• Täyden kympin lapsi

  Vaikka en oo ollut työelämässä nyt neljään vuoteen niin silti tällä koulujen päättymispäivällä on suuri merkitys mulle. Se liikuttaa ja se tekee onnelliseksi. Oppilaiden ilmeitä ei tule varmaan ikinä unohtamaan tänä päivänä. Kuinka he kirmaavat kesälomalaitumille kuin untuvaiset karitsat. Täynnä elämänvirtaa ja intoa tulevasta. Täyden kympin kesä on alkamassa. Kaikki on mahdollista. Tämä päivä on hyvä päivä.

  Tämä päivä myös merkitsee kouluvuoden päättymistä ja todistusten saamista. Sen paperin, johon joku on sinut numeroin tai kirjaimin arvostellut. Sitä odottaa ja jännittää. Onnistuinko? Olinko hyvä? Olinko tarpeeksi hyvä? Joillekkin nuo arviot kertovat siitä olenko tarpeeksi hyvä, kelpaanko maailmalle. Vaikka todellisuudessa jokaikisen lapsen kohdalla ne numero ja kirjaimet mitä siinä todistuksessa on on vain hiuskarvan verran totuutta siitä lapsesta.

  Täyden kympin lapsi. Kuva googlesta.

  Ei musta mitään tuu

  Siksi tirautinkin pari kyyneltä kun törmäsin Unifecin kympin todistukseen. Ensimmäinen ajatukseni oli että voi kun mahdollisimman moni opettaja tarttuisi tähän ja tulostaisi oppilailleen oikean todistuksen kylkeen. Koska todellisuudessa tämä todistus kertoo lapsesta enemmän kuin ne kouluarvosanat. Tänään ajoin autoa ja radiossa soi Ellinooran Leijonakuningas. ”Ja ne kertoi ei musta mitään tuu, unelmani täyteen panee joku muu”. Se kiteytti tämän tekstin.

  Yksikään lapsi ei ole vain ne kutoset ja vitoset todistuksessa. Jokainen lapsi on kympin todistuksen arvoinen, nimenomaan tuon Unifecin. Jos sinulla siis on siellä lapsi, jonka todistus ei ole täynnä niitä kaikkien arvostamia kymppejä niin halaa häntä tänään extralujaa ja kerro, että ne on vain numeroita. Ne on vain yksi aalto valtameressä mitä se lapsi on. Hän on nimittäin ihmisenä paljon parempaa kuin yksikään niistä kymppeistä.

  Yhdenkään koulutodistuksen ei pitäisi masentaa lasta ja saada ajattelemaan ettei musta mitään tule. Koulumenestys on yksi portti elämässä. Onneksi niitä portteja on nykypäivänä siinä vierellä satoja muitakin. Ei menetetä toivoa yhdenkään lapsen kohdalla, koska kukaan ei noista pienistä ihmisistä sitä ansaitse. Jokainen on tulevaisuutemme tähti, omalla tavallaan, omalla polullaan. Niin kauan kun joku uskoo suhun niin niin kauan on vain taivas rajana. Ollaan me lapsille niitä ketkä niihin uskoo. Ihan jokaiseen.

  Viimeisenä muttei vähäisimpänä onnea aivan mielettömästi kaikille valmistuneille sekä heidän vanhemmilleen. Myös ihanan nautinnollista kesälomaa jokaiselle lukijalle!

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart