• You are currently viewing Oppivelvollisuusilmoitus! Koulumatka on pidempi kuin piti

  Oppivelvollisuusilmoitus! Koulumatka on pidempi kuin piti

  Tässä sitä taas ollaan, Ollien oppivelvollisuusilmoitus kourassa. Tai itseasiassa, lisäsin jo Ollien Wilmaan ja se tarkoittaa, että ilmoitus kouluun on nyt tehty. Nyyh!

  Tässä mun blogissa on varmaan loputtomasti näitä -viimeisen kerran- kirjoituksia. Niin se vaan on, että kun lapsikatraan pienin on kyseessä, niin moni juttu tuntuu tuhat kertaa tunteellisemmalta, koska ne koetaan viimeisen kerran ikinä.

  Miten haikeaa ja ihanaa samaan aikaan. Miten isoja meidän pojat jo onkin, miten nopeasti niiden pikkulapsiaika meni ja miten siistiä on myös se, että ne on jo noin isoja ja me voidaan yhdessä tehdä kaikkea ihan erilailla kuin ennen. Surun ja onnen tunteet sekoittuvat aika villisti tällä hetkellä mun päässä.

  Kohta meillä on kaikki koululaisia. Pienten poikien jutut väistyvät ja tilalle tulee isojen juttuja. Kamalan ihanaa!

  Koulu kauempana kuin piti

  Oppivelvollisuusilmoitus toi mukanaan myös sen tiedon, että Ollien koulunaloitus ei valitettavasti mene niin kivasti kuin isoveljillä meni. Isoveljet kävivät ekaa luokkaa tuossa ihan meidän kodin lähellä pienessä koulussa, joka oli yksi valintakriteeri tähän meidän asuinaluelle muuttamiselle.

  Hieman on nyt ”puijattu” olo, kun poika tarpoo ekalle kilometrejä, isoon tuhannen oppilaan kouluun, pahimmillaan avoluokkaan opiskelemaan. Meiltähän piti olla ekaluokkalaisella matkaa kouluun muutama sata metriä, kouluun missä on isoveljetkin koulun aloittaneet. Kouluun, missä oli tutut opettajat ja henkilökunta, tavalliset luokat sekä hyvä henki.

  Juttuhan menee niin, että meidän lähikoulusta löytyi ilmanlaatuun liittyviä ongelmia ja koulu tyhjennettiin. Siitä lisää aikaisemmassa kirjoituksessani. Kai sitä jotenkin silti ajatteli (toivoi), että tilanne korjattaisiin pikaisesti ja lapset pääsisivät omaan kouluunsa takaisin ja ekaluokkalaiset aloittaisivat koulun siellä missä pitääkin.

  Niin ei kuitenkaan käynyt.

  oppivelvollisuus

  Miksi lähikoulut lopetetaan?

  Monessa kunnassa näkee vastaavaa, pienistä lähikouluista koitetaan päästä eroon ja tilalle tehtaillaan isoja koulukeskittymiä. Todennäköisesti kyse on säästöistä, kuten avoluokkienkin rakentamisen takanakin on. Mitään hyvää näistä ei todennäköisesti lapsille koidu.

  Lähikoulut ovat ihania. On mahtavaa, että pienet koululaiset voivat kävellä kouluun ja takaisin kotiin. On kivaa, kun koulun henkilökunta tulee kokonaisuudessaan tutuksi ja lapsella on turvallinen olla näiden tutuiksi tulleiden aikuisten kanssa. On todella surullista, että näistä lapsen kehitystä ja kasvua tukevista hyödyistä luovutaan meidänkin kunnassa.

  Lue myös: Hanki nämä ekaluokkalaiselle pojalle kouluun

  No jos jotain, niin onneksi teen töitä kotona ja voin aamuisin viedä Ollien kouluun, enkä laittaa pientä ekaluokkalaista tuonne liikenteeseen aamun pimeinä tunteina yksin kävelemään. Matkaa on kuitenkin sen verran, että tunti siihen pitäisi noin pienelle varata. Kaikilla ei käy yhtä hyvä tuuri, osa joutuu kävelemään sen piirun vajaa 3 kilometriä joka aamu. Koulukyydityksen raja kun menee 3 kilometrin kohdalla.

  Seuraava jännä etappi meillä taitaakin sitten olla esikoisen rippijuhlat vähän yli vuoden päästä.

  Kommentit

  1. neito

   Asumme tuon jättikoulun vieressä ja lapset siellä. On jo nyt täynnä ja hälyisä. En tajua millä ilveellä sinne mahtuu lisää lapsia. Avotilat on surkeat.

   1. Jonna

    No niin on! Meillä siellä jo kaksi poikaa ja sanovat, että todella vaikea opiskella. Opettajatkin hätää kärsimässä
    🙁

  2. Pojan äiti

   Mä oon kuullu taas sieltä eskarin puolelta paljon valitusta metelistä ja tilojen toimimattomuudesta ja pitää olla hiiren hiljaa kun ekaluokkalaisilla tunti vieressä ja sitten taas ekaluokkalaiset metelöi kun eskarit yrittää levätä/nukkua. Mun ekaluokkalaisen lähikoulu on n. 800m päässä ja ei uskalla vieläkään kulkea yksin kouluun kun ei ole koko matkaa kävelytietä. Toiseen kouluun olisi ollu 900m, mutta oon nyt tyytyväinen ettei poika sinne päässytkään. Sielläkin homeongelmaa ja opettaja asuu naapurissa :D.

  3. neito

   Kun vastailin ekan kerran, oli hieman kiire. Asumme samassa kaupungissa kuin sinä. Kun muutimme nykyiselle paikalle koulu oli vielä vanha ja hyvä maineinen. Esikoinen aloitti koulunsa sinä syksynä, kun koulu ruljanssi alkoi ja hullummaksi on vain mennyt. Kaikista pahinta tässä vyyhdissä on, että esikoinen on erityisen tuen tarpeessa.

   Kaupungin virkamiehet ovat myöntäneet, että koulussa on täyttä, mutta laskennallisesti kouluun kuulemma mahtuu sata kunta lasta lisää. Erikoisluokkia (musiikki, puukäsityöt, köksä) on liian vähän ja alakoululaiset väistää. Meillä molemmat lapset toivovat luokkaansa seiniä ja ovea, koska haluavat rauhaa. Tilanne on todella surkea kaikkien osapuolten kannalta, lapset kärsii sekä opettajat ovat todellakin hätää kärsimässä. Vanhemmat ovat olleet yhteyksissä kaupungin virkamiehiin, mutta huonolla menestyksellä, vastaukseksi on saatu vain sanahelinää. Yläkoulun tiloihin ollaan rakentamassa lisäseinää ja ruokalaan jotain akustiikka levyjä.

   Nämä uudet avotilakoulut on todella epäonnistuineita.

  Vastaa