• You are currently viewing Mitkä asiat olivat paremmin ennen?

  Mitkä asiat olivat paremmin ennen?

  Mitkä asiat olivat paremmin ennen?

   

  En jaksa juurikaan jossitella, mutkutella tai harmitella epäkohtia. Se kuluttaa turhaa energiaa. Toisaalta olen kuitenkin melkoinen vastarannankiiski, toisinaan kuulostan itseltään Mielensäpahoittajalta. Kyllä ennen oli paremmin. Itse koen raskaaksi nykyisen trendin jatkuvista muutoksista, pakottavasta tarpeesta uudistua vain uudistumisen tähden, vaikka asiat olisivat ihan hyvin. Nyt vertaan aikaa nykyhetken ja esimerkiksi 90-luvun välillä, mutta ihan rehellisesti sanottuna minusta tuntuu, että kun kelattaisiin 60-70-80-luvuille, moni asia olisi vieläkin paremmin.

  On totta, että vuodet ja kehitys ovat tuoneet mukanaan paljon hyvää – mutta ne ovat myös vieneet korvaamattomia asioita, sekä vähemmän pieniä mutta jollain tapaa niin kovin merkitykselliseltä tuntuvia. Omat lapseni eivät tule kokemaan asioita sellaisinaan, ja se harmittaa minua.  Pohdintojen päätteeksi listasin muutamia asioita, jotka vaan yksinkertaisesti olivat omassa lapsuudessani mielestäni paljon parempia.

  1. Kiireettömyys

  Nykyään suorittamisen tarve on kiireen ohella jatkuvasti läsnä arjessamme. Pyristelen kaikin tavoin tätä vastaan, toisinaan onnistuen, toisinaan lipsuen. Aiemmin elämä oli leppoisampaa, jollain tavalla konkreettisesti yhteisöllisempää – ei minkään verkon välityksellä. Ehkä se oli pelkkä kupla, mutta jollain tapaa maailma vaikutti viattomammalta, ja oli valoisampi paikka elää.

  2. Puhelittomuus, netittömyys ja somettomuus

  Harvoilla aikuisillakaan oli minkäänlaisia matkapuhelimia, lapsilla ei kenelläkään. Älylaitteet eivät ole pelkästään huono asia, mutta niiden käyttöön liittyy runsaasti myös negatiivisia seikkoja sekä riippuvuutta. Vaikka nyt koetaan että on kätevää kun lapsille voi ostaa puhelimet ja heidät tavoittaa aina, mielestäni oma, puheliton lapsuuteni oli parempi. Sanomattakin on selvää, että moni asia olisi paljon vaikeampaa ilman nettiä. Some taas on mahtava tapa yhteydenpitoon, verkostoitumiseen ja vertaistukeen. Riippuvuus, jatkuva tavoitettavuus ja yksityisyyden puute eivät kuitenkaan olleet tässä mittakaavassa ongelmana ennen näitä.

  3. Kyläkoulut

  Katoavat ja aivan aliarvostetut kyläkoulut. Mikäli näitä suljetaan nykyisellä tahdilla, vuoden 2030 kieppeillä viimeinenkin sulkee ovensa. Jo nyt on lakkautettu mieletön määrä kyseisiä opinahjoja. Itse näen kyläkoulut paikkana jossa saa yksilöllistä opetusta, kaikki tuntevat toisensa (niin oppilaat kuin opettajatkin) ja oppimisympäristö on rauhallinen. Yksittäisen oppilaan hätä huomataan nopeasti, oli se sitten oppimisvaikeuksia, hankaluuksia kotona tai koulukiusaamista.

  ❤️ Ihanat muistot. Pienempi tyyppi kuvassa olen minä, ylempänä serkkuni.

  4. Vanhat rakennukset ja esineet

  Vanhoista esineistä ja rakennuksista puhuttaessa viittaan kyllä reilusti kauemmas, kuin mihinkään 80-90-luvuille. Esineet tehtiin kestämään aikaa, taloista tehtiin kauniita. Tähän on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin ihmistäkin, tämä on minun.

  5. Kädentaidot sekä taito korjata

  Nykyinen kertakäyttökulttuuri on ihan suolesta, oikeasti. Kun jokin kone hajoaa, harva osaa tai jaksaa enää korjata. Orjatyönä huonolaatuisista materiaaleista tehtyjä vaatteita roudataan halpamaista maailman toiselta laidalta, eikä kotimaista käsityötä todellakaan enää arvosteta.

  6. Pelit ja piirretyt

  Niin vanhat kunnon Muumit, 8-bittinen Nintendo kuin Kimblekin. Ei mitään elektrisiä lisäosia lautapeleissä, ei tuhansia välkkyvaloja peleissä ja piirretyissä. Olen huomannut että vanhoja 8-bittisen Nintendon pelejä pelatessa lapset eivät edes jää koukkuun. Wonder why.

  7. Kirjat luettiin kirjoina

  Sen sijaan että niitä tuijotettiin tabletin tai kännykän näytöltä. Valo rasittaa silmiä, sen lisäksi että en itse yksinkertaisesti halua pitää  mitään laitteita kädessäni nykyistä enempää. Kirjat kirjoina – ja onneksi samoilla linjoilla ovat lapseni.

   

  Onko asioita joiden sä koet olleen paremmin ennen?

   

  Vastaa