• You are currently viewing Älä sano pojallesi näitä lauseita!

  Älä sano pojallesi näitä lauseita!

  Älä sano pojallesi, mitä sylki suuhun tuo, jos haluat hänestä kasvavan ehjän nuoren ja aikuisen. On nimittäin olemassa lauseita, joiden sanominen voi rikkoa lapsesi heti tai huomaamatta pikkuhiljaa.

  Toki joskus vanhempana tulee sanottua asioita, joita ei ihan loppuun asti ajattele. Kiukkuisena ja ajattelemattomana sitä on tullut itsekin sanottua asioita, joita ei olisi pitänyt sanoa. Se on inhimmillistä, myös meille äideille. Mutta tärkeintä on kuitenkin edes tiedostaa se, mitä ei kannata suustaan päästää, kun puhuu pojalleen. Ja jos vahinko sattuu, niin tehdä korjausliike (pyytää anteeksi ja selittää), sekä tavoitella sitä, että vastaavaa lausetta ei pääse lipsahtamaan toistamiseen.

  Lue myös: Lahjaideoita pojille

  Älä sano pojallesi näitä

  ”Lopeta itkeminen” 

  Jos lasta itkettää, hänen pitää saada itkeä. Itku on yhdenlainen tapa näyttää tunteensa ja se on ehdottomasti oltava sallittua. Ennen poikien itkeminen oli jotenkin ei sallitumpaa, nykyään onneksi pojatkin saavat itkeä siinä missä tytötkin

  ”Olet lihava”

  On tottakai selvää, että terveydelle haitallisesti lihovan lapsen toimintaan pitää kiinnittää huomiota ja ylimääräisestä painonnoususta voi avoimesti puhuakin lapsen kanssa. Lihavuus ei sinällään ole mikään kirosana, mutta oman vanhemman sanomana, se voi tuntua äärimmäisen pahalta ja vaikuttaa itsetuntoon negatiivisesti pitkään. Sama koskee kaikkea, mikä liittyy pojan ulkonäköön.

  ”Miehet ovat pahoja”

  Poikasi on lähtökohtaisesti poika, josta kasvaa aikuisena mies. Hän peilaa itseään todennäköisesti miehiin. Jos arvostelet miehiä pahoiksi ja myrkyllisiksi poikasi kuullen, menetät pahimmillaan poikasi arvostuksen lopullisesti ja saatat vaikuttaa hänen itsetuntoonsa heikentävästi.

   ”Älä ole tuollainen nössö”

   Lapset ovat hyvin erilaisia. Poikiakin on laidasta laitaan, aivan kuten meitä muitakin ihmisiä. Jokaisen pojan ei tarvitse olla reipas ja äänekäs, vaikka tottakai poika saa toki olla halutessaan sellainenkin. Jos poika on ujompi ja arempi kuin muut pojat, niin hän ei siitä muutu muunlaiseksi sillä, että häntä käsketään olemaan rohkeampi. Anna pojan olla rauhassa omanlaisensa.

  ”Voisit olla enemmän kuin siskosi”

  Poikasi on sellainen millainen on, häntä on turha verrata sisaruksiin tai naapurin lapsiin. Vertailemalla hänen ominaisuuksiaan ja taitojaan muihin lapsiin, saat lapsen häpeämään sitä, mitä hän on. Jokaisella meillä on omat vahvuutemme, eikä meidän kuulukaan olla samasta muotista valettuja.

  Lue myös: Näin saat teinin siivoamaan

  ”Olet mies talossa”

  Missään olosuhteissa, toistan, ei missään olosuhteissa poikasi ole mies teidän talossa. Se ei ole hänen tehtävänsä. Hänen tehtävä on olla lapsi ja nuori, eikä muista huolehtiva ”pikkuaikuinen”. On totta, että osa pojista ihan luonnostaan tykkää suojella ja huolehtia muista perheenjäsenistä, eikä se tietenkään ole väärin, jos se lähtee pojasta itsestään. Mutta meidän aikuisten ei pitäisi asettaa pojalle niin isoa vastuuta.

  ”Olet ihan kuin isäsi”

   Ja nimenomaan silloin, kun sanot tämän ikävässä mielessä, niin se ei ole ikinä ok. Kuten aikaisemmin kirjoitin, poikasi peilaa todennäköisesti itseään miehiin, ehkä isäänsä. Jos aina huonon käytöksen yhteydessä soimaat poikaasi siitä, että hän on yhtä laiska, tyhmä tai ärsyttävä kuin isänsä, niin toimit todella väärin. Poika ei voi sille mitään kuka hänen isänsä tai äitinsä on. Joten siitä ei voi huomautella lapselle.

  ”Häpeän sinua”

  Voit olla pettynyt lapsesi käytökseen, mutta hävetä sinun ei pitäisi. Älä ainakaan sano pojallesi, että häpeät häntä, vaikka tämän käytöksessä olisikin ollut parantamisen varaa. Poikasi saattaa ajatella, että koska hän aiheuttaa sinussa häpeää, ei hän ole sinulle tarpeeksi hyvä lapsi.

  ”Olisi paljon helpompaa, kun sinua ei olisi”

  Sanomattakin selvää, että ikinä, EI IKINÄ voi lapselleen sanoa, että toivoisi, että tätä ei olisi olemassa. Vaikka sellaista varmasti joskus tulee haastavan lapsen kanssa ajatelleeksi omassa päässään, niin ääneen lapselle sitä ei tule sanoa. Lapsi muistaa sen ikuisesti.

  Mutta hei, lauseita ”Rakastan sinua, olet ihana ja olen ylpeä sinusta” Voit sanoa niin paljon, kuin ikinä vaan haluat!

  Vastaa