• You are currently viewing Raudanpuute diagnosoitiin masennukseksi

  Raudanpuute diagnosoitiin masennukseksi

  Kaupallisessa yhteistyössä Vitabalans

  Olen kirjoittanut raudanpuutteesta ennenkin. Minulla diagnosoitiin muun muassa masennus sekä uupumus, ilman että tsekattiin ollenkaan varastoraudan tilannetta. Kun lopulta havahduin itse tilanteeseen ja lähdin mittauttamaan ferritiiniä – se oli miltei nollissa. Minulla puutos aiheutti tosiaan uupumusta, väsymystä, rajua mielialan laskua, aivosumua, uniongelmia, lihasheikkoutta… Alhaisen ferritiinin aiheuttama oirekirjo on siis hyvin laaja! Korostan kuitenkin seuraavaa: EN väitä, että vitamiineilla voi hoitaa masennusta. Ei voi! Toimi aina lääkärin ohjeiden mukaan. Omalla kokemuksellani kuitenkin kehotan että kannattaisi aina vaatia laajat verikokeet. Jos minulta olisi otettu ne, olisi huomattu puutoksia. Kun sain kaikki balanssiin, pääsin myös eroon masennuslääkkeistä.

  Tilanteeseen voi vaikuttaa syömällä monipuolisesti, mutta valtaosa ihmisistä tarvitsee jonkinlaista rautalisää jossain vaiheessa elämäänsä. Omalla kohdalla tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Kun välillä rauta on päässyt purkista loppumaan ja en ota sitä esimerkiksi viikkoon, huomaan oireiden hiipivän takaisin.

  Rautavalmisteissa on runsaasti eroja, ja on tietty yksilöllistä mikä sopii kenellekin. Yleisimmät ongelmat taitavat tulla vatsan suhteen, en jaksa muistaa montako kertaa olen kuullut sanat ”vatsani ei kestä rautaa”. Ovatpa ne omastakin suusta tulleet. Siinä on kohtalaisen epämiellyttävässä tilanteessa kun vatsa ei kestä lisärautaa, mutta sitä olisi pakko syödä jotta jaksaa aamulla nousta.

  Tämä on jo toinen yhteistyö, jonka pääsin Vitabalansin kanssa toteuttamaan, ja todella käsi sydämellä suosittelen näitä tuotteita. Itselleni on tosi tärkeää saada tuoda esiin tuotteita jotka mätsäävät omiin arvoihin – kuten Vitabalans avainlippu-tunnuksen omaavana tekee.

  raudanpuute ja masennus

  Vatsaystävällinen FerroFol-C

  Olen siis jo hyvän aikaa käyttänyt Vitabalansin rautalisää, mutta ehdottomaksi suosikiksi on noussut FerroFol-C-valmiste. Olen kokeillut muitakin saman merkin valmisteita, ja tämä sopii ehdottomasti parhaiten itselleni. 120 kapselin purkki riittää hyväksi aikaa ja valmiste on hyvin monipuolinen.

  FerroFol-C on hyvin, hyvin vatsaystävällinen. Sen rauta on rautabisglysinaattia, joka ei siis ärsytä vatsaa lainkaan samaan malliin kuin muut. Omakaan vatsa ei laita tämän kohdalla hanttiin ollenkaan. Lisäksi valmisteessa on c-vitamiinia sekä foolihappoa. C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä, ja foolihappoa tarvitaan esimerkiksi veren muodostamiseen sekä solujen jakautumiseen. Foolihappo on muuten erityisen tärkeää raskausaikana, sillä se vaikuttaa sikiön kehitykseen.

  Riittävä raudan saanti edistää punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista ja vähentää väsymystä ja uupumusta. Folaattia eli foolihappoa tarvitaan muun muassa veren muodostamiseen ja solujen jakautumiseen, ja se vaikuttaa myös sikiön kehitykseen. Riittävä foolihapon saanti onkin erityisen tärkeää raskautta suunniteltaessa ja alkuraskauden aikana. Tätä valmistetta uskaltaa käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana!

  Viimeisin vaan ei vähäisin ongelma asian suhteen tuntuu monilla olevan se, että ei muista. Sanovat, että en syö kun en koskaan muista ja sitten se vaan jää. Arvostakaa itseänne vähän enemmän! Puhelimesta saa kätevästi parilla painalluksella toistuvan muistutuksen, ja nopeasti se on vankka osa päivärutiinia.

  Vastaa