• You are currently viewing En syyllisty, koska tiedän, että olemme hyvät vanhemmat!

  En syyllisty, koska tiedän, että olemme hyvät vanhemmat!

  Millaiset ovat hyvät vanhemmat? Moni ADHD lapsen vanhempi on saanut nyt tai aikaisemmin, joltain ”ystävälliseltä” sukulaiseltaan tai ystävältään Iltasanomien artikkelin vanhemmuustaitojen puuttumisesta, missä psykologi tylyttää vanhempia oikein huolella.

  Minulle tuota artikkelia ei ole kukaan vielä uskaltanut lähettää… sopii kokeilla.

  Lyhykäisyydessään siinä todetaan, että vanhemmuustaitojen puute näkyy nykyään väärissä ADHD diagnooseissa, sekä siinä, että lapset puhuvat niin myöhään. Tämä voisi kolahtaa minuun, sillä kaksi pojistamme puhui tosi myöhään (2,5v ja 4v) ja meillä on yksi ADHD lapsi.

  Vaan ei kolahda, koska tiedän, että parhaamme olemme tehneet ja paljon enemmän, kuin moni ikinä jaksaisi. Kolmella pojistamme ei ole ADHD diagnoosia, kai heilläkin se olisi, jos vanhemmuustaidot olisivat hukassa. Kaksi pojistamme puhuivat melko aikaisin, eiköhän heidänkin puhe olisi viivästynyt, jos omalla toiminnallamme olisimme vaikuttaneet poikien puheen viivästymiseen niin merkittävästi.

  Ja sitten toisaalta pitää muistaa, että esimerkiksi ADHD ja kielellisetkin ongelmat voivat kulkea suvussa (ihan geeneissä). Ihmekös siis, jos jollakin perheellä on useampikin samoista ongelmista kärsiviä lapsia.

  Totta ja samalla ei sitten kuitenkaan

  Pakko olla artikkelin psykologin kanssa samaa mieltä siitä, että turhia ADHD diagnooseja tehdään nykyään paljon. Tuskin tämän tyyppinen neurologinen poikkeama on voinut ihan vaan lisääntyä itsekseen.

  Lue myös: ADHD lapsen äiti, muista nämä 8 asiaa

  Turhalla ADHD diagnoosilla en kuitenkaan tarkoita sitä, että avun pyytäminen olisi turhaa. Jos lapsi oireilee ADHD tyyppisesti, syystä tai toisesta, niin totta hitossa sitä apua pitää hakea. Tämän tyyppiset artikkelit pahentavat tilannetta perheissä, sillä kohta vanhemmat eivät enää kehtaa hakea lapselleen apua. Oli avun tarpeen syy mikä tahansa, niin apua kuuluisi perheiden kuitenkin saada.

  vanhemmuustaidot

  Kenellä vastuu?

  Vastuuta vierittäisin turhista ADHD diagnooseista ennemminkin niille, jotka niitä tekevät! Lääkärit. Jos lapsella ei ole ADHD, vaan hänellä on saman tyyppistä oireilua jostain muusta syystä, (kuten vanhemmuustaitojen puutteiden vuoksi), niin eikös ammattilaisten pitäisi tämä seikka huomata. Näin korjausliike voitaisiin tehdä oikeasta kulmasta.

  Sen sijaan lapsille tuputetaan diagnooseja liukuhihnalla ja lääkkeet tarjotaan kouraan yhden tapaamisen perusteella. Aika hurjaa!

  Puheenkehityksestä puhuttaessa mietin, että olisiko koko nykyajan digitalisoituminen muuttanut puheenkehityksen alkua myöhemmäksi. Tämä ei tietystikään ole hyvä asia, mutta syy tuskin on ainoastaan vanhempien. Koko yhteiskunta on muuttunut. Ehkä tässä tapauksessa voisi katsoa asioita laajemmin.

  Mitä ajatuksia teillä muilla herää tästä?

  vanhemmuus

  Miksi vanhempia syyllistetään koko ajan?

  Se mitä en ymmärrä nykyajassa on, että miksi vanhempia syyllistetään kaikesta koko ajan? Ihan kun he eivät tekisi sitä jo itsekin paljon. Varmasti tekevät.

  Lue: Älä arvostele, vaan tue ADHD lapsen vanhempaa

  Lapsia syntyy erilaisilla temperamenteilla varustettuna ja jokainen lapsi vaatii vanhemmaltaan hyvin erilaista tukea. Toinen tarvitsee apua aamujen kanssa, toinen läksyjen ja kolmas tavaroiden muistamisen kanssa. Yksi tarvitsee rohkaisua sosiaalisiin tilanteisiin ja toinen työkaluja kiukunpuuskiin.

  Oli lapsi sitten ADHD, muuten erityinen tai normaali, on jokaisen lapsen kanssa varmasti ne omat haasteensa. Suurin osa vanhemmista tekee kuitenkin parhaansa. Sitä ei pidä unohtaa.

  Vastaa