• You are currently viewing Onnellinen perhejoulu, pelkkää kulissia?

  Onnellinen perhejoulu, pelkkää kulissia?

  Onnellinen perhejoulu, pelkkää kulissia?

  Olen kuullut tämän niiin usein. Onnellinen perhejoulu, pelkkää kulissia. Joulun aikoihin etenkin meille äideille suunnatut keskusteluryhmät täyttyvät aloituksista, joissa huudetaan vertaistukea – miten joulu on paskaa ja valetaan vankkutoman kivijalka sille väitteelle, että onnellisia jouluja ei ole. Monien mielestä onnellistaperhejoulua viettävien punaisten verhojen takaa löytyy onneton, surullinen ja ainakin vähäisissä määrin dramaattinen juhla. Jompikumpi vanhempi on humalassa, lapset tappelevat kokoajan, kamalia sukulaisia, huonoa ruokaa, kukaan ei nauti.

  Esitän vahvan vastaväitteen.

  En toki halua sanoa, ettei surullisia jouluja ole. Rikostoimittajan työssä olen kyllä huomannut sen piikin, jonka joulunpyhät tilastoihin luovat. Kun lasten toiveet onnellisesta joulusta viedään pois samalla kyydillä jossa poliisit kuljettavat humalaisen isän putkaan ja äiti itkee itsensä uneen. Se on todella todella murheellista. Joulusta on vaikeaa iloita vanhempanakaan, jos sen siihen liittyy traumaattisia kokemuksia lapsuudesta saakka. On vain jotenkin valtavan vaikeaa ymmärtää, miten jotkut eivät usko, että joillain on toisin?

  Meillä nautitaan joulusta, on aina nautittu. Niin lapsuudenkodissani kuin omassa perheessäni. Ei ole riitoja, ei humalaisia aikuisia, ruoka on hyvää ja rakkaita on ihanaa nähdä. Olemme rakentaneet joulusta hyvän, sellaisen että saamme siitä rauhassa nauttia. Meillä on vankkumattomat traditiot – hyvällä tavalla. Emme pidä niistä kiinni kynsin ja hampain, vaan ne tulevat luonnostaan, pakottamatta.

  Unelmien joulu.

  Aattoaamun aamiainen miehen lapsuudenperheen kanssa, haudalla käynnit, pikainen joulukukkien vienti ja loppuillaksi mun vanhemmille syömään ja odottamaan pukkia. Ajamiseen ei aattona kulu kuin tunnin verran, se ei ole liikaa. Silloinkin on kiva katsella muiden joulutouhuja ja jouluvaloja ohi ajaessa. Joulupäivä on lähes yhtä ihana kuin aatto – se on meillä yökkäripäivä. Lapset leikkivät uusilla leluilla, syödään herkkuja, katsotaan jouluelokuvia – eikä vaihdeta päivävaatteita päälle. Viime jouluna tähän osallistuivat meidän naapuritkin, ja tulivat yöpuvuissa meille pelaamaan lautapelejä 😄

  Toki meilläkin lapset kinaavat, mutta vähemmän kuin arkena. Joulu on yksi monista asioista, joiden suhteen olen lapsenmielisyyteni säilyttänyt. Aikuisena odotukset eivät toki kohdistu lahjoihin – vaikka myönnän, että musta on aivan ihanaa saada joka joulu lahjaksi jokin uusi kirja ja suklaata.

  Käsi sydämellä voin sanoa, etten muuttaisi meidän joulussa mitään. Saan joka vuosi unelmien joulun. Joulua kohden mennessä aihe tulee näkymään blogin puolella koristevinkkien, lahjaideoiden ja reseptienkin muodossa. Ihana, ihana joulu!

   

  Millainen on sun joulu? Onko onnellinen perhejoulu pelkkää kulissia?

   

   

  Vastaa