• You are currently viewing Asiat, joita jokaisen lapsen pitäisi tehdä joka viikko!

  Asiat, joita jokaisen lapsen pitäisi tehdä joka viikko!

  Jokaisen lapsen pitäisi joka viikko tehdä tiettyjä asioita. Oivalsin tämän eilen.

  Olin nimittäin uimassa poikien kanssa. Meillä on tapana käydä joka viikko ainakin kerran uimassa, välillä useamminkin. Isommat pojat meillä osaa uida, heistä jokainen oppi jo 5 -vuotiaana uimaan. Ollie on paljon arempi, hän vieläkin opettelee.

  Siinä katsellessani poikieni ilakointia vedessä, tulin miettineeksi, että mitä muita asioita lapsen pitäisi tehdä joka viikko, kuin uida (tai harjoitella uimaan)? Yllätyksekseni tajusin niitä asioita olevan aika paljonkin.

  Kun tein siinä altaan reunalla istuessani mielessäni tämän listauksen, niin se ei todellakaan tarkoita sitä, että meidän pojat tekisivät näitä kaikkia asioita joka viikko. Valitettavasti eivät. Olen silti sitä mieltä, että jokaisen lapsen olisi hyvä tehdä joka viikko nämä asiat! Perustelen kantani myös.

  Thaimaa

  Jokaisen lapsen pitäisi joka viikko…

  Käydä uimassa

  Tämän jo kerroinkin. Uimataito on niin tärkeä taito, että sen oppimista ja ylläpitoa pitää tukea. Uimataito voi olla kesällä kesämökillä jopa niin tärkeä taito, että se pelastaa laiturinnokasta vahingossa tipahtaneen lapsen hengen. Tästä syystä uimassa pitäisi käydä säännöllisesti.

  Pidän itse uimareissuista erityisesti siksi, että siellä käsillä ei ole kännykkää, tai muitakaan laitteita. Siellä touhuaminen on hyvin yksinkertaista, mutta läsnä toiselle ollaan ihan erilailla, kuin muulloin. Ihanaa perheaikaa siis.

  Lukea kirjaa

  Jokainen valveutunut poikien äiti tietää, että poikien lukutaito on keskimäärin heikkoa. Peruskoulun päättävistä pojista joka kahdeksas ei osaa lukea tasolla, joka mahdollistaa jatko-opinnot tai työelämässä menestymisen. (Lähde: MTV Uutiset) Ja millä se lukutaito sitten kehittyy? Lukemalla!

  Poikien äitinä tiedän myös, että tämä kuulostaa kovin helpolta, mutta ei sitä välttämättä ole. Poikia kiinnostavaa lukemista voi olla vaikea löytää ja se vie aikaa. Vinkkinä, kokeilkaa aluksi äänikirjoja, jos innostus kirjoihin syttyisi sitä kautta. Vierailkaa kirjastossa, tutkikaa rauhassa valikoimaa.

  Lue myös: Kirjoja ja lukemista pojille -Äidit kertovat

  Pelata jotain

  Tällä pelaamisella tarkoitan lähes mitä vain pelaamista. Lautapelejä, jalkapalloa, jääkiekkoa, konsolipelejä, tietokonepelejä…mitä ikinä. Kunhan pelaamisessa on säännöt mitä pitää noudattaa. Joukkuepelaaminen on erityisen kannattavaa, se opettaa lapselle paljon. Voittaminen ja häviäminen ovat myös hyviä taitoja opetella. Moni poika pelaa kyllä kiljuen karjuen pelikonsoleilla ja tietokoneella. Eikä se välttämättä ole hullumpi idea, kunhan pitää kiinni ikärajoista ja ruutuajasta.

  Meillä jokainen poika on hyvin erilainen pelaaja. Yksi inhoaa pelaamista, koska ei tykkää kisata. Hänelle on hyvää harjoitusta oppia, että kisaaminen ja siinä joskus häviäminen, ei haittaa mitään. Kilpailuhenkisemmät poikani sitten taas saavat harjoitusta muiden huomioimisesta ja reilusta pelistä.

  oikeri

  Tehdä toisen eteen asioita

  Kuinka usein nykyajan lapset ja nuoret joutuvat tekemään jotain toisen hyväksi niin, että eivät hyödy siitä itse mitään? Aika harvoin. Nykyään moni lapsi ja nuori osaa kyllä vaatia läheisiltä, yhteiskunnalta ja maailmalta yhtä sun toista, mutta harva kuitenkaan tuntuu olevan valmis antamaan itse muille mitään. Lapsille ja nuorille pitäisi opettaa, että heillä on oikeuksien lisäksi myös vastuuta! Mitä jos lapsen pitäisi tehdä joka viikko teko jonkun toisen hyväksi, mikä ei hyödyttäisi häntä itseään mitenkään?

  Tällainen teko voisi olla esimerkiksi naapurin vanhusten pihan lumenluonti, pöydän kattaminen perheelle ilman erillistä pyyntöä tai palkintoa, irtoroskan kerääminen luonnosta, vaikka sitä ei ole itse sinne heittänyt. Mitä ikinä? Osa lapsista varmasti tekee tämän tyylisiä tekoja automaattisesti ilman erillistä ohjausta, mutta osa lapsista tarvitsee opastusta ja tukea tämän tyyppiseen toimintaan.

  Lue myös: 10 parasta elokuvaa katseltavaksi äidille ja pojalle yhdessä

  Leikkiä

  Leikki on lapsen työtä. Pieni lapsi leikkii jatkuvasti, mutta leikin ei tarvitse loppua, kun lapsi kasvaa. Vielä yläasteikäinenkin lapsi voi leikkiä omalla tavallaan. Leikki muuttaa muotoaan, mutta siitä ei kannata kokonaan luopua. Esiteini voi leikkiä piilosta pikkusisarusten kanssa tai heittää palloa koiralle. Leikkiin kannattaa kannustaa lasta ja heittäytyä itsekin mukaan, näyttäen esimerkkiä, että kukaan ei ole liian vanha leikkimiseen.

  Me leikimme perheen kanssa yhdessä välillä Nerf-sotaa. Se on kaikista hurjan jännää. Isä ja pojat intoutuvat usein painimaan yhdessä. Kun käynnistän pusuhipan, niin uhriksi joutuu niin pienet, kuin isotkin pojat. Meidän esiteini ja teini uppoutuu vielä välillä leikkeihin mukaan ja se tekee heille todella hyvää! Vinkkinä, kokeilkaa vaihtaa perheenjäsenten rooleja joskus leikillänne päiväksi. Äiti ja isä on lapsia ja lapset ovat vanhempia. Siitä leikistä kaikki tykkäävät.

  Nämä jutut nyt tuli ensimmäisenä mieleeni! Tuleeko teille jotain tärkeää lisättävää tähän?

  Vastaa