• You are currently viewing Ryhdyin tänään vegaaniksi… Apua… mitä mä voin syödä?

  Ryhdyin tänään vegaaniksi… Apua… mitä mä voin syödä?

  Mä ihan oikeesti ryhdyin tänään vegaaniksi. En vielä tiedä kuinka pitkäksi aikaa, ehkä viikoksi, ehkä vuodeksi, toivottavasti loppuelämäksi. Joka tapauksessa tänään on mun elämäni ensimmäinen vegaaninen päivä. Jännittävää.

  Mä oon ollut kasvisyöjä jo yli 25 vuotta. Lihan syöminen on siis jo ollut pitkään takana päin. Syynä tähän tehotuotanto, mitä en halua tukea. Kalaa olen syönyt epäsäännöllisesti, maitotuotteita ja kananmunia käyttänyt vähenevässä määrin jo pidempään. Aina hankkinut kotitilalta tai luomua. Nyt kuitenkin, kun katsoimme perheen kanssa dokumentin Game changers tein päätöksen, että ainakin kokeilen vegaania elämää.

  Miksi ei aiemmin?

  Miksi ryhdyin vegaaniksi vasta nyt?

  Mun syy kasvissyönnille on ollut puhtaasti se, että en ole halunnut tukea eläimien tappamista ja niiden kärsimystä. Terveydelliset syyt ovat pitäneet minut kiinni eläinkunnan tuotteissa. Ajattelin, että pitäähän kalaa ainakin syödä, jotta saa omega-rasvahappoja. Ajattelin, että proteiinin saaminen on laadukkaampaa eläinkunnan tuotteista. VÄÄRIN. Vegaani saa kaiken tarpeellisen, ainoastaan B-12 vitamiini pitää syödä purkista, mutta niin pitäisi lihansyöjänkin.

  Lue myös: Minä, reppu ja Eurooppa. Ei lainkaan lapsia

  Vegaani elää erittäin terveellisesti, kunhan tosiaan huolehtii proteiinin saannin kasviperäisistä tuotteista. Yleensä kuitenkin Suomessa niin lihansyöjät kuin vegaanitkin saavat tarpeeksi proteiinia ihan normaali ruokavaliostaan. Dokumentin mukaan kasvisproteiini on paljon paremmaksi keholle kuin eläinperäinen. Todennäköisesti voin siis jatkossa paremmin.

  ryhdyin vegaaniksi

  Mitä voin nyt syödä?

  Minulle tämä tulee todella tuottamaan päänvaivaa. On olemassa asioita joita rakastan ja niissä on valitettavasti maitoa tai kananmunaa. Esimerkiksi pasta, olen ihan hulluna pastaan. Voisin syödä sitä päivät pitkät. Mistä saa vegaanista pastaa ja miltä se mahtaa maistua?

  Jäätelö ja jogurtti. Olen pitkään jo koittanut löytää hyvää vegaanista jäätelöä tai jogurttia, siinä onnistumatta. Ne maistuvat järjestäen aivan kamalalle. Ilman näitä en pärjää.

  Lue myös: Älä vihaa niin paljon, tulet onnellisemmaksi

  Hyvän kahvimaidon korvikkeen sentään jo löysin, joten aamuhavin olen tänään saanut. Aamupalaksi tänään söin mandariineja, koska en todellakaan tiedä onko meillä kaapissa mitään vegaanista? Miten nuo leivät? Ehkä kurkkaan ne seuraavaksi.

  Selvitin, että kaikki leivät eivät ole vegaanisia, mutta suurin osa on. Ensikerralla kauppaan siis rillit päässä, sillä pitää tsekata, ettei ainesosaluettelossa mainita voita, maitoa, kaseiinia, heraa, hunajaa tai kananmunia. Hiiva on onneksi vegaanista.

  ryhdyin vegaaniksi

  Wish me luck!

  Kyllä mä tässä apua tulen tarvitsemaan. Koitan lähteä matkaan rennosti. En ota hirveetä stressiä siitä, että jos tulee vielä hutilyöntejä. Sitten vaan viisaampana eteenpäin.

  Mietin myös sitä, että onko vegaanista vaihtoehtoa aina saatavilla joka paikassa? Päätin, että jos ei ole, niin valitsen seuraavaksi parhaimman vaihtoehdon. Nälkää en minäkään vegaanisuuden vuoksi ala kärsimään. Käsittääkseni vegaanista ruokaa kuitenkin on hyvin saatavilla lähes joka paikassa.

  Jännityksellä odotan, että tuleeko minulle todella dokumentissakin mainittuja terveyshyötyjä, kun jätän eläinperäiset tuotteet pois. Osan niistä terveyshyödyistä näkee vasta ikääntyessä, mutta osan voi nähdä ehkä jo hyvin pian.

  Joten toivota mulle onnea, jotta tämä kokeilu olisi mahdollisimman pitkä.

  Ja kaikki vinkit otettaan vastaan. Mistä kaupoista löytyy parhaat vegaaniset tuotteet ja valikoimat? Vinkkaa mulle myös hyviä reseptejä ja ruoka-aineita, mitä kannattaa nyt käyttää. Kaikki neuvot otetaan ilolla vastaan. Kiitos jo etukäteen.

  Jännä muuten nähdä, että lähteekö pojatkin jossain vaiheessa kokeilemaan vegaanista ruokavaliota. Kovasti oli puhetta dokumentin jälkeen heilläkin aiheesta. Seuraa mun vegaanista elämää instagramissa, koitan sinne stooreihin laittaa rehellistä juttua, että miten menee. Ja todennäköisesti paljon kysymyksiä, että voiko tätä syödä? 🙂

   

   

  Kommentit

  1. ingles

   Muista sit ottaa kylään tullessasi eväät mukaan <3

   1. Jonna

    Joo 🙂 Yllättävän moni asia on näköjään vegaanista sitten kuitenkin, kun oon tänään selvitellyt. Pelkäsin jo, ettei mitään löydy. Mut onhan sitä vaikka mitä!

  2. Sini

   Vinkkinä pastaan. SamMills maissipasta sisältää vain maissia ja vettä. Oikeesti tällee sekasyöjänä voin sanoa että se on hyvää pastaa ? sitä löytyy ihan prismoista ja varmaan muistakin kaupoista.

   1. Jonna

    Kiitos. Tätä pitää etsiä.

  3. Kirsi

   1.Tilasithan Vegaanihaasteen kirjeen osoitteesta www,vegaanihaaste.fi
   2. Paula Heinosen Vegaanin kotiruokaa on tosi hyvä kirja

   1. Jonna

    Juu tilasin tuon. 🙂 Kiitos kirjavinkistä

  Vastaa