• You are currently viewing Luetaan yhdessä

  Luetaan yhdessä

  Kaupallinen yhteistyö: Kustannusosakeyhtiö Otava

  Muistan omasta lapsuudesta ja nuoruudesta, miten innokas olin lukemaan kirjoja. Vaikka nykyään niin sanottujen tavallisten kirjojen rinnalle ovat nousseet äänikirjat enkä koe niitä laisinkaan huonoiksi vaihtoehdoiksi ja meilläkin niitä kulutetaan, haluan myös tukea lasteni lukutaitoa ja siihen toimii parhaiten se, että alkuun luetaan yhdessä.

  LUETAAN YHDESSÄ

  Jo pienestä pitäen olemme pojille lukeneet niitä yhden sanan kuvakirjoja, jotka kolmannen lapsen kohdalla jo osattiin miehen kanssa ulkoa. Käytämme säännöllisen epäsäännöllisesti myös kaupunkimme kirjastoa, josta jokainen saa lainata mieleisiään kirjoja.  9-vuotias on jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut kaikenlaisista tietokirjoista, kun taas nuorin on aina ollut kiinnostunut työkoneista ja niihin liittyvistä satuhahmoista.

  KIEHTOVA TARINA INNOSTAA LUKEMAAN

  Jos kirjan tarina ja sisältö ei kiinnosta lasta yhtään, ei lukeminenkaan houkuta. Sama pätee meihin aikuisiinkin. Jos minun pitäisi lukea jotain faktatietoa entisaikojen autoista ja niiden kehityksestä vuosien saatossa, en ikinä saisi sitä luettua loppuun. Taas jos kirjan sisältö olisi kevyempää arkihömppää, johon voisin samaistua, veisi se minut mukanaan ihan eri tavalla.

  Päästiin poikien kanssa tutustumaan Tuula Kallioniemen kirjoittamaan FC WANNAPLAY – kirjasarjaan, jonka ensimmäinen avausosa Pöllitty pallo on juuri ilmestynyt. Kirja oli helppolukuista ja lapsetkin pystyivät ymmärtämään kuulemaansa ja lukemaansa. Osittain kuvitetut sivut kevensivät luettavuutta ja selkeästi nykyaikaan sijoittuvat tapahtumat veivät minutkin mukanaan tarinan edetessä.

  9-vuotias puolestaan antoi kirjalle arvosanaksi 4/5.
  ”Tekstiä oli paljon, mutta oli kiva kun siinä oli niitä kuvia niin se ei tuntunutkaan se teksti niin paljolta. Hauskin kohta oli kun ne hyppäs sinne piikkipuskaan ja se poika oli aivan yltä myöten piikeissä!”

  LUKEMAAN OPPIMINEN ON YKSILÖLLISTÄ

  Olemme monesti ystävien kanssa keskustelleet lasten lukutottumuksista ja huomanneet miten erilaisia lapset ovat. Siinä missä toinen lapsi lukee kirjan muutamassa illassa, lukee toinen sen muutamassa kuukaudessa. Tässä kohtaa keskustelu monesti lähtee vertailun puolelle. Itsekin olen siihen sortunut, vaikka pitäisikin aina siinä tilanteessa muistaa, että vertaisi sen oman lapsen lukutaidon kehitystä esimerkiksi vuoden takaisesta nykyhetkeen eikä siihen, miten naapurin lapsi lukee…

  Meidänkin perheessä on välillä ollut kausia kun poikia ei ole yhtään kiinnostanut kirjojen lukeminen ja lukuläksytkin ovat tuottaneet haasteita. Luulen, että ne ovat osittain johtuneet siitä, että luetun tekstin sisältö ei ole ollut tarpeksi houkuttelevaa ja mukaansa tempaavaa.

  Nyt syksyllä huomasimme mieheni kanssa molemmat, että kun vanhin sai luettavakseen juuri tämän Pöllityn pallon, hän kiinnostui lukemisesta taas pitkästä aikaa ja mikä parasta, ihan vapaaehtoisesti.

  Vastaa