• You are currently viewing ADHD-lapsi määrää perheen tahdin. Lomat yhtä kaaosta

  ADHD-lapsi määrää perheen tahdin. Lomat yhtä kaaosta

  Hyvässä ja pahassa, ADHD-lapsi määrää hyvin pitkälle muun perheen tahdin ja lomat voivat olla yhtä kaaosta. Kun on elänyt ADHD-lapsen kanssa arkea jo pitkään, niin ei oikeastaan enää edes osaa ajatella elämää ilman ADHD:n tuomaa lisäväriä siihen.

  Meillä muut sisarukset ovat oppineet pysymään sivussa, kun ADHD-lapsi myrskyää ja vie kaiken huomion. Se on toisaalta aika surullista, mutta vain siten arjesta ja lomista selvitään hengissä kaikki. Ja jotta kaikki sujuu jouhevasti, on usein otettava suunnitelmissa huomioon se, että miten ja missä ADHD-lapsen kanssa voi olla missäkin tilanteessa. Mitkä paikat ja tilanteet aiheuttavat sellaisia hetkiä, joissa ADHD-lapsen kanssa toimiminen ei onnistu, tai on haastavaa.

  ADHD-lapsi ja lomat

  Erityisesti kesäloma aika, on aina ollut ADHD-lapsen kanssa yhtä kaaosta. ADHD lapselle, kun tasainen aikataulu ja samanlaiset rutiinit sopivat, mutta niitä ei juurikaan ole tarjolla lomilla. Lomien heittelehtivät aikataulut, yllättävät menot ja lisääntynyt herkuttelu ei todellakaan helpota ADHD lapsen tai perheen arkea.

  Lue myös: Ruokavaliosta helpotusta vilkkaalle lapselle

  Sitä on varmasti vaikea ymmärtää, jos on ainoastaan normaali lasten vanhempi. Lomat eivät olekaan perheen ihanaa leppoista yhdessäoloa, vaan tasapainottelua sen kanssa, että miten haastava ADHD saadaan pidettyä aisoissa loman tuomien muutosten kanssa.

  Meille perhelomat ovat usein sellaisia, että ADHD laittaa meidän vanhempien hermot todella koetuksille. Suurin osa ajasta menee ADHD lapsen kanssa tapellessa ja vääntäessä, yhdestä sun toisesta asiasta. Milloin on hiekkaa shortseissa, niin ettei kestä, milloin ei saa ostaa sitä mitä haluaa kaupasta ja milloin ei voi mennä nukkumaan vasta sitten kun huvittaa. Loman jännitys purkaantuu ADHD lapsella niin vahvasti, että poissa kotoa vietettyjen lomien on järkevää  kestää useampia viikkoja. Ensimmäinen viikko menee melkein kokonaan tilanteen tasaamiselle, oikeasti lomailemaan päästään vasta toisella viikolla. Kotiin mentäessä sama kaaos alkaa taas alusta.

  loma ADHD

  Ikävä arkea

  Vaikka lomalla on tietysti ihanaa, mutta ADHD-lapsen lomat ovat sen verran energiaa vieviä, että kaipaa myös arkea. Arki on paljon helpompaa, ainakin meidän tapauksessa. Kesälomalla ongelmaksi koituvat myös matkoilla olevat kaverit. Meidän ADHD lapsi ei kestä sitä, että ei ole kavereita päivittäin. Onneksi hänellä on sentään veljiä, mutta silti poika on murheen murtama, jos joku päivä ei näe ketään ystäväänsä. Huono mieliala purkautuu tietysti meille vanhemmille ja sisaruksille.

  Lue myös: ADHD lapsen äiti, muista nämä 8 asiaa

  Uuden lukuvuoden alkaessa koulussa, on onni jos koulu jatkuu muuttumattomana. Pahinta on, jos opettaja, luokka tai jopa koulurakennus vaihtuvat. ADHD lapsen tsemppi riittää kyllä meillä lukuvuoden alkuun, mutta kun se loppuu, niin sitten on taas menoa hetken aikaa. Kunnes päästään rutiineihin kiinni.

  Ikävöin vähän siis jo arkea ja sitä kun koulut alkavat. Koska meidän taloudessa lomat on aika villiä aikaa.

  Miten teidän muiden ADHD-lapset reagoivat lomiin?

   

  Kommentit

  1. Sofia

   Yep. Juuri näin meilläkin ? Poika 8v. jolla adhd ja pikkuveli 5v. joka nyt matkii isovelin temput. ??‍♀️ Yksin olen ollut kotona niitten kanssa koko kesän. Mies on yrittäjä ja saa nähdä onko hänellä yhtään tänä kesänä. Nyt kaipaan jo syksyä ja ruutineja. En keksi meille mitään uutta tekemistä ja juuri mitään ei pysty yksin poikien kanssa seikkailla jos sattuu raivari juuri silloin. Yöt on miten on. Poika nukkuu huonosti ja nosee aikaisin. Äidin energia kohta loppu.

  Vastaa