• You are currently viewing Opeta pojalle nämä käytännön taidot, ennen omaa kotia

  Opeta pojalle nämä käytännön taidot, ennen omaa kotia

  Käytännön taidot! Nekin on tärkeitä!

  Me ollaan paljon puhuttu poikien äideissä poikiemme henkisestä matkasta pojasta mieheksi, sekä siitä, että miten me äidit voidaan tukea ja ymmärtää meidän poikia tällä tärkeällä matkalla.

  Liian vähän on puhuttu siitä käytännönpuolesta, mikä yhtälailla on tärkeää, kun kasvaa pojasta mieheksi. Kun muuttaa pois kotoa, on hyvä osata tiettyjä taitoja, jotta pärjää omillaan.

  Meillä on teini (kohta 14-vuotias), joka vaihtaa lakanansa, täyttää ja käynnistää pesukoneen ja tiskikoneen, pesee vessan, pyyhkii pölyt, imuroi, kokoaa yksin kalusteita, tekee helppoa ruokaa ja hoitaa pienempiä sisaruksiaan.

  Lue myös: Näin saat teinin siivoamaan vapaaehtoisesti

  Minusta tuo on jo ihan hyvä saldo tuon ikäiselle. Näilläkin taidoilla jo pärjää hienosti, mutta hyvä olisi osata vielä muutakin. Mitkä on ne käytännön taidot, mitkä olisi hyvä pojalle opettaa?

  teini
  jotta ei mene ihan istuskeluksi…

  Opeta nämä käytännön taidot pojalle

  Viemärinpuhdistus

  On hyvä tietää, mitä pitää tehdä, jos viemäri tukkeentuu. On tärkeää myös tietää, että öljy ja rasvaa sisältävät tuotteet ovat yleisimpiä putkitukosten aiheuttajia. Tukosta voi yrittää avata viemäripumpulla, kiehuvalla vedellä tai ruokasoodalla ja valkoviinietikkalla. Joskus viemäri on pakko puhdistaa kaikesta, mitä sinne on kulkeutunut. Opeta pojallesi viemärinpuhdistuksen salat alusta loppuun. Muistuta poikaa siitä, että viemärinpuhdistus kuuluu niin naisille kuin miehillekin.

  Vaatteiden pesu

  Vaatteiden pesua voi alkaa harjoittelemaan jo pienenä. Ensin etsitään parillisia sukkia ja värikoodataan vaatteita likapyykkikoreihin. Myöhemmin poika voi viikkailla vaatteita jo kaappiin ja vetää lakanoita vanhempien apuna. Pesukoneen käyttöön on hyvä opastaa lasta jo hyvissä ajoin. Onhan se tärkeää, että poika osaa pestä pyykkinsä, kun muuttaa omilleen. Omien poikieni kohdalla (myös aikuisen mieheni) tuntuu vaikeinta olevan se, että koneeseen ei lyö kaikkia värejä sekaisin kerrallaan. Tätä on hyvä harjoitella jo ajoissa.

  käytännön taidot

  Ruuanlaitto

  Hirmu usein pojat tykkäävät tehdä ruokaa. Nykyaikana onneksi pojat ja miehet saavat kokkailla ja leipoa keittiönpuolella siinä missä muutkin. Tämä on tietysti kiva juttu pojille, jotka selvästi keittiössä hyvin viihtyvätkin. Pojalle on hyvä opettaa ennen kotoa pois muuttamista perusruokien tekoa, keittoja, laatikoita ja kastikkeita. Onneksi näitä harjoitellaan myös koulussa. Lisäksi voi muistuttaa, että kaapeissa on hyvä aina olla perustarvikkeita ja säilykkeitä, joiden avulla saa tehtyä jonkinlaisen ruuan sellaisenakin päivänä, kun rahat ovat vähissä.

  Sulakkeiden ja lamppujen vaihto

  Jos poikasi uudesta asunnosta laukeaa sulake, katoaa häneltä osa asunnon sähköistä. Siinä vaiheessa on hyvä tietää, mitä tulee tehdä. Sulakkeen tarkoitus on suojata tapaturmavaaralta, jos johonkin kodin laitteeseen tulee vaarallinen vika. Sulake pitää pojan vaihtaa itse ja viallinen laite tulisi löytää. Harjoitelkaa sulakkeen vaihto pojan kanssa ja opetelkaa samalla myös lamppujen vaihtaminen erilaisiin kodin valaisimiin.

  Siivoaminen

  Siivoaminen ei ole vaikeaa ja sitä on toivottavasti jokainen poika pienestä asti tehnyt, mutta on hyvä myös opettaa pieniä nippelitietoja siihen liittyen. Esimerkiksi eri pesuaineiden käyttötarkoitukset. Katsokaa läpi lattian pesu, ikkunoiden pesu ja esimerkiksi se, että missä järjestyksessä rättiä käytetään, kun pestään vessa. Osaako poika vaihtaa imuriin pussin? Osaako poika pestä saunan? Tietysti apua voi pulmatilanteessa kysyä aina äidiltä tai isältä, vaikka asuisikin jo omillaan.

  käytännön taidot

  Laskujen maksu

  Laskujen maksuissa on hyvä poikaa myös opastaa. Kertokaa, mitä seuraa, jos laskuja ei maksa ajallaan ja miten saa esimerkiksi kiperässä tilanteessa pyydettyä laskulleen lisää maksuaikaa. Poikaa voisi opettaa säilyttämään kaikki laskut samassa paikassa ja maksamaan ne sieltä kerran tai kaksi kuukaudessa. Näin laskut pysyvät hallussa paremmin ja omaa rahavirtaa tilillä on helpompi seurata. On hyvä käydä läpi myös pikavippien vaarat.

  Työvälineiden käyttö

  Osaako poika käyttää jo vasaraa, jakoavainta ja ruuvimeisseliä? Osaako hän kiinnittää taulun seinään, korjata vinon hyllyn tai kiinnittää listan? Nämä olisi tärkeitä taitoja osta, koska tulee hyvin kalliiksi tilata jokainen pienikin nikkarointi ammattilaiselta. Jos saa kalusteet jotenkin kasaan ja korjattua akuutimmat säröt asunnossan itse, säästää siinä pitkän pennin. Muistuta poikaa siitä, että nikkarointihommat kuuluvat niin naisille kuin miehillekin.

  Vastaa