• You are currently viewing Huono lukutaito aiheuttaa syrjäytymistä – luetko sä sun lapselle?

  Huono lukutaito aiheuttaa syrjäytymistä – luetko sä sun lapselle?

  Huono lukutaito aiheuttaa syrjäytymistä – luetko sä sun lapselle?

  Niin – luetko sä sun lapselle? Jos et, miksi? Tiesitkö, että huono lukutaito aiheuttaa syrjäytymistä? Kodin roolia lasten lukutaidon kehittymisessä ei voi ohittaa – PIRLS tutkimuksen mukaan vanhempien lukutottumukset ja asenteet vaikuttivat merkittävästi lapsen lukutaitoon. Suomessa on myös selvästi enemmän syrjäytyneitä nuoria kuin muissa Pohjoismaissa.  20–24-vuotiaista suomalaisnuorista 16 prosenttia on kokonaan koulutuksen ja työelämän ulkopuolella – ja yksi merkittävä avaintekijä syrjäytymisen ehkäisyssä on lukutaito.

  Pisa-tutkimuksen mukaan peruskoulun päättää joka vuosi noin 6000 nuorta, joilla ei ole riittävää lukutaitoa. Osa nuorista lukee ja kirjoittaa niin huonosti, että arkielämästä selviytyminen tuottaa vaikeuksia.

  Osa aarteista! Iso siivu lasten kirjoista on heidän omissa huoneissaan, ja varmaan jokunen kymmen omiani. Lasten kirjat on kaapin alahyllyillä – kuten näette, meillä on vähän vielä petrattavaa heidän kanssaan siinä, miten ne sinne laitetaan !

  1.Varhainen vuorovaikutus on lapsen kielen- ja puheenkehityksen perusta. Laulaminen, riimittely – ja lukeminen tukevat lapsen kehitystä. Puheen- ja kielenkehityksen lisäksi lukeminen tukee lapsen mielikuvitusta – ja sillä on suora korrelaatio myöhempään koulumenestykseen. Lukeminen tulisi aloittaa jo vauvaiässä.

  2. Tutkimukset todistavat että lapset, joille on luettu, omaavat laajemman sanavaraston, ja lukeminen vahvistaa myös lapsen oppimisen taitoja. Vanhemmilta saatu tuki ja kannustus sekä vanhempien itse lukemiseen käyttämä aika näkyvät suoraan lapsen osaamisessa.

  3. Kirjojen lukeminen lisää keskustelutaitoja.

  4. Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja sekä viestintä- ja empatiakykyä.

  5. Lukeminen vähentää stressiä ja rauhoittaa. Kuuden minuutin lukemisen jälkeen syke laskeaa ja lihasjännitys vähenee.

  6. Lukeminen parantaa keskittymiskykyä. Tutkimukset ovat havainneet että lukeminen ja etenkin tarinan hallintaa vaativa lukeminen tarjoaa vastapainoa älylaitteilla kyllästettyyn lyhytjännitteiseen nykyarkeen.

  7. Hyvä lukutaito on oppimisen perusta. Lukutaito lisää ajattelukykyä sekä ongelmanratkaisutaitoja. Monet tutkimukset ovat todistaneet hyvän lukutaidon olevan yhteydessä menestymiseen sekä opiskelussa, työelämässä että elämässä yleisesti.

  8. Se on hauskaa ja viihdyttävää! Lukeminen avaa uusia maailmoja. Meistä jokainen on kiinnostunut jostain – ja jokaiselle löytyy luettavaa.

  9. Hyvällä lukutaidolla on suora korrelaatio oppimistuloksiin.

  On absurdi väite kuulla jonkun sanovan, ettei tykkää lukemisesta.

  Ei lukeminen tarkoita pelkästään tietyntyyppistä sisältöä – lukemista on niin monenlaista. Se taas on surullista, että jotkut vanhemmat eivät lue lapsilleen, koska eivät itse sanojensa mukaan pidä lukemisesta. Lukeminen on sijoitus lapsen tulevaisuuteen, teko hänen hyvinvointinsa eteen. Me ihmiset opettelemme niin monia muitakin tapoja, hyviä ja huonoja, että tuntuu omituiselta miten vaikeaa joidenkin on lukea lapsilleen, vaikka sen hyödyistä on valtavasti näyttöä. Muiden positiivisten seikkojen lisäksi se on ihana rauhoittumishetki yhdessä lapsen kanssa, eikä sen tarvitse olla pitkä. Muutama minuuttikin on jo hyvä juttu. Tutkijat ovat tehneet huolestuttavan ilmiön: lukemiseen negatiivisesti suhtautuvien vanhempien määrä on kasvanut samaa tahtia niiden oppilaiden kanssa jotka pitävät lukemisesta hyvin vähän, tai eivät ollenkaan.

  Ja kyllä, meillä luetaan. Paljon, kirjat ovat osa meidän arkea. Mieheni ei lue itse juuri mitään, kovasta kannustamisestani huolimatta. Siitä huolimatta hän lukee meidän pojillemme, on aina lukenut, ja tehnyt sen mielellään koska on käsittänyt miten tärkeää se on. Hän on myös kokenut lukuhetket rauhoittavina. Lapsillamme on järjestään erinomainen sanavarasto ja kaksi vanhinta ovat oppineet lukemaan kuuden vuoden iässä. Kiinnostus kirjoja kohtaan on ollut valtava, eli oma rakkauteni lukemiseen on siirtynyt myös pojille. Näinä vuosina kun kaikki digitalisoituu, näen entistäkin tärkeämpänä sen että lapsille luetaan tavallisia kirjoja, ja että me aikuiset näyttäisimme mallia siihen. Tärkeää olisi tehdä lukuhetkestä mahdollisimman vaivaton osa arkea. Lisää painavaa asiaa sekä hyviä vinkkejä löydät myös Lue lapselle-sivustolta.

   

  Kuulisin siis mielelläni, että luetko sä sun lapselle? Ja jos et lue, niin miksi et?

  PS. Tutkimukset osoittavat myös, että lapset joille luetaan iltasatu, nukkuvat pidemmät yöunet.

   

   

   

   

  Vastaa