• You are currently viewing Poikien tunnetaidot: Näin edistät niitä

  Poikien tunnetaidot: Näin edistät niitä

  Kaupallinen yhteistyö: Kumma-Kustannus

  Aikuisten ja lasten tunnetaidot ovat olleet paljon puheenaiheena mediassa. Poikien tunnetaidot vaativat erityistä tukea, sillä esimerkiksi käytöshäiriöitä ja syrjäytymistä esiintyy pojilla enemmän kuin tytöillä. Molempia näitä voisi osittain ennaltaehkäistä tunnetaitojen opettelulla jo varhaisessa vaiheessa.

  Tunnetaidot tarkoittavat, että osaa tunnistaa ja nimetä omia tunteitaan. Pystyy säätelemään ja toimimaan niiden kanssa. Monella meillä aikuisellakin on omatkin tunnetaidot vielä hukassa, silloin niitä on hyvin vaikea opettaa lapselleenkaan.

  Tunnetaitoja on ihan jokaisen hyvä harjoitella. Lapsilleen kannattaa opettaa, että hankalia, isoja tunteita voi oppia säätelemään ja silloin voi itse paremmin. Teennäinen positiivisuus ei ole hyväksi. Jos on surullinen, niin silloin on surullinen. Mutta surunkin hetkellä voi harjoitella ajattelemaan tunteesta eri tavalla, jolloin oppii säätelemään hankalaa oloaan.

  Apukeinoja tunnetaitoihin

  Minä koen olevani aika taitava tunnetaitojen kanssa. Olen yrittänyt auttaa niiden oppimisen kanssa meidän poikiakin. Toisten kanssa se on helpompaa ja toisten kanssa se on vaatinut paljon enemmän työtä.

  Meidän esikoinen Ossian on melko räiskyvä ja kaikki maailman tunteet on näytetty 110% voimalla. Tunteiden säätely on ollutkin sitten haastavampaa. Oliver sitten taas on enemmän sellainen mököttäjä, jonka kanssa on pitänyt tunnetaitoja opetella ihan sieltä tunnistamisesta ja nimeämisestä asti.

  Kaksi pienintä meillä on nyt siinä iässä, että heidän kanssaan tunnetaitojen opettelu on vielä helpompaa. Oscar on 9 vuotta ja Ollie 6 vuotta. Olen samanlailla jutustellut pojille, kuin isommillekin tunteista, mutta olemme sen lisäksi ottaneet avuksi kirjallisuutta ja erilaisia tunneleikkejä.

  poikien tunnetaidot

  Tunnetaitokirjoja

  Nyt meillä on menossa iltasatuna Fanni-tunnetaitokirjasarja missä seikkailee söpö ja tunteikas Fanni norsu. Kirjasarja on lasten tunnetaitoihin erikoistuneiden psykologien suunnittelma ja siinä on leikkisästi kerrottu tunnetaidoista lapselle, kirja kerrallaan. Olemme nyt lukeneet tunteiden säätelystä ja tänään illalla vuorossa on tunteiden tunnistamista.

  Pojat ovat jaksaneet kuunnella keskittyneesti ja on ollut hauska huomata, että väliin he heittävät kommenttia ja kysymyksiä aiheesta. Kirjoissa seikkailevista hahmoista he ovat tunnistaneet perheenjäsentemme luonteenpiirteitä ja tapahtumista löydetään yhtäläisyyksiä oman elämän tapahtumien kanssa.

  Kirjoissa on hyviä neuvoja vanhemmille ja lopussa aina tunnetehtäviä yhdessä tehtäväksi.

  Kirjassa Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari temmelsi kolme karhunpentua, jotka riehuivat niin, että siinä ei ollut enää mitään tolkkua. Pojat tunnistivat siitä oman iltavillinsä ja saivat kirjasta hyviä vinkkejä, miten siitä tilanteesta pitäisi siirtyä eteenpäin. Esimerkiksi keksiä jotain rauhallisempaa puuhaa.

  Tunnetaitokirjat ovat helppo tapa lähestyä aihetta ”huomaamattomasti”.

  Fanni-tunnetaitokirjasarjaa saa nyt alennuksesta 17,40€ (norm 29€)  TÄÄLTÄ

  poikien tunnetaidot

  Tunteiden värittäminen

  Jakamalla tunteet väreihin, voi lasta helpottaa tunnistamaan ne paremmin. Perusidea on oppia erottamaan omat punaiset ja vihreät ajatukset.

  Punaiset ajatukset ovat niitä ajatuksia, jotka saavat ajattelemaan ikävästi muista tai itsestä. ”Olen tyhmä, en ikinä osaa, olen surkea!”

  Vihreät ajatukset ovat puolestaan niitä, kun ajatukset tekevät hyvää mieltä.”Opin koko ajan, voin oppia lisää. Riittää, että teen parhaani”.

  Lapsen pitäisi oppia ymmärtämään, mikä on vahingollista ajattelua,  koska se vie omaa toimintakykyä. Kun ymmärrys punaisiin tunteisiin kasvaa, voi alkaa vahvistamaan vihreitä ajatuksia tietoisesti.

  Tunnetaitopelejä

  Tunnetaitopelejä löytyy jonkin verran netistäkin. Me olemme keksineet oman tunnetaitoja lisäävän leikin. Jos jollakin pojista on esimerkiksi selvästi menossa joku tunnetila, mihin hän jää ikävästi jumiin, niin olen pyytänyt lähettämään minulle tekstiviestin, missä lapsi kertoo emoji merkillä tunteensa. Usein mököttäminen loppuu siihen, kun lapsi tajuaakin olevansa väsynyt tai esimerkiksi nälkäinen.

  Tunnetaitoja voi leikkisästi opetella myös pantomiimileikillä. Kirjoitatte erilaisia tunteita lapuille ja sekoitatte ne keskenään. Jokainen nostaa vuorollaan lapun ja esittää kyseistä tunnetilaa toisille. Toiset yrittävät arvata oikein. Tässä leikissä opitaan sanoittamaan tunteita ja toisaalta nähdään ehkä myös se, kuinka erilailla jokainen meistä voi tietyn tunteen ulospäin näyttää.

  poikien tunnetaidot

  Nuorten poikien tunnetaidot

  Meillä on kotona yksi teini-ikäinen ja toinen esiteini-ikäinen. Teini-ikä on tuonut mukanaan myös uudenlaisia haasteita tunnetaitoihin ja niiden käsittelyyn. Sekä lapselle, että meille vanhemmille.

  Keskustelin yksi päivä tästä aiheesta ystäväni Ida Nevalaisen kanssa, joka perusti Elämän Akatemia koulutuksen nuorten tunnetaitojen avuksi.

  Ida kertoi, että nuori pystyy ymmärtämään itseään ja tekojaan paremmin, kun häntä kannustetaan ja opetetaan kuuntelemaan omia tunteitaan tarkemmin.

  Nuoret oppivat ympäriltään, miten tunteiden kanssa toimitaan ja miten ne otetaan vastaan ja sen takia on erityisen tärkeä vanhempana miettiä, miten minä itse ilmaisen, käsittelen ja kohtaan tunteeni. Osaanko hillitä itseni, kun hermostun ja osaanko pyytää anteeksi.

  Tärkeää on meidän vanhempana ymmärtää, että kaikki tunteet ovat sallittuja, eikä ole vääriä ja oikeita tunteita ja opettaa tämä myös nuorille.

  Lapsuudesta nuoruuteen

  Lapsena on jo hyvä opettaa, mitä tunteet ovat, miten ne toimivat ja mitä ne viestittävät. Nuorena työtä voidaan jatkaa, kun murrosikä tuo mukanaan uusia ulottuvuuksia tunteisiin. Tietoisuus näistä asioista lisää nuoren ymmärrystä ja hyväksyntää itseä kohtaan, koska murrosiässä tunteiden vaihtelut voivat olla voimakkaita.

  Ida painotti, että kun opetamme ja annamme lapsille ja nuorille tilan tuntea erilaisia tunteita, hyväksyä ne ja auttaa tunnistamaan niitä, niin se on jo suuri ja arvokas perusta hyville tunnetaidoille. Tällä voimme välttää sen, etteivät tunteet patoudu lapsen ja nuoren sisälle ja tuota pahoinvointia ja muita ongelmia.

  Hyvillä tunnetaidoilla on iso merkitys omaan hyvinvointiin ja elämänlaatuun sekä ihmissuhteissa ja niiden luomisessa. Pojista puhuttaessa tämän tyyppinen tunnetaitojen opettaminen voi ehkäistä nuorten poikien kasvavaa syrjäytymistä.

  Vastaa