Lapsen välipala, Kaupallinen yhteistyö: GREEN PLANET ASTRONAUTS
Lapsi tarvitsee terveellistä ruokaa kasvuun ja kehitykseen. Lapsen välipala ei ole mikään pikkujuttu, vaan se on tärkeä osa päivän energiaa. Jos lapsi urheilee, tulee välipalaan kiinnittää vieläkin enemmän huomiota. Terveellisyyden lisäksi pinnalle nousee myös se, että riittääkö siitä saatu energia esimerkiksi päivän treeneihin.
Meillä pyritään tekemään lämmin ruoka aina ennen illan treenejä, mutta välillä työkiireiden vuoksi treeneihin on pakko mennä välipalan voimalla. Välillä treenit alkavat jo neljältä, siinä ei ehdi tekemään ruokaa.
Lue myös: Testaa miten terveellisesti lapsesi syö?
Välipalan tärkeys korostuu myös esimerkiksi poikien futisturnauksissa, joissa lapsi ei välttämättä ehdi pelien välissä syömään. Silti pelit ja pitkä päivä vaativat paljon energiaa.
Säännöllinen ateriarytmi
Säännöllinen ateriarytmi on tosi tärkeä. On pakko myöntää, että itse olen välillä tässä asiassa huolimaton. Pitkitän seuraavaa ruokaa tai välipalaa ihan liian pitkään. Lasten kohdalla olen tarkempi.
Säännöllinen ateriarytmi pitää lapsen mielen virkeänä ja energisenä koulussa sekä harrastuksissa. Lapsen (ja aikuisen) elimistö tarvitsee ruokaa tasaisin väliajoin. Hyvä rytmi syödä on 3−4 tunnin välein.
Välipaloja päivään mahtuu noin 1−3, sen lisäksi syödään aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Esimerkiksi näin:
Aamupala
Lounas
Välipala
Päivällinen
Välipala
Iltapala
Meillä pojat ovat huonoja syömään aamupalaa, joten välillä laitan heille reppuun pienet välipalat kouluun. Niinä päivinä he syövät kotona aamulla jonkun pienen hedelmän tai juovat vain tuoremehua, mutta syövät sitten myöhemmin koulussa eväät.
Voimaa harrastuksiin
Lapsen välipala on tärkeä. Välipalan on hyvä olla täyttävä ja terveellinen, erityisesti, jos sillä pitäisi jaksaa urheilla. Välipalalla ja sen laadulla on merkitystä siihen, miten liikuntaharrastukset sujuvat koulun jälkeen. Välipalan tarkoitus on tehdä kylläiseksi, mutta ei niin ähkyä oloa, ettei treeni kulje.
Lapsen välipala kulkee usein mukana. Mukana kannettavan välipalan yksi kriteeri on sen säilytys. Maitotuotteet eivät säily ja puurossa, sekä leivässä on aamulla tekeminen. Välipalan pitäisi olla helposti kulkeva, hyvin säilyvä ja aina mukana.
Mikä sopii välipalaksi ennen treeniä?
Hedelmä
Marjoja
Rahkaa
Jogurttia
Puuroa
Täysjyvävoileipä (hyvillä päällisillä)
Välipalasose
Smoothie
Välipalassa saisi olla kohtuullisesti hiilihydraatteja ja mielellään myös proteiineja. Suuri rasvan määrä ainoastaan vaikeuttaa treenejä. Mikään makea suklaapatukka ei siis toimi välipalana, ne kannattaa unohtaa.
Välipalat eivät tarvitse sokeria
Smoothiepussien hedelmäsokerin määrä ajoi Green Planet Astronauts -tuotteen kehittäjän Milla Westerlingin, kolmen lapsen äidin tekemään kotikeittössään parempia välipaloja. Kun hän korvasi mahdollisiman ison osan hedelmästä kauramaidolla ja kauralla, tottui lapset samalla huomaamatta kauramaitoon.
Siitä lähti Millan ajatus siitä, että pitäisikö kaikki lasten välipalat olla vähemmän makean lisäksi kasvipohjaisia, jotta mauista ja raaka-aineista tulisi lapsille uusi normaali. Koska maailman on joka tapauksessa ryhdyttävä syömään kasvispainotteisemmin.
Uusi välipalasuosikki
Me ollaan maisteltu nyt näitä kaurapohjaisia välipalasoseita poikien kanssa ja tykästytty tosi paljon. Tämä oli loistava löytö meidän poikien treenikassiin välipalaksi ja nopeaksi aamupalaksi kiireisiin aamuihin.
Ollaan ennenkin suosittu erilaisia välipalasoseita, mutta niissä on ihan järjestäen ollut paljon sokeria. Space Snackeissä on vain kolmannes hedelmäsoseen hedelmäsokerimäärästä. Hyvänä lisänä kaura tuo välipalaan kaivattua täyteläisyyttä. Tällä välipalalla jaksaa pojat treenitkin läpi ja se on tosi kätevä ottaa mukaan treeneihin, sekä kouluun.
Mun suosikki on kaura-mango, pojat tykkää kaura-marjat mausta.
Yksi hieno juttu on, että Space Snack välipalat pussitetaan 80 % uusiutuvista luonnonvaroista tehtyihin Green Pack -pakkauksiin. Se on tämänhetkisistä vaihtoehdoista parhain.
Se on fakta, että kasvipohjaisten tuotteiden käyttö tulee vuosi vuodelta lisääntymään. Olen huomannut tämän oman kahden kuukauden vegaanisuuteni aikana, että kasvipohjaisiin makuihin tottuminen vie kuitenkin aikaa. Mitä aikaisemmin aloitamme maistelun, sitä helpompaa on pitää erilaisista kasvipohjaisista vaihtoehdoista myöhemmin.
Kaiken tämän hyvän lisäksi olisi aika mahtavaa, jos tällä saisin pojat innostumaan ja oppimaan luonnolliseen ja ekologiseen ruokakulttuuriin heti pienestä pitäen.
Meillä on jo hyvä vauhti päällä! Miten teillä muilla?