• Miten ihmeessä teillä muilla riittää rahat?

  Miten ihmeessä teillä muilla riittää rahat?

  Suomessa asuminen on sairaan kallista! Lehdet uutisoivat laskevasta syntyvyydestä, mikä voi osittain selittyä myös sillä, että täällä on hurjan kallista elättää perhe. Miten ihmeessä teillä muilla perheellisillä riittää rahat? En ymmärrä, koska meillä ei riitä!

  Palkka tulee joka kuukausi ja sitä tulee ihan kivasti. Minun ja mieheni palkat ovat korkeampia, kuin mitä keskitulot ovat Suomessa. Meillä on tosin paljon lapsia (4), mutta elämme mielestäni melko säästeliäästi. Tai ehkä ei nyt voi puhua säästeliäisyydestä, kun mitään ei jää säästöön. Mutta tarkoitan, että mitään ylimääräistä tai edes aina tarpeellista, emme osta.

  Lue myös: Näin tulet onnelliseksi -5 vinkkiä

  Yhteen lapseen menee tutkimusten mukaan rahaa kuukaudessa useita satoja euroja (200-530), lapsen iästä ja sukupuolesta riippuen. Tiesittekö, että poikien elättäminen on kalliimpaa kuin tyttöjen? Lisää IltaLehden jutussa.

  lapsiperheen varat

  Kädestä suuhun

  Minusta me elämme ihan kädestä suuhun. Palkka kun tulee, niin se menee kokonaisuudessaan laskuihin, ruokaan ja bensoihin molemmilla. Usein minulla on rahat loppu tililtä jo viikko ennen seuraavaa tilipäivää.

  Tämä on tosi hullunkurista, kun ihan oikeasti emme tuhlaa juuri mihinkään ylimääräiseen ja olemme kuitenkin ihan ok tuloisia.

  Kampaajalla käyn kerran vuodessa. En käytä mitään muita kauneuspalveluita ikinä. (kynnet, ripset, kosmetologit, botoxit…what ever). Kaikki on omaa ja luonnon luomaa. Ripsivärin ostan ehkä 3kk välein, that´s it. Vaatteita en juurikaan osta. Viimeksi ostin Saksasta syksyllä villapaidan, joka maksoi 12€. Aikamoista

  Mieheni ei käytä sen enempää rahaa itseensä kuin minäkään, tuskin on ostanut ikuisuuksiin mitään itselleen. Syömme ihan tavallista ruokaa, kylläkin luomua aika paljon. Joskus syömme ulkona, mutta sielläkin hyvin edullisissa paikoissa. Emme todellakaan missään viiden tähden ravintoloissa.

  matkustaminen

  Mihin sitä rahaa sitten menee?

  Rahaa menee seuraaviin asioihin:

  Rahaa menee tuolla aikaisemminkin mainittuihin asioihin, kuten ruokaan, bensaan ja perus laskuihin, esim asuntolainaan, sähköön, puhelinlaskuihin jne. Mutta mihin muuhun?

  Lasten harrastuksiin sitä menee ihan hurjasti. Vaikka meillä jokainen lapsi harrastaa vain yhtä lajia, niin silti. Harrastaminen on nykyään tehty todella, todella kalliiksi. En voi kun ihmetellä keskituloisia, joiden lapsilla on niitä kalleimpia harrastuksia, mitä on tarjolla. Katsoin juuri, että esimerkiksi luistelu voi maksaa lapselle 500-800€ kuukaudessa. Meidän lasten harrastukset eivät todellakaan ole sieltä kalleimmasta päästä.

  Lue myös: Yrittäjyydestä…miten se kaikki alkoi? Videopostaus

  Omat harrastuksemme vievät myös jonkin verran rahaa. Minä harrastan muodostelmaluistelua, mikä maksaa noin satasen kuukaudessa. Se on varmaankin ainoa raha mitä käytän itseeni säännöllisesti. Pekka harrastaa myös lajia, mikä vie jonkin verran rahaa.

  Matkustamme kohtalaisen paljon. Minä tykkään matkustaa, mutta sekin on tunnetusti kallista hommaa. Siihen keräämme rahat aina ylimääräisellä työllä, myymme jotain tai kuten viimeksi, sain matkan maksettua perintörahoilla. Palkasta sitä rahaa on turha yrittää säästää.

  Miten kenelläkään voi riittää rahat?

  Ja nyt siihen ydinkysymykseen. Miten kenelläkään voi riittää Suomessa rahat? Täällä on eläminen aivan sairaan kallista. Jos työssäkäyvä, ok tuloinen pariskunta elää ihan kädestä suuhun, niin eikö hintatasot ole sillon ihan liian korkealla? Rikkaiden rahat vie verottaja ja pienituloisten pärjäämistä ihmettelen erityisen paljon.

  Miten ihmeessä moni muu keskituloinen perhe voi maksaa lapsilleen kalliita harrastuksia, siirtää lapsilisiä lapsille säästöön tai kuluttaa huoletta itseensä ja kauneuteensa. En ymmärrä!? Kasvaako jossain rahapuita, joita en ole vain löytänyt?

  Olen ollut työtön, pienituloinen, köyhäkin. Olen ollut äitiyslomalla, opiskelija, vanhempainvapaalla ja vaikka mitä. Silloin sen jotenkin ymmärsi, että rahaa on vähän ja on tiukkaa, mutta nyt tässä elämäntilanteessa sitä on paljon vaikeampi ymmärtää.

  Onko muidenkin mielestä Suomessa eläminen liian kallista?

  Ps. Missä niitä rahapuita on?

  Kommentit

  1. Avatar
   Maisu

   Aamen. Itsekin olen miettinyt tätä ihan samaa. Meillä on neljä lasta myös, minulla ei ole edes maksavaa harrastusta, emmekä edes matkustele kuin pari kertaa vuodessa ja silloinkin päiväksi huvipuistoon ja viikoksi Lappiin (jossa saadaan mökkimajoitus ilmaiseksi). Lapset kylläkin harrastaa ja heillä on myös vähän kalliimpia harrastuksia, muttei silti mitään tuollaista, mikä kuukautta kohti maksaisi yli sataa euroa (toki kyyditys niihin vie varmasti yhteensä satasen ja ylikin kuukaudessa).

   Meilläkin on tuttavia jotka käyvät kerran vuodessa perhelomalla etelässä, hiihtolomallakin jossain ulkomailla ja päälle vielä jotkut romanttiset parisuhde-viikonloput jossain Keski-Euroopassa plus laivareissut lasten kanssa syyslomalla. Toisaalta viihdyn kotonakin, enkä varsinaisesti ole kateellinen, vaikka toki olen miehelle huomauttanut että olisi ihana mennä joskus kahdenkesken syömään johonkin edulliseen ravintolaan, edellisestä kerrasta kun on useampi vuosi (lasten kanssa syödään suosiolla hampurilaispaikassa jos on pakko syödä ulkona, perusravintola tulisi turhan kalliiksi koko porukan kanssa). Joskus ehkä harmistun siitä kun mietin miten ihana olisi edes kerran viedä perhe ulkomaille… ja ihmettelen ihan samaa, miten monilla meidänkin lähipiirissä on siihen varaa ja vieläpä vuosittain :). Kaikilla näillä tuttavillamme on vain 2-3 lasta, että voihan se olla sitten se osasyy…

   Vaikken käytä mitään eineksiä, niin ruokaan kuluu kyllä paljon rahaa kuukaudessa. Kadehtien luen juttuja superäideistä, jotka ostaa 6-henkisen perheen kuukauden ruuat 400 eurolla. Itse en onnistu, vaikka yritän jahdata tarjouksia, tehdä isoja määriä ruokaa kerralla ja leipoa esim sämpylöitä usein. Jospa osa rahapuu-porukasta on ennen lapsia onnistunut säästämään ja elää sen turvin nyt hieman leveämmin? Tai saanut perinnön jossain vaiheessa? Raha on senverran tabu etten kehtaa asiaa suoraan kysyäkään. Veikkaan silti että ainakin joillain saattaa olla korttitalo tuettuna kulutusluotoilla, toivottavasti ei silti kovin monella.

   1. Jonna
    Jonna

    Olen miettinyt, että onko meidän kompastuskivi ruokakauppa. Sinne meillä uppoaa ihan tuhottomasti rahaa. Me ei osteta mitenkään järjestelmällisesti. Inhoan sellaista suunnitelmallisuutta, halua syödä sitä mitä nyt tekee mieli, enkä sitä mitä päätin viikkolistaan viikko sitten. Me ostamme myös paljon luomua, se tietysti maksaa enemmän.

    Tuota perintöä olen minäkin miettinyt, että ehkä moni on saanut kaikessa hiljaisuudessa jonkun sellaisen tai sitten heidän vanhemmat vielä tukevat aikuisia lapsiaan säännöllisesti rahallisesti? Jotain tuollaista on pakko olla niillä, jotka samoilla tai huonommilla tuloilla, elävät paljon leveämmin. En ymmärrä?

  2. Avatar
   Helppura

   Ruokakauppa ON rahasyöppö. Se me ollaan huomattu moneen kertaan. Nykyään tilaamme Prismasta viikon ruokaostokset kotiintoimituksella, säästää ihan selvästi. Joutuu kyllä vähän suunnittelemaan, mutta toisaalta siinä on niin paljon muita positiivisia vaikutuksia niin mielelläni sen teen. Ja säästää myös aikaa!

   1. Jonna
    Jonna

    Kiitos vinkistä… pitäisiköhän kokeilla samaa.

  3. Avatar
   Hoitsu

   Kyllä täällä on kallista kaikki: asuminen, ruoka, bensa, tavarat, vaatteet, harrastukset. Tämän takia meillä jääkin lapsiluku kahteen todnäk. Annamme näille kahdelle kaiken tarvittavan ja saavat harrastaa mitä haluavat. Toisella lapsella onkin kallis harrastus, jossa tähtää korkealle. Matkusteluun ei ole juuri varaa. Jos taloustilanne olisi parempi, niin olisi lapsilukukin isompi, mutta tällä mennään. Nimim. hoitaja ja duunarimies

   1. Jonna
    Jonna

    Niinpä, se onkin ihan fiksua tehdä se määrä lapsia, että elämä onnistuu kivottomasti. Kyllä minäkin olisin enemmän ehkä tehnyt, jos ei olisi näin kallista tämä. Mutta ihmekös tosiaan tuo, että suomalaiset ei lisäänny.

  4. Avatar
   Joni

   Meillä kaksi päiväkoti ikäistä. Työssä käydään molemmat. Matkusteluun tai mihinkään ylimääräiseen ei ole rahaa. Molempien tulot vuodessa 34000v brutto. Eletään samalla tasolla kuin työttömät. Koska työssäkäynti vaatii autoa, bensaa, päiväkotimaksuja ja muita kuluja. Työssäkäynnin kustannukset on jo niin kovat että se rokottaa työttömän tasolle.

   1. Jonna
    Jonna

    Tämä on totta. Työntekemisen pitäisi olla kannattavaa, eikä niin, että rahaa on saman verran oli työtä tai ei.

  5. Avatar
   Jompe

   Oikeastaan kyse on tulojen sovittamisesta kuluihin tai toisinpäin. Ottakaa huomioon että on lapsiperheitä joissa on käytettävissä huomattavasti enemmän rahaa / kulutusyksikkö kuin mitä annatte tässä ymmärtää.
   Esim 150000€ vuosituloilla lapsiperhe-elämäkin on jo paljon helpompaa ja vapaampaa kuluttamisen suhteen 🙂

   1. Jonna
    Jonna

    No sehän on selvää, jos on enemmän rahaa käytössä, niin tottakai se on sitten helpompaa rahallisesti. Kyse olikin nyt siitä, jos edes keskitulon ylittävät eivät oikein pärjää, niin on pakko miettiä kuinka paljon on niitä jotka, eivät todellakaan pärjää.

   2. Avatar
    Elle Maija

    Vihdoinkin joku kirjoittaa tästä aiheesta. Miksi kukaan poliitikko ei nosta tätä asiaa ylös? Äänestäisin heti puoluetta, joka lähtee kohentamaan keskiluokkaisten lapsiperheiden tilannetta. Tällä hetkellä olemme aloittaneet säästökuurin ja osa tuloista menee sijoittamiseen. Lapset harrastaa jääkiekkoa. Itse treenaan netin ilmaisohjelmilla. Käyn kampaajalla joka kolmas kuukausi. Ostan laadukkaita vaatteita itselle yhden kappaleen kuussa. Luottokortit oon leikannut kahtia ja pyrin ennakoivaan elämään. Koko ajan säästetään.

  6. Avatar
   Oona

   Mielenkiintoinen ja aiheellinen postaus. Jos avaisit yhden kuukauden kaikki menot listana, niin pääsisi paremmin miettimään onko teillä ns. turhia rahareikiä ja olisiko mitään järkevää tehtävissä.

   1. Jonna
    Jonna

    Joo tämän voisi mielenkiinnosta joskus tehdä, itseäkin ihmetyttää, että mihin sitä rahaa niin älyttömästi menee. Veikkaan kyllä ruokaa.

  7. Avatar
   Pipa

   Minä teen joka sunnuntai viikon ruokalistan ja kauppalistan ja käyn maanantaina sen mukaan kaupassa. Rahaa säästyy! Paitsi että isäntä on herkuttelija ja turhiin herkkuihin menee rahaa PALJON! Viikon ruuat saan helposti perheelle alle 50 eurolla mutta ne muut ylimääräiset vanukkaat, keksit, virvoitusjuomat… Meitä on 2 aikuista ja 3 Vee sekä 7 kk lapset sekä 3 isoa koiraa. Mutta herkkuineen päivineen kauppalasku on alle 100e/vko.

   Olen aina miettinyt myös sitä, että miten muut voi ostella niin paljon kaikkea… Että onko meidän perheessä pienet tulot (perus duunarit, minä nyt vanhempainvapaalla) vai suuret menot?

  8. Avatar
   Ruikuttaja

   Ihanaa, että tästä tosiaan puhutaan, kotona asuu tosiaa neljä henkeä, kaksi ns.täysi-ikäistä, joista toinen työtön toinen tällä hetkellä töitä. Talvella meinasi lähteä koko homma täysin lapasesta, kun toinen jo opiskelunsa päättänyt jäi työttömäksi myös. Meitä siis oli kaksi aikuista, jotka elättivät palkallaan koko porukan. Koska tämä töissä ollut ei vielä ollut oikeutettu liiton päivärahoille niin molemmat pojat saivat taskurahaa Kelalta käteensä n. 210 €/kk oli vitsit vähissä todella! Leivottiin pullaa, tyhjennettiin pakastin ruuasta, peruttiin kaikki mahdolliset menot (kiitos Koronalle), mutta silti pankkitili huohotti tyhjää viikko ennen palkkapäivää ja Master Cardilla tehtiin pakolliset ostokset. Auto hajosi jouduttiin ottamaan joustoluottoa, joten huh, huh.

   Tosin voisin vielä lähteä keräämään nimiä lakiehdotukseen ettei alle 1500 € eläkkeistä pitäisi pidättää veroa lainkaan. En todellakaan tiedä miten sitten selviää, kun käteen jää 1000€/kk , kun olen ollut hoitovapaalla ja opiskeluvapaalla niin kyllä eläketulot huimaavat päätä

  Vastaa