• You are currently viewing Jääkiekkoileva poika ei ole yhtään sen huonompi, kuin muutkaan pojat

  Jääkiekkoileva poika ei ole yhtään sen huonompi, kuin muutkaan pojat

  Samaan aikaan kun halutaan murtaa poikien ahtaita sukupuolirooleja, luodaan niitä kovaa vauhtia lisää. Jääkiekkoileva poika on nyt joutunut arvostelun kohteeksi. Jääkiekkoilijat ovat kuulemma hyvä esimerkki pielessä olevasta maskuliinisuudesta.

  Miten ihmeessä kukaan ihminen voi pitää ok:na sitä, että jotain tiettyä lajia harrastavat pojat lokeroidaan kaikki yhdessä huonoksi. Mitä ihmettä? Jääkiekkohan on vain harrastus, siinä missä baletti, shakki tai laulaminenkin. Harrastus, mikä sopii niin pojille, kuin tytöillekin. Jääkiekon parissa on lapsia hyvin monenlaisia.

  Mikä juttu tämä nyt on?

  Kirjailija Juhani Brander kirjoittaa esseekokoelmassaan Miehen kuolema: Pohdintoja maskuliinisuudesta lätkäjätkien ”edustavan monella tapaa kaikkea sitä, mikä maskuliinisuudessa on pielessä” -kirjoittaa Helsingin Sanomat. 

  Tämä juttu se on!

  Lätkäjätkä ei ansaitse haukkuja

  Rehellisyyden nimissä, meidän perheessä ei ole poikia päästetty jääkiekon pariin, lähinnä lajin kalleuden vuoksi. En muutenkaan ole kokenut jääkiekkoa meidän lajiksi. Olen ollut niin kauheasti jäähallilla omassa lapsuudessani, joten ehkä halusin kokea omien poikieni kanssa vähän erilaisia juttuja. Tämä ei siis edes kolahda minuun siksi, että koskisi omaa perhettäni.

  Lue myös: Poikien makeimmat urheiluharrastukset TOP 10

  Tunnen lapsuudesta ja nuoruudestani montakin lätkäjätkää. Tunnen myös nyt aikuisiällä perheitä, joissa pojat pelaavat jääkiekkoa. Heidän puolestaan tällainen lokerointi tuntuu erityisen pahalta.

  Ihania poikia, herkkiä ja viisaita.

  jääkiekko

  Palomiehetkin ovat vääränlaisia

  Olen kuullut joskus samantyyppistä kommentointia palomiehistä. Se tuntui käsittämättömältä, kun kyseessä on kuitenkin ala, missä vaaditaan tietynlaista voimaa ja rohkeutta. Miten kukaan voi alkaa arvostelemaan ihmisiä, jotka uhraavat oman henkensä, tekevät raskasta vuorotyötä, valvovat öitä ja kuolevat nuorempana kuin me kaikki muut, ihan vain siksi, että ovat palomiehiä.

  Lue myös: Opeta pojalle nämä käytännön taidot, ennen omaa kotia

  Tämä osui minuun, koska läheisiäni on alalla. Kun kuuntelen juttuja heidän työpäivistään ja öistään, niin pistää vihaksi, että joku kehtaa alkaa arvostelemaan heidän työpaikkansa maskuliinisuutta. Hitto vieköön, ihan sama onko siellä maskuliininen, feminiininen, tai mikä muu tahansa, mutta arvokasta työtä tekevät, eivätkä ansaitse mitään ylimääräistä arvostelua.

  palomies

  Samalta tuntuu varmasti nyt jääkiekkoilevien poikien vanhemmista, kun lokeroidaan kaikki lätkänpelaajat yhteen muotiin. Kuten kaukaloonkin, myös palokuntaan mahtuu kaikenlaista persoonaa. Siellä on hyvin eri tyyppisiä ihmisiä. Eikä se, että on kovin maskuliinen tarkoita sitä, etteikö voisi olla herkkä ja ajatteleva. Nämä ei sulje toisiaan pois.

  Jääkiekko on fyysinen laji, johon varmasti ajautuu ihan lajin luonteen vuoksi fyysisesti vahvoja poikia. Se ei silti tarkoita sitä, etteivätkö ne pojat voisi olla myös herkkiä, etteivätkö he voisi pitää lukemisesta ja opiskelusta. Tottakai voivat. Minusta on silkkaa hulluutta kuvitella, että kaikki yhden lajin harrastajat edustaisivat jotain yhtä ja samaa ihmistyyppiä.

  Nyt, kun halutaan antaa lapsille vapauksia olla sitä, mitä he itse haluavat olla, ilman rajoitteita, niin voisimmeko lopettaa tämän tyyppisen turhan lokeroimisen kokonaan?

  Tsemppiä jääkiekkoperheille! Hienoja miehiä sieltä kasvaa!

  Kommentit

  1. Päivi Marjoniemi

   Moi!!! Jääkiekko pojan äitinä, en ole ikinä ajatellut noin… Sen enempää kuin lentopalloa aikoinaan pelanneen esikoisen kohdalla, et ois joku ”tyttömäinen” laji… JA meillä ainakin pitää jääkiekko pojan lukea, jotta pääsis sinne lukioon mihin haluaa… Pieniinkin jääkiekko lukioon on korkea keskiarvo raja…

  2. Tiina Eskelinen

   Minun ihanat poikani, jotka pelaavat kiekkoa, hekö eivät olisi empaattisia, herkkiä, kaunosieluja, lukevia, hyviä koulussa? Kyynel tuli silmään, kun tajusin, että noinhan heistä on varmasti usein ajateltu. On ihmetelty heidän keskiarvojansa, vilun soittoa jne. He ovat lätkäjätkiä henkeen ja vereen. Minä olen taas kiekkomutsi, joka on istunut viisitoista vuotta katsomossa. Itselle ei tulisi mieleenkään niputtaa kaikkia kiekkoilijoita samaan kastiin. Jokainen heistä on oma persoonansa, he vain sattuvat rakastamaan lajia, nimeltä jääkiekko.

   1. Jonna

    Nimemomaan, samalla kun koitetaan muka vähentää ihmisten lokeroimista, tehdäänkin sitä yhä enemmän ja enemmän. Nyt vain uusille tahoille. Todella surullista.

  Vastaa