• You are currently viewing Otti päähän koko ajan!!! Syy olikin raudanpuute

  Otti päähän koko ajan!!! Syy olikin raudanpuute

  Raudanpuute. Kaupallinen yhteistyö: Vitabalans

  Väsymykseni on tänä syksynä ollut välillä ylitsepääsemätöntä. Miten voikaan väsyttää näin paljon? Olin myös jatkuvasti ärsyyntynyt. Jo pelkkä pimeys voi hyvin olla syynä tähän kaikkeen, mutta moni tuttava vinkkasi minua testauttamaan ferritiinit varmuuden vuoksi. Ehkä kyse olisi raudanpuutteesta ja anemiasta?

  Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, miten pelkkä hemoglobiinin mittaaminen ei välttämättä paljasta anemiaa. Vaikka hemoglobiini näyttäisikin normaalilta, voi alhainen varastoraudan eli ferritiinin puute kieliä raudanpuutteesta.

  Elimistön rautatasoja voi mitata luotettavasti laboratoriotestein. Minä kuitenkin testasin rautatasot kätevällä kotitestillä. Tulos näytti, että ferritiini on minulla melko alhaalla.

  Verestä mitattava ferritiini (S-Ferrit) kuvastaa elimistön rautavarastoja. Alhainen ferritiinipitoisuus on hemoglobiinia varhaisempi merkki elimistön raudanpuutetilasta. Matala ferritiini (alle 30 µg) on aina riittämättömien rautavarastojen merkki.

  Raudanpuutteen oireet

  Raudanpuutteen oireita ovat heikko olo ja väsymys, erityisesti, jos se kehittyy anemiaksi asti. Jos raudanpuute etenee anemiaksi, puutostilan yksi oireista, joita voi esiintyä on kalpeus. Kalpeutta en havainnut itselläni, mutta väsymystä ei voinut olla huomaamatta.

  Fyysisiä oireita raudanpuutteelle ovat hengästyminen, voimattomuus ja keskittymiskyvyn heikkeneminen. Voi kumpa olisin tajunnut tämän aikaisemmin, olisin saanut keskittymiseni heikkoudelle syyn aikaisemmin.

  Miksi minulla sitten oli raudanpuutetta?

  Pohdin, että mistä syystä rautavarastoni ovat heikot? Ennen raudanpuutteen korjaamista sen syy tulisi aina selvittää. Kuukautisten runsaus voisi olla syynä, mutta minulla ei ole ikinä ollut runsaat kuukautiset. Synnytyksistänikin on jo rutkasti aikaa. En sairasta keliakaa tai muutakaan suolistosairauksia, ne on kaikki poissuljettu jo aikapäiviä sitten.

  Sen jälkeen mietin kasvissyöntiäni. Löysin aika ristiriitaista tietoa siitä, että vaikuttaako kasvisruoka ihmisen rautavarastoihin. On totta, että tiukka vegaaniruokavalio sisältää vähän rautaa ja kasvisten rauta imeytyy huonommin elimistöön, kuin eläinkunnasta saatava hemirauta. En kuitenkaan ole ollut vegaani vasta kuin hetken. Ja sitten taas toisaalta kasvisten runsas C-vitamiinipitoisuus parantaa raudan imeytymistä, eikä raudanpuute ole siksi yleistä kasvissyöjillä.

  Ehkä olen sitten kuitenkin ennen vegaanisuuttani syönyt liian vähän hyviä raudanlähteitä? Olin kasvissyöjä, mutta en ehkä kiinnittänyt ruokavaliooni tarpeeksi huomiota. Nyt tämän viikon ajan, kun olen ollut vegaani, olen ihan erilailla huomioinut terveellisen ruuan merkityksen ja saanut taatusti enemmän ruokavaliooni vitamiineja kuin ennen.

  Kuten kirjoitin alunperin, periaatteessa vegaani ei tarvitse purkista kuin B 12 -lisän. Kuitenkin ruokavalion ja tarvittavien vitamiinien kanssa on oltava tarkkana.

  Rautaa purkista

  Tämän pitkän yhteistyömme ansiosta, käännyin tietysti heti Vitabalansin puoleen. Vitabalansilta löytyikin paljon erilaisia rautavalmisteita, joista valitsin itselleni sopivimmat käyttöön. Aloin napsimaan Ferrodan rautavalmistetta (50 mg).

  Ferrodan tabletissa yhdistyvät vatsaystävällinen rauta ja C-vitamiini. C-vitamiini lisää raudan imeytymistä. Tämän tabletin hyvä puoli on, että se vapauttaa rautaa noin kuuden tunnin ajan. Se ei ärsytä vatsaa, kuten monet muut rautavalmisteet.

  Tietysti nyt olen tarkkana tämän rautakuurin jälkeen, että saan ruokavaliosta tarvittavan raudan lisäksi myös sen tarvittavan C-vitamiinin. Mutta hyvä, että tällä rautavalmisteella saan nopeasti rauta-arvot nousuun ja pääsen nopeammin pahimmasta olosta ylitse. Vahvaa rautalisää käyttäessä kannattaa seurata veren rauta-arvoja.

  Tosi lyhyessä ajassa huomasin jo selvän eron omassa jaksamisessa. Eikä muuten enää ota koko ajan päähän!

  Kommentit

  1. Maria

   Hyvä, että mittautit.
   Mutta.
   Lääkärin pitäisi sinut ottaa syyniin. Lääkärin pitäisi määrätä se rautalisä, reseptillä. Lääkärin pitäisi myös olla oikeasti ajan tasalla ferritiin suhteen.
   Se, mikä sopii toiselle, ei sovi toiselle. Tiedätkö, että rauta imeytyy sinulla suolesta? Sun pitää nyt käydä kontrollissa n. 2kk kuluttua rautalisän alottamisesta, mutta ennen labroja tulee pitää 1-2 viikkoa taukoa raudasta, jotta tulos on oikea. Lisäksi mittauta d ja b12 aktiivinen. B12 ei taas ole luotettava, kun sen saa purkista. Pitäisi olla 4kk tauko. D tulisi taas olla mieluusti yli 75.
   Hyvän asian puolesta kirjoitit, mutta todelliset faktat täytyy laittaa kuntoon.

   1. Jonna

    En ajatellut muutenkaan syödä rautaa kun ihan lyhyen jakson ja koittaa jatkaa sitten ruokavaliota viilaamalla siitä eteenpäin. Uudet mittaukset pitää ottaa ehdottomasti! Kiitos vinkeistä!

  2. Polysyteemi

   Minulla on harvinainen verisairaus, jossa raudan syönti ehdottoman kiellettyä, voi aiheuttaa sydänkohtauksen, veritulppa, aivohalvauksen. Vasta lääkärin suosittelemana ne rautalääkkeet….

   1. Jonna

    Ehdottomasti vasta tutkimusten jälkeen rautalääkkeet!

  3. Annu

   Tutkitutin ferritiiniarvoni,kun on ollut todella voimaton olo,levottomat jalat paheni,rytmihäiriöt lisääntyi,väsytti yms..
   Lääkäri määräsi ne hyvin nihkeästi,että jos hän nyt tän kerran laittaa ne.
   Hemoglopiini oli 130,MUTTA Ferritiini 5! ja muutkin rauta arvot huonot.
   Nyt sitten yritän paranella oloani, rautaa joka toinen päivä puolen vuoden ajan…

  Vastaa