla tyhjentämään kaappeja, ja sen jälkeen siivoaminen on ollut paljon helpompaa. En myöskään hamstraa enää esimerkiksi turhia vaatteita, en itselleni enkä lapsille.  Ainoatakaan pois heittämääni tavaraa en ole katunut, vaikka aluksi sitä pelkäsinkin. Monet meistä ostavat turhia tavaroita ja säilövät ikiaikaisia romuja syystä X, yleensä jonkinlaiseen valheelliseen tarpeeseen perustuen.
  2. LUOVUIN VALKOISESTA. Pretty much. Kyllä meillä lapset käy suihkussa päivittäin ja pesevät käsiä ahkerasti, mutta valkoisessa vain näkyy kaikki lika ja sekös harmittaa. Meidän kotona loistavat nykyään värit, ja tuleehan niistä nyt ihan älyttömän hyvälle tuulellekin. Kaikki eivät tietenkään tykkää väreistä, mä taas tunnen oloni tosi kotoisaksi tän kaiken keskellä.
  3. EI TISKEJÄ ALTAASEEN. Se on meillä kaaostakuu, jos tiskejä aletaan latomaan sinne. Ihannetilannehan olisi tietenkin se, että ne laitettaisiin heti koneeseen, mutta aina ei voi voittaa. Kun ne ladotaan siististi tiskipöydälle odottamaan omiin pinoihinsa, ne on päivän päätteeksi helppo vipata koneeseen.
  4. KAIKILLE ON OLTAVA PAIKKANSA. Näin on! Jo eteisessä on vastassa omat korit sekä hatuille että pienille kengillekin, jotka muuten pyörisivät pitkin poikin eteistä. Meillä on pienet kauniit pyykkikorit myös lasten huoneissa, jotka he ihan itse tyhjentävät sitten pesuun. Sama pätee kaikkiin lasten pikkunippeleihin. Jos et keksi jollekin tavaralle paikkaa, ehkä et tarvitse sitä?
  5. KÄYTÄ LAPSITYÖVOIMAA. No siis lasten nyt muutenkin on mun mielestä opittava alusta alkaen osallistumaan kotitöihin ainakin oman huoneen osalta, mutta meillä osallistuvat muutenkin. Viikkorahan tai lauantaikarkkipussin vastineeksi oma huone on pidettävä siistinä. Nyt kehitteillä on kotityölista, siitä lisää myöhemmin.
  6. MUNAKELLOSIIVOUS. Tää on lapsista hirveen hauskaa. Me mennään koko jengi olkkariin ja otetaan lähtölaskenta, ja munakello soimaan yleensä vartin päähän. Sit siivotaan juosten se vartti – siinä ajassa muuten saa aikaan ihan älyttömästi.
  7. PALKITSE ITSESI. Yritän kyllä siivota päivittäin sellaisella vie mennessäs tuo tullessas-mentaliteetilla. Silti ainakin kerran viikkoon pitää siivota hieman isommin, puhumattakaan sitten suursiivouksista. Mulla on aina itselleni jokin porkkana. Tosi usein laitan jonkun limun kylmään ja haen kirjastosta kirjan, joiden kimppuun pääsen sitten siivouksen jälkeen sukeltamaan.

  Miten sä tsemppaat itseäsi arjen sotkuissa, mitkä on sun keino ottaa kaaos haltuun?

   

   

   

   

  Vastaa