• You are currently viewing Onko käsite kehopositiivisuudesta vääristynyt?

  Onko käsite kehopositiivisuudesta vääristynyt?

  Puhetta kehopositiivisuudesta.

  Olen julkaissut ajatuksen tästä jo kerran aiemminkin, joten nyt korostan heti alkuun. Minä olen ylipainoinen, en ole ollut koko ikääni mutta jo hyvin pitkään. Ylipainoinen ihminen ei ole sen huonompi, rumempi tai tyhmempi kuin kukaan muukaan.

  Mistä lähtien ylipainosta on tullut suojeltu aihe, jonka haitoista ei saa puhua? Sosiaalinen media on täyttynyt ryhmistä joissa kilpaa silitellään kurveja ja kukkuloita, huudetaan kapinaa vaakaa vastaan ja kannustetaan elämään ilman stressiä painosta. Ylipainoinen ihminen ei ole sen huonompi tai vähemmän arvokas kuin kukaan muukaan, kaikki kehot ovat arvokkaita sekä kauniita, ja ansaitsevat kehorauhan. Ketään ei tulisi arvottaa kokoon tai muutenkaan ulkonäköön liittyvin perustein, mikä lienee näiden ryhmien alkuperäinen ajatus, sen rinnalla että kehopositiivisuus antaa saman arvon kaikille. Se ajatus oli hyvä, ihana ja tärkeä.

  Nyt näin taustalta seuranneena kehopositiivisuudesta keskustelua, suunta on pidemmän aikaa ollut jo hyvin erikoinen. Olen jokseenkin tympääntynyt siihen miten näissä jo mainituissa ryhmissä puhutaan siitä, miten ylipainoisia sorrettaisiin ja kaikki tahot julistaisivat jonkinlaista laihuuden ilosanomaa. Mitä ihmettä? Asiaa on pohtinut omalta kannaltaan myös esimerkiksi Anna Pastak.

  Kumpikaan ääripää ei ole hyvä.

  Ylipainoisille tarkoitetut tsemppiryhmät ovat arkipäivää, mutta mitäpä jos samantyylisiä ryhmiä tehtäisiin anorektikoille? Mitäpä jos naistenlehden välissä olevassa mainoksessa poseeraisi vaikka tämän kuvan nainen, julistaen elämäniloa ja terveyttä? Koska se on aivan täysin sama asia, kuin ne julisteet joissa samaa asiaa edustaen poseeraavat vaikeasti ylipainoiset ihmiset. Molemmat ääripäät ovat hengenvaarallisia. En myöskään tiedä elänkö täysin toisessa ulottuvuudessa kuin nämä, jotka kertovat että ylipainoisten kimppuun käydään Suomessakin sekä henkisesti että fyysisesti. Missä, miten ja milloin?

  Tuntuu siltä, että monet ihmiset suostuvat näkemään ympärillään vain ne mainokset ja ulostulot joissa esiintyy hoikka tai laiha ihminen. Maailmassa jossa itse elän, näen kaiken kokoisia, kaiken värisiä, kaiken painoisia – aivan kaikenlaisia ihmisiä, kaikissa tehtävissä. Mitään laihuuden salaliittoa en näe missään.

  Paino ei ole sama asia kuin lääkärilasku, mutta ylipaino kuormittaa ja aiheuttaa yhteiskunnalle mielettömiä kustannuksia. Terveysmenoista 1,4-7% johtuu pelkästään lihavuudesta ja esimerkiksi vuonna 2011 tuo summa oli 330 miljoonaa euroa. Tämä luku muodostuu muun muassa vuodeosastohoidosta, lääkekustannuksista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.

   

  Kommentit

  1. Äiti 74

   Kaikki ylipainoiset ei ole sairaita. Jokaisella on oikeus olla mitä on. Mitä se kenellekään kuului, jos itsellä on hyvä olla!!!
   Mun hyvä ystävä on ylipainoinen, ei vaan yrityksestä huolimatta laihdu. Jatkuva valitus lääkäreiltä, MUTTA kaikki veriarvot huippu luokkaa!! Samoin mun mies, painoa on, mutta sama homma. Kaikki veriarvot TODELLA hyviä. Jos pidetään vaan huoli niistä omista kehoista ja jätetään muiden rauhaan Kiitos!

  Vastaa