• You are currently viewing Voisko vanhemmuudessa downshiftata?

  Voisko vanhemmuudessa downshiftata?

  Voisko vanhemmuudessa downshiftata?

  Vastaan heti, että mun mielestä voi! Tutkimukset osoittavat miten vahvasti vanhempien stressi vaikuttaa lapseen – jo kohdussa. FinnBrain-tutkimus osoittaa että äidin korkea stressi voi vaikuttaa sikiön immuunipuolustukseen. Tutkimuksessa saatiin näyttöä myös siitä, että raskaudenaikainen voimakas stressi voi vaikuttaa myös esimerkiksi lapsen tunteiden säätelyyn. Sama pätee lasten kokemuksiin vanhempiensa stressistä myöhemmällä iällä. Ongelmat ovat laaja-alaisia – vanhempien stressillä saattaa olla vaikutuksia jopa lapsen keskittymiskykyyn.

  Tässä Ylen artikkelissa psykologi ja psykoterapeutti Risto Lappeteläinen kertoo lasten usein oireilevan vanhempien stressistä ja kiireestä. Olen aiemminkin murehtinut sitä, miten suorituskeskeinen nyky-yhteiskunta on. Pitää olla tuottava, kaikessa mitä tekee! Aikataulut ovat tiukkoja, lasten harrastukset tavoitteellista, pitää hoitaa koti ja etenkin työ ensiluokkaisesti ettei kukaan syrjäytä. Mutta jos meidän lapset kärsivät ja oireilevat, jotain on tehtävä.

  Läsnäolon merkitystä ei voi korostaa liikaa.

  Oon itse tehnyt paljon virheitä mun vanhemmuudessa, ja tulen varmaan tekemäänkin. En haluaisi ollakaan täydellinen, mutta on asioita joita ehdottomasti en halua tehdä, asioita jotka ovat ehdottoman tärkeitä.

  Yksi on läsnäolo. On aika järkyttävää tajuta, miten vähän monet perheet keskustelee keskenään. Eikö kuulu ihan normaaleihin asioihin kysyä miten päivä on mennyt, onko murheita – ja tietenkin ottaa kainaloon. Siitä olen tosi onnellinen, että meillä nämä toteutuvat, vaikka olisikin kiire ja stressi. Siitä huolimatta vieläkin pitäisi hellittää. Mulle on tällä hetkellä todella tärkeää mun duuni ja mun opiskelu – ja ne ovat monilla.

  Mutta voisiko meillä jokaisella olla joku kohta josta hellittää? Ihan näin esimerkkeinä: joskus voisi ostaa kaupasta puolivalmista ruokaa – itse tilaan tosi usein viikon ruoat edullisesta pitopalvelusta. Ei ole kallista, poistaa stressiä ja ruoka on hyvää.

  Entä jos voisi antaa pölypallojen kieriä nurkissa vähän pidempään, sen sijaan että kiukussa ja kiireessä tuusaisi imurin varressa? Kun voisi istua sohvalle lasten kanssa.

  Niin, kiire on, ja stressi. Mutta kun kukaan ei tule meitä myöhemmin kiittämään siitä, että hitsi miten hienosti stressasit kymmenen vuotta putkeen, tai ihan mahtava burnout, upeaa! Itseään ja unelmiaan voi perhearjen ohella toteuttaa ilman valtavaa stressiä – ja jos tuntuu ettei se onnistu, hae apua. Lapsi tarvitsee aitoa läsnäoloa tunteakseen olonsa arvokkaaksi, ja jotta me vanhemmat pystyttäisiin sitä päivittäin antamaan, on pakko hellittää.

  Pyykit ja tiskit saa odottaa huomiseen – nyt tärkeämpää on iltapala ja parit lautapelit lasten kanssa.

  Downshiftataanko yhdessä?

  Vastaa