• You are currently viewing Äidit ihmettelevät -nytkö voitontahto on kiellettyä lapsilta?

  Äidit ihmettelevät -nytkö voitontahto on kiellettyä lapsilta?

  Voitontahto tuntuu olevan kiellettyä nykyään kouluissa oppilailta. Erityisesti poikien äidit ovat törmänneet tähän poikiensa kohdalla. Erikoista on, että miksi voitontahto on huono asia, nimenomaan, jos se liittyy urheiluun?

  Eräs äiti kirjoittaa seuraavaa: ”Monet lapset haluaa voittaa! Niin ei…tänään wilmassa -XXX osallistui aktiivisesti liikunta tunnilla MUTTA yritti huijata kokoajan viestissä kun halusi voittaa. Tää on tuhannes kerta ku Wilma saa mut tuntemaan kiukkua. Voisko toi koulumaailma lopettaa kokonaan raportoinnin, kun ei löydy järkevää sanottavaa.”

  Huijaamisella tarkoitettiin niinkin hurjaa asiaa, kuin varaslähtöä. Oliko tämä taas asia, mistä piti vanhemmillekin ihan posti laittaa? Eikö tämän tyyppisen jutun olisi voinut käsitellä vain koulussa, koska loppujen lopuksi, hyvin usein lapset koittavat huijata tämän tyyppisissä jutuissa. Erityisesti kun on sitä voitontahtoa niin kovasti.

  Voitontahto ei lähde pois puhumalla

  Meillekin kävi aikanaan niin, että liikunnaopettajan vaihtuessa yhden poikani todistuksen 10 liikunnannumero tippui numeroon 8. Tietysti halusin kysyä opettajalta, että mistä näin iso liikunnannumeron tiputus johtui? Opettaja vastasi, että pojan liikunnalliset taidot ovat kyllä 10, mutta hän ei esimerkiksi syöttele joukkuepeleissä heikoimmille pelaajille, vaan haluaa aina syöttää parhaimmille tai tekee itse.

  Lue myös: Poika, joka uskaltaa rohkeasti olla erilainen

  Nyt on pakko itsekin kovin kilpailuhenkisenä ihmisenä todeta, että eikös se ole siinä pelissä idea, että tehdään niitä pisteitä ja voitetaan? Olisi minullekin tuottanut lapsena ongelmia tieten tahtoen syötellä koko ajan huonoille ja tietää, että hävitään sen takia. Se voitontahto vain ON niin kova.

  Ketään heikompaa ei tule tietenkään haukkua tai arvostella ja opettaja voisi omalla taidollaan tehdä pelailusta mielenkiintoisempaa myös niille, joilla on kova voitontahto. Esimerkiksi antamalla lisää pisteitä syötöistä ja samalle pelaajalle ei saa syöttää kahta kertaa peräkkäin. Tai vielä parempaa, tehdä kaksi eritasoista pelailuryhmää. Ainakaan liikunnannumerossa voitontahdon ei tulisi mielestäni näkyä negatiivisesti.

  Käännetäänpä ajatukset

  Jos et oikein ymmärrä ajatustani, niin mieti tilannetta näin. Luokalla on eritasoisia lukijoita. Toinen lukee nopeasti ja virheettömästi, pitkiä ja paksuja kirjoja. Toinen lukee kömpelösti, tekee paljon virheitä ja kirjatkin ovat vielä paljon helpompilukuisia.

  Mitä jos tämä lukutaidoltaan edistyneempi joutuisi tasapuolisuuden nimissä heikentämään omaa lukemistaan? Hänen pitäisi lukea huonommin ja tehdä enemmän virheitä, jotta ei erottuisi edukseen muiden lukijoiden joukossa. Tämä siksi, ettei muille lukijoille tulisi paha mieli, kun eivät ole yhtä hyviä. Miten helppoa lapsen olisi tällaista sääntöä noudattaa? Mitä vekkaatte? Ja jos tämä edistynyt lukija pyynnöistä huolimatta haluaisi edelleen lukea oman tasoisiaan kirjoja, hän saisi todistukseen äidinkielestä muutaman numeron alle oman osaamisensa, koska ei osaa ottaa muita lukijoita ja heidän tasoaan huomioon.

  Huomaatko nyt, kuinka hullunkuriselta tuo voitontahdon kieltäminen kuulostaa?

  Kolujen ajatus voitontahdon tappamisesta on viety niin pitkälle, että koulujenvälisiin kilpailuihin ei valita enää parhaita edustamaan, vaan kaikista halukkaista äänestetään mukaan lähtijät. Tämä on voitontahtoiselle, ja monelle muullekin lapselle, kamalaa kidutusta. Katsele nyt vierestä, kun oma koulu häviää kisoissa. Parhaimmat juoksijat seisovat katsomossa ja kisassa on mukana ketä sattuu.

  Ehkä tämän tyyppinen vapaaehtoisuuteen liittyvä kisailu voisi olla sitten ihan erikseen. Mutta jos kisataan koulujen välisestä mestaruudesta, niin mikä mestaruus se on, jos kaikilta kouluilta ei saa parhaat osallistua?

  Lue myös: Neljän pojan äitiyskö rankkaa? PYH sanon minä

  Tähän taas vertailua tuomaan seuraavanlainen tilanne. Luokka on menossa esiintymään kaupungintalolle koulun kanssa. Esiintymisessä soitetaan ja lauletaan. Mukaan mahtuu vain osa. Sen sijaan, että sinne lähtisi soittotaitoiset ja laulutaitoiset oppilaat, sinne äänestetään ihan ketä sattuu. Pahimmillaan siellä olisi kitaran ääressä lapsi, joka ei ole koskaan eläissään soittanut kitaraa. Mikrofoniin hoilaamassa lapsi, jonka ääni rikkoisi salin ikkunatkin. Soitto- ja laulutaitoiset oppilaat katsoisivat katsomossa.

  Ymmärrätkö nyt, kuinka hassulta tämä äänestämällä edustamaan ajatus kuulostaa?

  voitontahto

  Voitontahto voi viedä elämässä eteenpäin

  Voitontahto ei suinkaan ole mikään turha kapistus, se voi viedä myös elämässä pitkälle. Se on yksi luonteenpiirre, mitä voisi hyvinkin pitää myös positiivisena luonteenpiirteenä. Pisimmälle usein elämässä pääsee ne, joilla on tahtoa olla paras. Onko se huono asia? Miksi se yritetään tyrehdyttää nyt koulumaailmassa ja nimenomaan pojilta.

  Omassa lapsuudessani en ainakaan tyttönä joutunut voitontahtoni kanssa tämän tyyppisiin ongelmiin. Siinä vain kannustettiin niin koulussa, kuin kotona. Toki oma kokemukseni on jo pitkän matkan takaa, en tiedä mikä on asenne tyttöjen voitontahtoon kouluissa nykyään?

  Ratkaisuna näkisin kahdentasoiset ryhmät. Liikuntatunnit voitaisiin jakaa parempiin liikkujiin ja heikompiin liikkujiin, aivan kuten moni muukin kouluaine jaetaan. Näin ne lapset, jotka haluavat urheilla täysillä ja haluavat pelata voitosta, voisivat toteuttaa itseään tässä ryhmässä. Toisessa ryhmässä olisi erilainen meininki, niille joita voittaminen, kilpaileminen ja täysillä urheileminen ei niin kiinnosta.

  Onko teillä muilla kokemusta poikien voitontahdon kieltämisestä koulumaailmassa tai muualla? Kerro kokemuksesi meille muillekin.

  Kommentit

  1. Äitiviidelle

   No todellakin on kokemusta! Meillä ollaan. menossa juuri tapaamaan opettajaa, koska opettajan mielestä poikamme välitunti pelaaminen on liian totista. Pojat pelaavat porukalla ja mitä ilmeisemmin kaikki siitä tykkäävät, Kuitenkin välituntivalvojien mukaan poika on kovin innokkaasti tekemässä maaleja eikä anna palloa muille. Ollaan kyllä pojan isän kanssa tässä vähän ihmeissämme, että onko tämä nyt tapaamisen arvoinen ongelma. Ei varmaankaan yllätä, että opettajana nuori nainen.

   1. Jonna

    Juuri tämä! Ei päätä eikä häntää.

  2. Kahden erityisen äiti

   Koululiikunta on tarkoitettu tasapuolisesti kaikille. Voitontahtoaan voi mennä kehittämään liittymällä johonkin seuraan.

   1. Jonna

    Ei voitontahtoa kehitetä, se joko on tai ei. Se on osa ihmisen persoonaa. Sanoisitko musikaalisesti lahjakkaalle lapselle, että koulumusiikki on kaikille tasapuolisesti, menkööt lauleskelemaan kunnolla muualle! ??

  3. Hannu

   Tulee muistaa,mikä on koulun perimmäinen tehtävä, eli sivistää ja kouluttaa lapsistamme yhteiskunnassa pärjääviä yksilöitä.Neljän lapsen isänä en ole koskaan nähnyt heidän kilpaurheiluharrastustaan pelkästään kilpailullisesta näkökulmasta,vaan korostanut myös seurojen kasvatuksellista vastuuta. Itsekin kilpaurheilua pitkään harrastaneena koen, ettei lasten urheilussa tule mennä voittaminen edellä, vaan tekemisen riemu ja sosiaaliset taidot tulee olla tärkein tavoite liikunnallisen elämäntavan ohella,ja tätä viestiä myös entinen maajoukkueen päävalmentaja Erkka Westerlund on nostanut esiin. Suomalainen peruskoulu on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen ja tasa-arvoisen yhteiskuntamme peruspilareita,joten sitä ei tule uhrata yksilöllisten ambitioiden alttarille..Minä toivonkin, että opettaja puuttuu asiaan,mikäli oma lapseni pelaisi joulkuepeliä syöttelemättä muille tai yrittäisi voittaa epärehellisin keinoin.Siten hän toteuttaa sitä tärkeää kasvatuksellista työtä,johon hänet koulutettu ja palkattu.

   1. Jonna

    Ensinnäkin, on pakko heti korjata seuraava lauseesi: ”Suomalainen peruskoulu on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen ja tasa-arvoisen yhteiskuntamme peruspilareita” , mahdatko olla tietoinen, että tällä hetkellä se on kaukana tasa-arvoisesta. Poikien ja vähävaraisten oppimistulokset laahaavat tyttöihin nähden pahemmin kuin suurimmassa osassa maista. Pahemmin kuin koskaan.

    Mutta sitten itse aiheeseen. Kyse ei missään nimessä ollut siitä, etteikö lapsia kuuluisi opettaa liikuntatunnillakin ottamaan huomioon muita. Mutta koko liikuntatunti ei voi mitenkään perustua vain muiden huomioon ottamiseen. Jokaisessa aineessa, jokainen lapsi varmasti haluaa tehdä parhaansa. Miksi ihmeessä liikunnassa pitäisi jarrutella omaa osaamistaan? Ketään muuta ei tietenkään tule ikinä haukkua tai mollata ja yhteisiä pelisääntöjä pitää ehdottomasti noudattaa. Yhteisten pelisääntöjen tulisi silti olla muutakin, kuin oman taitotasonsa jarruttelua tunnista toiseen.

    Eli sinulta meni ehkä vähän kirjoituksen pointti ohitse. Ehkä selitin sen huonosti.

    Ongelma ei ole se, että opettaja puuttuu, vaikkapa varaslähtöön. Pitääkin puuttua. Mutta se on ongelma, että yksi ja sama äiti saa koko lukuvuoden viestejä opettajalta, että pitäisi puhua pojalle, kun se on niin voitontahtoinen. Voitontahto on asia mikä ei poistu puhumalla. Äiti ja isä ei pysty mitenkään kotona puristamaan voitontahtoisesta lapsesta ulos voitontahtoa. Se ei ole mahdollista. Opettajan itse pitäisi kyetä keksimään keinoja, miten lapsen voitontahto ei koidu ongelmaksi liikuntatunneilla. Se vaatii tietysti opettajalta hurjasti ammattitaitoa.

    Olin kerran katsomassa koulun yleisurheilukisoja. Siellä oli pikajuoksua ja lähes jokainen lapsi varasti lähdössä. Pääasiassa heikoimmat juoksijat, mutta todella moni lapsi kuitenkin. Opettaja ei puuttunut siihen… epäilen, että ei lähtenyt wilmaviestejäkään kotiin kenellekään. Kyseessä ei ole sama koulu, mutta pistää silti miettimään, että onko kilpailussa huijaaminen suurempi rikos vain taitavalle urheilijalle? Mitä tämä opettaa lapsille?

    Olen minäkin ollut liikunnanopettajana koulussa, olen myös valmentanut yleisurheilua sekä taitoluistelua. Ohjannut myös muuten paljon lapsia. Kaikki lasten ja liikunnan kanssa työskennelleet ihmiset tietävät, että lapset usein koittavat huijata urheilupeleissä ja kisoissa. Se on voitontahtoisille lapsille hyvin tyypillistä. Sitten niitä lapsia ohjataan ja neuvotaan ja ensi kerralla sujuu paremmin. Mutta ei ne ole asioita mistä huolissaan lähetetään viestiä kotiin…

  4. Hilla

   Voitontahdon nujertamunen on lasta kohtaan vahingollista manipulaatiota, jolloin annetaan virheellisesti lapsen kokea, että se on väärä ominaisuus. Sen sijaan lapsen väärään käytökseen saa ja pitääkin puuttua. Esim. juuri varaslähtöön.

   Vaikka aikuinen miten sanoisi, että liikunnassa tärkeintä ovat sosiaaliset suhteet, lapselle voi kuitenkin tärkeintä olla voittaminen. Elämän mittakaavassa tärkeintä lienee, että voitontahto suuntautuu hyviin asioihin.

   Olisin itse liikunnassa huonona toivonut mieluummin tasoryhmiä. Ymmärsin miten kiusallinen tilanne oli paremmille pelaajille vaikkapa lentopallossa. En edes toivonut, että minulle syötettäisiin. Sitten taas taitavana muusikkona musisoin mieluiten muiden osaavien kanssa.

   1. Jonna

    Oma poikani sai liikunnasta 9 ja hän kysyi opettajalta miksi. On käyttäynyt tunnilla hyvin, ollut innokas ja hyvä liikkuja. Syynä oli se, että näyttää pettymyksen kun häviää. Aika hurjaa, että ei saa enää olla edes pettynyt jos joukkue häviää jonkun pelin. Olen itsekin todella kilpailunhaluinen ja minulle tuo olisi sama, kun minun pitisi tukahduttaa koko aito luonteeni. Sitten kuitenkin samaan aikaan kuulemma tytöt ovat saaneet tunneilla itkeä ja kiljua kun koenumerot eivät ole olleet mieleiset. Tokkopa on sen takia numerot laskeneet…

  5. Liisa

   Tasoryhmien jaon n on usein rajatapaukset. Mihin vedetään milloinkin raja? Entäpä lapset, jotka ovat heikkoja mutta haluaisivat kehittyä? Onko oikein sijoittaa heidät ryhmään, jossa vain höntsätään ilman suurempaa tavoitteellisuutta. Luokka koostuu yleensä noin 20 erilaisesta lapsesta, joilla kullakin on oma tarinansa. Heidän lokeroimisensa kahteen eri lokeroon ei oikeasti palvele ketään. Koulun yksi tavoite on opettaa lapset tulemaan toimeen keskenään. Koululiikuntaa on vain 2-3 h viikossa, ja tässä yhteydessä on myös hyvä käydä tutustumassa opetussuunnitelmaan liikunnan osalta. Oma poikani on aktiivinen jalkapalloilija, tavoitteellinen ja kunnianhimoinen, mutta hän ymmärtää, että koulun futistunneilla pelataan eri tavalla kuin omissa peleissä ja treeneissä. Koulun tunneilla hän rakentaa peliä, syöttelee, pelaa ehkä maalissa, jossa ei muuten pelaa, ym. Toinen lapseni on SM-tason urheilija ja hän auttaa usein opettajaa tunneilla näyttämällä mallisuorituksen, miten jokin asia tehdään. Kummallakin on 10 liikunnassa. Kilpailuvietti kuuluu molemmilla kyllä persoonallisuuspiirteisiin, mutta sille on aikansa ja paikkansa. Sen ei ole tarkoitus näkyä kaikessa ja kaikkialla. Itse asiassa juuri kilpailullinen luonne, joka näkyi heissä jo pienenä, sai minut aikanaan ohjaamaan heidät urheilun pariin. Voihan joku olla luonteeltaan ahmatti, joka rakastaa makeaa yli kaiken. Olet varmaan samaa mieltä siitä, että hänenkin on hyvä opetella ptämään tuo luonteenpiirteensä kurissa eikä syödä kavereidenkin karkkeja. Joku voi olla seksuaalisesti hyvin aktiivinen, mutta sitäkään ei ole tarpeen näyttää ihan joka paikassa.

   1. Jonna

    Ymmärrän ajatuksesi, mutta eikös silloin sama pätisi ihan kaikilla muillakin tunneilla? Miksi tehdä tasoryhmiä matikassa, äidinkielessä tai kuvaamataidossa? Kyllähän niitäkin voi harrastaa vapaa-aikana. Olen aina ihmetellyt, että miksi liikunta on ainoa kouluaine, missä ei saisi olla innokas ja oikeasti HYVÄ. Siinä saa numeronkin nukyään niin, että on vaan kiltti tunnilla, ihan sama kuinka liikkuu. Eihän näin missään muussakaan aineessa menetellä?
    Olen itse samanlainen kuin sinun lapsesi joten en missään nimessä puolusta vääränlaista kilpailuviettiä. Oma liikuntanumeroni oli myös aina 10, olin innokas ja kannustava. Toisaalta en olisi varmasti minäkään jaksanut koululiikuntaa jos olisin ollut siellä aina vain joku tukihenkilö, enkä olisi saanut kisata siinä missä muutkin. Aika tylsää olisi ollut osallistua polttopalloon jos ei olisi saanut oikeasti yrittää tosissaan voittaa. Miksi sitten edes kisata? Sitten voisi vetää vain sellaisia leikkejä missä ei ole voittajia.

  Vastaa