• You are currently viewing Meidän eskarilainen osaa jo kaiken tämän!

  Meidän eskarilainen osaa jo kaiken tämän!

  Mitä meidän eskarilainen osaa ja mitä pitäisi osata? Kun yksi tuttavani kysyi minulta, että ”mitä taitoja Ollie jo osaa?”, niin tajusin, että en ollut miettinyt asiaa sen enempää. Pitäisikö?

  Joka vuosi koulujen alussa lehdet kirjoittavat siitä, mitä kaikkea ekaluokkalaisen on osattava, kun hän menee kouluun. Lista on muuttunut aika paljon ajan saatossa. Tämän tyyppisen artikkelin kirjoitti tänä vuonna muunmuassa YLE: Kouluun meneviltä ei vaadita samoja taitoja kuin ennen Artikkelin mukaan tärkein taito on se, että osaa huolehtia omista tavaroistaan. Monen pojan äitinä todettakoot, että tämä ei valitettavasti onnistu ihan joka pojalta vielä myöhemmilläkään luokilla.

  Lue myös: Ekaluokkalaisen kouluun kadonneet tavarat. Lista ekoilta kuukausilta.

  Muita ekaluokkalaiselta odotettavia taitoja ovat, pukeminen, koulumatkan sujuminen sekä kiva asenne opiskeluun. Luku- tai laskutaitoa ei yhdenkään ekaluokkalaisen tarvitse osata, silloin kun koulut alkavat. Eivätkä nämä taidot lapsesta tai hänen tulevaisuudestaan mitään kerrokaan. Hyvänä esimerkkinä yksi isommista pojistani, joka oppi lukemana vasta koulussa. Ihan luokan viimeisten joukossa. Toisen luokan syksyllä tehtiin lukutesti, missä mitattiin lukemisen nopeutta ja luetun ymmärtämistä. Poika saalisti siitä luokan parhaimmiston pisteet. Nopeasti ne kirii muut kiinni ja ohikin.

  Meidän pienin eskariin, isoin yläasteelle

  Tämän lukuvuoden aloitus on ollut meille vanhemmille todella tunteikas. Esikoisemme meni yläasteelle (vastahan ME menimme yläasteelle) ja pienimmäinen jo eskariin. Tuntuu samaan aikaan haikealta, että upealta. Olemme jo kulkeneet aika pitkän matkan vanhempina ja yksi aikakausi pienten poikien vanhempina on vaihtumassa nyt täysin erilaiseen aikakauteen. Meillä on täällä pian vain teinejä ja koululaisia. ”Apua!”

  Tänä vuonna ostimme uudet reput Ollielle (eskariin) ja Oliverille (viidennelle). Muilla pojilla oli kuulemma ihan ok reput jo olemassa. Pojathan eivät tunnetusti vaihda reppua ennen kuin sen pohja lahoaa käsiin. Meillä jännitystä lisäsi se, että Oscarin (3lk) opettaja vaihtui ja Oliverin (5lk) koulu vaihtui. Jokaisella pojalla siis isoja muutoksia. Hyvin kuitenkin tämä eka viikko on nyt mennyt.

  eskarilainen

  Meidän eskarilainen jo osaa!

  No palataan eskarilaisiin. Mitä eskarilaisen pitäisi sitten osata? Sitä ei ole listattu missään. Sitä jouduin kuitenkin nyt miettimään, kun sitä minulta kysyttiin. Eskarilaiselta ei varmaankaan odoteta vielä mitään erityistä, mutta olisi hyvä pikkuhiljaa ottaa askelia kohti koululaisena pärjäämistä. Niitä asioita eskarissa harjoitellaan, mutta niitä on varmasti hyvä harjoitella myös kotona.

  Eskarilaisen pitää ainakin osata jo leikkiä muiden kanssa, toimia ryhmässä ja pärjätä yleensäkin ilman vanhempiaan. Eskarilaisen olisi hyvä osata käydä vessassa ja syödä itse.

  Lue myös: Tätä on teinipojan äitiys. Aivan mahtavaa!

  Meillä Ollie on melko omatoiminen, kuten meidän muutkin pojat ovat aina olleet. Hän on käynyt yksin kaupassa jo pitkään, tekee oman aamupalansa ja pukee itse aina päällensä. Peseytyy ja käy vessassa itsenäisesti. Ollie osaa syödä tarvittaessa haarukan ja veitsen kanssa, hän osaa kaataa itselleen juotavaa ja kantaa astiat pesuun. Ollie on ehkä meidän pojista eniten ollut passattavana, koska on meidän pienin, mutta tarvittaessa hän hoitaa hienosti itse hommat.

  Ollie on kovin kiinnostunut lukemisesta, oppii varmasti heti, kun pääsee asiaan enemmän käsiksi. Hän lukee ja kirjoittaa joitain helppoja sanoja. (Me emme ole liiemmin siinä vielä kannustaneet). Hän osaa laskea ja on todella taitava piirtäjä. Ollie tykkää olla kavereiden kanssa. Hänellä on pääasiassa tyttökavereita, mutta huomaan kuitenkin poikien kanssa leikkien sujuvan jotenkin mutkattomammin. Nyt eskarissa onkin kiva, kun Ollie saa vähän lisää kaipaamiaan poikakavereita.

  Mitä teidän eskarilaiset osaa? 

  Eka eskari ja koulupäivä näytti tältä!

  Vastaa