• You are currently viewing Ilotulitteet ja vastuullisuus – se ei ole mahdottomuus

  Ilotulitteet ja vastuullisuus – se ei ole mahdottomuus

  Ilotulitteet ja vastuullisuus – se ei ole mahdottomuus . Yhteistyössä Pyrokratia!

  Raketit jakavat mielipiteitä, aivan laidasta laitaan. On ääripäitä, on kultaisen keskitien kulkijoita. Me varmaan ollaan oltu sellaisia kultaisen keskitien kulkijoita. Tykkään juhlia alkavaa vuotta, ja rakettien mukana ampua taivaalle menneen vuoden ikävät asiat. Jonkinlainen juhla aina pienimuotoiselle uudelle alulle? Nyt kun vuoden värikkäin juhla on aivan nurkalla, tuntuu sopivalta sivuta tätä aihetta. Meidän vuodenvaihteeseen raketit ovat siis aina kuuluneet enemmän ja vähemmän. Sekä viranomaisten antamien säädösten puitteissa että ilotulitteiden myyjiltä saatujen ohjeiden avulla toimimalla olemme välttyneet kaikilta vahingoilta. Sillä on melkoisen suuri merkitys miten tuotteita käytät, ja mistä tuotteesi hankit.

  Ilotulitteitahan saa käyttää ilman erillistä lupaa 31.12. – 1.1. välisenä aikana klo 18-02. Mun mielestä tämä on hyvä, ja oikein riittävä aika. Valitettavasti joukossamme on aina niitä, jotka kokevat etteivät säännö koske heitä, ja räiskytellään menemään reilusti ajan molemmin puolin. Viime vuosina on tuntunut siltä että vihdoin ja viimein nämä aikasäädökset alkavat uppoamaan ihmisten tajuntaan – liekö syynä se, että näistähän on annettu koviakin rapsuja? Ilotulitteita saa monen pelastuslaitoksen alueella pamautella ilman erillistä lupaa myös venetsialaisina, eli elokuun viimeisenä lauantaina. Yksityiskäyttökin on mahdollista tilanteesta riippuen ympäri vuoden, mutta se vaatii aina erillisen käyttöluvan pelastusviranomaiselta.

  Itse ilotulitteiden käytön suhteen heittäisin kaikille aikuisille toiveen siitä, että hei pukekaa oikeasti ne suojalasit, kyllä teidänkin näöllänne on aika paljon väliä.

  En tiedä onko kyse välinpitämättömyydestä, nuukuudesta vai mistä ihmeestä?  Itse haluan näyttää mallia lapsille jo sillä omallakin käytöllä. Eli koko joukolle – niin ilotulitteiden sytyttäjälle kuin katsojille suojalasit ovat ihan ehdottomat. Suojalaseja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota lasien istuvuuteen, koska myös sivuille ulottuva suojaus on tärkeää.

  Viimeisimpänä huomioin vielä sen, miten surullisen varomattomasti ilotulitteita toisinaan ampupaikkaan sekä niiden tukemiseen. Oman kodin takapiha on hyvin hyvin harvoin ideaali, koska suojaetäisyydet jäävät auttamatta aivan liian lyhyiksi. Ilotulitteissa suojaetäisyydet vaihtelevat tuotekategorian mukaan, mutta nyrkkisääntönä kannattaa aina pitää vähintään 25 metrin etäisyys katsojiin, rakennuksiin ja ajoneuvoihin. Tuotteet eivät mun mielestä edes näytä kovin hyviltä liian läheltä, vaan kauempaa katsottuna sen koko loiston näkee upeasti. Mitä tulee tukemiseen, olisi aina ymmärrettävä ammuttavan ilotulitteen toimintaperiaate. Eli lähteekö koko tuote ilmaan kuten esimerkiksi keppiraketeissa, vai ampuuko tuote ilmaan heitteen jolloin hylsy jää maahan. Tyypillisin ilotuliteonnettomuus aiheutuu kaatuneesta padasta, ja etenkin pienet padat ovat kovin kiikkeriä keikahtamaan nurin. Kannattaa siis kuluttaa se minuutti käyttöohjeen lukemiseen, ja tukea tuote asianmukaisesti.

  Asia minkä valitettavan monet unohtavat kokonaan, on roskien ja hylsyjen kerääminen pois ammunnan jälkeen.

  Näiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä erityisesti patojen hylsyt kytevät joskus pitkäänkin ja saattavat syttyä yllättäen. Mun miehen lapsuudenkodin terassi on aikoinaan syttynyt tuleen, kun innokkaat lapset olivat keränneet ilotulitteiden hylsyt kasaan heti ammunnan jälkeen. Kannattaa siis venailla puolisen tuntia, jotta varmasti sammuvat ja jäähtyvät.

  Viimeisimpänä on tietysti suurimman mahdollisen ilon saaminen ostamistaan ilotulitteista, olipa se sitten keppiraketti, ilmapommi, roomalainen kynttilä tai pata. Pyrokratian sivuilla monissa tuotteissa on nähtävillä video, josta pääsee tsekkaamaan ilotulitteen ihan kokonaisuudessaan, ja tämän perusteella mekin valittiin suurin osa meidän raketeista. Helpoin tapa saada käsitys tuotteen sisällöstä on tsekata sen pyromassa, eli räjähdysaineen määrä. Mikäli toinen myyjä pyytää 300 gramman padasta 50 euroa ja toinen myy samalla hinnalla 800 grammaista pataa, on valinta näiden välillä helppo. Kannattaa myös verrata laukausten määrää pyromassaan. Jos padassa on paljon laukauksia suhteessa pyromassaan, kesto on usein pidempi, mutta yksittäiset paukut ovat tällöin pienempiä.

  Tilaukset voi tehdä jo nyt, ja tuotteet saa hakea lähimmästä myyntipisteestä 27.12 eteenpäin. Ilotulitteet on aina luovutettava pelastusviranomaisen hyväksymästä noutopisteestä. Pyrokratia noutopisteeseen ja saat ilmoituksen, kun tilauksesi on noudettavissa.

  Kuuluvatko ilotulitteet teidän vuodenvaihteeseenne?

  Vastaa