• Miten ihmeessä teillä muilla riittää rahat?

  Miten ihmeessä teillä muilla riittää rahat?

  Suomessa asuminen on sairaan kallista! Lehdet uutisoivat laskevasta syntyvyydestä, mikä voi osittain selittyä myös sillä, että täällä on hurjan kallista elättää perhe. Miten ihmeessä teillä muilla perheellisillä riittää rahat? En ymmärrä, koska meillä ei riitä!

  Palkka tulee joka kuukausi ja sitä tulee ihan kivasti. Minun ja mieheni palkat ovat korkeampia, kuin mitä keskitulot ovat Suomessa. Meillä on tosin paljon lapsia (4), mutta elämme mielestäni melko säästeliäästi. Tai ehkä ei nyt voi puhua säästeliäisyydestä, kun mitään ei jää säästöön. Mutta tarkoitan, että mitään ylimääräistä tai edes aina tarpeellista, emme osta.

  Lue myös: Näin tulet onnelliseksi -5 vinkkiä

  Yhteen lapseen menee tutkimusten mukaan rahaa kuukaudessa useita satoja euroja (200-530), lapsen iästä ja sukupuolesta riippuen. Tiesittekö, että poikien elättäminen on kalliimpaa kuin tyttöjen? Lisää IltaLehden jutussa.

  lapsiperheen varat

  Kädestä suuhun

  Minusta me elämme ihan kädestä suuhun. Palkka kun tulee, niin se menee kokonaisuudessaan laskuihin, ruokaan ja bensoihin molemmilla. Usein minulla on rahat loppu tililtä jo viikko ennen seuraavaa tilipäivää.

  Tämä on tosi hullunkurista, kun ihan oikeasti emme tuhlaa juuri mihinkään ylimääräiseen ja olemme kuitenkin ihan ok tuloisia.

  Kampaajalla käyn kerran vuodessa. En käytä mitään muita kauneuspalveluita ikinä. (kynnet, ripset, kosmetologit, botoxit…what ever). Kaikki on omaa ja luonnon luomaa. Ripsivärin ostan ehkä 3kk välein, that´s it. Vaatteita en juurikaan osta. Viimeksi ostin Saksasta syksyllä villapaidan, joka maksoi 12€. Aikamoista

  Mieheni ei käytä sen enempää rahaa itseensä kuin minäkään, tuskin on ostanut ikuisuuksiin mitään itselleen. Syömme ihan tavallista ruokaa, kylläkin luomua aika paljon. Joskus syömme ulkona, mutta sielläkin hyvin edullisissa paikoissa. Emme todellakaan missään viiden tähden ravintoloissa.

  matkustaminen

  Mihin sitä rahaa sitten menee?

  Rahaa menee seuraaviin asioihin:

  Rahaa menee tuolla aikaisemminkin mainittuihin asioihin, kuten ruokaan, bensaan ja perus laskuihin, esim asuntolainaan, sähköön, puhelinlaskuihin jne. Mutta mihin muuhun?

  Lasten harrastuksiin sitä menee ihan hurjasti. Vaikka meillä jokainen lapsi harrastaa vain yhtä lajia, niin silti. Harrastaminen on nykyään tehty todella, todella kalliiksi. En voi kun ihmetellä keskituloisia, joiden lapsilla on niitä kalleimpia harrastuksia, mitä on tarjolla. Katsoin juuri, että esimerkiksi luistelu voi maksaa lapselle 500-800€ kuukaudessa. Meidän lasten harrastukset eivät todellakaan ole sieltä kalleimmasta päästä.

  Lue myös: Yrittäjyydestä…miten se kaikki alkoi? Videopostaus

  Omat harrastuksemme vievät myös jonkin verran rahaa. Minä harrastan muodostelmaluistelua, mikä maksaa noin satasen kuukaudessa. Se on varmaankin ainoa raha mitä käytän itseeni säännöllisesti. Pekka harrastaa myös lajia, mikä vie jonkin verran rahaa.

  Matkustamme kohtalaisen paljon. Minä tykkään matkustaa, mutta sekin on tunnetusti kallista hommaa. Siihen keräämme rahat aina ylimääräisellä työllä, myymme jotain tai kuten viimeksi, sain matkan maksettua perintörahoilla. Palkasta sitä rahaa on turha yrittää säästää.

  Miten kenelläkään voi riittää rahat?

  Ja nyt siihen ydinkysymykseen. Miten kenelläkään voi riittää Suomessa rahat? Täällä on eläminen aivan sairaan kallista. Jos työssäkäyvä, ok tuloinen pariskunta elää ihan kädestä suuhun, niin eikö hintatasot ole sillon ihan liian korkealla? Rikkaiden rahat vie verottaja ja pienituloisten pärjäämistä ihmettelen erityisen paljon.

  Miten ihmeessä moni muu keskituloinen perhe voi maksaa lapsilleen kalliita harrastuksia, siirtää lapsilisiä lapsille säästöön tai kuluttaa huoletta itseensä ja kauneuteensa. En ymmärrä!? Kasvaako jossain rahapuita, joita en ole vain löytänyt?

  Olen ollut työtön, pienituloinen, köyhäkin. Olen ollut äitiyslomalla, opiskelija, vanhempainvapaalla ja vaikka mitä. Silloin sen jotenkin ymmärsi, että rahaa on vähän ja on tiukkaa, mutta nyt tässä elämäntilanteessa sitä on paljon vaikeampi ymmärtää.

  Onko muidenkin mielestä Suomessa eläminen liian kallista?

  Ps. Missä niitä rahapuita on?

  Kommentit

  1. Avatar
   Maisu

   Aamen. Itsekin olen miettinyt tätä ihan samaa. Meillä on neljä lasta myös, minulla ei ole edes maksavaa harrastusta, emmekä edes matkustele kuin pari kertaa vuodessa ja silloinkin päiväksi huvipuistoon ja viikoksi Lappiin (jossa saadaan mökkimajoitus ilmaiseksi). Lapset kylläkin harrastaa ja heillä on myös vähän kalliimpia harrastuksia, muttei silti mitään tuollaista, mikä kuukautta kohti maksaisi yli sataa euroa (toki kyyditys niihin vie varmasti yhteensä satasen ja ylikin kuukaudessa).

   Meilläkin on tuttavia jotka käyvät kerran vuodessa perhelomalla etelässä, hiihtolomallakin jossain ulkomailla ja päälle vielä jotkut romanttiset parisuhde-viikonloput jossain Keski-Euroopassa plus laivareissut lasten kanssa syyslomalla. Toisaalta viihdyn kotonakin, enkä varsinaisesti ole kateellinen, vaikka toki olen miehelle huomauttanut että olisi ihana mennä joskus kahdenkesken syömään johonkin edulliseen ravintolaan, edellisestä kerrasta kun on useampi vuosi (lasten kanssa syödään suosiolla hampurilaispaikassa jos on pakko syödä ulkona, perusravintola tulisi turhan kalliiksi koko porukan kanssa). Joskus ehkä harmistun siitä kun mietin miten ihana olisi edes kerran viedä perhe ulkomaille… ja ihmettelen ihan samaa, miten monilla meidänkin lähipiirissä on siihen varaa ja vieläpä vuosittain :). Kaikilla näillä tuttavillamme on vain 2-3 lasta, että voihan se olla sitten se osasyy…

   Vaikken käytä mitään eineksiä, niin ruokaan kuluu kyllä paljon rahaa kuukaudessa. Kadehtien luen juttuja superäideistä, jotka ostaa 6-henkisen perheen kuukauden ruuat 400 eurolla. Itse en onnistu, vaikka yritän jahdata tarjouksia, tehdä isoja määriä ruokaa kerralla ja leipoa esim sämpylöitä usein. Jospa osa rahapuu-porukasta on ennen lapsia onnistunut säästämään ja elää sen turvin nyt hieman leveämmin? Tai saanut perinnön jossain vaiheessa? Raha on senverran tabu etten kehtaa asiaa suoraan kysyäkään. Veikkaan silti että ainakin joillain saattaa olla korttitalo tuettuna kulutusluotoilla, toivottavasti ei silti kovin monella.

   1. Jonna
    Jonna

    Olen miettinyt, että onko meidän kompastuskivi ruokakauppa. Sinne meillä uppoaa ihan tuhottomasti rahaa. Me ei osteta mitenkään järjestelmällisesti. Inhoan sellaista suunnitelmallisuutta, halua syödä sitä mitä nyt tekee mieli, enkä sitä mitä päätin viikkolistaan viikko sitten. Me ostamme myös paljon luomua, se tietysti maksaa enemmän.

    Tuota perintöä olen minäkin miettinyt, että ehkä moni on saanut kaikessa hiljaisuudessa jonkun sellaisen tai sitten heidän vanhemmat vielä tukevat aikuisia lapsiaan säännöllisesti rahallisesti? Jotain tuollaista on pakko olla niillä, jotka samoilla tai huonommilla tuloilla, elävät paljon leveämmin. En ymmärrä?

  2. Avatar
   Helppura

   Ruokakauppa ON rahasyöppö. Se me ollaan huomattu moneen kertaan. Nykyään tilaamme Prismasta viikon ruokaostokset kotiintoimituksella, säästää ihan selvästi. Joutuu kyllä vähän suunnittelemaan, mutta toisaalta siinä on niin paljon muita positiivisia vaikutuksia niin mielelläni sen teen. Ja säästää myös aikaa!

   1. Jonna
    Jonna

    Kiitos vinkistä… pitäisiköhän kokeilla samaa.

  3. Avatar
   Hoitsu

   Kyllä täällä on kallista kaikki: asuminen, ruoka, bensa, tavarat, vaatteet, harrastukset. Tämän takia meillä jääkin lapsiluku kahteen todnäk. Annamme näille kahdelle kaiken tarvittavan ja saavat harrastaa mitä haluavat. Toisella lapsella onkin kallis harrastus, jossa tähtää korkealle. Matkusteluun ei ole juuri varaa. Jos taloustilanne olisi parempi, niin olisi lapsilukukin isompi, mutta tällä mennään. Nimim. hoitaja ja duunarimies

   1. Jonna
    Jonna

    Niinpä, se onkin ihan fiksua tehdä se määrä lapsia, että elämä onnistuu kivottomasti. Kyllä minäkin olisin enemmän ehkä tehnyt, jos ei olisi näin kallista tämä. Mutta ihmekös tosiaan tuo, että suomalaiset ei lisäänny.

  4. Avatar
   Joni

   Meillä kaksi päiväkoti ikäistä. Työssä käydään molemmat. Matkusteluun tai mihinkään ylimääräiseen ei ole rahaa. Molempien tulot vuodessa 34000v brutto. Eletään samalla tasolla kuin työttömät. Koska työssäkäynti vaatii autoa, bensaa, päiväkotimaksuja ja muita kuluja. Työssäkäynnin kustannukset on jo niin kovat että se rokottaa työttömän tasolle.

   1. Jonna
    Jonna

    Tämä on totta. Työntekemisen pitäisi olla kannattavaa, eikä niin, että rahaa on saman verran oli työtä tai ei.

  5. Avatar
   Jompe

   Oikeastaan kyse on tulojen sovittamisesta kuluihin tai toisinpäin. Ottakaa huomioon että on lapsiperheitä joissa on käytettävissä huomattavasti enemmän rahaa / kulutusyksikkö kuin mitä annatte tässä ymmärtää.
   Esim 150000€ vuosituloilla lapsiperhe-elämäkin on jo paljon helpompaa ja vapaampaa kuluttamisen suhteen 🙂

   1. Jonna
    Jonna

    No sehän on selvää, jos on enemmän rahaa käytössä, niin tottakai se on sitten helpompaa rahallisesti. Kyse olikin nyt siitä, jos edes keskitulon ylittävät eivät oikein pärjää, niin on pakko miettiä kuinka paljon on niitä jotka, eivät todellakaan pärjää.

   2. Avatar
    Elle Maija

    Vihdoinkin joku kirjoittaa tästä aiheesta. Miksi kukaan poliitikko ei nosta tätä asiaa ylös? Äänestäisin heti puoluetta, joka lähtee kohentamaan keskiluokkaisten lapsiperheiden tilannetta. Tällä hetkellä olemme aloittaneet säästökuurin ja osa tuloista menee sijoittamiseen. Lapset harrastaa jääkiekkoa. Itse treenaan netin ilmaisohjelmilla. Käyn kampaajalla joka kolmas kuukausi. Ostan laadukkaita vaatteita itselle yhden kappaleen kuussa. Luottokortit oon leikannut kahtia ja pyrin ennakoivaan elämään. Koko ajan säästetään.

  6. Avatar
   Oona

   Mielenkiintoinen ja aiheellinen postaus. Jos avaisit yhden kuukauden kaikki menot listana, niin pääsisi paremmin miettimään onko teillä ns. turhia rahareikiä ja olisiko mitään järkevää tehtävissä.

   1. Jonna
    Jonna

    Joo tämän voisi mielenkiinnosta joskus tehdä, itseäkin ihmetyttää, että mihin sitä rahaa niin älyttömästi menee. Veikkaan kyllä ruokaa.

  7. Avatar
   Pipa

   Minä teen joka sunnuntai viikon ruokalistan ja kauppalistan ja käyn maanantaina sen mukaan kaupassa. Rahaa säästyy! Paitsi että isäntä on herkuttelija ja turhiin herkkuihin menee rahaa PALJON! Viikon ruuat saan helposti perheelle alle 50 eurolla mutta ne muut ylimääräiset vanukkaat, keksit, virvoitusjuomat… Meitä on 2 aikuista ja 3 Vee sekä 7 kk lapset sekä 3 isoa koiraa. Mutta herkkuineen päivineen kauppalasku on alle 100e/vko.

   Olen aina miettinyt myös sitä, että miten muut voi ostella niin paljon kaikkea… Että onko meidän perheessä pienet tulot (perus duunarit, minä nyt vanhempainvapaalla) vai suuret menot?

  8. Avatar
   Ruikuttaja

   Ihanaa, että tästä tosiaan puhutaan, kotona asuu tosiaa neljä henkeä, kaksi ns.täysi-ikäistä, joista toinen työtön toinen tällä hetkellä töitä. Talvella meinasi lähteä koko homma täysin lapasesta, kun toinen jo opiskelunsa päättänyt jäi työttömäksi myös. Meitä siis oli kaksi aikuista, jotka elättivät palkallaan koko porukan. Koska tämä töissä ollut ei vielä ollut oikeutettu liiton päivärahoille niin molemmat pojat saivat taskurahaa Kelalta käteensä n. 210 €/kk oli vitsit vähissä todella! Leivottiin pullaa, tyhjennettiin pakastin ruuasta, peruttiin kaikki mahdolliset menot (kiitos Koronalle), mutta silti pankkitili huohotti tyhjää viikko ennen palkkapäivää ja Master Cardilla tehtiin pakolliset ostokset. Auto hajosi jouduttiin ottamaan joustoluottoa, joten huh, huh.

   Tosin voisin vielä lähteä keräämään nimiä lakiehdotukseen ettei alle 1500 € eläkkeistä pitäisi pidättää veroa lainkaan. En todellakaan tiedä miten sitten selviää, kun käteen jää 1000€/kk , kun olen ollut hoitovapaalla ja opiskeluvapaalla niin kyllä eläketulot huimaavat päätä

  9. Avatar
   Minäpä vain

   Veikkaan, että kiinteät kustannukset ovat se, mikä eri perheillä on erilainen ja joka vaikuttaa suuresti siihen, miten paljon muuttuviin kustannuksiin voi törsätä. Kun saa kiinteät kustannukset alas, on rahaa matkustaa ja käyttää palveluita.

   Tyypillisiä kiinteitä kustannuksia ovat koti ja auto. On melkoisen iso ero sillä, maksaako asunnosta 800 vai 1500 euroa kuussa. Tai maksaako autosta 500 euroa kuussa vai onko ilman. Tällaisten summien jälkeen on ”aivan sama”, syökö välillä ravintolassa tai maksaako harrastus 100 vai 200 euroa.

   1. Jonna
    Jonna

    No sepä juuri… olisi esimerkiksi ihan mahtavaa luopua autosta kokonaan. Se on kuitenkin mahdotonta lasten harrastusten ja miehen työn vuoksi. Mutta hyvä pointti nuo kiinteät kustannukset, niitä pitäisi miettiä…

   2. Avatar
    Just Me

    Juuri tämä!

    Oltais saatu asuntolainaa paljon enemmänkin, mutta otettiin se 1+ henkilön tuloilla, syystä että jos tulee ongelmatilanteita ( kuten korona, jossa toisen työt lähti vuorokaudessa) niin koti ei oo ensimmäinen stressin aihe.

    Auto on semivanha josta ei ole lainaa.

    Säästöön laitetaan joka kuukausi molemmat 200€ omille säästötileille ja lapsille 100€ kummallekin eli 600€/kk.

    Lapset ei harrasta mitään joukkueurheilua, mutta minusta on kivempi käyttää rahaa siihen, että käydään patikoimassa, melomassa, fillaroimassa, uimassa, seinäkiipeilemässä, SUP-lautailemassa, marjastamassa, geokätkeilemässä, juoksemassa, porrastreenejä jne. erilaisia lajikokeiluja ja elämyksiä viikonloppuisin, kun on aikaa eikä kiire mihinkään vs se että koulu- ja työpäivän jälkeen ”pakollinen” treenaus. Siitäkin kokemusta 6v ajan ja koko perhe on tyytyväisempi nykytilaan. Silti hassua, että se säännöllinen harrastus jotenkin on korreloivinaan varallisuuteen ja vapaa tekeminen on puuhastelua tai köyhäilyä. Me ollaan molemmat vaativissa töissä, joten kumpikin arvostaa eniten sitä, että vapaa- ajastaan voi päättää itse eikä niin että lauantaisin ei voi tehdä mitään kun on kisat/harkat/ ”vapaaehtoistoimintaa”.

    Toki se vaatii itseltä aktiivisuutta aktiviteettien keksimisessä ja osin myös sitä rahaa, koska kaikki ei ole ilmaista, mutta jos harrastus maksaa vaikka 200€/kk niin sillä samalla rahalla tekee jo aika paljon muutakin.

    Lisäksi käydään perheen kanssa ulkona syömässä 4-5x vuodessa ja nimenomaan hienommissa paikoissa. Minusta on kiva antaa lapsille myös sellaisia kokemuksia.

    Ulkomailla käydään ehkä kerran kolmessa vuodessa, kotimaassa reissataan useamman kerran vuodessa ja tehdään viikonloppuisin päiväretkiä 200km säteellä.

    Ruokakauppa kun on siitä jännä, että pihistelemällä summa voi olla 400€/kk ja ”törsäämällä” 1200€/kk joten sillä on aika iso ero suunnitteleeko kaupassa käynnin vai ei. Tunnustan olevani fiilispohjainen ruokaostelija. 🙂

    1. Jonna
     Jonna

     Periaatteessa teillä menee siis säästöön se, mitä monella muulla menee lasten harrastuksiin. Siinä ollaan plus miinus nollassa. Eli käyttörahaa jää saman verran. Me ei olla ikinä pystytty pistään lapsille säästöön mitään ja yhteiselle säästötilille ei juuri koskaan mitään. Ne myös kuluu sieltä hyvin äkkiä, jos ne on sinne säästänyt. Aina hajoaa joku tiskikone tai vastaavaa, johon säästöt hupenee. Onneksi meillä on pojat omalla työllä (tv-mainokset, elokuvat, sarjat) keränneet itselleen pientä pesämunaa. Mutta on tää kyllä vaikeeta.

  10. Avatar
   Tili tuli Tili meni

   Olemme lähes suurituloisia, eikä suunnilleen mitään jää säästöön. Tulojaan vastaan on saanut hankittua omaisuuttakin =otettu velkaa. On talo, auto, mopoja, vene. Rahat menee lainoihin ja kaiken omaisuuden&Perheen VAKUUTUKSIIN. Lapset harrastaa myös kiekkoa. Ehkä totuus on se, että tulojen kasvun myötä kasvavat myös menot. keskituloinen ei Suomessa ole rahakas. Ja huolestuttaa joidenkin ystävien raha-asiat.

   1. Avatar
    Piitsu

    Se on varmasti isosti kiinni siitä mihin on tottunut. Me on oltu molemmat yhtäaikaa työttömänä (lapset oli silloin kyllä tosi pieniä ja siksi kuluttivat vähemmän) ja yhtäaikaa hyväpalkkaisissa töissä. Ja rahaa jäi käteen kummassakin tilanteessa kuun lopussa saman verran – eli pyöreä nolla.

    En koe että mistään jäätiin paitsi pienemmillä tuloilla tai että saatiin mitään kovin paljon isompaa isoilla tuloilla. Ehkä pienten tulojen aikaan ei syöty pikaruokaa niin usein, tai käyty edes reissussa monesti vuodessa… Ja asuntolainaa lyhennettiin vähemmän silloin, enemmän nyt… Mutta myös pienet jutut säästää kamalasti. Nyt kun rahaa on, niin kymppi tai pari uppoaa viikossa ihan satunnaisiin asioihin mitä ei rahattomana ostettu, kuten pienet heräteostokset kauppareissulla. Ne kun karsisi pois, niin jäisi joku 1000€/vuosi enemmän käteen!

    Myöskin jos ajattelee niin että lapsen ylläpito maksaa 500€/kk, niin herranen aika, kyllähän me kahden lapsen vanhempina porskutetaan aikalailla vahvemmin kun ne joilla lapsia on enemmän.

    Jos tahtoo kokeilla, niin voi testata saisiko rahaa säästöön jos se olisi ensimmäinen maksuerä? Itse säästän muutaman kympin kuussa erilliselle tilille ja sen ”maksan itselleni” aina palkkapäivänä kuin laskun. Rahat on loppu kuun lopussa jokatapauksessa, mutta vielä en ole joutunut säästöihin koskemaan… Jos ne olisi poltellut tilillä, niin enköhän minä olisi jotain keksinyt niillä ostaa 😄

    Ja vielä se, että tarjoushaukkana ruokakaupassa säästää paljon, mutta tarjoushaukkana lomamatkoissa säästää vielä enemmän. Me ollaan käyty mm. viikko Kreikassa 2 aik. + 2 lasta yht 700€ (oli kyllä ihan unelmatarjous!) ja hotellireissut kotimaassa ajoitetaan niin, että ei tarvitse koskaan maksaa ns. täyttä hintaa vaan kesädiileillä ja tutustumistarjouksilla reissuun pääsee ihan muutamilla kympeillä. Joskin varmasti asia vaikeutuu ja kallistuu, kun kyseessä on ”suurperhe” 😕

    1. Jonna
     Jonna

     En mä jotenkin usko tuohon tottumiseenkaan. Itse olen pienituloisesta perheestä ja ollaan miehen kanssa joskus eletty tosi vähällä kun hän opiskeli ja minä olin työtön. Toki ne menot on se mikä aika kummasti kasvaa kun tulotasokin kasvaa… Mutta tuo ruoka on varmasti meidän yksi isoimmista kompastuskivistä.

  11. Avatar
   Kirsi

   Pienistä asioista kasvaa isoja summia. Niitä herkkuja kannattaa miettiä, samoin maksullisia palveluita. Meillä ainakin meni kuukaudessa maksukanaviin, spotify:n, nettiyhteyksiin, kännykkälaskuihin, eri vekottimien vakuutuksiin jne isoja summia rahaa. Ollaan jouduttu sulkemaan palveluita, vaikka kuinka ne olisi kivoja. Kannattaa tarkkaan miettiä mitkä kaikki ovat oikeasti pakollisia palveluita. (Kilpailuttakaa ja laskekaa esim. Nettiyhteyksien nopeuksia.) Myös nettikaupat on pohjaton suo. Tulee ostettua liian pienellä kynnyksellä kaikenlaista.
   Tiukkaa tekee useassa kuussa, kun mies on joutunut olemaan 3v sairaslomalla, ja hän oli se isompituloinen meistä. Häpeä rahapulasta on ahdistavaa. Mukavaa olisi tarjota lapsille mukavia kesämuistoja, mutta moneen vuoteen ei ole ollut rahaa edes lyhyelle kotimaan reissulle.

   1. Jonna
    Jonna

    Kiitos hyvistä vinkeistä, veikkaan, että juuri nuo juoksevat kulut on ne mistä pitäisi vähän laskea. Niistä tulee kokonaisuutena iso summa.

  12. Avatar
   Marika

   Tuttua juttua. Meillä kaksi lasta ja kaksi kohtuullisesti tienaavaa vanhempaa, rahat on silti aina loppu. Molempien työ vaatii omaa autoa eli molemmat maksaa oman autonsa kulut. Lisäksi sähköön kuluu talvisin paljon rahaa, jopa 500€/kk huolimatta siitä että meillä on ilmalämpöpumppu ja varaava takka lämpiää päivittäin. Autoihin, ruokakauppaan, vakuutuksiin ja sähköön menee hurjasti rahaa.

   Lasten harrastuksissa on isovanhemmat auttaneet välillä ja lahjaksi voi pyytää välillä jotain arvokkaampaa tarpeellista. Perheenä meillä on kallis harrastus, laskettelu, mutta onneksi on liikuntaseteleitä ja kamoja saa kirppikseltä jne.

   Säästöt käytetään lomilla, eli tällä erää ei jää mitään säästöön… Nuorempi lapsista menee nyt eskariin, silloin oli tiukointa kun oli kaksi päiväkodissa – kovasti odotellaan että hoitomaksut jää onneksi vuoden päästä pois! Lapsia ei tule lisää, kahden kanssa meillä on varaa edes joskus matkustaa tai käydä ulkona syömässä, useampaa lasta ei ole varaa elättää ilman että elintaso romahtaa… Muuten olisin ehkä sen kolmannen vielä toivonut saavani.

   1. Jonna
    Jonna

    On kyllä harmi, että elämä on täällä meillä tehty niin kalliiksi, että ison perheen perustaminen on enää vain rikkaille. No onhan meillä suurperhe, mutta totuus on, että 2 olisi ollut tulotasoon sopiva määrä. Kävi kauhea tuuri, että kaikki on poikia, voi kierrättää vaatteet ja harrastusvälineet ja ainakaan vielä ei ole kaivattu mitään kallista muotivaatetta tai muutakaan vanhempien kukkaroa kuormittavaa ylimääräistä.

  13. Avatar
   Marcipa

   Me ollaan kolmelapsinen, keskituloinen perhe. Asutaan uudehkossa omakotitalossa pk-seudulla. Lapset ovat 9-14-vuotiaita. Kyllä meillä rahaa jää joka kuukausi säästöön. Meidän kiinteät kulut on pienet: ei autoa (julkisilla ja pyörällä kuljetaan töihin ja harrastuksiin), vain yksi suoratoistopalvelu, kauppaostosten suunnitelmallisuus ainakin pitävät kustannuksia kurissa. Lapsilla on harrastuksia, mutta ne maksavat sellaiset 500€/vuosi/lapsi. Meidän vanhempien harrastukset ovat edullisemmat. Matkustellaan muutaman kerran vuodessa Eurooppaan ja kaukomatkoille koko perhe. Ravintoloissa käydään harvoin, syödään luomua ja paljon vihanneksia. Me vanhemmat shoppaillaan hyvin vähän, lapsille ostetaan tarpeeseen. Auto vuokrataan, jos tarvitaan, esim. nyt kesällä meillä on 2kk leasing. Koen, että mistään ei tarvitse tinkiä, vaan eletään kuten halutaan. Meidän nettotulot kuussa on noin 5500€.

  14. Avatar
   Eevis

   Meillä asuu kaksi aikuista ja yksi 15-vuotias koko ajan ja lisäksi kolme nuorempaa poikaa ma-pe. Käydään töissä, mutta ei olla isopalkkaisia kumpikaan. Asutaan puilla lämpiävässä omakotitalossa, puut kuntoillaan talven aikana äitini mailta. Lainat on maksettu. Poikien musiikkiharrastukset maksaa poikien isä, mutta esim. vaatteet pitkälti minä. Kirpputorilla ja kierrätyksessä tekee välillä löytöjä ja kaupunkiin mennessä vaatekauppojen alelaarit kolutaan tarkkaan. Pojille kelpaa merkittömätkin vaatteet hyvin.
   Puolisoni on koulutukseltaan insinööri ja luonteeltaan tarkka ja pihi. Hän laski vuosi sitten kuinka paljon meillä kuluu rahaa kuukaudessa. Siihen lukuun oli ynnätty kaikki, autojen kuluja myöten. Summa oli reilu 2000€/kk. Siksi minusta tuntuu oudolta mihin ihmeeseen jotkut toiset saavat hukattua kuukaudessa isotkin tilit. Urheiluharrastukset vievät varmasti paljon, mutta ei sekään kaikkea selitä.

   1. Jonna
    Jonna

    kyllä ne harrastukset aika paljon vie. Laskin, että meillä normaalina kuukautena harrastuksiin uppoaa noin 400 euroa/kk. Se on aika paljon.

  15. Avatar
   Normiduunarit pikkukylästä

   Mihun te sitä rahaa saatte menemään? Meillä 2 koululaista, 2 isoa koiraa, miehellä hyvä palkka, mutta itselläni siitä vain kolmasosa. Molemmilla auto, omakotitalo. Rahaa jää ihan joka kuukausi molemmilla säästöön. Vain talo on aikanaan velaksi ostettu, kaikki muu säästöillä, talolainaa lyhennettiin joka pennillä mikä liikeni ja oli maksettu parissa-kolmessa vuodessa, eli korkojen määrä jäi suhteessa pieneksi. Lapsilla ei ole törkykalliita harrastuksia (ovat saaneet kokeilla mitä halunneet), ulkomailla ei matkailla, mitään turhaa ei ostella, ei sisusteta joka vuodenaikaan uudestaan. Ruokaan menee rahaa suhteessa tolkuttomasti koska meillä syödään hyvin, myös ulkona syömiseen uppoaa helposti parisataa illassa kahdella hengellä. Lapset kulkee ihan merkkivaatteissa mutta ei ihan joka päivälle hekään uutta saa. En tiiä….

   1. Jonna
    Jonna

    Niin en tiedä, ylimääriset rahat menee ainakin meillä matkustamiseen. Mutta muutoin eletään kädestä suuhun. Harrastukset vie kauheasti, se on selvä ja ruoka.

  16. Avatar
   Anna

   Minulla on teoria. Asiaan vaikuttaa:
   a) Lasten määrä
   b) Asumiskustannukset (vuokra, asuntolaina, vastike, sähkö, lämmitys…). Etenkin asuntolainan takaisinmaksun kuukausierä, onko se esim. 400, 500, 700, tai 1000 e per henkilö kuukaudessa. Siinä on vissi ero.
   c) Autoon liittyvät kustannukset ja bensan määrä. Jos vain mahdollista kannattaa vähentää autoilua.

   1. Jonna
    Jonna

    Hyviä pointteja. Meillä ainakin lapsia paljon, joten se vaikuttaa. Toisaalta kaikki on poikia, vaatteet, urheiluvälineet ym kiertää, joten siinä säästää sievoisen summan. Eivätkä muutenkaan ole kovinkaan nirsoja vaatteista tai muistakaan tavaroistaan. Asuntolainan suuruus on meillä on aika iso, mutta esim nyt koronan aikaan maksettiin vain korkoja. Autoilusta olisi ihana luopua, niihin uppoaa niin paljon rahaa. Meillä on siis kaksi, kun mies kulkee toisella työmatkat ja meillä on pakko olla täällä toinen, jotta saan talvellakin lapset harrastuksiin. Oon kyllä koittanut keksiä ratkaisua töhän auto-juttuun, mutta tuloksetta.

  Vastaa