• You are currently viewing Miten ihmeessä teillä muilla riittää rahat?

  Miten ihmeessä teillä muilla riittää rahat?

  Suomessa asuminen on sairaan kallista! Lehdet uutisoivat laskevasta syntyvyydestä, mikä voi osittain selittyä myös sillä, että täällä on hurjan kallista elättää perhe. Miten ihmeessä teillä muilla perheellisillä riittää rahat? En ymmärrä, koska meillä ei riitä!

  Palkka tulee joka kuukausi ja sitä tulee ihan kivasti. Minun ja mieheni palkat ovat korkeampia, kuin mitä keskitulot ovat Suomessa. Meillä on tosin paljon lapsia (4), mutta elämme mielestäni melko säästeliäästi. Tai ehkä ei nyt voi puhua säästeliäisyydestä, kun mitään ei jää säästöön. Mutta tarkoitan, että mitään ylimääräistä tai edes aina tarpeellista, emme osta.

  Lue myös: Näin tulet onnelliseksi -5 vinkkiä

  Yhteen lapseen menee tutkimusten mukaan rahaa kuukaudessa useita satoja euroja (200-530), lapsen iästä ja sukupuolesta riippuen. Tiesittekö, että poikien elättäminen on kalliimpaa kuin tyttöjen? Lisää IltaLehden jutussa.

  lapsiperheen varat

  Kädestä suuhun

  Minusta me elämme ihan kädestä suuhun. Palkka kun tulee, niin se menee kokonaisuudessaan laskuihin, ruokaan ja bensoihin molemmilla. Usein minulla on rahat loppu tililtä jo viikko ennen seuraavaa tilipäivää.

  Tämä on tosi hullunkurista, kun ihan oikeasti emme tuhlaa juuri mihinkään ylimääräiseen ja olemme kuitenkin ihan ok tuloisia.

  Kampaajalla käyn kerran vuodessa. En käytä mitään muita kauneuspalveluita ikinä. (kynnet, ripset, kosmetologit, botoxit…what ever). Kaikki on omaa ja luonnon luomaa. Ripsivärin ostan ehkä 3kk välein, that´s it. Vaatteita en juurikaan osta. Viimeksi ostin Saksasta syksyllä villapaidan, joka maksoi 12€. Aikamoista

  Mieheni ei käytä sen enempää rahaa itseensä kuin minäkään, tuskin on ostanut ikuisuuksiin mitään itselleen. Syömme ihan tavallista ruokaa, kylläkin luomua aika paljon. Joskus syömme ulkona, mutta sielläkin hyvin edullisissa paikoissa. Emme todellakaan missään viiden tähden ravintoloissa.

  matkustaminen

  Mihin sitä rahaa sitten menee?

  Rahaa menee seuraaviin asioihin:

  Rahaa menee tuolla aikaisemminkin mainittuihin asioihin, kuten ruokaan, bensaan ja perus laskuihin, esim asuntolainaan, sähköön, puhelinlaskuihin jne. Mutta mihin muuhun?

  Lasten harrastuksiin sitä menee ihan hurjasti. Vaikka meillä jokainen lapsi harrastaa vain yhtä lajia, niin silti. Harrastaminen on nykyään tehty todella, todella kalliiksi. En voi kun ihmetellä keskituloisia, joiden lapsilla on niitä kalleimpia harrastuksia, mitä on tarjolla. Katsoin juuri, että esimerkiksi luistelu voi maksaa lapselle 500-800€ kuukaudessa. Meidän lasten harrastukset eivät todellakaan ole sieltä kalleimmasta päästä.

  Lue myös: Yrittäjyydestä…miten se kaikki alkoi? Videopostaus

  Omat harrastuksemme vievät myös jonkin verran rahaa. Minä harrastan muodostelmaluistelua, mikä maksaa noin satasen kuukaudessa. Se on varmaankin ainoa raha mitä käytän itseeni säännöllisesti. Pekka harrastaa myös lajia, mikä vie jonkin verran rahaa.

  Matkustamme kohtalaisen paljon. Minä tykkään matkustaa, mutta sekin on tunnetusti kallista hommaa. Siihen keräämme rahat aina ylimääräisellä työllä, myymme jotain tai kuten viimeksi, sain matkan maksettua perintörahoilla. Palkasta sitä rahaa on turha yrittää säästää.

  Miten kenelläkään voi riittää rahat?

  Ja nyt siihen ydinkysymykseen. Miten kenelläkään voi riittää Suomessa rahat? Täällä on eläminen aivan sairaan kallista. Jos työssäkäyvä, ok tuloinen pariskunta elää ihan kädestä suuhun, niin eikö hintatasot ole sillon ihan liian korkealla? Rikkaiden rahat vie verottaja ja pienituloisten pärjäämistä ihmettelen erityisen paljon.

  Miten ihmeessä moni muu keskituloinen perhe voi maksaa lapsilleen kalliita harrastuksia, siirtää lapsilisiä lapsille säästöön tai kuluttaa huoletta itseensä ja kauneuteensa. En ymmärrä!? Kasvaako jossain rahapuita, joita en ole vain löytänyt?

  Olen ollut työtön, pienituloinen, köyhäkin. Olen ollut äitiyslomalla, opiskelija, vanhempainvapaalla ja vaikka mitä. Silloin sen jotenkin ymmärsi, että rahaa on vähän ja on tiukkaa, mutta nyt tässä elämäntilanteessa sitä on paljon vaikeampi ymmärtää.

  Onko muidenkin mielestä Suomessa eläminen liian kallista?

  Ps. Missä niitä rahapuita on?

  Kommentit

  1. Maisu

   Aamen. Itsekin olen miettinyt tätä ihan samaa. Meillä on neljä lasta myös, minulla ei ole edes maksavaa harrastusta, emmekä edes matkustele kuin pari kertaa vuodessa ja silloinkin päiväksi huvipuistoon ja viikoksi Lappiin (jossa saadaan mökkimajoitus ilmaiseksi). Lapset kylläkin harrastaa ja heillä on myös vähän kalliimpia harrastuksia, muttei silti mitään tuollaista, mikä kuukautta kohti maksaisi yli sataa euroa (toki kyyditys niihin vie varmasti yhteensä satasen ja ylikin kuukaudessa).

   Meilläkin on tuttavia jotka käyvät kerran vuodessa perhelomalla etelässä, hiihtolomallakin jossain ulkomailla ja päälle vielä jotkut romanttiset parisuhde-viikonloput jossain Keski-Euroopassa plus laivareissut lasten kanssa syyslomalla. Toisaalta viihdyn kotonakin, enkä varsinaisesti ole kateellinen, vaikka toki olen miehelle huomauttanut että olisi ihana mennä joskus kahdenkesken syömään johonkin edulliseen ravintolaan, edellisestä kerrasta kun on useampi vuosi (lasten kanssa syödään suosiolla hampurilaispaikassa jos on pakko syödä ulkona, perusravintola tulisi turhan kalliiksi koko porukan kanssa). Joskus ehkä harmistun siitä kun mietin miten ihana olisi edes kerran viedä perhe ulkomaille… ja ihmettelen ihan samaa, miten monilla meidänkin lähipiirissä on siihen varaa ja vieläpä vuosittain :). Kaikilla näillä tuttavillamme on vain 2-3 lasta, että voihan se olla sitten se osasyy…

   Vaikken käytä mitään eineksiä, niin ruokaan kuluu kyllä paljon rahaa kuukaudessa. Kadehtien luen juttuja superäideistä, jotka ostaa 6-henkisen perheen kuukauden ruuat 400 eurolla. Itse en onnistu, vaikka yritän jahdata tarjouksia, tehdä isoja määriä ruokaa kerralla ja leipoa esim sämpylöitä usein. Jospa osa rahapuu-porukasta on ennen lapsia onnistunut säästämään ja elää sen turvin nyt hieman leveämmin? Tai saanut perinnön jossain vaiheessa? Raha on senverran tabu etten kehtaa asiaa suoraan kysyäkään. Veikkaan silti että ainakin joillain saattaa olla korttitalo tuettuna kulutusluotoilla, toivottavasti ei silti kovin monella.

   1. Jonna

    Olen miettinyt, että onko meidän kompastuskivi ruokakauppa. Sinne meillä uppoaa ihan tuhottomasti rahaa. Me ei osteta mitenkään järjestelmällisesti. Inhoan sellaista suunnitelmallisuutta, halua syödä sitä mitä nyt tekee mieli, enkä sitä mitä päätin viikkolistaan viikko sitten. Me ostamme myös paljon luomua, se tietysti maksaa enemmän.

    Tuota perintöä olen minäkin miettinyt, että ehkä moni on saanut kaikessa hiljaisuudessa jonkun sellaisen tai sitten heidän vanhemmat vielä tukevat aikuisia lapsiaan säännöllisesti rahallisesti? Jotain tuollaista on pakko olla niillä, jotka samoilla tai huonommilla tuloilla, elävät paljon leveämmin. En ymmärrä?

  2. Helppura

   Ruokakauppa ON rahasyöppö. Se me ollaan huomattu moneen kertaan. Nykyään tilaamme Prismasta viikon ruokaostokset kotiintoimituksella, säästää ihan selvästi. Joutuu kyllä vähän suunnittelemaan, mutta toisaalta siinä on niin paljon muita positiivisia vaikutuksia niin mielelläni sen teen. Ja säästää myös aikaa!

   1. Jonna

    Kiitos vinkistä… pitäisiköhän kokeilla samaa.

  3. Hoitsu

   Kyllä täällä on kallista kaikki: asuminen, ruoka, bensa, tavarat, vaatteet, harrastukset. Tämän takia meillä jääkin lapsiluku kahteen todnäk. Annamme näille kahdelle kaiken tarvittavan ja saavat harrastaa mitä haluavat. Toisella lapsella onkin kallis harrastus, jossa tähtää korkealle. Matkusteluun ei ole juuri varaa. Jos taloustilanne olisi parempi, niin olisi lapsilukukin isompi, mutta tällä mennään. Nimim. hoitaja ja duunarimies

   1. Jonna

    Niinpä, se onkin ihan fiksua tehdä se määrä lapsia, että elämä onnistuu kivottomasti. Kyllä minäkin olisin enemmän ehkä tehnyt, jos ei olisi näin kallista tämä. Mutta ihmekös tosiaan tuo, että suomalaiset ei lisäänny.

  4. Joni

   Meillä kaksi päiväkoti ikäistä. Työssä käydään molemmat. Matkusteluun tai mihinkään ylimääräiseen ei ole rahaa. Molempien tulot vuodessa 34000v brutto. Eletään samalla tasolla kuin työttömät. Koska työssäkäynti vaatii autoa, bensaa, päiväkotimaksuja ja muita kuluja. Työssäkäynnin kustannukset on jo niin kovat että se rokottaa työttömän tasolle.

   1. Jonna

    Tämä on totta. Työntekemisen pitäisi olla kannattavaa, eikä niin, että rahaa on saman verran oli työtä tai ei.

  5. Jompe

   Oikeastaan kyse on tulojen sovittamisesta kuluihin tai toisinpäin. Ottakaa huomioon että on lapsiperheitä joissa on käytettävissä huomattavasti enemmän rahaa / kulutusyksikkö kuin mitä annatte tässä ymmärtää.
   Esim 150000€ vuosituloilla lapsiperhe-elämäkin on jo paljon helpompaa ja vapaampaa kuluttamisen suhteen 🙂

   1. Jonna

    No sehän on selvää, jos on enemmän rahaa käytössä, niin tottakai se on sitten helpompaa rahallisesti. Kyse olikin nyt siitä, jos edes keskitulon ylittävät eivät oikein pärjää, niin on pakko miettiä kuinka paljon on niitä jotka, eivät todellakaan pärjää.

   2. Elle Maija

    Vihdoinkin joku kirjoittaa tästä aiheesta. Miksi kukaan poliitikko ei nosta tätä asiaa ylös? Äänestäisin heti puoluetta, joka lähtee kohentamaan keskiluokkaisten lapsiperheiden tilannetta. Tällä hetkellä olemme aloittaneet säästökuurin ja osa tuloista menee sijoittamiseen. Lapset harrastaa jääkiekkoa. Itse treenaan netin ilmaisohjelmilla. Käyn kampaajalla joka kolmas kuukausi. Ostan laadukkaita vaatteita itselle yhden kappaleen kuussa. Luottokortit oon leikannut kahtia ja pyrin ennakoivaan elämään. Koko ajan säästetään.

  6. Oona

   Mielenkiintoinen ja aiheellinen postaus. Jos avaisit yhden kuukauden kaikki menot listana, niin pääsisi paremmin miettimään onko teillä ns. turhia rahareikiä ja olisiko mitään järkevää tehtävissä.

   1. Jonna

    Joo tämän voisi mielenkiinnosta joskus tehdä, itseäkin ihmetyttää, että mihin sitä rahaa niin älyttömästi menee. Veikkaan kyllä ruokaa.

  7. Pipa

   Minä teen joka sunnuntai viikon ruokalistan ja kauppalistan ja käyn maanantaina sen mukaan kaupassa. Rahaa säästyy! Paitsi että isäntä on herkuttelija ja turhiin herkkuihin menee rahaa PALJON! Viikon ruuat saan helposti perheelle alle 50 eurolla mutta ne muut ylimääräiset vanukkaat, keksit, virvoitusjuomat… Meitä on 2 aikuista ja 3 Vee sekä 7 kk lapset sekä 3 isoa koiraa. Mutta herkkuineen päivineen kauppalasku on alle 100e/vko.

   Olen aina miettinyt myös sitä, että miten muut voi ostella niin paljon kaikkea… Että onko meidän perheessä pienet tulot (perus duunarit, minä nyt vanhempainvapaalla) vai suuret menot?

  8. Ruikuttaja

   Ihanaa, että tästä tosiaan puhutaan, kotona asuu tosiaa neljä henkeä, kaksi ns.täysi-ikäistä, joista toinen työtön toinen tällä hetkellä töitä. Talvella meinasi lähteä koko homma täysin lapasesta, kun toinen jo opiskelunsa päättänyt jäi työttömäksi myös. Meitä siis oli kaksi aikuista, jotka elättivät palkallaan koko porukan. Koska tämä töissä ollut ei vielä ollut oikeutettu liiton päivärahoille niin molemmat pojat saivat taskurahaa Kelalta käteensä n. 210 €/kk oli vitsit vähissä todella! Leivottiin pullaa, tyhjennettiin pakastin ruuasta, peruttiin kaikki mahdolliset menot (kiitos Koronalle), mutta silti pankkitili huohotti tyhjää viikko ennen palkkapäivää ja Master Cardilla tehtiin pakolliset ostokset. Auto hajosi jouduttiin ottamaan joustoluottoa, joten huh, huh.

   Tosin voisin vielä lähteä keräämään nimiä lakiehdotukseen ettei alle 1500 € eläkkeistä pitäisi pidättää veroa lainkaan. En todellakaan tiedä miten sitten selviää, kun käteen jää 1000€/kk , kun olen ollut hoitovapaalla ja opiskeluvapaalla niin kyllä eläketulot huimaavat päätä

  9. Minäpä vain

   Veikkaan, että kiinteät kustannukset ovat se, mikä eri perheillä on erilainen ja joka vaikuttaa suuresti siihen, miten paljon muuttuviin kustannuksiin voi törsätä. Kun saa kiinteät kustannukset alas, on rahaa matkustaa ja käyttää palveluita.

   Tyypillisiä kiinteitä kustannuksia ovat koti ja auto. On melkoisen iso ero sillä, maksaako asunnosta 800 vai 1500 euroa kuussa. Tai maksaako autosta 500 euroa kuussa vai onko ilman. Tällaisten summien jälkeen on ”aivan sama”, syökö välillä ravintolassa tai maksaako harrastus 100 vai 200 euroa.

   1. Jonna

    No sepä juuri… olisi esimerkiksi ihan mahtavaa luopua autosta kokonaan. Se on kuitenkin mahdotonta lasten harrastusten ja miehen työn vuoksi. Mutta hyvä pointti nuo kiinteät kustannukset, niitä pitäisi miettiä…

   2. Just Me

    Juuri tämä!

    Oltais saatu asuntolainaa paljon enemmänkin, mutta otettiin se 1+ henkilön tuloilla, syystä että jos tulee ongelmatilanteita ( kuten korona, jossa toisen työt lähti vuorokaudessa) niin koti ei oo ensimmäinen stressin aihe.

    Auto on semivanha josta ei ole lainaa.

    Säästöön laitetaan joka kuukausi molemmat 200€ omille säästötileille ja lapsille 100€ kummallekin eli 600€/kk.

    Lapset ei harrasta mitään joukkueurheilua, mutta minusta on kivempi käyttää rahaa siihen, että käydään patikoimassa, melomassa, fillaroimassa, uimassa, seinäkiipeilemässä, SUP-lautailemassa, marjastamassa, geokätkeilemässä, juoksemassa, porrastreenejä jne. erilaisia lajikokeiluja ja elämyksiä viikonloppuisin, kun on aikaa eikä kiire mihinkään vs se että koulu- ja työpäivän jälkeen ”pakollinen” treenaus. Siitäkin kokemusta 6v ajan ja koko perhe on tyytyväisempi nykytilaan. Silti hassua, että se säännöllinen harrastus jotenkin on korreloivinaan varallisuuteen ja vapaa tekeminen on puuhastelua tai köyhäilyä. Me ollaan molemmat vaativissa töissä, joten kumpikin arvostaa eniten sitä, että vapaa- ajastaan voi päättää itse eikä niin että lauantaisin ei voi tehdä mitään kun on kisat/harkat/ ”vapaaehtoistoimintaa”.

    Toki se vaatii itseltä aktiivisuutta aktiviteettien keksimisessä ja osin myös sitä rahaa, koska kaikki ei ole ilmaista, mutta jos harrastus maksaa vaikka 200€/kk niin sillä samalla rahalla tekee jo aika paljon muutakin.

    Lisäksi käydään perheen kanssa ulkona syömässä 4-5x vuodessa ja nimenomaan hienommissa paikoissa. Minusta on kiva antaa lapsille myös sellaisia kokemuksia.

    Ulkomailla käydään ehkä kerran kolmessa vuodessa, kotimaassa reissataan useamman kerran vuodessa ja tehdään viikonloppuisin päiväretkiä 200km säteellä.

    Ruokakauppa kun on siitä jännä, että pihistelemällä summa voi olla 400€/kk ja ”törsäämällä” 1200€/kk joten sillä on aika iso ero suunnitteleeko kaupassa käynnin vai ei. Tunnustan olevani fiilispohjainen ruokaostelija. 🙂

    1. Jonna

     Periaatteessa teillä menee siis säästöön se, mitä monella muulla menee lasten harrastuksiin. Siinä ollaan plus miinus nollassa. Eli käyttörahaa jää saman verran. Me ei olla ikinä pystytty pistään lapsille säästöön mitään ja yhteiselle säästötilille ei juuri koskaan mitään. Ne myös kuluu sieltä hyvin äkkiä, jos ne on sinne säästänyt. Aina hajoaa joku tiskikone tai vastaavaa, johon säästöt hupenee. Onneksi meillä on pojat omalla työllä (tv-mainokset, elokuvat, sarjat) keränneet itselleen pientä pesämunaa. Mutta on tää kyllä vaikeeta.

  10. Tili tuli Tili meni

   Olemme lähes suurituloisia, eikä suunnilleen mitään jää säästöön. Tulojaan vastaan on saanut hankittua omaisuuttakin =otettu velkaa. On talo, auto, mopoja, vene. Rahat menee lainoihin ja kaiken omaisuuden&Perheen VAKUUTUKSIIN. Lapset harrastaa myös kiekkoa. Ehkä totuus on se, että tulojen kasvun myötä kasvavat myös menot. keskituloinen ei Suomessa ole rahakas. Ja huolestuttaa joidenkin ystävien raha-asiat.

   1. Piitsu

    Se on varmasti isosti kiinni siitä mihin on tottunut. Me on oltu molemmat yhtäaikaa työttömänä (lapset oli silloin kyllä tosi pieniä ja siksi kuluttivat vähemmän) ja yhtäaikaa hyväpalkkaisissa töissä. Ja rahaa jäi käteen kummassakin tilanteessa kuun lopussa saman verran – eli pyöreä nolla.

    En koe että mistään jäätiin paitsi pienemmillä tuloilla tai että saatiin mitään kovin paljon isompaa isoilla tuloilla. Ehkä pienten tulojen aikaan ei syöty pikaruokaa niin usein, tai käyty edes reissussa monesti vuodessa… Ja asuntolainaa lyhennettiin vähemmän silloin, enemmän nyt… Mutta myös pienet jutut säästää kamalasti. Nyt kun rahaa on, niin kymppi tai pari uppoaa viikossa ihan satunnaisiin asioihin mitä ei rahattomana ostettu, kuten pienet heräteostokset kauppareissulla. Ne kun karsisi pois, niin jäisi joku 1000€/vuosi enemmän käteen!

    Myöskin jos ajattelee niin että lapsen ylläpito maksaa 500€/kk, niin herranen aika, kyllähän me kahden lapsen vanhempina porskutetaan aikalailla vahvemmin kun ne joilla lapsia on enemmän.

    Jos tahtoo kokeilla, niin voi testata saisiko rahaa säästöön jos se olisi ensimmäinen maksuerä? Itse säästän muutaman kympin kuussa erilliselle tilille ja sen ”maksan itselleni” aina palkkapäivänä kuin laskun. Rahat on loppu kuun lopussa jokatapauksessa, mutta vielä en ole joutunut säästöihin koskemaan… Jos ne olisi poltellut tilillä, niin enköhän minä olisi jotain keksinyt niillä ostaa 😄

    Ja vielä se, että tarjoushaukkana ruokakaupassa säästää paljon, mutta tarjoushaukkana lomamatkoissa säästää vielä enemmän. Me ollaan käyty mm. viikko Kreikassa 2 aik. + 2 lasta yht 700€ (oli kyllä ihan unelmatarjous!) ja hotellireissut kotimaassa ajoitetaan niin, että ei tarvitse koskaan maksaa ns. täyttä hintaa vaan kesädiileillä ja tutustumistarjouksilla reissuun pääsee ihan muutamilla kympeillä. Joskin varmasti asia vaikeutuu ja kallistuu, kun kyseessä on ”suurperhe” 😕

    1. Jonna

     En mä jotenkin usko tuohon tottumiseenkaan. Itse olen pienituloisesta perheestä ja ollaan miehen kanssa joskus eletty tosi vähällä kun hän opiskeli ja minä olin työtön. Toki ne menot on se mikä aika kummasti kasvaa kun tulotasokin kasvaa… Mutta tuo ruoka on varmasti meidän yksi isoimmista kompastuskivistä.

  11. Kirsi

   Pienistä asioista kasvaa isoja summia. Niitä herkkuja kannattaa miettiä, samoin maksullisia palveluita. Meillä ainakin meni kuukaudessa maksukanaviin, spotify:n, nettiyhteyksiin, kännykkälaskuihin, eri vekottimien vakuutuksiin jne isoja summia rahaa. Ollaan jouduttu sulkemaan palveluita, vaikka kuinka ne olisi kivoja. Kannattaa tarkkaan miettiä mitkä kaikki ovat oikeasti pakollisia palveluita. (Kilpailuttakaa ja laskekaa esim. Nettiyhteyksien nopeuksia.) Myös nettikaupat on pohjaton suo. Tulee ostettua liian pienellä kynnyksellä kaikenlaista.
   Tiukkaa tekee useassa kuussa, kun mies on joutunut olemaan 3v sairaslomalla, ja hän oli se isompituloinen meistä. Häpeä rahapulasta on ahdistavaa. Mukavaa olisi tarjota lapsille mukavia kesämuistoja, mutta moneen vuoteen ei ole ollut rahaa edes lyhyelle kotimaan reissulle.

   1. Jonna

    Kiitos hyvistä vinkeistä, veikkaan, että juuri nuo juoksevat kulut on ne mistä pitäisi vähän laskea. Niistä tulee kokonaisuutena iso summa.

  12. Marika

   Tuttua juttua. Meillä kaksi lasta ja kaksi kohtuullisesti tienaavaa vanhempaa, rahat on silti aina loppu. Molempien työ vaatii omaa autoa eli molemmat maksaa oman autonsa kulut. Lisäksi sähköön kuluu talvisin paljon rahaa, jopa 500€/kk huolimatta siitä että meillä on ilmalämpöpumppu ja varaava takka lämpiää päivittäin. Autoihin, ruokakauppaan, vakuutuksiin ja sähköön menee hurjasti rahaa.

   Lasten harrastuksissa on isovanhemmat auttaneet välillä ja lahjaksi voi pyytää välillä jotain arvokkaampaa tarpeellista. Perheenä meillä on kallis harrastus, laskettelu, mutta onneksi on liikuntaseteleitä ja kamoja saa kirppikseltä jne.

   Säästöt käytetään lomilla, eli tällä erää ei jää mitään säästöön… Nuorempi lapsista menee nyt eskariin, silloin oli tiukointa kun oli kaksi päiväkodissa – kovasti odotellaan että hoitomaksut jää onneksi vuoden päästä pois! Lapsia ei tule lisää, kahden kanssa meillä on varaa edes joskus matkustaa tai käydä ulkona syömässä, useampaa lasta ei ole varaa elättää ilman että elintaso romahtaa… Muuten olisin ehkä sen kolmannen vielä toivonut saavani.

   1. Jonna

    On kyllä harmi, että elämä on täällä meillä tehty niin kalliiksi, että ison perheen perustaminen on enää vain rikkaille. No onhan meillä suurperhe, mutta totuus on, että 2 olisi ollut tulotasoon sopiva määrä. Kävi kauhea tuuri, että kaikki on poikia, voi kierrättää vaatteet ja harrastusvälineet ja ainakaan vielä ei ole kaivattu mitään kallista muotivaatetta tai muutakaan vanhempien kukkaroa kuormittavaa ylimääräistä.

    1. Äitien pojat

     Meillä oli 6 henkinen perhe (nyt jo lapset omillaan), molempien vanhempien tulot reilu pari tonnia kuussa (euroaika). Ei ollut autoa, ei käynyt edes mielessä silloin että autoa tarvisi johonkin. Emme käyneet myöskään ulkomailla eikä sinne kukaan kaivannutkaan, mummola oli meidän lasten näkökulmasta se lomien ykkösjuttu eivätkä vanhemmat olleet kiinnostuneita etelänlomista sun muista sen enempää. Lapissa käytiin joskus. Ei meillä ollut televisiotakaan, mutta sitäkään ei kaivattu oikeastaan. Asuimme omakotitalossa. Rahat riittivät ruokaan ja elämiseen vaikkei mitään ”hienoa” ollutkaan yleensä mahdollista hankkia. Tottakai lapset halusivat kaikenlaista ja haaveiltiin hienoista puhelimista sun muuta, mutta elämä oli jälkeenpäin ajateltuna kuitenkin hyvää ja olen kiitollinen lapsuusajastani.

     Tarkoitukseni ei ole niinkään yrittää väittää vastaan esim. auton tarvetta tms, vaan todeta että suurempikin perhe voi hyvin pärjätä ja kasvattaa yhteiskuntakelpoisia lapsia vaikka rahaa ei olisikaan kuin rikkailla.

     1. Jonna

      Oma lapsuudenperheeni niin ikään ei ollut mikään suurituloinen. Raha oli usein tosi tiukassa. Me matkustelimme silti ja siitä olen kyllä iloinen, ne parhaat muistot perheen kanssa on niiltä matkoilta. Toisaalta olisi helpompaa (ja halvempaa) kun ei matkakärpänen olisi koskaan puraissut. Mutta nyt kun on sen päässyt kokemaan, niin koukussa on ja lujaa. Jos ikinä mulla mitään ylimääristä on, niin matkoihin menee!

  13. Marcipa

   Me ollaan kolmelapsinen, keskituloinen perhe. Asutaan uudehkossa omakotitalossa pk-seudulla. Lapset ovat 9-14-vuotiaita. Kyllä meillä rahaa jää joka kuukausi säästöön. Meidän kiinteät kulut on pienet: ei autoa (julkisilla ja pyörällä kuljetaan töihin ja harrastuksiin), vain yksi suoratoistopalvelu, kauppaostosten suunnitelmallisuus ainakin pitävät kustannuksia kurissa. Lapsilla on harrastuksia, mutta ne maksavat sellaiset 500€/vuosi/lapsi. Meidän vanhempien harrastukset ovat edullisemmat. Matkustellaan muutaman kerran vuodessa Eurooppaan ja kaukomatkoille koko perhe. Ravintoloissa käydään harvoin, syödään luomua ja paljon vihanneksia. Me vanhemmat shoppaillaan hyvin vähän, lapsille ostetaan tarpeeseen. Auto vuokrataan, jos tarvitaan, esim. nyt kesällä meillä on 2kk leasing. Koen, että mistään ei tarvitse tinkiä, vaan eletään kuten halutaan. Meidän nettotulot kuussa on noin 5500€.

  14. Eevis

   Meillä asuu kaksi aikuista ja yksi 15-vuotias koko ajan ja lisäksi kolme nuorempaa poikaa ma-pe. Käydään töissä, mutta ei olla isopalkkaisia kumpikaan. Asutaan puilla lämpiävässä omakotitalossa, puut kuntoillaan talven aikana äitini mailta. Lainat on maksettu. Poikien musiikkiharrastukset maksaa poikien isä, mutta esim. vaatteet pitkälti minä. Kirpputorilla ja kierrätyksessä tekee välillä löytöjä ja kaupunkiin mennessä vaatekauppojen alelaarit kolutaan tarkkaan. Pojille kelpaa merkittömätkin vaatteet hyvin.
   Puolisoni on koulutukseltaan insinööri ja luonteeltaan tarkka ja pihi. Hän laski vuosi sitten kuinka paljon meillä kuluu rahaa kuukaudessa. Siihen lukuun oli ynnätty kaikki, autojen kuluja myöten. Summa oli reilu 2000€/kk. Siksi minusta tuntuu oudolta mihin ihmeeseen jotkut toiset saavat hukattua kuukaudessa isotkin tilit. Urheiluharrastukset vievät varmasti paljon, mutta ei sekään kaikkea selitä.

   1. Jonna

    kyllä ne harrastukset aika paljon vie. Laskin, että meillä normaalina kuukautena harrastuksiin uppoaa noin 400 euroa/kk. Se on aika paljon.

  15. Normiduunarit pikkukylästä

   Mihun te sitä rahaa saatte menemään? Meillä 2 koululaista, 2 isoa koiraa, miehellä hyvä palkka, mutta itselläni siitä vain kolmasosa. Molemmilla auto, omakotitalo. Rahaa jää ihan joka kuukausi molemmilla säästöön. Vain talo on aikanaan velaksi ostettu, kaikki muu säästöillä, talolainaa lyhennettiin joka pennillä mikä liikeni ja oli maksettu parissa-kolmessa vuodessa, eli korkojen määrä jäi suhteessa pieneksi. Lapsilla ei ole törkykalliita harrastuksia (ovat saaneet kokeilla mitä halunneet), ulkomailla ei matkailla, mitään turhaa ei ostella, ei sisusteta joka vuodenaikaan uudestaan. Ruokaan menee rahaa suhteessa tolkuttomasti koska meillä syödään hyvin, myös ulkona syömiseen uppoaa helposti parisataa illassa kahdella hengellä. Lapset kulkee ihan merkkivaatteissa mutta ei ihan joka päivälle hekään uutta saa. En tiiä….

   1. Jonna

    Niin en tiedä, ylimääriset rahat menee ainakin meillä matkustamiseen. Mutta muutoin eletään kädestä suuhun. Harrastukset vie kauheasti, se on selvä ja ruoka.

  16. Anna

   Minulla on teoria. Asiaan vaikuttaa:
   a) Lasten määrä
   b) Asumiskustannukset (vuokra, asuntolaina, vastike, sähkö, lämmitys…). Etenkin asuntolainan takaisinmaksun kuukausierä, onko se esim. 400, 500, 700, tai 1000 e per henkilö kuukaudessa. Siinä on vissi ero.
   c) Autoon liittyvät kustannukset ja bensan määrä. Jos vain mahdollista kannattaa vähentää autoilua.

   1. Jonna

    Hyviä pointteja. Meillä ainakin lapsia paljon, joten se vaikuttaa. Toisaalta kaikki on poikia, vaatteet, urheiluvälineet ym kiertää, joten siinä säästää sievoisen summan. Eivätkä muutenkaan ole kovinkaan nirsoja vaatteista tai muistakaan tavaroistaan. Asuntolainan suuruus on meillä on aika iso, mutta esim nyt koronan aikaan maksettiin vain korkoja. Autoilusta olisi ihana luopua, niihin uppoaa niin paljon rahaa. Meillä on siis kaksi, kun mies kulkee toisella työmatkat ja meillä on pakko olla täällä toinen, jotta saan talvellakin lapset harrastuksiin. Oon kyllä koittanut keksiä ratkaisua töhän auto-juttuun, mutta tuloksetta.

   2. Ninni

    Joo oon niin samaa mieltä, että lainat on se asia, johon meidän rahat menee. Itse olen ainakin tehnyt aikanaan sen virheen, että olen ottanut liikaa velkaa, olisi pitänyt elää pihimmin. Nyt maksan niitä velkoja vielä vuosia ja koskaan ei ole ollut ylimääräistä rahaa, mutta ollaan pärjätty 2 lapsen kanssa. Nyt kun on mies talossa, ei se rahassa kyllä ole näkynyt 😁 päin vastoin. Lapset nyt jo aikuistumisen kynnyksellä, mutta tarvitsevat vielä paljon tukea kun opiskelevat ja vain kesäisin töissä. Suomessa ei työnteolla ainakaan rikastu, siitä pitää verotus huolen. Nyt ajattelen niin, että viis rahasta, kunhan vain olisi terveyttä.

    1. Jonna

     Minä olen vältellyt velkaantumista viimeiseen asti. Toki asuntolaina löytyy, mutta mitään muuta lainaa ei. Olen nähnyt sen niin läheltä mitä käy kun matkustaa ja shoppailee velalla. Ainahan tätä ei tietenkään pääse valitsemaan ja joskus on tilanteita missä on vaan pakko ottaa velkaa.

  17. Iiris Vasankari

   Teillä on kohtalaisen hyvin asiat. Minun tilanteeni on sellainen, että se vähäinenkin tukka nousee pystyyn. Olen joutunut vakavien sairauksien vuoksi myymään omistusasunnon, sen jälkeen osaomistusasunnon ja työtä ei enää pysty tekemään. Diagnooseja on kahdeksan. Olin aluksi avioliitossa 14 v, tuli ero ja jäin yksinhuoltajaksi. 7 v pärjättiin, tytär sairastui vakavasti ja on tällä hetkellä viimeisillään. Tyttären isä tuli hätiin omien sanojensa mukaan 10 v liian myöhään. Äiti on nyt työkyvytön, eläkettä ei kuitenkaan KELA:n lääkäri myöntänyt, vaan sivuutti PPSHP:n lausunnot omavaltaisesti. Minulta kiellettiin kaikki raskas ja keskiraskas työ ja mitään kevyempääkään ei ole tarjolla. Elän siis KELA:n tuilla ja vähäisillä säästöillä. Kun perusmaksut maksaa jää 100 e /kk elämiseen. Kun eläkkeelle jää ei taaskaan jää enempää kuin tämä 100 e /kk. KELA:n maksusitoumuksella voi olla kuukauden sairaalahoidossa. Siellä saa lääkityksen ja muun hoidon tarvittaessa. Sitten pää kainalossa takaisin kotiin. Parasta siis pysytellä kotona, jotta pysyy hengissä. Loppujen lopuksi kuolen kotiini hoitoa vailla kun rahaa ei ole. Vuokraisäntäni ns. ystäväni potee velkakierteessä olemista. Omaisuutta on lähes miljoona euroa, mutta sen ikäisiä asuntoja ja sen mallisia asuntoja ei osta kukaan, vaikka kuinka yrittää kaupata. Hän on entinen hyvin menestynyt yrittäjä, paha vaan kaikki asunnot ovat päässeet ränsistymään kun rahaa ei ole ollut remontoida. Koneet pitää kuitenkin olla kunnossa ja sähkölaitteet vuoralakien mukaan. Suurin osa vuokralaisistakin on tuilla eläjiä. Velipoika on alkanut juomaan kun on tajunnut, että oma poika joutuu verohelvettiin perintöjen jälkeen. Voihan siitä tietysti kieltäytyäkin ja antaa rahat valtiolle ja jatkaa normaalia elämää. Aikamoista on siis tämä elämä täällä Oulussa tänään. Tämä on kylmä kaupunki ja ihmiset ovat itsekkäitä, ilkeitä ja omahyväisiä. Kun jollakin on ongelmia toitotetaan isosti kadulla, että voi voi kyllähän tässä ollaan hyviä ihmisiä ja myötätuntoisia ja sympaattisia ja otetaan osaa tilanteeseen isoäänisesti, jotta ohilulkija voi katsella hyväksyvästi. Eri asia on kun pitäisi käytännössä auttaa. Juostaan karkuun niin että kintut vaan vilisevät puskien takana. Hurjaa on siis elämä. Yritän kuitenkin tästä päivästä löytää jotakin hyvää. On kaunis koti, hyvä ystävä, vanha äiti vielä elää ja tyttären loput asiat hoitaa isä. Maija-kissa on suloinen ja on aina lähettyvillä valmiina vastaanottamaan rapsutuksia. Itse asiassa vuokraisäntä on täyspaska, joka koko elämänsä ajan on käyttänyt vain ihmisiä hyväksi. Nyt sitten jollakin tapaa yrittää hyvittää kun olen vapaaehtoistyönä siivonnut ja puhdistanut ylimääräisestä roinasta näitä luksus- ja vähemmän luksuskämppiä. Tekee nyt sitten kiltisti ruokaa ja hakee puut. Olen haukkunut hänet pystyyn ja äitinsä 86 v sanoi, että sillä on ADHD ja narsismi. Paikkansa pitää. No ei tässä itsekään kovin kummonen ole. Yritetään tässä elellä jotenkuten. Jos jotakin ihmettä vielä tapahtuu niin se varmaankin on lottovoitto, kun yhden rivin kuukaudessa voi laittaa menemään. Jotkut ihmiset ovat eläviä paholaisia ja nauttivat toisten kärsimyksistä. No tuo ukko on nyt ihan hiljaa ja tekee osuutensa, jottei ihan kuiolemantuottamuksesta joutuisi syytteeseen. Paska mikä paska. No eipä tässä muutakaan voi. Poistuu kyllä paikalta heti jos vaan sanon, että ovesta ulos. Aika sairasta elämää tämä siis on, mutta muutakaan tässä nyt ei ole tehtävissä. Yläkerrassa asustelee nuoripari, joka viljelee kannbista ja soittelee pianoa. Milloin minkäkinlaista hamppia käy kyläilemässä ja saunomassa, vanhemmat syytävät rahaa ja uusia autoja tarvittaessa. Lapsi voi ihan hyvin ja äiti on ihan kunnollinen. Nuoria vielä ovat. Tällaista on tämä elintasovaltio Suomen sosiaaliturva, jonka sanotaan olevan maailman parhaimmasta päästä. Ei ole ihne, että nuoret sekoilevat ja istuskelevat tämän tästä putkassa tai karkaavat kavereille kun ökyvanhemmat juhlivat ja nuori on unohtunut jonnekin sataset tursuten taskuista. Tasan eivät siis käy onnen marjat. Sain sentään elää hyvää elämää 44 v elämästäni ja tämä loppu 44 v on yhtä elävää helevettiä kun rahaa ei ole. Siinä saa vielä kuunnella kaiken maailman vittuilut, että etkö sinä aikuinen ihminen vieläkään kanna vastuuta elämästäsi. Olen aina ollut vastuunkantaja ja saanut jotenkuten asiat hoidettua aivan mahdottomissakin elämäntilanteissa. Vanha äitini ymmärtää täysin tilanteeni kun itsekin on aina elänyt yhtä vähällä ja on kunniakkaasti laittanut omistusasunnon ja voi siinä elää loppuun saakka. Omena ei siis ole kauaksi puusta pudonnut. Koen kuitenkin, että elämisen iloakin löytyy ulkoilusta, hyvästä ruuasta, mielenkiintoisista televisio-ohjelmista, kissan hoidosta ja ystävän tapaamisesta. Toinenkin on, mutta hän on ikää myöten sairastunut vainoharhaisuuteen ja joskus voi käydä kahvilla. Ymmärrän kyllä miten 74 v jo painaa hartioilla. Hänkin oli kolme kertaa avioliitossa ja kaikki miehet kuolivat ennen häntä. Yksi tytär on, joka ei pidä äitiinsä mitään yhteyttä kuten ei kukaan sukulainenkaan. Omaisuuttakaan ei koskaan jaettu, vaan entinen aviomies fiksusti vuokrasi yhteisen asunnon muille ja tämä ystäväni ei viitsinyt alkaa riitelemään pääasia että saa olla rauhassa 1000 euron eläkkeellään. Sillä saa juuri laskut maksettua ja lääkkeet. Jotenkin tulee mieleen, että ihmiset valittavat aivan liian pienistä asioista. Minun täytyy elää elämäni näin vaikeissa olosuhteissa jos mitään ihmettä ei tapahdu. Mitään isompia perintöjäkään ei tule ja mieluummin näen äitini elävänä. Ajattelen aina ensin ihnmistä. Surkeaahan se on kun ei tuota matikkapäätä ole siunaantunut. Kannan osani loppuun asti. Jos jostakin sitten tulee helpotusta niin se on taivaan lahja. Toivotan kaikesta huolimatta kaikille omissa vaikeuksissa painiville hyvää joulua ja uutta vuotta. Maailma ei kaikkeen kaadu kuten ei minullakaan, vaikkakin olen joutunut päästelemään ärräpäitä tämän tästä. Elämää ei aina näköjään voi suunnitella. Luulin, että elän ikuisesti avioliitossa vanhaksi asti normaalia elämää. Toisin kävi. En tiedä miksi karmani on tällainen. En tiedä onko montaa elämää, mutta toivon mukaan jos on niin se seuraava olisi vähän suopeampi minuakin kohtaan. Kysyy valtavasti psyykkistä energiaa kyetä elämään näin pienillä tuloilla. Kaiken kaikkiaan tällä hetkellä Suomessa on 750 000 ihmistä, jotka elävät alle toimeentulorajojen, tämän sain varmistuksena tuttavalta, joka on KELA:lla työssä. Koskaan en ole häntä haukkunut tai syyllistänyt omasta tilanteestani. Se ei ole virkailijan vika, hän tekee vain omaa työtään. Toivoisin tulevan sukupolven poistavan kaiken rahan kanssa värkkäämisen ja tasaavan perusasiat sillä tavalla, että kaikille jää riittävästi mahdollisuuksia elää normaalia hyvää elämää. Nyt tämä ei sitä kaikille todellakaan ole. Viimeisimmällä psykiatrin käynnillä lääkäri keksi uuden diagnoosin, maanis-depressiivinen mielisairaus. Sanoin, että jaa. Kärsin vaan rahapulasta kun tohtorinna itse kollegoineen on kieltänyt minulta mahdollisuuden työhön. MIhinkään pimeisiin töihin tai laittomuuksiin en pysty uskovaisena ihmisenä alkamaan. Sanotaan, että pimeitähän nuo krisityt ovat ja lopun aikoina tulevat uskonsa takia vainotuiksi. Minulle on käynyt juuri näin. Raamatussa sanotaan, että lopun aikoina raha poistuu ja jälljelle tulevat koodit ja sirut. Nelvä suurta valtiota sotii keskenään ja jokaisella ihmisellä on vain siru, jolla saa kaikki palvelut kunhan noudattaa näitä diktaattorisääntöjä, jotta pysyy hengissä. Lieneekö faktaa vai fiktiota. Aika merkillinen maailma on tulossa. Yhtäkkiä tuli mieleen, että voisiko niitä lasten harrastuksia keskittää kotiin ja pyytää kavereita mukaan. Melko montaa pelilajia voi pelata kotona esim. jalkapallo, tennis, sulkapallo, jääpallo, jääkiekko yhteisellä kentällä. Uimahallikäynnit eivät ole kovin kalliita ja siellä on tarjolla kuntosalit, pelisalit ja hyvät saunaosastot sekä allasosastot vesihierontoineen. Bensakuluissa voi säästää vuorottelemalla kyydittäjää eri perheiden kesken. Kimppakyytit säästävät bensakuluissa. Nuorten on tulevaisuus ja voimme näyttää esimerkkiä vaikeuksienkin keskellä pysymänä rauhallisena ja tekemällä parhaansa. Jos lainojen kanssa eläminen käy mahdottomaksi voi hankkia vuokra-asunnot, niitä saa isommallekin perheelle kohtuuhintaan kun tarpeeksi etsii. Minä tiedän miten tuskallista on luopua asioista, jotka todella merkitsevät. Sydän särkyy ja lopulta ei jaksa enää itkeäkään. Rauhallisesti vaan kokoaa ne sirpaleet, joita voi liimata ja elää jonkunlaista elämää. Olen ikäisekseni ihan normaalin näköinen. En paljon meikkaa. Vaatteita on sen verran, että pärjää lopun ikää. Ainoa toivo on se, ettei loukkaa itseään tai sairastu vakavasti. Yhden syövän olen nuorempana sairastanut ja lääkärit antoivat kaksi vuotta elinaikaa. Ihmeiden ihme paranin luontaisvitamiinien avulla, jotka tohtori katsoi humpuukiksi, mutta sanoi ettei niistä haittaakan ole. Lääkäritkin ovat siis vain vajavaisia ihmisiä. Vaatemenoissa voi perhe säästää käyttämällä kirpputoreja, vaihtotaloutta kavereiden kesken ja itse tekemällä ja paikkaamalla käytettyä fiinimmäksi. Olin aikoinani kova tekemään käsitöitä ja kaikkea käytännöllistä syntyi jatkuvasti television ääressä ja ompelukoneen ääressä. Oli tosi kivaa antaa itse tekemiä lahjoja ja nähdä, että niitä oikeasti käytettiin. Mieluisimpia olivat omaperäiset neulepuserot. Tässäpä sitä on vertailukohdetta näihin arkipäivän murheisiin. No sen verran vielä, että oman elämäntilanteen tympäännyttämänä turhaankin haukun vuokraisäntää, joka oikeasti on auttanut, jotta en ole lumihangessa. Hänkään ei voi muuta ja sanoo, että oikeasti välittää minusta ihmisenä ja toivoo, että jaksaisin elää. Jos jään asunnottomaksi on kesämökkikiinteistö vielä yksi vaihtoehto jos tukien kanssa alkaa KELA taas venkuroimaan. Tukimuoto kun vaihtuu niin tulee aina puolen tuen kuukausi väliin. En ole tahallani yhteiskunnan loinen, mutta muutakaan minulle ei siis jätetty eliminoimalla kaikki maksullinen toiminta yhteiskunnassa. Näin varmistetaan se, että ihminen kunnioittaa lakeja ja asetuksia sama kuinka järjettömiä ne ovatkin. Vapaus on kuitenkin sen arvoista, että jaksaa elää sen verran ja niin kauan kuin vielä pystyy kävelemään ilman suurempia tuskia. Kipulääkkeitä kyllä saa ilman reseptiäkin ja isompia tuskia pienemmäksi jos jotakin tapahtuu. Koen, että elämän on aivan pähkähullia kaikkien elämäntapahtumien myötä. Illalla menee vähän aikaa ennen kuin nukahdan. Ristin käteni ja rukoilen, että jaksaisin vielä elää ja että tyttäreni ja äitini sekä entinen aviomieheni eläisivät mahdollisimman pitkään. Olen kaikkeni antanut ja ansainnut rauhallisen loppuelämän. Älkää hyvät ihmiset erotko ihan vähästä, yksin on erittäin raskasta elää varsinkin kun tulee vaikeuksia. Kannattaa ottaa asiat esille silloin kun ongelmia on eikä vasta kymmenen vuoden kuluttua kuten entinen mieheni ylhäisessä yksinäisyydessään päätti, että akat vaihtoon. Nyt on nuori ja nätti, mutta on senkin kerran pettänyt ja breikkejä on ollut ja muuttoja toistakymmentä. Menevää sorttia. Kunnioitettavan vahva luonne on kun aina voi tehdä mitä haluaa. Onneksi nyt sentään auttaa jollakin lailla….eli loppuun saakka. Paljon hyviä elinpäiviä kaikille toivottaen ja en minä tämän mielisairaampi ole. Elämäni on vaan hirvittävän erikoista. Tämä täytyy vaan elää tällaisena kuin se on, muutakaan ei ole tehtävissä.

   1. Jonna

    Kaikkea hyvää toivon sinulle <3 Toivon sinulle monta hyvää hetkeä ulkoillen, hyvästä ruuasta nauttien ja mielenkiintoisia televisio-ohjelmia katsoen. Ihania hetkiä kissan ja ystävien kanssa.

  18. Etelä-Pohjanmaa

   Juuri samaa asiaa aloittajan kanssa mietiskelin ja google löysi minut tänne. Meillä mies tienaa n. 50-60t€/vuosi ja nainen n. 15t€/vuosi, yksi taapero. Rahat ei meinaa riittää millään. Laskut ja perus eläminen saadaan maksettua mutta mitään ei jää säästöön, mitään ei saa ostettua itselle ja juuri ja juuri selvitään aina seuraavaan tilipäivään. Oikein mitään varsinaisia säästökohteitakaan ei keksi, ellei nyt sitten vaikka muuta johonkin kunnan halpaan vuokrayksiöön. Todella turhauttavaa ja tekisikin vain mieli jäädä työttömäksi ja nostaa seinästä rahat.

  19. Ellu

   Tää kuuluisa ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot” pitää täysin paikkaansa. Koska emme tiedä tulojanne ja menojanne, ei oikein osaa antaa tarkkoja vinkkejä, mutta yleisellä tasolla asiaan voidaan pureutua. Meillä omat nettotuloni ovat 1800 eur/kk ja samat ovat miehelläni. Säästämme matkoihin tai muihin yllättäviin menoihin 250 eur molemmat, eli 500 eur/kk yhteensä. Lisäksi säästämme kolmen lapsen lapsilisät yht. 330 eur, eli tästä tulee kuukaudessa säästöä 830 eur. Kuukaudessa saamme s-bonusta noin 60 eur ja säästämme sen kesäloman mökkivuokraan. Meillä on halvin kotivakuutus noin 13 eur/kk. Auton kulut kuukaudessa autolainan kera noin 200 eur. Lapset eivät ole innostuneet harrastamisesta, joten niitä kuluja ei ole. Ruokaan ja taloustarpeisiin menee noin 900 eur/kk. Teen miltei kaiken ruoan itse, joten tarvikkeisiin menee pitkä penni. Emme osta mieheni kanssa itsellemme oikeastaan mitään, ellei ole tarvetta. Lapsille ostan aina uudet talvivaatteet ja usein etsin netistä käytettyjä vaatteita, joiden kuitenkin pitää näyttää uudelta. Välillä säästän myös erilaisiin tarkoituksiin esim. 20-40 eur/kk, ja pidemmän ajan kuluttua voi hankkia tavoitteen. Emme muuten säästä näitä säästöjämme tilille, vaan erillisiin kirjekuoriin, koska tililtä tulisi rahat köytettyä saman tien. Poissa silmistä, poissa mielestä. Tällä tyylillä säästöä tulee kuussa, koska menoja ei kauheasti ole tai ne on suunniteltu pieniksi. Moni sanoo, että vasta menot taulukoituaan huomaa ovat kulutusaukkonsa.

   1. Jonna

    Hyviä pointteja. Itse en uskaltaisi säästää käteistä, palon pelossa. Pitäisi olla joku tulen kestävä rasia missä olisivat. Meillä ei kyllä olisi mitään mahkuja pistää lapsilisiä säästöön, ne menee kyllä lapsiin. Tosiaan menot on kovat, mutta harrastavia lapsia on neljä ja kyllähän noi pojat syö… Asunto on aika iso, mutta iso tarvitaan. En tiedä…

  20. Jea

   Vanha postaus mutta kommentoin kun painiskelen näiden asioiden kanssa. Itse en enää ikinä siis _ikinä_ halua lähteä siihen rumbaan että roudaan lapsia julkisilla jonnekkin. Sitä kun teki yli kymmenen vuotta, niin alkoi pää leviämään. Jotkut kauppareissut yms menee mutta etenkin talvi-iltoina harrastuksiin vieminen ei ollut mukavaa bussilla. Auto on ihan paras.

  21. Pihistelijä

   Jos rahojen riittäminen tuskastuttaa, niin ensimmäinen asia olisi selvittää tilanne tarkemmin kirjaamalla kaikki menot ja tulot ylös, aluksi vaikka vain yhden esimerkkikuukauden ajalta mutta mieluiten koko vuodelta. Yleensä tämä jo itsessään riittää avaamaan silmät sille mihin ne rahat oikeastaan katoavat, mutta itsestä on myös kiva vertailukohdaksi tuijotella kohtuullisen kulutuksen viitebudjetteja, joista tässä viime vuonna päivitetty versio:

  Vastaa