• You are currently viewing Lasten kanssa Viroon -edullinen Tartto
  upside down house

  Lasten kanssa Viroon -edullinen Tartto

  Lasten kanssa Viroon. Yhteistyössä: Visit Tartu

  Tänä vuonna päätimme toteuttaa joka vuotisen Road Trippimme ystäväni ja poikien kanssa vähän aikaisemmin, kuin edellisinä kesänä. Suuntasimme tällä kertaa Viroon ja kohteena meillä oli Tartto. Olemme käyneet Virossa lasten kanssa ennenkin, mutta suunta oli aivan eri. Tämä oli myös kerta ensimmäinen, kun jouduin itse ajamaan ulkomailla. Voin sanoa, että se oli jo minulle elämys. Pojille tämä reissu tarjosi paljon unohtumattomia kokemuksia, joista puhutaan meillä varmasti pitkään.

  poikien äidit

  Päivä 1. Laiva ja automatka

  Matkamme lasten kanssa Viroon starttasi tietysti laivamatkalla. Laiva meni muutamassa tunnissa Helsingistä- Tallinnaan ja hinnat eivät näinkään suurelle porukalle päätä huimanneet. Meitä oli 2 aikuista ja 4 lasta. Autoineen laivamatkan saa alle 100 eurolla, riippuen tietysti laivayhtiöstä. Perillä automatka Tallinna-Tartto oli hieman yli kaksi tuntia. Suosittelen tankkaamaan vasta Virossa, sillä bensa oli siellä paljon halvempaa.

  Lue myös: Curly boy method (kiharat vähän helpommin)

  Matka Tallinnasta Tarttoon on helppo ajaa, pelkkää suoraa tietä koko matka. Matkan varrelta löytyy hauska tuulimyllyyn rakennettu ravintola ja sopivin välein myös huoltoasemia. Matkalla Tallinnasta Tarttoon kannattaa tähyillä kattohaikaroita, jotka ovat rakentaneet puhelintolppien päälle isoja pesiään. Niistä kurkki nyt pieniä söpöjä poikasia.

  Kirjauduimme Hotelli Dorpattiin, joka sijaitsi lähellä keskustaa, joen rannalla. Kello olikin siinä vaiheessa jo paljon, automatka ilman ilmastointia 25 asteen helteessä, vei mehut meistä kaikista ja suuntasimme suoraan nukkumaan. Ihaniin pehmoisiin hotellin sänkyihin. Saimme käyttöömme perhehuoneen, jossa on väliovella kaksi eri huonetta yhdistettynä. Sopii isommallekin perheelle.

  hotelli Tartto

  Autolla Viroon

  Päivä 2. Talo väärinpäin ja ilta kylpylässä

  Ice Age Centre

  Tiistaina ensimmäinen seikkailupäivämme alkoi Saadjärven rannalta, jossa sijaitsee Ice Age Centre. Sinne ajaa Tarttoon keskustasta noin 20 minuuttia. Ajomatka oli kuitenkin sen arvoinen, sillä jo pelkkä jääaikakeskuksen sijainti ja luonto sen ympärillä oli upean näköinen. Sää helli meitä helteellä ja jotkut uskaliaat rannalla olivatkin jo uimassa. Rannalle oli saapumassa myös lasten tutkintaretki-vene. Jääaikakeskus järjestää lapsille tutkimusmatkoja järvelle. Siellä tutustutaan kasvillisuuteen ja muuhun vedenalaiseen toimintaan. Kuulosti hauskalta, mutta tällä kertaa emme ottaneet osaa siihen.

  Jääaikakeskus on koko perheelle tarkoitettu teemapuisto, jossa saa kuvan koko maailmankaikkeuden historiasta ja tulevaisuudestamme. Monia hyviä keskusteluja me siellä poikien kanssa kävimmekin. Jääaikakeskuksessa näki esihistoriallisia eläimiä oikeassa koossa.  Hinnat jääaikakeskukseen olivat edulliset, esimerkiksi perhelippu maksaa vain 19€. Isona plussana keskuksen kompakti koko. Kun emme jaksaneet Pauliinan kanssa enää kierrellä jääaikakeskuksessa, nautimme terassilla kahvit ja pojat jatkoivat kiertelyä keskenään. Tekemistä riitti ja pojat olisivat mieluusti jääneet pidemmäksikin aikaa, mutta meidän oli jo aika siirtyä eteenpäin.

  Tartto, Ice Age Centre

  Ice Age Centre, Tartto

  Ice Age Centre

  Jääaikakeskus Tartto

  UpSide Down House

  Yksi reissun kohokohdista oli ehdottomasti talo, joka oli väärinpäin. UpSide Down talossa oli aivan kaikki väärinpäin. Koko talo ja kalusteet ja kaikki. Eikä kyse ole mistään leikkikalusteista, vaan ihan oikeista kalusteista, oikeista kylpyammeista ja oikeista jääkaapeista. Pelkkä talon näkeminen ulkoa oli jo huikeaa, mutta sisälle pääseminen oli aivan mieletöntä. Meitä varoiteltiin, että erityisesti aikuiset alkavat voida talossa usein huonosti ja se piti paikkansa. Ei mennyt pitkääkään, kun alkoi ihan pyörryttämään. Lapsilla ei tuntunut olevan mitään ongelmaa seikkailla talossa.

  Talosta sai napattua toinen toistaan hauskempia kuvia. Vinkkinä kävijöille; miettikää jo etukäteen, minkä tyyppisiä kuvia otatte. Meille tuli ongelmia, kun me aikuiset aloimme voida huonosti ja koitimme ideoida samalla hauskoja kuvia, vaikka olisi ollut jo hyvä poistua talosta. Tietysti talosta voi hetkeksi poistua ja mennä vaikka uudestaan, kun voi taas paremmin. Kysyimme talon rakennusprojektista hieman lisää. Selvisi, että talo on rakennettu suoraan väärinpäin. Myös rakennusmiehille tuotti ongelmia pahoinvointi rakentamisen aikana. Tottakai myös käytännössä rakentaminen oli haasteellisempaa, kun kaikki piti tehdä väärinpäin.

  Käynti väärinpäin talossa oli monen pojan mielestä ihan lempparijuttu tällä reissulla.

  Tekemistä lapsille Tartto

  lapsiperheille Viro

  Väärinpäintalo Tartto
  Tästä näkee hyvin idean. Oikealla puolella on totuus, eli Oscar pitelee kiinni katossa olevaa tuolia. Vasemmalla kuva on käännetty väärinpäin, jolloin näyttää, kun Oscar seisoisi käsillään.

  Tartu Adventure Park

  Jään päällä on tullut liideltyä, paljonkin, mutta jään päällä KATOSSA….ei koskaan ennen. No nyt tuli koettua sekin. Meidän piti aluksi mennä ulkona sijaitsevaan Tartu Adventure Park seikkailupuistoon, mutta se ei ollut vielä auennut, joten menimme Etelä-Viron suurimpaan ostoskeskukseen, nimeltä Lõunakeskus. Kauppakeskuksesta löytyy paljon kauppoja, elokuvateatteri ja luistinrata, johon on myös yleisövuoroja. Me pääsimme kuitenkin tällä kertaa kiipeilemään Adventure Parkin sisä-kiipeilypuistoon. Yllätys oli, että kiipeilyrata oli suoraan jään päällä. Aikamoinen kokemus, niin äideille kuin pojillekin. Kiipeilyn jälkeen saimme vielä suorittaa köysiliu’un jään ylitse.

  Kesäaikaan Tartu Adventure Park toimii siis myös ulkona. Tarton seikkailupuistossa on 50 erilaista osiota. Seikkailunhaluisille on asennettu 4 metrin korkeuteen puiden väliin erilaisia reittejä. Reitit päättää ilmalento, joka muodostuu 300-metrisestä köysilaskusta laakson laidalta toiselle. Puistosta löytyy myös perheen pienimmille erilliset radat.

  Kauppakeskus Tarttoo

   

  Aura Water Park and Spa

  Illalla suuntasimme Aura-keskukseen, jossa on tarjolla hurjasti erilaisia aktiviteetteja perheille. Me menimme tällä kertaa vesipuistoon ja kylpylään. Sieltä löytyi meille kaikille jotain… pojille jopa 55 metrin pituinen vesiliukumäki ja meille äideille porealtaita, sekä superlämmin, 40 °C japanilainen kylpy. Kokeilimme myös monenmoista erilaista saunaa. Oli kiva, että kylpylän puolelle pääsivät myös pojat. Saimme siis saunoa kaikki yhdessä ja nauttia auringonlaskua ikkunasta ihastellen, porealtaissa yhdessä istuskellen.

  Vesipuiston ja span liput ovat todella edulliset, verrattuna meidän kotimaan vastaaviin. Jos menee meidän perheen kokoisella porukalla kylpylään Suomessa, saa maksaa itsensä kipeäksi. Aura-keskuksessa kylpee koko perhe vain murto-osalla siitä hinnasta.

   

  Päivä 3. Ikimuistoinen Tartto

  On jännä, miten lähellä kotimaata saa jo sen fiiliksen, kuin olisi jossain paljon kaueampana. Pojatkin sanoivat, että ihan kuin olisi etelässä. No toki upealla säällä oli siihen suuri merkitys, mutta myös sillä, että Tartto oli paikkana niin hieno. Viimeisenä päivänä kävimme nopeasti ostoksilla ja suuntasimme sen jälkeen reissun kohokohtaan.

  Science Centre AHHAA

  Aluksi ihmettelimme, kun meille oli varattu tiedekeskus AHHAA vierailuun aikaa 5 tuntia. Emme ihmettele enää, tekemistä olisi ollut vaikka koko päivälle. Koska tekemistä oli niin paljon, kirjoitan tarkemmin vielä Poikien Testiryhmään, mitä kaikkea tiedekeskus AHHAA piti sisällään. Tässä vain pintaraapaisu tarjonnasta.

  Tiedekeskus AHHAA niinikään on edullinen vaihtoehto viettää aikaa perheen kanssa. Perhelippu AHHAAseen maksaa vain 29€, alle kouluikäiset ovat ilmaisia. Aikaa kannattaa varata ihan koko päiväksi. Erityisesti isompien lasten kanssa AHHAA on mitä mainioin paikka oppia ja pitää hauskaa. Tiedekeskus AHHAA tarjoaa tiedettä, jännittävää toimintaa, seikkailua, hyödyllisiä taitoja ja hauskaa viihdettä.

  Me saimme vierailullamme nähdä tiede-esityksen, jossa me äidit saimme sydämentykytyksiä oikein urakalla. Pauliina “pääsi” lavalle kokeilemaan hurjaa tuli-temppua. Sain napattua kuvankin siitä. Mitään ei tietenkään käynyt, esitykset ovat turvallisia kaikille.Vaikka meitä äitejä vähän jännittikin.

  Pääsimme myös planetaarioon, missä kerronta oli suomeksi. Planeetoista kiinnostuneet poikamme olivat aivan haltioissaan kokemastaan ja tiukkoja kysymyksiä on sadellut äideille siitä asti. Google on ollut ahkerassa käytössä sen jälkeen. Menevät pojat istuivat hievahtamatta paikallaan jokainen koko planetaarion esityksen ajan. En tiedä olenko nähnyt sellaista koskaan ennen. Lisää tietoa avaruudesta ja raketeista löytyi myös näyttelystä AHHAAssa. Siellä oli näytillä muunmuassa aitoja astronauttipukuja.

  Toinen pysäyttävä kokemus oli juuri kuoriutuneiden tipujen silittely. Saimme erityis tilaisuuden pitää niitä kädessä. Pojat ristivät yhden niistä Bobiksi. AHHAA hautoo tipuja ja vierailijat pääsevät välillä näkemään ihan paikan päällä tipujen kuoriutumisen. Oliverille oli kova paikka lähteä pois ja jättää Bob sinne, erityisesti poikaa kiinnosti mihin Bob ja muut tiput päätyvät. Se onkin kuulemma AHHAAssa yksi kysytyimmistä kysymyksistä. Vastaus oli onneksi kiva, tiput pääsevät farmille kasvamaan.

  AHHAA tarjosi paljon mahdollisuuksia pojille kokeilla, miten asiat toimivat. Upeita oivalluksia ja uutta tietoa. Ehdottomasti menemme uudestaan vielä sinne käymään! Ja innolla odotan, että pääsen ensi viikolla purkamaan teille pienempiin paloihin AHHAA vierailuamme, sillä siellä oli niin mielettömän paljon kaikkea.

  Lisää AHHAA:sta Poikien Testiryhmässä

   

  Tarttoo lapsiperheille

  Pakko vielä kertoa hauska juttu Oscarista. Oscar hävitti jo menomatkalla laivalle lippiksensä, ostimme Tarttoosta uuden. Ja tämä uusi lippis hävisi valehtelematta jokaiseen kohteeseen aina uudestaan ja uudestaan. Löysimme lippiksen milloin mistäkin, mutta kuin ihmeen kaupalla löysimme sen aina. Miten, toistan MITEN voi yksi poika hävittää aina kaiken? Jännä taas nähdä, mitä kaikkea koulusta palautuu, kun kesäloma alkaa…

  Lue myös: Ekaluokkalaisen kouluun kadonneet tavarat

  Tartto sopii varmasti moneen eri tarpeeseen, mutta erityisesti voin kehua sitä lapsiperheille. Plussaa edulliset hinnat ja positiivisena yllätyksenä todella hyvät ruokapaikat. Emme saaneet koko reissun aikana kuin ainoastaan loistavaa ruokaa ja todella edullisesti.

  Kurkkaa hyviä ruokapaikkoja Tarttoossa

  Valaistu joen ranta on illalla aivan upea. Kävimme siellä kävelemässä poikien kanssa ja tunnelma oli rento sekä turvallinen lastenkin kanssa liikkua. Istuimme myöhään illalla syömässä hyvin ja juttelemassa päivien kokemuksistamme. Poikien sanoin, ihan kuin etelässä olisi!

  tartto viro

  tartto viro

  Lasten kanssa Viroon kannattaa ehdottomasti suunnata, jos haluaa saada pienemmällä rahalla, paljon kivaa. Kiitos Tartto! Tulemme varmasti uudelleenkin!

  Vastaa