• You are currently viewing Suosiiko lastensuojelu äitiä?

  Suosiiko lastensuojelu äitiä?

  Suosiiko lastensuojelu edelleen äitiä?

  Omaan kokemukseeni perustuen vastaan, että kyllä suosii, ja se on väärin. Asenteet, ajatukset, säädökset ja teot ovat hiljalleen vuosien saatossa onneksi muuttuneet, ja isäkin toki nykyään kelpaa huoltajaksi (wuhuu).

  Lähipiirini pohjautuvan kokemuksen sekä  oman selvitystyön myötä voin vain kuitenkin todeta, että kun kahden vanhemman, isän ja äidin, sanat laitetaan viranomaisten edessä vastakkain, äidin sana painaa enemmän. Se on vakuuttavampi. Miksi? En tiedä. Mikä tekee isästä vähemmän pätevän huoltajan?

  Etsin internetin ja arkistojen syövereistä erilaisia kohtaloita liittyen aiheeseen.

  Huomasin että esimerkiksi lastensuojeluilmoitusten suhteen äiti saa lähes aina tiedon ensin, vaikka kyse olisi yhteishuoltajuudesta. Ei saisi olla vanhemman sukupuolesta riippuvaista, miten painava hänen sanansa on lapsen hyvinvointiin liittyen.

  Löysin pilvin pimein erilaisia tarinoita ja tapauksia eroperheistä, kuorrutettuna huoltajuuskiistoilla, lastensuojeluilmoituksilla ja ”bonusvanhemmilla”. Kaava on 90% tapauksista se sama. Lapsen äidin sanaan uskotaan enemmän. Jos lapsen äiti uskoo lapsen äitipuolen olevan haitaksi lapselleen, sitä uskotaan useammin kuin silloin, jos isä uskoo samaa lapsen isäpuolesta. Vaikka olettavat, tilanteet ja taustat olisivat prikulleen samanlaiset.

  On suuri suru ja sääli, että vastaavat asenteet huonontavat isien asemaa edelleen. Nainen voi olla huono äiti, mies voi olla huono. Nainen voi olla hyvä äiti, mies voi olla hyvä isä. Mikään ei ole itsestäänselvyys, ja on anteeksiantamatonta että itseään ammattilaisiksi kutsuvat viranomaiset tekevät vielä tällaisia olettamuksia. Jätän tietoisesti tässä huomioimatta sen näkökulman, että monet vanhemmat unohtavat lapsen edun olevan tärkein – sen sijaan ajetaan omaa agendaa.

  Millaisia kokemuksia sulla on lastensuojelusta?

  Aiheesta tänään IltaSanomissa

   

  Kommentit

  1. Äiti itsekin

   Paljon olen tuota nähnyt. Naiset osaavat pelata julmaa peliä. Äidiksi ei tuollainen sovi.

  Vastaa