• You are currently viewing Valitsen taisteluni – kuluttaminen on yksi niistä!

  Valitsen taisteluni – kuluttaminen on yksi niistä!

  Valitsen taisteluni – kuluttaminen on yksi niistä.

  Takavuosien kiinakaman kuluttaja tässä hei. Helposti harhautettavana hyppäsin kymmenisen vuotta sitten mukaan harhaan, jossa ihmiset tilasivat muun muassa kiinasta tuotteita tajuamatta niiden alkuperää. Itse olen jo pompannut kyydistä pois hyvän aikaa sitten, mutta hyvin monilla hypetys jatkuu edelleen – siitä huolimatta että tietoisuus on lisääntynyt. Tuotteiden ostaminen halpatuotantotehtaista on tehty uskomattoman miellyttäväksi ja helpoksi. Puhelimiin ladattaviin appseihin saat rekisteröityä ja tallennettua maksukorttitietosi, ja nappailtua itsellesi tuotteen toisensa jälkeen, kun sovellus heittää verkkokalvoille ihania tuotekuvia vaatteista, laukuista ja kengistä. Tuotteiden taustalla oleva tarina ei moniakaan kiinnosta, kun hinta on niiin halpa. Operaatio Äiti-blogin Anette on useammankin kerran tuonut esille halpatuotannon nurjan puolen, ja tässäkin postauksessa  hän nostaa esille kysymyksen – ajattelemmeko me kuka maksaa tuotteiden lopullisen hinnan? Kiinastahan saa toki laadukkaitakin tuotteita, joiden takana kaikki on kunnossa – joskin ympäristöä kuormittava kysymys säilyy silti. Alla olevien sivustojen kautta tilattavat tuotteet eivät kuitenkaan lukeudu niihin, ja nämä ovat ainakin itselläni ehdoton ei– linjalla. 

  • Wish
  • Geek
  • Home
  • Cute
  • Mama
  • Ebay
  • Aliexpress
  • Alibaba

  Luultavasti ja valitettavasti nämä ovat kuitenkin kuin pisara meressä. Eniten esillä ollut seikka on kenties pienin mahdollisin murhe – se, että saatat saada paketin mukana jotain aivan muuta, kuin mitä tilasit. 

  Mikä kaikki näissä halpatuotantotuotteissa sitten mättää? Parempi kysymys ehkä olisi että mikä niissä ei mätä, mutta nostan esiin kolme itselleni suurinta seikkaa.

  Työntekijöiden olot

  Sen äärimmäisen tarkasti väärennetyn Luis Vuittonin laukun tai ihanan talvitakin saattaa olla valmistanut nälkiintynyt, siivottomaan tehtaaseen lukittu lapsi, joka työskentelee käytännössä orjana. Sen lisäksi että itse työskentely on orjuuttamista, tehtaillla sattuvat kuolemantapaukset ovat arkipäivää ja vaarallisten laitteiden kemikaalien parissa työskennellessä syntyneet vammat ja vauriot kulkevat mukana loppuelämä. Etsin teille Aliexpress-sivustolta yhden tuote-esimerkin.

  Trendikkäät housut, kauniilla tuotekuvalla. 8,89 dollaria, eli arvioltaan 7,8 euroa. Tähän summaan sisältyvät mainokset, materiaalien valmistus, materiaalit, logistiikka, verot, työhön käytetty energia, työntekijän palkka, kuljetus…ja mitähän vielä. Siis alle kahdeksaan euroon! Jokainen varmasti ymmärtää, että tämä ei onnistu vaan joku jää ilman. Eniten sorrettu osapuoli on työntekijä, tämän jälkeen nipistetään materiaalien laadusta ja kaikesta muusta. Tämän päälle saatat myös ostoksillasi tukea terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

  Vaikutukset ympäristöön

  Kuten jo mainittua, halpa hinta houkuttelee ostamaan. Tämä on johtanut siihen, että toiselta puolen maapalloa tilataan täysin turhaa krääsää, jota kukaan ei edes tarvitse. Lisäksi tuotteet hajoavat nopeasti, ja niiden valmistuksessa käytetään myrkyllisiä kemikaaleja. Kun tähän lisätään vielä suunnattomat päästöt tehtailta joissa ei todellakaan huolehdita asianmukaisesta jätteiden käsittelystä tai kierrätyksestä, vaikutukset maapalloomme ovat katastrofaaliset.

  Tuotteiden turvallisuus ja laatu

  Näiden tuotteiden turvallisuutta ja laatua ei tarkkaile kukaan! Tullin kokeissa tuotteista on löydetty muun muassa raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia jotka kertyvät elimistöön. Lyijy aiheuttaa keskushermoston kehityshäiriöitä ja kadmium kertyy munuaisiin sekä maksaan, vaurioittaen niiden toimintaa. Kadmium voi aiheuttaa myös syöpää. Lisäksi tuotteista on löydetty esimerkisi ulosteita sekä lukemattomia muita kemikaaleja jotka aiheuttavat esimerkiksi vakavia allergisia reaktioita ja hormonihäiriöitä. Lastenvaatteissa, kuten potkupuvuissa, saattaa olla metallineppareita, joista voi irrota nikkeliä ja ulkoiluvaatteet voivat sisältää allergisoivaa formaldehydiä.  Näistä on vaikeaa saada myös ketään vastuuseen, mikäli sairastut tuotteesta vakavasti. Pikaisella googlettamisellakin löysin yli viisikymmentä (!!) tapausta sekä kotimaasta että ulkomailta, jotka olivat saaneet esimerkiksi vakavia allergisia reaktioita näistä tuotteista. Nämä tuotteet eivät läpäisisi suomessa vaadittavia tarkastuksia, ja näillä saattaa olla erittäin kauaskantoisia seurauksia esimerkiksi sun ja lapsiesi terveydelle. Puhumattakaan esimerkiksi kiinakaupoissa myytävistä tuteista – kuka ottaa kontolleen sen, että lapsi tukehtuu tai saa kuolettavan reaktion tällaisesta tuotteesta?

   

  Ei-turvallinen lelu saattaa sisältää lisääntymiselle vaarallisia ftalaattipehmittimiä, pieniä irtoavia osia ja ammuksia, joilla on liian suuri liike-energia ja liian voimakkaita magneetteja. Myös pakolliset varoitus- ja CE-merkinnät saattavat puuttua leluista. CE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että lelu on turvallinen.

  Halpatuotantotuote ei kestä!

  Valitettavasti myös jotkut suurista vaateketjuista käyttävät tuotannossaan lapsityövoimaa, eikä esimerkiksi suomalaisesta nettikaupasta ostaminen ole todellakaan tae siitä, että tuote olisi kaikilta kanteilta ”ok”.  Suunta on kuitenkin oikea, ja asian säätelty kiristyy alati. Itse välttelen tiettyjä kauppoja, ja pääasiassa ostan vaatteet käytettyinä, ja silloinkin tarkastelen niiden taustoja. Haluan itse vaikuttaa valinnoillani, enkä usko että tästä aiheesta voisi puhua liikaa. Äänestetään siis kaikki muuttamalla kulutuskäyttäytymistämme oikeaan suuntaan, ja Aneten blogia lainatakseni:  wish it away! Tulevaisuudessa toivoisin voivani entistä paremmin keskittyä tekemään viisaita valintoja kaiken kuluttamisen suhteen. Huomautan vielä, että koska monille halpa hinta on suurin kimmoke näille ostoille – kiinakauppojen halpa hinta on usein petosta. Saat ehkä tuotteen ja hyvällä tuurilla se ei sairastuta sinua, mutta se ei myöskään kestä, vaan joudut hankkimaan uuden. Ja uuden, ja uuden. Kun sen sijaan ostat tuotteen jonka koko elinkaari on ensimmäisestä langanpätkästä alkaen kunnossa, se tulee palvelemaan sinua monien vuosien ajan, etkä myöskään kuormita ympäristöä yhtä raskaasti.

   

   

  Kommentit

  1. Inka

   Mun mielestä kiinakaman ohella kannattaisi myös vältellä esimerkiks vaatteita, jotka on valmistettu Kiinassa tai Bangladeshissa. Niiden hiilijalanjälki voi olla jopa yhtä iso kun näillä wishiltä tilatuilla tuotteilla. Kaikista ympäristöyatävällistä olisi kaiketi suosia kotimaista tai vähintäänkin Eurooppalaista, mutta tässäkin täytyy muistaa, ettei Suomalaisen vaatemerkin tuote ole välttämättä valmistettu Suomessa.

   1. ihmemaan-mutsi

    Olet aivan oikeassa, valveutunut kannattaisi olla muutenkin. Välillä yritykset myös valitettavasti ”naamioivat” markkinointiaan niin että saadaan kuulostamaan siltä kuin tuote olisi 100% suomalainen, vaikka tosiasiassa se on saatettu valmistaa jopa Kiinassa.

  2. Sanna

   Lapsityövoimaa todellakin olen vastaan mutta eräässä dokumentissa 12 vuotias tyttö kertoi että mieluummin on vaatetehtaalla töissä kuin vanhan miehen vaimona. Se lapsi oli siitä onnekas että hän sai itse valita työn ja vaimouden väliltä. Kaikki eivät saa.

  3. Jonas

   Ebay? Se riippuu ihan et keneltä ostat ja mitä. Muuten kyllä hyvä pointti, tää roska kaman ostaminen on ihan turhaa!

  Vastaa