• You are currently viewing Miksi 80- ja 90- luku oli parempaa aikaa olla lapsi?

  Miksi 80- ja 90- luku oli parempaa aikaa olla lapsi?

  Millainen oli 80- ja 90- luku?

  Oli NIIN siistiä olla lapsi 80- ja 90- luvulla. Onneksi olin lapsi silloin, enkä nyt. On paljon asioita, jotka oli mielestäni sillon paljon paremmin. Erityisesti lapsille! Toki joitain juttuja, mitkä ovat nyt paljon fiksummin, kuten etunenässä se, että lapsia ei enää ruumiillisesti kuriteta ja autossa pidetään turvavöitä.

  Minä olen ollut kasarilla ja ysärillä 1-21 -vuotias. Halusin listata tässä muistelun tiimellyksessä asioita, jotka olivat ihan parasta meille 80- ja 90- luvulla lapsuutta ja nuoruutta eläneille.

  Kultainen 80- ja 90- luku

  Huolettomuus

  Elämä oli meidän aikaan paljon huolettomampaa. Lapset temmelsivät ulkona paljasjaloin. Leikittiin kirkonrottaa, peiliä ja kirkkistä. Hypitiin keinuista pituuskisaa ja nepattiin autoja hiekkalaatikolla. Kaikki naapuruston lapset kokoontuivat leikkimään iltaisin talojen pihoille. Kotiin mentiin vasta, kun piemeni. Toista se on nyt, kun lapset kökkivät huoneissaan ja somettavat kavereilleen. Tai katsovat kaikenmaailman tubevideoita.

  Ei tarvinut olla tavoitettavissa koko ajan

  ”Äiti tuu parvekkeelle, täällä huutaa Jonna”. Riitti kutsuhuudoksi, kun oli asiaa äidille. Ei ollut kännyköitä, joista olisi pitänyt huolehtia ulkona. Ei kukaan ottamassa kuvia, jos teki jotain tyhmää. Ei puhelinta kahden ihmisen keskustelun välissä. Täydellistä. Nyt on ajat eri. Omat poikanikin istuvat kavereineen usein vierekkäin ja kaikki selaavat omia puhelimiaan.

  Lue myös: Mitkä asiat ovat paremmin 40 vuotiaana, kuin 20 vuotiaana

  Musiikki ja discot

  Musiikki! RAKASTAN ysärimusaa, mutta ei kasarikaan hullumpaa ole. Ensimäiset suosikkikappaleeni olivat Jonnaa ja Dingoa. Osaan kaikki sanat vieläkin ulkoa. Nauhoiteltiin omia sekalaisia kasetteja ja kuunneltiin niitä korvalappustereoista. Meidän ajan discotkin oli ihan erilaisia. Siellä tanssittiin ringissä, hiki hatussa koko ilta. Ilta huipentui jännittävään mopopiiriin. Nykyään koulun discoissa vaan syödään herkkuja ja juostaan ympyrää.

  Lelut ja leikit

  Lelut ja leikit oli ihan parhaita. Twist-naru, narutemput sormilla, superpallot, hauskat robottipenaalit, ruutuhyppelyt, tamakotsit, He-Manit, JoJot ja Turtlesit. Ihan mahtavia muistoja. Millä lapset nykyään leikkii, kun eivät ole enää ihan pieniä? (Jos puhelimia ei lasketa.) Oletteko miettineet?

  Lapsuus kesti pidempään

  Vaatteista ei tullut ”lapsellisia” niin aikaisin. Toppahaalarit eivät olleet ainakaan kasarilla lapsellisia. Olihan ne oikeasti aika lämpöisiä pitää päällä, silloin niitä piti aikuisetkin. Nykyään jo esikouluikäinen kieltäytyy toppahaalarista. Sama juttu muidenkin ”lapsellisten” vaatteiden kanssa. Ennen sitä mentiin vielä kuudennella My little pony-paita päällä kouluun ja leikittiin barbeilla. Tai ainkin minä leikin. Nykyään on oltava jo niin isoa, meikattava ja pukeuduttava aikuisten vaatteisiin jo tokaluokkalaisena.

  Lue myös: 10 merkkiä joista tiedät, että et ole enää nuori

  Herkut

  Lapset saivat herkutella rennommin. Ei ehkä syöty päivittäin herkkuja, mutta sitten kun syötiin, niin syötiin! Ei ollut syntymäpäivillä vieraina niitä lapsia, jotka eivät saaneet syödä karkkia tai kakkua. Ei ollut tarjolla porkkanatikkuja ja xylitolpastilleja, vaan ihan rehellinen sokerihumala. Ei muuten ollut myöskään erityisruokavalioita. Kaikki söi kaikkea! Suhtautuminen ruokaan on muuttunut ja moni pieni lapsi jo ymmärtää kaloreiden päälle. Muistatteko suussa paukkuvat karkit, hubbabuban ja riocola-mehujään? Ei paljon tarvinnut murhetia sokerista ja kaloreista.

  Videopelit ja tv-ohjelmat

  Videopelit ja tv-ohjelmat olivat paljon harmittomampia. Videopeleissä hypittiin sienien päälle ja tv:stä katsottiin puhuvaa autoa. Jännittävimmät ohjelmat taisivat olla Ihmemies MacGyver ja Dynastia. Televisio-ohjelmia katsottiin ennen enemmän koko perheen kanssa, kuin nykyään. Kauniit ja Rohkeat sekä Jaettu maa koukuttivat niin lapset kuin aikuisetkin.

  Aidot valokuvat

  Valokuvat olivat aitoja ja hauskoja. Vitsi sitä aikaa, kun otettiin kuvia, kelattiin filmiä aina ennen uutta kuvaa ja vietiin filmi teetettäväksi. Odotettiin jännityksellä minkälaisia hassuja kuvia sieltä taas tulisi. Hyvin todennäköisesti seassa oli huvittavia epäonnistuneita kuvia. Jollain silmät kierossa ja kieli ulkona. Hyvällä tuurilla muutama hyväkin. Mutta mikä parasta, kuvat olivat elämää täynnä, oikeita tilanteita ja hassuja juttuja. Nykyään kuvat ovat pelkkiä siloteltuja selfieitä ja pelfieitä, jo ihan lapsillakin. Valitettavasti kaikki aitous on kuvista kadonnut.

  Tuliko ikävä 80- ja 90- lukua? Minulle tuli ainakin… nyyh.

  Kommentit

  1. Arja

   Sori vaan, olen kahdeksan vuotiaan eeliksen isoäiti, minulla itsellä kaksi aikuista 80-90- luvun poikaa, ja en jaksa haikua entisiin aikoihin. Silloin oli silloin, nyt on nyt. Eelis on onnellinen tämän ajan poika! 💗

  2. Leena

   Jotenkin minulle tuli mieleen 60- ja 70-luvut, jolloin olin itse lapsi. Piti oikein tarkistaa kirjoituksen ajankohta. Jokaisessa ajassa on omat hyvät ja huonot puolensa.

  3. Kata

   Valokuva. Kovin tuttu. Olen näkevinäni itseni tuossa raidallinen pusero päällä ja sormi suussa. Mistä tämä kuva on peräisin? 😅

   1. Jonna

    Se on mun pikkusisko 🙂

  4. Nadine

   Olen kanssasi samanikäinen. 80-90 luku? Nälkää, huumeita, epätoivoa. Työnteon aloitin 12-vuotiaana, koska yksinhuoltajaäidilläni ei ollut rahaa ostaa meille mitään ylimääräistä. Oli mulla kasettisoitin, sitten CD-soitin, LP-soitin ja oma huone. Mutta muuten en sanoisi, että se aika olisi jollain tavalla parempaa, kuin mitä nyt on. Paitsi tää korona on nyt riesana.

   1. Jonna

    Toki jos köyhyyttä ja päihteitä on riesana elämässä, niin ei sillä vuosiluvulla ole väliä. Nälkää näkevät päihderiippuvaisten vanhempien lapset tuskin nytkään niin iloista aikaa elävät. Yleisesti elämä oli mielestäni 80 ja 90 luvulla rennompaa.

  5. visitors

   Oli se parempaa aikaa. Jos Mac Gyver oli jännä niin V-sarja oli pelottava.
   Ei naapurin pojan kanssa mitään tägejä töherrelty vaan punasella spraylla V kirjaimia.
   Olihan silloinkin ihmisillä murheet mutta kaiken kaikkiaan inhimillisempää aikaa oli.
   Töitäkin riitti, vakituisia suhteita.

   Haluan takaisin sinne!

   1. Jonna

    Niin mäkin! Ihmisetkin oli tyytyväisempiä.

  Vastaa