• You are currently viewing Pojalla toistuvaa kantapääkipua, onko syynä Severin tauti?

  Pojalla toistuvaa kantapääkipua, onko syynä Severin tauti?

  Oscar on valitellut toistuvaa kantapääkipua jo kuukausia, aina liikuntatunnin tai telinevoimistelutreenien jälkeen. Ihmettelin ensin, että miten kipu voi tulla ja mennä ja aloin selvittelemään asiaa enemmän. Törmäsin artikkeleihin Severin taudista ja tein päätelmän, että kyse on siitä.

  Severin tauti, tuo 9-12 -vuotiaille pojille tyypillinen kiputila kantaluussa, on tainnut nyt siis rantautua meillekin.

  Lue myös: Urheilevan lapsen välipala. Tällainen sen pitäisi olla

  Lääkäriin emme vielä menneet, koska jonot lääkärille ovat niin pitkät, että jos varaan ajan, kun kantapäähän sattuu, niin siihen ei taatusti satu enää, kun menemme lääkäriin. Lisäksi tiedän, että Severin taudille ei voi oikeastaan tehdä yhtään mitään. Jalalle pitää antaa vain lepoa.

  Liikunnallisten poikien tyyppiliset vaivat

  Paljon liikkuvilla ja urheilevilla nuorilla lapsilla on paljon rasitusvammoja kantapään ja polven alueella. Rasitusvammat osuvat usein luun kasvualueelle ja erityisesti sellaisiin kohtiin, joissa vahva jänne kiinnittyy luuhun.

  Luun kasvualueen yleisimmät rasitusvammat lapsilla ja nuorilla ovat:

  • 9–11 vuotta: kantaluun takaosa/ akillesjänne (Severin tauti)
  • 11–15 vuotta: säärikyhmy / polvijänne (Osgood-Schlatterin tauti)
  • 15–18 vuotta: istuinkyhmy / reiden takaosan lihakset

  kantapääkipua

  Mikä on Severin tauti ja mitä sille voi tehdä?

  Severin taudissa kipu tuntuu lapsen kantapäässä. Meillä Oscar ontui jalkaa kävellessään ja kun kysyin mikä siinä on, niin hän sanoi, että kantapää on kipeä. Tämä kantapään kipeytyminen tuli takaisin yhä uudestaan ja uudestaan, aina liikuntatunnin tai telinevoimistelun jälkeen.

  Severin tauti tulee useimmiten voimistelijoille, luistelijoille ja jalkapalloilijoille. Sen syynä on akillesjänteen voimakas vetorasitus kantaluussa. Hyppiminen, loikkiminen, äkkikiihdytykset ja -jarrutukset pahentavat kipua.

  Lue myös: Pienen lapsen motorinen kehitys ja sen tukeminen

  Severin taudille ei oikeastaan voi tehdä mitään ja se voi jatkua jopa useita vuosia. Kivun ollessa päällä, on hyvä välttää rasitusta. Kantakorotus kengässä voi helpottaa kipua ja oireita. Osa on saanut apua myös kylmähoidosta, hierontapallosta, tulehdusta rauhoittavasta lääkityksestä ja fysioterapiasta. Pohjelihaksia olisi hyvä venyttää ja kuntouttaa. Tauti häviää itsekseen ajan myötä.

  Kokeilemme nyt hierontapalloa

  Minä aion marssia heti tänään kaupoille ostamaan Oscarille hierontapallon, mitä hän voi pyöritellä kantapään alla, erityisesti aina treenien jälkeen. Luin siitä paljon hyvää. Kipulääkitykseen ei nyt ensimmäisenä lähdetä. Varmasti se lääkärikäyntikin pitää jossain vaiheessa tehdä, erityisesti, jos vaiva jatkuu pidempään.

  Olisinkin nyt kysynyt muilta neuvoja, että mikä on parhaiten auttanut teillä Severin tautiin ja sen tuomaan kipuun? Oscar tykkää kovasti urheilla ja liikkua, joten tämä on tietysti tosi ikävä juttu hänelle, kun ei voi enää samalla tavalla urheilla kuin aikaisemmin.

  Olisi mukavaa helpottaa kipua niin, että poika pääsisi treeneihin useammin ja voisi liikuntatunneillakin täysipainoisesti urheilla halutessaan.

  Kiitos jo etukäteen kaikista neuvoista!

  Lähteet: Mehiläinen, Askelpiste, Reumaliitto

  EDIT! Saatiin yllättävä apu fysioterapian verkkovalmennuksesta Oscarille. Kiitos WellStock. Lue tästä lisää TÄÄLTÄ

  Kommentit

  1. Anu

   Hei!

   Lääkäri ei tuohon vaivaan auta. Sen sijaan kannattaa mennä fysioterapeutillle, joka antaa ohjeet, miten voi itse auttaa tilannetta. Kannattaa vähän selvitellä, mutta joku sellainen fyssari, joka on hoitanut lapsia ja erityisesti paljon liikkuvia/urheilijoita.

   Omalle pojalle ohje on ollut, että liikkua voi niin paljon kun kipu antaa myöden. Lisäksi geelipohjat kantapään alle, kiertojäykät lenkkarit (Converset yms. kengät ovat täysin pannassa), hautominen jääpussilla (monta kertaa päivässä), venyttely (paljon), kylmägeeliä/hevoslinimenttiä/tiikeribalsamia.

   terveisin Anu

   1. Jonna

    Kiitos! Siksi sitä lääkäriä on varmaan venyttänytkin, kun se tuntuu ihan turhalta. Ehkä menen nyt vaan suoraan fyssarille tuon pojan kanssa.

  2. Johanna

   Apteekista kenkään silikoninen kantakuppi. Tämän sain hoito-ohjeeksi ortopediltä itse pienenä. Siihen lisäksi jumppaa ja kylmähoitoa.

  3. Mushka Koivuniemi

   Oletteko käyneet jo fyssarilla? Suosittelen ehdottomasti hankkimaan tuohon vaivaan täsmähoidoksi tarkoitetut kuntouttavat harjoitteet. Esim. Wellstock myy verkkovalmennuksia, severiinkin on suoraan oma valmennus. Kandee tutustua: https://kurssit.wellstock.fi/etusivu33015769 ?

  Vastaa