• You are currently viewing Kotiyrittäjyyden plussat ja miinukset

  Kotiyrittäjyyden plussat ja miinukset

  Olen työskennellyt täysipäiväisesti kotoa käsin nyt jo yli 2 vuotta. Kotiyrittäjyyden huonot ja hyvät puolet, ovat paljastuneet minulle pikkuhiljaa tässä matkan varrella.

  Jokainen ihminen on tietysti erilainen ja nauttii erilaisista asioita, siinä mielessä minun miinukseni voi olla jollekin toiselle plussa, ja toisinpäin. Toinen äiti nauttii aikaisista aamuista, haluaa laittautua kauniiksi päivittäin ja tykkää ruuhkajunassa istumisesta. Kuten arvata saattaa, minä en pidä noista edellämainituista.

  Mitkä sitten ovat minun mielestäni työni parasta antia ja mitkä eivät?

  poikien äidit
  Hyvänä päivänä, meidän työ on aika luksusta.

  Kotiyrittäjyyden plussat ja miinukset

  + Läsnä lapsille

  On aika mahtavaa olla kotona, kun pienet koululaiset tulevat koulusta. Joskus, jos on rauhallisempi päivä, voi tehdä heidän kanssaan yhdessä läksyt tai tehdä heti koulun jälkeen ruuan. Välillä mennään välipaloilla siihen asti, kunnes ehdin tekemään ruokaa. Nykyajan vapaa-aika on niin hektistä harrastuksineen ja menoineen, että on ihanaa olla se pieni hetki koulun jälkeen lasten kanssa rauhassa kotona, ennen kun se iltarumba alkaa.

  + Ei tarvitse laittautua

  Kotiyrittäjyyden hyvä puoli on, kun ei tarvitse meikata tai puunata hiuksia joka aamu. Olen työskennellyt paljon liikunta-alalla aikaisemmin ja siellä parasta oli rennot työvaatteet. Sama hyvä puoli löytyy myös kotona työskentelystä. Sitten kuitenkin, kun on asiakastapaamisia, tapahtumia tai palavereita, niin voi vaihtelun vuoksi vähän vilkaista peiliinkin.

  + Työ on tehokasta

  Minun mielestä kotona tulee tehtyä tehokkaasti töitä. En tiedä sopiiko kotityöskentely kaikille, jos esimerkiksi kotityöt kuumottavat koko ajan takaraivossa, niin ehkä sen tyyppinen ihminen saisi itsestään enemmän irti tytöpaikalla. Omalla kohdallani kotona työskentely on ehdottomasti tehokkaampaa, kuin työpaikalla. Työpaikalla on jatkuvasti niitä kahvitaukoja ja jutusteluhetkiä ja lähdetään lounaalle ja välillä homma ei etene lainkaan. Kotona voi tehdä tosi tehokkaasti putkeen töitä, kenenkään häiritsemättä.

  Lue myös: Pojan käyttöopas äidille -kirja ärsyttää. Mutta miksi?

  + Säästää rahaa

  Kotiyrittäjyyden plussaa on myös säästetty raha. Kun yhtälöstä jää pois työmatkat, sekä ulkona syödyt lounaat, niin siinä säästää aika paljon rahaa vuodessa. Meillä säästöä tulee myös päivähoitomaksuista, sillä eskarilainen tulee kotiin heti eskarin jälkeen, eikä jää iltapäiväksi hoitoon. Tein nopean laskelman, että minä säästän kuukaudessa noin 470€ ja lomat huomioiden, vuodessa noin 5 100€. Se on aika paljon rahaa.

  poikien äiti
  Parasta on, kun pojat voi ottaa usein työntekoon mukaan.

  – Työpäivä helposti pitkittyy

  Kotona työskentelyn hankaluus on siinä, että työt eivät tavallaan lopu. Kun työpiste on kotona, niin siihen on kauhean helppo palata koko ajan, vielä illallakin. Välillä on päiviä, kun huomaa tekevänsä töitä aamusta-iltaan. Tämä olisi helppo korjata päättäväisellä mielellä. Ottaisi jonkun kellonajan, jolloin kone sulkeutuisi ja sen jälkeen sitä ei enää avaisi sinä päivänä. Työn ja vapaa-ajan rajanvedon hankaluus aiheuttaa omalla kohdallani haasteita myös siinä, että jos olen illalla puhelimellani, niin perheeni luulee minun tekevän aina silloin töitä. Saatan saada napinaa siitä, jos vaikka viestittelen ystävän kanssa, ”Mitä sä taas teet töitä!”.

  – Perhe ei ymmärrä, että olet töissä

  Tämä on omalla kohdallani suurin miinus. Kun teen töitä kotona, niin perhe näkee sen joskus samana, kuin olisin kotiäitinä kotona. Vaikka minulla on hurjasti töitä tehtävänä, niin silti saatan joutua tekemään kaiken sen, mitä tekisin ihan kotiäitinäkin. Usein kuitenkin, ihan tietoisesti, annan kämpän räjähtää ja lasten syödä kaapista jotain itsekseen, jotta saan työt tehtyä. Viikonloppuna on sitten aikaa siivota ja tehdä yhdessä ruokaa.

  Lue myös: Yrittäjän esimerkki päivä

  – Epävakaat tulot

  Kuten usein yrittäjyydessä, niin minullakin on epävakaat tulot. Sitä ei yleensä tiedä, kun kyseisen kuun palkkansa. Onneksi miehelläni on säännölliset työtulot ja tämä mahdollistaa tämän riskin ottamisen omassa työssäni. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin mennyt hirmu hyvin ja palkka on joka kuukausi saatu. Samalla pitää kuitenkin varautua siihen, että joskus voi käydä niin, että palkka jää tosi pieneksi.

  – Joskus on yksinäistä

  Onneksi minulla on Poikien Äidit tiimi– joiden kanssa viestitellään päivän mittaan jatkuvasti. Muuten en kyllä varmasti jaksaisi. Tykkään kuitenkin siitä, että näen ihmisiä ja olen vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Välillä sitä kaipaisi työporukkaa fyysisesti ympärilleen, parhaimmillaan työyhteisö voi olla se työn paras juttu. Toisaalta työyhteisöistä on minulla myös huonoja kokemuksia, joten hieman tuuripeliä. Onneksi saan kuitenkin säännöllisesti nyttenkin nähdä ihmisiä palavereiden, tapahtumien ja asiakastapaamisten myötä.

  Vaikka listasinkin tähän tasaisen määrän plussia ja miinuksia, niin minun plus-listani on tähän työhön huomattavasti pidempi kuin miinus. Jokainen päivä muistan olla kiitollinen tästä mahdollisuudesta työskennellä kotona! En ahdistu sunnuntai-iltaisin koskaan tulevasta työviikosta ja työnteko itselle, on huomattavasti kivempaa kuin toiselle. Olen suunnattoman kiitollinen, että saan viettää nämä poikien lapsuusajan vuodet heidän kanssaan, sillä tätä aikaa en saa koskaan enää takaisin.

  Vastaa