• Älä tee lasta, se on suurin ilmastoteko

  Älä tee lasta, se on suurin ilmastoteko

  Lapsettomuus on suurin ilmastoteko. Pienempi perhe kuluttaa luontoa vähemmän kuin suurempi.

  Minulla on neljä lasta, en siis voi omalla kohdallani olla kovinkaan ylpeä siitä, että jokainen lapseni on nostanut päästövaikutuksiani reilusti. Suomalaiset kun aiheuttavat vuosittain henkeä kohden keskimäärin noin yhdeksän tonnin päästöt. Vai voiko lapsiani luokitella minun päästöikseni? He eivät kuitenkaan ole minun omaisuuttani, vaan omia yksilöitään.

  Tieteen Kuvalehden uusimmassa numerossa (13/2019) esitellään eri keinoja, joilla omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää. Niistä tehokkaimmaksi mainitaan se, että ei hanki lapsia. Muita esiteltyjä keinoja ovat lihansyönnin lopettaminen, autosta luopuminen ja lentämisen välttely. No tämähän on täysin totta. Muutama vuosi sitten tehdyn ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan pienempi määrä lapsia on ylivoimaisesti tehokkain keino vähentää päästöjä.

  Lue myös: Tuunattu makaronilaatikko -10 erilaista vaihtoehtoa

  Tieteen kuvalehden kansikuva, jossa oli kuvattu erilaisia keinoja vähentää hiilijalanjälkeä, oli osalle ihmisistä ja kansanedustajista liikaa. Kannessa komeili vauva, jonka yli oli vedetty henkselit. Eikö totuutta saa tuoda julki?

  Pitää hyväksyä oma vajavaisuutensa

  Minun mielestäni asioista pitää pystyä puhumaan ja tiedottamaan reilusti ja aidosti. Joten hienoa Tieteen Kuvalehti! Jos tutkimusten mukaan, lasten hankkimatta jättäminen, tai niiden vähempi hankkiminen on ekoteko, niin se sitä sitten on. Vaikka se meistä perheellisistä pahalta tuntuisikin. Sama juttu kuin lihan syönnin kanssa. Lihansyöjiä tuntuu välillä todella suuresti ahdistavan se, että lihansyönti nostetaan otsikoihin epäekologisuutensa vuoksi. Se ei silti muuta faktaa taruksi, sillä epäekologista se on. Halusimme tai emme.

  ilmastoteko

  Lapsia tarvitaan. Meidänkään valtiomme ei pyöri, jos sinne ei synny lisää lapsia. Lasten tekemättä jättäminen tuskin siis on oikea ratkaisu. Järkevintä olisi hankkia niitä vähemmän. Jos on suunnitellut todellista suurperhettä, niin tekee muutaman lapsen vähemmän. Jos on ajatellut neljää, niin tekee vaikka kolme? Pienillä valinnoillakin voi olla jo suuria vaikutuksia kokonaiskuvassa.  Me emme voi suomalaisina vetäytyä vastuusta. Maapallo kuuluu meille kaikille.

  Jokainen tehkööt parhaansa

  Sitten tullaan siihen tosiasiaan, että minä olen jo ne neljä lasta tehnyt. Mitä voin nyt tehdä luonnon hyväksi? Voin ainakin yrittää kasvattaa näistä neljästä pojastani fiksuja nuoria ja aikuisia, jotka ymmärtävät oman kulutuksensa ja koittavat parhaansa mukaan keventää päästövaikutuksiaan. Suurin ilmastoteko omalla kohdallani, on jotain muuta.

  Lue myös: Poikien värikkäät ja kestävät kumisaappaat

  Tarvitsemmeko autoa? Autoton elämä säästää vuosittain 2,4 tonnin päästöt. Onko meillä oikeanlainen sähkö käytössä? Ekosähköön vaihtaminen säästää 1,5 tonnia. Kuinka moni meillä syö lihaa? Lihaton ruokavalio säästää 0,8 tonnia. Voimme myös kierrättää ja vähentää ruokajätettä. Voimme tehdä paljon asioita ja opettaa poikiamme valitsemaan paremmin. Voimme itsekin valita paremmin. Meillä hiilijalanjälkeä pienennetään näillä muilla keinoilla.

  Loppujen lopuksi tärkeintä on, että jokainen tekee jotain. Vähentää niissä asioissa kulutusta, missä pystyy ja missä se tuntuu mahdolliselta.

  Minulla tahallinen lapsettomuus ei olisi ollut ikinä vaihtoehto. Entä sinulla?

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart