• Naisen metatyö on itse valittu taakka

  Naisen metatyö on itse valittu taakka

  Naisen metatyö puhuttaa. Tunnistan sen itsekin. Koska sen lisäksi, että aivoni raksuttavat kodin kaikki aikataulut läpi päivittäin, yritän tässä samalla pyörittää myös yritystä, joka on yhtä deadlinea deadlinen perään. Päässäni on menossa yksi sirkus koko ajan. Aikatauluineen ja ohjelmanumeroineen.

  Iltaisin en saa unta, kun mietin seuraavan päivän aikatauluja. Samaan aikaan mieheni nukkuu sikeästi vieressä. On se niin väärin…ja vali vali.

  Mitä on metatyö?

  Metatyö on sitä, että ihminen tekee hiljaista ja näkymätöntä aivotyötä. Metatyö on suunnittelemisesta ja huolehtimisesta, jonka avulla varmistetaan arjen sujuvuus. Itse kotiaskareiden tekeminen ei kuulu tähän. Aiheesta kirjoittaa Iltasanomat

  Metatyöstä voi myös luopua

  Naisen metatyö on sitä että, joutuu pyörittämään ajatuksen tasolla enemmän arkea, kuin kumppaninsa. Onhan se kauhean kivaa olla marttyyri ja pitää naisena kovaa ääntä naisten metatyöstä. Vaan onko kukaan meitä naisia siihen pakottanut? Onko monenkaan naisen mikään PAKKO olla perheen arjen isopomo koko ajan?

  EI!

  Emme kestä sitä, että asiat menevät toisenlailla

  Mutta me naiset tuppaamme sen roolin itsellemme ottamaan. Koska emme kestä sitä, että asiat menevät toisenlailla, kuin itse haluaisimme. Muutenhan lapsen syntymäpäivien järjestäminen voisi sujua siltä mieheltäkin ihan hienosti. Vaan ei suju, kun meillä on kilometrin pituisia vaatimuslistoja valmiina siitä, että mitä kaikkea siellä pitää olla. Millaiset kutsujen pitää olla ja kuinka tarjottavien herkkujen pitää olla terveellisiä ja värikkäitä.

  Lue myös: Mitä käsilaukkusi kertoo sinusta?

  Isien näkemys on todennäköisesti erilainen. Eivät syntymäpäivät tarvitse teemaa. Tarjottavaksi riittää kakkua ja herkkuja. Paikalle tulee ketä tulee, ei niitä tarvitse etukäteen tietää ja laskea. Kaikki voi ottaa paljon rennommin.

  Käsi sydämellä äiti, kuinka moni teistä antaisi isän alusta loppuun suunnitella lapsen synttärit täysin itse? Niin, että ette puuttuisi mihinkään? Veikkaan, että hyvin harva vastaa tähän ”kyllä”. Tämä johtuu siitä, että haluamme olla tietoisia siitä, mitä tapahtuu ja miten tapahtuu. Voimme delegoida, mutta emme anna päätösvaltaa täysin kumppanille.

  Valitsemme metatyön.

  pojan synttärit

  Rentouta aivosi

  Mitä jos yrittäisimme joskus vähän höllätä? Ei meidän tarvitse kontrolloida kaikkea koko ajan. En usko, että lapset kuolisivat nälkään tai eivät selviäisi perille harrastuksiin isänsä kanssa, vaikka me äidit sivussa olisimmekin.

  Meidän pitää harjoitella

  Tätä pitää tietysti ensin vähän harjoitella, ennen kuin se alkaa sujumaan. Meidän pitää harjoitella päästämään kontrollista irti ja hyväksyä se, että mies tekee omalla tavallaan. Ei samanlailla kuin me. Onko se niin haudan vakavaa, vaikka lapsella olisi treeneissä päällä väärä paita? Seuraavalla kerralla sitten varmasti oikea.

  Yksinhuoltajilla on eri juttu, valinnan mahdollisuutta ei ole, koko paletti on vain suunniteltava ja toteutettava yksin.

  Sitten taas, jos valitsemme sen, että haluamme olla puikoissa ja päättää, miten asiat hoituvat, voimmeko siitä oikeastaan silloin valittaakaan?

  Kommentit

  1. Avatar
   KaijaSalla

   Kyllä antaisin isän suunnitella synttärit milloin vain, JOS saisin jonkin takuun ettei hänen äitinsä ole vetelemässä naruista. Sillä viimeisen 5vuoden ajan kun juhlia on järjestelty ollaan saatu kuulla kuinka on aina IHAN väärät vieraat paikalla ja tarjottavatkin on aivan väärät. Ja tässä lähdetään ihan siitä, että hänen mielestää vieraiden pitäisi olla hänelle tärkeitä, tuttuja, sellaisa joita hänen vanhempansakin ovat joskus juhliin pyytäneet…ja näitä villakoiranserkkuja on muuten paljon. Ei siis sellaisia jotka on lapselle tärkeitä ihmisiä ja jotka mekin saatettaisiin tuntea. Ja koska anoppisuhteeni ei ole kovin hyvä on hänen mustallalistalla mm vanhempani ja veljeni. Tarjoiltavien tulee olla kinuskilakkakakkua, ässäpipareita, lusikkaleipiä ja peruspullaa…koska aina on ollu näin ja kätevähän vääntää muut ite paitsi kakun joka on AINA tilattu tietystä leipomosta. Ei sinänsä mitään vikaa, mutta sankari ei näistä paljoa perusta, niin häntä on kaikesta vääryydestä koetettu kuunnella ja teen niin myös jatkossakin. Mihin tämä on johtanut?! Siihen että hän pitää lasten nimissä omat kemunsa aikuisille ja tuttavilleen ja me sitten omamme.. Mutta asiaan, meilläkin luiskahti taas tässä vapaalla ollessa siihen, äiti hoitaa – linjaan, noh, kk:n sai khh olla yhtä puhtaan pyykin vuorta ennen kuin mies kääri hihat ja alkoi pohtia mikä rensseli kuuluu kellekin. En vaan ehtiny tai jaksanu paneutua pyykkeihin, kun piti saada arkeakin rullaamaan töihin paluun myötä. Jatkossa taas se ken ehtii tai enempi häiritsee hoitaa sen osaston. Eikä haittaa vaikka olisi väärin viikattua ja väärää päällä, kunhan on sopivaa ja puhdasta 😁

   1. Jonna
    Jonna

    Niinpä, kyllä ne sit hommiin ryhtyy kun saavat siihen ”vapauden”. Ikävä tuo tilanteesi anopin kanssa. Olisi varmasti kaikkien kannalta kivempaa, kun homma toimisi mutkattomammin.

  2. Avatar
   Konna

   Meillä asuu kyllä niin pätevä mies, että järjesti viime vuonna tyttären synttärit. Menivät keppareilla maastoon ja paistovat makkarat ja vaahtokarkit nuotiolla, söivät sipsejä ja karkkia muovirasioista. Sillä oli itelläänki keppari, vaikka karski raksamies onkin. Parhaat synttärit ikinä! Enkä minä stressannut yhtään mistään.

   1. Jonna
    Jonna

    Mahtavaa! Näin sopisi kaikilla olla. 🙂

   2. Avatar
    IM

    Kuulostaa ihan loistavalta! Mitä muuta voi keppihevostelusta tykkäävä lapsi toivoa – nuo on oikeat elämyssynttärit! 💙

  3. Avatar
   IM

   Olen kyllä rentoutunut paljon, kun päätin vähentää ajatuksen tasolla tapahtuvaa arjen mikromanagerointia. Kyllä tuo aikuinen mies osaa omat hommansa hoitaa, ja jos ei kumpaakaan häiritse villakoirat, niin emme tee niille mitään, ja teemme, kun on sen aika. Kaikki pakolliset hommat hoituvat vallan mainiosti ilman sitä, että suunnittelen niitä jatkuvasti mielessäni. Tärkeät jutut kirjoitetaan kalenteriin ja ne tehdään ajallaan. Kun ne on siellä kalenterissa, ne eivät ole enää pään sisällä. Olen ennen tehnyt aivan valtavat määrät metatyötä, mutta jälkeenpäin kun katsoo: mitä hyötyä siitä edes on ollut? Meillä on kivempaa ilman sitä että stressaan siitä sopiiko lasten vaatteet yhteen ja muistavatko lähteä jalkapalloharjoituksiin (spoiler: 98% varmuudella muistavat).

   Meillä mies on ollut jo muutaman vuoden vastuussa isomman pojan kaverisynttäreistä ja minä vaan autan missä tarvitsee. Niissä on aina ollut teema, välillä ulkona järjestetyt jalkapallosynttärit ja välillä pöytälätkäsynttäriturnaus, johon hän suunnitteli pieniä lakritsista leikattuja kiekkojakin muffinsien päälle. Että kyllä niillä miehillä voi olla luovuutta siinä missä naisillakin, ja silmää yksityiskohdille. 😀

   1. Jonna
    Jonna

    Kyllä se rentouttaa kummasti! Ihan hyvä valinta. Ja meillä esimerkiksi kun meni pitkään, että mies laajensi taloa, eikä osallistunut kodinhoitoon eikä metatyöhön yhtään, niin siitä palautuminen on vienyt pitkän pitkän ajan. Tuntuu, että metatyön siirtäminen miehelle tasaisesti on ollut yllättävän hidasta. Vikaa meissä molemmissa.

  Vastaa