• You are currently viewing Lihaton lokakuu. Helppo (vege)nakki mulle

  Lihaton lokakuu. Helppo (vege)nakki mulle

  Lihaton lokakuu on minulle helppo nakki. Koska en syö muutenkaan lihaa, paitsi kalaa. Kalaakin todella harvoin ja valikoidusti. Ajattelin kuitenkin osallistua lihattomaan lokakuuhun niin, että jätän myös kalan pois.

  Lihaton lokakuu on Docventuresin 2013 vuonna lanseeraama lihaton kuukausi. Me saatiin Sannan kanssa tavata Docventuresin Riku ja Tunna keväällä Hotel Katajanokan avajaisissa. Katsottiin siellä videota, missä he söivät yhtä sun toista ällöä. Lihattoman Lokakuun ideana kuitenkin on siis olla syömättä lihaa, tai syödä sitä edes vähemmän koko lokakuu. Osallistujia lihattomaan lokakuuhun on hurjasti joka vuosi. Me saatiin Sannan kanssa tavata Docventuresin Riku ja Tunna keväällä Hotel Katajanokan avajaisissa.

  Oletteko muut olleet mukana tässä tempauksessa aikaisemmin tai tänä vuonna?

  Miksi lihaton lokakuu?

  lmaston lämpenemiseen liittyen, yksi iso tekijä on viljelysmaiden käyttäminen eläinrehun tuotantoon. Jopa 30 prosenttia maailman viljelysmaasta käytetään siihen. Jos lihaa ja muita eläinperäisiä tuotteita syötäisiin vähemmän, säästyisi maata muuhun käyttöön.

  Ruoka on kaikenkaikkiaan arjen merkittävä ilmastovalinta. Ruuan osuus kulutuksemme ilmastovaikutuksesta on noin viidennes. Ilmastoa kuormittaa erityisesti naudanlihan tuotanto.

  Lihaton lokakuu on hyvä kokeilu. Jos et ole ollut mukana tämän tyyppisessä tempauksessa, voisitko kuvitella nyt loppu lokakuuksi lopettaa lihansyönnin tai vähentää sitä, ilmaston ja itsesi vuoksi?

  Eläinten hyväksi

  Oma syyni olla syömättä lihaa, on pääasiassa eläimet. En halua tukea tehotuotantoa millään muotoa. Jo pelkkä ajatus siitä, että me ihmiset teemme rahaa toisten elämällä, etoo minua.

  Tietysti ilmasto ja elämän jatkuminen maapallolla ovat minullekin tärkeitä asioita, ne tulevat tässä kaupan päälle.

  Toivon kuitenkin eniten, että eläimiä kohdeltaisiin hyvin. Lihansyönnin en usko loppuvan täysin koskaan, vaikka huikeaa se olisi jos tulevaisuudessa ihmiset miettisivät, että “aika hullua, että ihmiset on ennen syöneet lihaa”.

  Meillä lihaa ei syö myöskään 11-vuotias Oliver, hän on jättänyt nyt myös kalan pois. Muut pojatkin syövät kovin vähän lihaa, minä kun en kotona tee liharuokaa ollenkaan. Liharuoka tulee koulusta tai sitten isä joskus tekee sitä. Usein kaikki syömme kasvisruokaa.

  Lue myös: Poikani ryhtyi kasvisyöjäksi

  Mitä syödä lihattomana lokakuuna?

  Mietitkö, mitä söisit lihattomana lokakuuna? Muista katsoa, että saat tarpeeksi proteiinia ruokavaliostasi. Voit korvata lihaa soijalla, tofulla, tai vaikkapa kotimaisella nyhtökauralla. Vältä kuitenkin maitotuotteita, sillä ne ovat melkoisia ilmastosyöppöjä.

  Lue myös: Erilaiset kasvispastat, ovat meidän perheen lemppareita

  Tee makaroonilaatikko soijarouheesta, nakkikeitto soijanakeista tai wokki marinoidusta tofusta. Nauti värikkäistä kasviksista, maukkaista sienistä ja uusista mauista. Huomaat, että olosi on kevyempi lokakuun jälkeen.

  Ihanaa lokakuuta kaikille!

  Kommentit

  1. Karjanviljelijä

   Suomalaisen lihan syöminen on ekoteko ulkomaiseen soijaan verrattuna. Miten te voittekin olla niin pihalla ja aivopestyjä?
   Eläintuotanto työllistää Suomessa suoraan ja välillisesti monia poikien äitejäkin, muista puhumattakaan.
   Suomessa eläinten olot ja työntekijöiden työolot ovat kunnossa ruokateollisuuden joka tasolla. Soijan tuotantoon hakataan tiettävästi sademetsiäkin. Suomessa naudat ruokitaan nurmella, joka sitoo hiiltä. Possua on saatavilla rypsi- ja viljaruokinnalla. Ei tarvitse laivalla tai lentokoneella tuoda ulkomailta ruokaa.
   Eläimien rehua voidaan tuottaa myös sellaisilla lohkoilla, joissa ei elintarvikekelpoista viljaa tai kasviksia pystytä tuottamaan. Suomessa ei myöskään ole vesipulaa. Onko muka eettisesti tai ekologisesti oikein tuoda Suomeen ruokaa, jonka kasteluun on tarvittu vettä, josta alueen ihmisilläkin on pula?
   Ottaisitte oikeasti asioista selvää, ettekä uskoisi sokeasti julkisuuden aivopesua, joka pääsääntöisesti perustuu ulkomaiseen tai jopa keksittyyn faktaan, joka ei päde suomalaiseen tuotantoon.

   1. Jonna

    Ei tarvitse puhua monikossa, kun vastaa yhdelle ihmiselle blogiin.

    Minua esimerkiksi kasvisyöjänä ei kiinnosta juurikaan työntekijät tehotuotannossa tai heidän työpaikkansa. Minusta eläimiiin hengellä tai kärsimyksellä ei tarvitsisi kenenkään tehdä rahaa.

    Minä esimerkiksi olisin kasvisyöjä ilman mitään vouhotustakin (ja olen ollutkin jo 25 vuotta) ihan vain jo siitä syystä, että en halua syödä lihaa. En koe sitä tarpeelliseksi, koska ihminen pärjää hienosti ilmankin. En halua nautintoa toisen kärsimyksestä. Tämä on vain minun henkilökohtainen näkemykseni ja olen siihen täysin oikeutettu, aivan kuin sinäkin olet omaasi oikeutettu.

    Se, että on kasvisyöjä ei tarkoita, että söisi soijaa päivittäin tai edes viikottain. On olemassa paljon kotimaisiakin vaihtoehtoja kasvisproteinille. Lihansyöjät vaan tuppaavat tätä selitystä aina käyttävän. Ei tarkoita, että vaikka kasvisyöjä söisi soijaa päivittäin, että kotimaisen lihansyöjänä sinä olisit sen lähiruokaisempi. Vaikka sinun lautaselle päätyvä liha olisikin peräisin lähitilalta, eläimen ravinnokseen syömä soija matkaa saman matkan kuin suoraan tofupakettiin päätyvä papu. Väliin lisätään vain se eläin. Ja tiedätkin vaarmaan, että eläinten rehun vuoksi sitä sademetsääkin tuhotaan koko ajan.

    Joten yhtälailla. voisin sanoa sinullekin, että kannattaa ottaa asioista selvää. Jo se, että väittää keksityksi asioita, jotka ovat faktoja, lentää aika korkealta ja kovaa. Mutta tärkeintä olisi, että keskustelua pystyttäisiin käymään asiallisesti ja henkilökohtaisuuksiin menemättä, niin keskustelu pysyisi paljon hedelmällisempänä.

  2. Emmi

   Soijaahan tuodaan ulkomailta pääsääntöisesti eläinten rehuksi, Suomessa possuille ja kanoille, ulkomailla myös lehmille… Tosi pieni prosenttiosuus tuodusta soijasta tulee suoraan ihmisravinnoksi ja sekin useasti vastuullisesti tuotettuna, ilman kytköksiä esim. sademetsätuhoihin, toisin kuin eläinten rehuksi tuotu soija, joka on suurelta osin sitä vastuutonta ja sademetsiä tuhoavaa versiota.

   Ja soijaahan ei ole pakko syödä (jos ei syö niitä soijaa syöneitä eläimiä), on olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja, kuten postauksessa mainittu nyhtökaura tai vaikka ihan palkokasvit
   🙂

   1. Emmi

    Tämä siis vastauksena ekalle kommentoijalle 🙂

  Vastaa