• You are currently viewing Naapuri käski siirtämään trampoliinin, koska lapset ärsyttävät

  Naapuri käski siirtämään trampoliinin, koska lapset ärsyttävät

  Sattui viikonloppuna; naapurimme käski siirtämään trampoliinin muualle, koska ei halua kuunnella lasten ääniä pihallaan. Tämä on tosi juttu.

  Pekka ja pojat kokosivat sunnuntaina trampoliinin takaisin talven jäljiltä. Näyttää siltä, että talvi ei tullutkaan, joten trampoliini voi hyvin jo tulla takaisin. Siinä tramppaa koottaessa, naapurin mies tuli samalla vähän avautumaan meille.

  Lue myös: Kesän paras tramppa

  Avautumisesta ei sen tarkemmin, mutta lyhykäisyydessään näin. Tramppa pitäisi hänen mielestään siirtää kauemmaksi hänen tontin rajaltaan, koska lapset pitivät viime kesänä liian kovaa meteliä. Naapurin terassi, sekä talonsa sisäänkäynti sijaitsevat aivan toisella puolella pihaa kuin meidän trampoliini. Tullaakseen lähelle trampoliinia, pitää naapurin kävellä ihan alapihalleen asti, missä ei ole yhtään mitään muuta kun pusikoita ja nurmikkoa.

  Saako lapset pitää ääntä omalla pihallaan?

  Tietenkään emme siirrä trampoliinia, meidän pihalla saamme pitää trampoliinia missä haluamme. Eikä meillä itseasiassa ole trampoliinille edes toista paikkaa missään. Aina se jonkun naapurin rajan lähellä olisi silti.

  Tietysti neljästä pojasta lähtee ääntä. Usein meidän trampoliinilla on myös naapuruston muutkin lapset, joten ääntä kyllä riittää. Sitä ollenkaan kiistämättä. Monesti joudumme sanomaan pojille (ja tytöille), että äänentasoja vähän alaspäin. Oikein kun innostuvat, niin ääntä lähtee.

  Silti, missä muualla lapset voivat ääntä paremmin pitää kuin omalla pihallaan? Jos edes omalla pihalla ei saa ilakoida rauhassa, niin missä sitten? Sisällä ei tietenkään voi huutaa, eikä koulussa, eikä kaupassa. Kovaääninen ääntely on aika outoa myös kadulla tai puistossa. Oma piha on ainoa paikka maailmassa, missä sitä ääntä voi päästää. Vai eikö voi enää sielläkään?

  trampoliini

  Hajuton, mauton, äänetön=suomalainen lapsi

  Tästä pääsemmekin tähän paljon muuallakin kirjoitettuun juttuun. Suomessa lapset eivät saisi näkyä, eikä kuulua. Lasten pitäisi olla hajuttomia, mauttomia ja äänettömiä. Suorastaan huomaamattomia. Ero on huikea, kun menee ulkomaille. Siellä lapsille jopa hymyillään ja jutellaan. Lasten äänet eivät häiritse edes ravintolassa.

  Lue myös: Kuinka hemmotella lapsi piloille? 

  Naapuri kysyi, että voisiko hän jatkossa komentaa lapset hiljaiseksi? Se tuntui vähän oudolta ajatukselta, emme mekään komenna naapuria hänen omalla pihallaan. Lisäksi kun pihallamme on paljon vieraitakin lapsia, niin vaikea sanoa kuinka he ottavat sen jos vieras mies tulee komentamaan heitä. Tietysti aina voi asiallisesti kommentoida, että ”olisitteko vähän hiljempaa” jos siltä tuntuu. Ja lapset sitten voivat koittaa vähän laskea ääntä. Mutta tämän tyyppiseen asialliseen kommentointiin ei varmasti kukaan tarvitse meidän lupaamme. Siitä tuskin oli tässä kyse.

  Naapurisopu saattaa olla nyt menetetty, mutta minusta on aivan hulluutta olettaa toisen talon asukkaiden siirtelevän pihansa asioita, naapurin mielen mukaan. Mikäli kaipaa täydellistä hiljaisuutta ja näkymättömiä naapureita, niin pitää varmaan muuttaa sitten maalle asumaan. Tällaisessa lapsiperheiden suosimassa lähiössä se ei tule onnistumaan.

  Myös YLE kirjoitti aikanaan Suomen lapsivihamielisyydestä

  Kommentit

  1. Ärrr

   Asun paritalossa mieheni ja 1 ja 3v lapsieni kanssa. Naapurissa asuu 6-vuotias ja 13-vuotiaat kaksoset. Paritalossa aita erottaa pihat. Piha on pieni. Heillä on jättitramppa. Se on kiinni seinässä. Tramppa on 3m päässä makuuhuoneesta, jossa nukun vauvan kanssa. Ja 5m huoneesta, jossa 3v ja mieheni nukkuu. Päivällä ihan sama. Mutta minusta 21 on viimenen aika huutamiselle ja pomppimiselle, ku talot ovat noin vierekkäin. Eivät vauvat mene nukkumaan 22 maissa. Eivätkä 3 vuotiaatkaan. Mitä mieltä tästä? Minulla on lapsia, äänet kuuluvat elämään. Opetan lapsiani kävelemään portaikossa hiljaa ja olemaan paukuttamatta pattereita ja lattiaa, kun alkavat asiaa ymmärtämään. Ilakoida saa, mutta jos lasten annetaan kiljua 23 asti joka päivä kesällä trampalla, niin onko se ok. Jos mietit niitä pieniä lapsia, joille se uni on tärkeää. Ärsyttää lukea tollasta kun yleistetään se naapuri joka valittaa. Olen aika paljon sietänyt melua ja odottanut että aika tekee tehtävänsä. Mut kannattaa oikeesti miettiä mikä siel toisella osapuolella on se jutun juuri. Kaikki ihmiset ei saa myöskään nukuttua yöllä tarpeeksi, iäkkäät tai yövuorolaiset.

   1. Jonna

    Teidän tilanteeseen on vaikea ottaa kantaa. Minusta kesällä omalla pihalla saa kyllä pitää hauskaa klo 22 asti, mutta ei nyt tietysti huutaa tarvitse.

    Meillä tilanne on se, että naapurin talo sijaitsee kaukana tonttien rajalta. Äänet hyvin epätodennäköisesti kuuluvat hänelle sisään. Tuskin edes terassille tai ulko-ovelle. Äänet eivät ne kuulu meillekään sisään, vaikka trampoliini on kiinni talossamme. Yöllä meillä kukaan ei hypi trampalla ja aamulla lapset heräävätkin vasta 10-11 aikaa kesällä, että ihan päiväs-aikaan sitä ilakointia sieltä kuuluu.

    Naapurimme on työikäinen yksinäinen mies. Saattaa siellä joku kumppani olla, en ole varma. Mutta trampoliini tosiaan sijaitsee sen verta kaukana hänen talostaan, että koko valittaminen tuntuu lähinnä naurettavalta.

  2. Saara

   Järkyttävää lukea kommentteja, joissa järjestäin puolustetaan älämölöä ja huutoa sekä teilataan naapuri, joka kenties myös haluaisi nauttia kesäpäivästä OMALLA TONTILLAAN ilman infernaalista möykkää.

   Kyllä hyvät tavat ja toisten kunnioittaminen kuuluu kaikille. Lasten normaalit leikkiäänet tuskin ovat se ongelma, vaan se älytön mekastus, joka syntyy kun mopo lähtee käsistä.

   Minusta maalle voisivat muuttaa ne, jotka eivät osaa ottaa huomioon normaaleja käytöstapoja ja sitä, että on kohteliasta huomioida myös muita. Tätä kutsutaan sananmukaisesti ”pellossa elämiseksi”.

   Tämän ”meidän lapset kyllä saa” -ilmiön seuraukset ovat ikävä kyllä näkyvissä. Mm. vanhusten ja yleensä vieraiden aikuisten kunnioitus on monella herrantertulla aivan hukassa.

   1. Jonna

    Aika vahvan mielipiteen ilmaisit, noin edes kuulematta millaista ilakointia ne meidän pojat tuolla pitää. Kuten sanoin, niin ääni ei edes kuulu meille sisälle ja trampoliini on meidän talossa kiinni. Meteli ei siis voi olla kovin päätä huimaava. Ja tietysti jos meteli lähtee ihan lapasesta, niin lapsille käydään siitä sanomassa ihan itse.

    MUTTA kuten kirjoitin ja moni muukin facebookin puolella, omalla pihalla pitää saada pitää hauskaa. Me olemme ostaneet omatkotitalon juuri siksi, että lapset voivat leikkiä, pelata ja päästää normaalia ääntä omalla pihallaan. Olen kanssasi eri mieltä, minusta tällainen koulun ja päiväkodin lähelle rakennettu lähiö on nimenomaan tarkoitettu siihen, että siellä lapset voivan näkyä ja kuulua. Se maaseutu ja mökkimaisema on sitten taas puolestaan tarkoitettu niille, jotka haluavat kuunnella laineiden liplatusta ja lintujen laulua, vailla ääni häiriöitä. Tämähän on ihan loogista. Lapsiperheiden on asuttava täällä missä koulut ja palvelut ovat. Mutta niiden joilla ei ole lapsia ja kaipaavat rauhaa, niin heille on paljon helpompi muutta jonnekin keskelle metsää keskenään asumaan.

   2. Katja

    Minä taas ymmärsin kirjoituksen perusteella että ovatkin komentaneet välillä lapsia olemana hiljempaa mikäli mekkala yltyy liikaa. Ei kai kukana tieten tahtoen anna lasten kiljua miten satttuu? Mutta se että lapsista ei saisi lähteä mitään ääntä on kyllä aivan mahdoton yhtälö. Itsellani 2 ja 5v pojat ja meteliä syntyy väkisinkin. Ei siihen auta mikään kieltäminen tai uhoaminen. Herranen aika nyt on kyse LAPSISTA! Ja siis en toki kannata mekkalointia yöllä enkä tahallista häiritsemistä. Mutta jos nyt jotain ääntä päivällä kuullu niin se nyt vaan on elämää. Suomalaiset nyt tuntuu suuttuvan milloin mistäkin. Kohta varmaan kielletään grillauskin kun se naapurista kantautuva lihan haju häiritsee… tai valojakaan ei saa klo 21 jälkeen pitää päällä kun kajastaa niin ikävästi naapurin tontille.
    Meillä alakerran naapuri valitaa toistuvasti että meidän pojat mekkaloivat liikaa, ongelma on että hän ei yövuorolaisen saaa päivisin nukuttua. Ei olla mitenkään erityisesti kielletty leikkimistä päivällä. Ei mielestäni ole meidän ongelma jos päivällä äänet kerrostalossa häiritsee. Ei toki hakata pattereita eikä tahallaan aiheuteta mieletöntä meteliä, mutta joskus leluja vaan tippuu vahingossa lattialle ja siitä tulee meteliä. Ja niinkuin sanottu, jos tavalliset elämän äänet (niihin kuulluu myös lapsista lähtevät äänet) häiritsee, pitää ehkä muuttaa jonnekin korpeen ihan yksinään.
    Jos jo sisällä joutuu raj

    1. Jonna

     Kyllä, juuri näin. Tottakai turhasta huutamisesta on lapsille sanottu. Sillon jos on kotona samaan aikaan poikien kanssa oltu. Välillä siellä huutaa naapureidenkin lapset, että sinäänsä tuo komentaminen on välillä vähän haastavaa. Mutta toki lähtökohta on se, että tahallaan ei ärsytetä ja huudeta.

   3. S.m

    Samaa mieltä. Kasvatuksesta jää uupumaan iso osa, jos opetaan ettei toisia tarvitse huomioida ja itsellä on vaan oikeuksia, eikä ketään muuta tarvitse huomioida.. Ihmeellistä ja kuvaavaa on myös, että naapurin pyytäessä siirtämään trampoliinia vastaus on ”tietenkään emme siirrä”. Siinäpä on sitten hieno esimerkki lapsille miten rakennetaan sopua ja tullaan toimeen naapuruston kanssa. Toivottavasti teidän naapuri järjestää pihallaan joka päivä karaokebileitä ja laulaa vain yhtä biisiä koko ajan. Siinä voi sitten miettiä olisiko kannattanut huomioida naapurirauha ihan yleisen sovun ja rauhan vuoksi 😀

    1. Jonna

     Mistä päättelet, että naapurille on sanottu, että tietenkään en siirrä? Naapurille on todettu, että trampoliinille ei ole muuta paikkaa. Mikä on ihan totuus.

     Ymmärrän kyllä, että muut otetaan huomioon, mutta tuntuu nyt unohtuvan, että tämä on kuitenkin meidän pihamme. Piha, josta me maksamme, piha joka on meidän käytössämme. Kyse ei ole mistään yleisestä alueesta, jossa koitettaisiin löytää kompromissia tavaroiden sijainnille.

     Kuten sanoin, meillä on monta muutakin napuria, ei vain yksi. Se juuri on huomioon ottamista, että katsomme trampoliinille paikan, missä se on mahdollisimman kaukana kaikista naapureista. Tämä sijainti on nyt se.
     En minä ainakaan kehtaisi mennä naapurilleni sanomaan, että ”siirräppä tuota kukkapuskaa pihaltasi, en tykkää siitä”. Vai sanoisitko sinä? Tässä mennään rajan yli, kun koitetaan määräillä naapurin tavaroiden paikkoja.

     Olisi kyllä hauskaa kun naapuri pitäisi karaolebileet, ääni tälle! 🙂 Me kun emme pienestä hätkähdä. Saisimme hyvää pomppumusiikkia trampoliinille.

  3. Narisija

   Lasten äänet ei häiritse, mutta naapurien trampoliinista lähti niin inhottava nitinä ja narina siinä hypittäessä, että se otti korviin 😅

   1. Jonna

    🙂 Olisit viennyt niille jotain ketjurasvaa 😀

  4. Laura

   Itse asiassa taitaa omakotitaloalueillakin olla ihan joku lakiin määrätty hiljaisuusaika ja jos en ihan väärin muista klo 22-07 jonka aikana ei saa tehdä sellaisia töitä tai pitää ääntä siten että se häiritsee naapuria… Ymmärrän kyllä että ottais päähän jos tramppa on just rajalla häiritsevästi mutta jossain pihanperällä (kuten tässä) niin ihan sama 🙊

   1. Jonna

    Joo onhan sillä iso merkitys onko joku rivitalo missä tramppa on kiinni toisen asunnon seinässä, tai kuten meillä, että tramppa on eri puolella piha-aluetta kuin naapurin talo. Eikä tietenkään meilläkään kympin jälkeen trampalla huudella, jos siellä on teinit hyppineet myöhemmin kesäiltoina, niin hiljaa ovat saaneet hyppiä.

    1. Tärpä

     Ainahan näissä on 2 puolta. Melko rasittavaa se on sekin että puolet kylän lapsista on kokoontunut naapurin tarampoliinille. Joka on talostani 10m päässä.
     Kesällä 10.00-22.00 ja vkl 12-00.00 kuuluu jatkuva itku, kiroilu ja yleinen älämölö. Karkkipaperit viskotaan maahan josta tuuli mukavasti ne kuljettaa minun pihalleni riippuen tuulen suunnasta 😏

     Onneksi pääsin tuosta asunnosta eroon ja nykyisessä asunnossa on järkevät muitakin ihmisiä ajattelevat naapurit.

     1. Jonna

      Niin onhan se varmasti aina kivempaa jos naapurista ei tule mitään ääntä tai jos naapurissa ei koskaan ole kukaan pihalla kyyläämässä aidan ylitse. Mutta aikas harvoin on sellaiset olosuhteet. Tosiaan maalla ainakin todennäköisemmin, kuin lähiössä.

  5. Muumimamma

   Mun mielestä tramppa saa olla teidän pihalla teidän sopivaksi katsomalla paikalla. Ja lapsista saa lähteä ääntä klo 7-22, välillä kovaakin. Meillä 11 ja 14 vuotiaat urheilulliset pojat ja aiempina vuosina tramppa ollut kovalla käytöllä. Ja ääntä lähtee. Olen ajatellut että saakin lähteä. Missä muualla pojat saisivat näkyä ja kuulua jos ei omalla pihallaan? Tämä yhteiskunta toimii muutenkin siten että eläväisten poikien on siihen vaikea sopeutua; sekä koulussa että sen ulkopuolella pitäisi olla nätisti ja hiljaa – ja sitten taivastellaan kun lapset eivät liiku tarpeeksi. Meillä ainakin lapset saavat näkyä ja kuulua, omalla pihalla saa juosta, pelata, leikkiä ja huutaakin. Naapureille ei haistatella eikä tehdä konnuuksia ja pyydettäessä naapuria autetaan. Me asutaan onneksi lapsivaltaisella alueella, joten sama meininki on lähes joka talossa. Muutaman vuoden päästä kun naapuruston lapset ovat jo isoja kaivataan niitä aikoja kun meidänkin pihalla oli menoa ja meininkiä, elämää.

   1. Jonna

    Nimenomaan. Tämä on samanlaista aluetta, tuohon on vaan väliin jäänyt muutama vanhempi ihminen, joiden lapset ovat jo pois kotoa muuttaneet. Eivät oikein sopeudu tähän uuteen lapsiperhe-virtaan mikä alueelle on tullut. Toisaalta onhan niitä ”naapurikyyliä” ollut iät ajat. Toiset kyttää naapurin pihasta kaiken mikä omaa silmää ja korvaa ei miellytä ja valittaa niistä eteenpäin. Jostain syystä samat tyypit valittaa vähän joka naapurille. Kai sekin jo jotain paljastaa.

  6. Maalainen

   Eikö siis maalla saisi olla lapsia lainkaan, pelkkää idylliä ja kesämökkejä?

   1. Jonna

    No kai sielläkin niitä saa olla, mutta yleensä siellä on naapurustoon niin paljon matkaa, että naapureiden äänet eivät kuulu. Eli siellä on sillä tavalla todennäköisempää saada se oma rauha halutessaan.

  7. Lissu

   Naapurien viihtyvyys pitää ottaa huomioon – myös omakotitaloalueella. Ymmärrän täysin ap:n naapurien ärsyyntymisen, jos trampoliini on jatkuvasti kovassa käytössä (ap:llä 4 omaa poikaa + kaverit!). He voivat toki pitää hauskaa trampoliinilla, mutta heidän ei tarvitse huutaa/kiljua/karjua. Kesällä säännöksi voi sopia, että ei hypitä trampoliinilla klo 21 tai 22 jälkeen jne.

   Tällaiset yleiset käyttäytymissäännöt ja muiden huomioiminen koskevat sekä lapsia että aikuisia. Esim. me emme huudata omalla ok-tontillamme moottorisahaa tai muita työkoneita sunnuntaisin ollenkaan. Jos teemme jotain meteliä aiheuttavaa ulkotyötä lauantaina, aloitamme työt vasta klo 10, ettemme aiheuta häiriötä niille naapureille, jotka haluavat nukkua pitkään.

   Täysin pidäkkeetön, tuntikausia jatkuva metelöinti omalla pihalla ei vaan sovi kaava-alueille ollenkaan. Erityisesti kesähelteellä pitää vielä huomioida, että ikkunoita täytyy ehkä pitää auki myös yöllä, joten melu kantautuu myös sisälle.

   Opetetaan lapsille muiden huomioon ottamista aivan pienestä pitäen, niin heistä kasvaa hyviä kansalaisia – ja naapureita!

   1. Jonna

    Naapureiden viihtyvyyden voi toki ottaa huomioon jossain määrin, mutta ei niin, että naapurit määräävät meidän pihan asioiden sijoittelusta. Kuten kirjoitin, niin trampoliini on nyt sijoitettu niin, että se on ”valittaja-naapurin” asunnosta ja terassista melko kaukana. Jos sen sijoittaisi jonnekin muualle pihalle, se olisi paljon paljon lähempänä muita naapureita. Kuten sanoit, niin naapurit tulee jossain määrin ottaa huomioon ja näin myös teemme me. Meillä on vain useampikin naapureita kuin tämä yksi.

    Ja koska meidän pihan ei mikään super iso ole, niin jokatapauksessa jotain siihen maapläntille sijoitettaisiin…olisiko se sitten palju, korisalue vai tramppa? Aika sama ongelma olisi silti. Jotain ääntä lähtisi aina.

    Kyllä meillä kesällä trampalla hypitään ihan päivittäin, enkä todellakaan sitä pojilta kiellä. Sitä varten se on hankittu, että siinä hypitään. Siinä saa hyppiä viikon jokaisena päivänä, myös sunnuntaina. En oikein ymmärrä miten voit rinnastaa moottorisahan ja lapsen äänet keskenään, mutta toisaalta sitähän tämä meillä täällä Suomessa tosiaan usein on.

    Yöllähän tuskin kenenkään lapsiperheen lapset trampalla tai pihalla yleensäkään metelöivät. Joten se nyt on selvä, että yönsä saa kaikki nukkua rauhassa 🙂

  8. Niia

   Lapset on syntynyt leikkimään, juoksemaan, telmimään… Itse olen sitä mieltä, että lapset saa näkyä ja kuulua. Olisi ihan hirveää jos ei omalla pihalla saa olla oma itsensä ja irroitella menemään. Meilläkin lapsia neljä (tyttöjä ja poikia) ja olisi ihan hirveää sanoa, että joo hyppikää siinä trampalla tai pelatkaa jalkkista mutta älkää päästäkö suusta pihaustakaan, että naapurin ’vanhukset’ saa nauttia olostaan pihalla. Yhtälailla niillä lapsilla on oikeus nauttia olosta pihalla ja sille nyt ei vain voi mitään, että lapsista sitä ääntä lähtee enemmän kuin vanhemmasta väestä. Toki ei mitään älytöntä kirkumista mutta se leikin ja puhun riemu saa kuulua ☺️

   1. Jonna

    No niinpä. Aika ankeaksi menee jos ei voi lapsena enää ääntäkään omalla pihallaan päästää.

  9. Anskuwi

   Eikö tässä voisi löytää kompromissia? Jos naapuri haluaisi vaikkapa istuskella lueskelemassa pihallaan ilman meteliä ( ja käyttämättä korvatulppia) niin voisiko esim joka toinen päivä olla trampaton/ hiljainen tramppapäivä? Minullakin 2 lasta sekä lasten kaverit trampalla, mutta pelisääntönä ilakointi muuten kuin kiljumalla kurkku suorana samalla kun hyppii. Ihan yhtä hauskaa oli kuin suuremmalla metelilläkin😊

   1. Jonna

    En näe itse sitä kompromissina, että me lakkaamme käyttämästä pihaamme puolet viikosta, jotta naapuri saa täyden hiljaisuuden pihalleen.

    Ensinnäkin, kuten kerroin, naapurin talo ei ole lähellä tramppaa, se on sen verran kaukana, että uskallan väittää, ettei äänet edes kuulu sinne. Silloinkaan kun pojat oikein innostuvat.

    Toisekseen, silloin harvoin kun lasten äänet lähtevät liian kovaksi, niin olemme kieltäneet heitä metelöimästä ja ovat hiljentäneet. Normaalisti ääni on ihan tavallinen ääni, samanlainen mikä kuuluisi kun he pelaisivat pihalla sählyä, leikkisivät koiran kanssa, tai menisivät vesisotaa. Kieltäisimmekö kaiken toiminna pihallamme lapsilta 3-4 päivänä viikossa? Kuulostaa melkoisen hukkaan heitetyltä omakotitaloasumiselta minusta.

    Kolmanneksi. En oikein muutenkaan ymmärrä, miten voidaan puhua kompromissista asiassa, joka liittyy vain ja ainostaan meidän pihaan ja meidän elämään. Minkä kompromissin naapuri silloin tekee? Hänhän saa edelleen touhuta pihallaan mitä lystää. Naapuri on jo aikaisemmin muunmuassa toivonut, että emme käytä talomme takana olevaa pientä pihakaistalettamme ollenkaan, koska se on suoraan hänen pihalleen päin. Olemme sen käyttämistä vältelleetkin, koska eipä se meitä haittaa, eikä meillä sille mitään erityistä käyttöä ole. Mutta mielestäni sekin on jo jokseenkin outo pyyntö. ”Voisitteko olla käyttämättä tätä osaa pihastanne, jotta en näe teitä”.

    Olen todella yllättänyt, että jonkun mielestä on ok määräillä naapurin tontilla tapahtuvia asioita, jos puhutaan ihan tavallisista elämän äänistä, mitä lapsiperheistä lähtee. Omakotitaloissa kuuluu ruohonleikkureita, maton tamppaamista, aikuisten jutustelua ja musiikkia. Kaiket päivät. Mutta vain lasten äänet ärsyttävät…vaikka ne sijaitsisivatkin jopa tontin toisessa päässä. Mitä tämä kertoo suomalaisten asenteesta lapsiin?

    Olen sitä mieltä, että jokainen hoitakoot naapurisuhteensa parhaalla haluamallaan tavalla. Minä en aio kalustaa ja muokata pihaani sen mukaan, mikä naapuriani miellyttää tai ei miellytä. En nyt enkä tulevaisuudessa. Joku toinen voi niin halutessaan tehdä.

  10. Annuska

   Omat lapseni ovat jo isompia; teinejä ja parikymppisiä – kyllä niistä vieläkin ääntä lähtee välillä.
   Viime kesänä tuli naapurin isäntä vähän anteeksipyydellen vastaan, että sori, jos heidän pienet lapsensa pitävät kauheasti ääntä. Sanoin, että ei todellakaan häiritse, lapsista lähtee ääntä ja minusta on mukavaa, että naapurustossa on elämää, anna lasten elämöidä. Jos haluan hiljaisuutta menen metsään.
   Sinun ei tarvitse alkaa naapuria orjailemaan ja lapsia hiljentämään. Tottakai voi sanoa, jos ihan kurkku suorana kiljuvat siellä trampalla, mutta normaaliäänet ja kovatkin äänet päiväsaikaan on ihan normaalia ja sallittua. Naapuri voi sitten itse tykönään miettiä kannattaisiko muuttaa johonkin syrjäisempään paikkaan, jos häiritsee toisten elämä.

   1. Jonna

    Näin minäkin sen ajattelin. Kiitos kirjoituksestasi, se lämmitti, nyt muuten niin huonona päivänä.

  11. Tiina

   Naapuri rivitalossa on tramppa, jossa aamusta iltaan vaihteleva porukkaa hyppii ja usein pitää kovaa meteliä. Kieltämättä en pysty omalla pihalla nauttimaan rauhasta ja kuuntelemaan luonnon ääniä. Kyllä pitäisi naapuritkin ottaa huomioon. Melusaasteella tulisi olla joku raja, päiväsaikaankin. Ymmärrän kyllä jollain lailla naapurisisi. Toki trampan sijoitteluun hän ei mielestäni voi puuttua.

   1. Jonna

    Kyllä minäkin ymmärrän jos trampoliini on jotenkin lähellä naapurin taloa, tai tarassia. Mutta meillä matka naapurin käyttämään piha-alueseen on aika pitkä. No mutta ollaan nyt alettu ysiltä kutsumaan poikia jo sisälle, päivällä eivät siinä tietenkään hypi kun tekevät kouluhommia, mutta sen jälkeen siinä ollaan melko paljon pitkin päivää.

  12. Omakotiasukas

   Sitten sitä meteliä vasta tuleekin, kun lapset kasvaa. Meillä on eri ikäisiä lapsia naapurissa, muistan kun poika oli taapero ja meni kesäisin ajoissa nukkumaan ja naapurissa alkoi teinien bileet, kun vanhemmat lähti mökille. Kyllä se musan huudatus ja teinien möykkä sai hampaat kiristymään. Mutta en sitten ikinä mennyt sanomaan. Vielä tänäkin vuonna nyt jo aikuiset teinit viettävät kesäiltoja vanhemmillaan mutta oon jo tottunut. Ja naapurustosta on seuraavat lapset kohta jo biletysiässä. Tosin eri käsitys biletyksestä. Yksi oli kaverin kanssa pelannut koko viikonlopun kun vanhemmat reissussa. Se ei kuulu naapuriin asti 😂. Ikäni olen omakotitaloissa asunut. Kyllä elämisen äänet saa kuulua mutta varsinkin öiseen aikaan olis kiva huomioida naapuritkin. Kutsuu nekin juhlimaan 😜.

   1. Jonna

    Joo, näinhän se on. En minäkään naapurin ruohonleikkurin pärinästä ja mattojen tamppaamisen äänestä niin välitä, mutta kuuluvat tällaiseen lähiöön normaalina osana elämää.

  13. Kolmen pojan äiti

   Meillä kolme poikaa ja usein myös ylimääräisiä lapsia pomppimassa trampalla ja kyllähän niistä ääntä lähtee vaikka siis eivät ole mitenkään erityisen kovaäänisiä lapsia. Naapureita välillä ärsyttää vaikka toisella heistä on omiakin lapsia jotka pienempänä aina halusivat myös olla aina meidän pihalla kun oli elämää ja touhua. Mutta en kyllä aio hyssytellä omalla pihalla normiääniä vaikka siis ymmärrän sen puolen että lasten äänet voi ärsyttääkin. Ja siis toki tilanteen mukaan, jos nään että naapurit on pihalla vaikka ruokailemassa ja meille alkaa porukkaa kerääntyä niin saatan käskeä lapset puistoon tai jotain.

   1. Jonna

    Mekin ollaan mietitty kun tuossa huomattavasti lähempänä trampoliinia sijaitsee toinen perhe, joiden palju on hyvin lähellä tramppaa. Että jos siellä joskus huomataan olevan rauhallinen paljuhetki aikuisten kesken menossa, niin pojat voisi siirtyä trampalta pois.

  14. Nainen23

   Naapurin kanssa samaa mieltä. Kyllä itseänikin ärsyttäisi, jos joka päivä pitäisi huutaa ja ikkunoitakin tekisi mieli pitää auki lämpimillä säillä

   1. Jonna

    Kuten tuolla aiemmin kerroin, niin kukaan ei huuda päivät pitkät. Lapset pitävät tarampoliinilla samanlaista ääntä kuin pelatessaan vaikkapa sählyä pihalla.Sellaista ilakointia. Ja toisekseen meidän oma talo on trampiliinissa kiinni ja ovet sekä ikkunat ihan auki on, ääni ei millään muotoa häiritse tänne meille ainakaan.

  15. Poikien äiti 😍

   Klo 7-22 lapset saa pitää mielestäni hauskaa ja meteliä saa kuulua. Itse asun paritalossa rivitaloalueella ja meillä on aina ollut trampoliini. Nyt jo hiukan vähemmällä käytöllä mutta oli monta kesää tod. Kovassa käytössä ja kavereita oli myös hyppimässä. Ja tosiaan pihat ei ole isoja mut ei kai kaikilla tartte olla omakotitaloa isoine pihoineen jotta voi ostaa esim. Trampoliinin😮kyllä hiljaisuutta rakastavat ja haluavat täytyy asua ihan jossain muualla kuin rivitalo/kerrostalo/omakotitalolähiössä jossa on paljon yleensä lapsia. Lapsiperheissä kuuluu paljon muutakin ääntä kuin trampoliinin äänet eikä lapsia voi ’hiljentää’, Minusta kuulostaa kummalliselta noi naapurin pyynnöt😮 Ja tosiaan eihän kenenkään lapset yöllä hypi trampalla, et ei tässä yöhyppely olekaan ongelma vaan ihan päiväaikaan tapahtuva hyppely ja se on kyl sallittua ihan joka päivä omalla pihalla ja meteliäkin saa lähteä. Itse olen puuttunut silloin jos kielenkäyttö on mennyt rumaksi tai ihan epänormaalin kovaa huutoa pidetään.

   1. Jonna

    Juu ja mekin ollaan ehdottomasti huomautettu lapsille myös silloin jos äänentasot on nousseet älyttömästi.

  16. Maria

   Asumme alueella, jossa asuu paljon lapsiperheitä ja lähes jokaisella pihalla on tramppa. Suurin osa naapureistamme elää siivosti ja lapset leikkivät, äänekkääatikin, mutta päiväsaikaan. Nyt on naapuriin muuttanut porukkaa, jossa sekä lapset että vaihtuva määrä aikuisia metelöivät pihalla yömyöhään. Aikuiset grillillä äänekkään musiikin ja alkoholin voimalla sekä lapset täysin holtittomasti ja kenenkään valvomatta möykkäävät trampalla yhtä aikaa. Emme ole asiaan vielä puuttuneet, mutta kyllä se iltaisin rassaa kun tietää että aamusta on noustava aikaisin taas väsyneenä töihin.

   1. Jonna

    Olisihan se toki asiallista yöaikaan olla hiljempaa. Eikös ole olemassa joku aika kun on määrätty niinsanottu hiljaisuus taajama-alueella? Olisiko klo 23?

  17. Johanna

   Olisikohan käynyt niin, että naapurilla on ärsyyntymiskynnys ylittynyt trampalta kuuluvaan meteliin 🤔 Itsellä vastaava tilanne rivariyhtiössä. Muutama taloyhtiön pienempi lapsi ulkona ollessaan huutaa koko ajan. Lasten leikki on jatkuvaa kiljumista, juostaan taloja ympäri ja huudetaan. Vaikka itsellä on 8 ja 11 v lapset ja TAJUAN, että lasten on saatava leikkiä vapaasti niin se on niin toistuvaa, että nykyään siihen kiinnittää koko ajan huomiota ja se ÄRSYTTÄÄ.
   Olen kuitenkin niin nahjus, etten kehtaa sanoa vanhemmille asiasta 😕
   Minusta oikein naapurilta tulla sanomaan jos trampalla pomppiminen häiritsee häntä. Se on sitten eri asia, voiko tai tarvitseeko sille mitään tehdä, mutta kohteliasta kuitenkin on ottaa se jollain tavalla huomioon, niinkuin olittekin tehneet.

   1. Jonna

    Vaikea sanoa, kyseinen naapuri on kyllä hyvin vaativa ollut aina muutenkin. Meidän talon takana on pieni kaistale tonttia ja jos lapset ovat leikin tiimellyksessä erehtyneet sinne menemään (vaikka on siis meidän omaa pihaa) niin naapuri on komentanut ne sieltä pois. Tämäkin on mielestäni vähän erikoista. kuten tuo trampoliinikin. Jokatapauksessa johonkin se trampoliiniin käytytty maapläntti olisi tuhlattu. Tuskin olisi naapuri ilahtunut siitäkäänm, että oltaisiin lyöty siihen palju tai terassi ja katseltu suoraan naapurin tontille päivät pitkät.

  18. Mama2

   Kyllä omalla pihalla saa yleisten aikanormien(klo 7-22) puitteissa ”elää” ja olla. Meillä kaksi nyt jo lähes aikuista tytärtä, jotka aikoinaan kesäisin hyppivät ja /tai istuskelivat trampalla päivittäin kavereidensa kera. Välillä jopa musiikkiakin kuuntelivat siellä. Hui! Onneksi meidän naapurustossa on muitakin lapsiperheitä ja ääntä mutta toinen naapurimme on aikamiespoika äitinsä kanssa mutta ei ole kyllä heiltä valituksen sanaa tullut ikinä. Joskus itseä välillä ärsyttänyt erään naapuruston koira-aitauksesta kuuluva jatkuva haukkuminen mutta siihenkin olen alkanut jo tottua enkä jaksa nipottaa. Kyseiset koirat eivät kuitenkaan yöaikaan hauku, koska pääsevät aina sisätiloihin yöksi. Tsemppiä ja eläväistä kesää toivottelen!

   1. Jonna

    Juu ja tietenkään lähtökohtaisesti ketään ei lähdetä ärsyttämään, se on typerää. Mutta jos nyt lapsiperheen normaalit äänet jotakuta ärsyttää, niin silloin on minun mielestä syytä muuttaa sinne maalle. Kauaksi naapureista.

  19. Surullinen

   Olen huomannut tämän ”omalla pihalla saa tehdä mitä haluaa”- mentaliteetin lisääntyneen.
   Muutetaan kerros-tai rivitalosta omakotitaloon ja luullaan, että nyt saadaan elää kuin pellossa, naapureista viis. Ajetaan nurmikkoa klo 22, lapset tramppaavat ja kiljuvat suoraa huutoa vielä klo 22.30.(alakouluikäiset) (koska on sallittua pitää ääntä klo 23 asti!!, kun valitin asiasta) mielelläni menisin ja teini-ikäisetkin arkena, nukkumaan klo 22. Seuraavan kerran klo 23 metelissä aion soittaa poliisille.
   Olen neljän lapsen äiti ja olen yrittänyt lapsille opettaa naapurien huomioonottamista. Meidän lapsista ei ole koskaan valitettu. Kovaääniset työt on tehty päivemmällä, jotta naapuritkin saavat nauttia kesäilloista.
   Nyt on naapurin tramppa 4 m päässä meidän terassista ja huuto ja kimeä kiljuminen on lähes tauotonta, eikä siihen puututa. Myös vanhemmat kommunikoivat toisilleen hutamalla välimatkan päästä.
   Emme siis enää viihdy terassilla tai pihallamme. Kuljen iltaisin kuulosuojaimet päässä. Olemme laittaneet talomme myyntiin naapuriterrorin vuoksi. ” Nehän on vaan lapsia”

   1. Jonna

    Kyllä se taitaa olla myös vähän naapureista kiinni valitetaanko äänistä. Jos meilläkin on tässä yhteensä 7 naapuria ja yksi valittaa äänistä, eikä ole edes lähimpänä, niin eiköhän eroa ole nimenomaan siinä miten kukakin lasten äänet ottaa. Sinä olet ilmeisemmin se naapuri jota häiritsee äänet ja sinun naapurit sitten taas eivät ole niitä valittajanaapureita.

    1. Tärpä

     Suomalaiset on tosi huonoja valittamaan. Ennemmin itketään hihaan kun sanotaan kenellekään mitään.
     Muistan kun olin ”kerrostalon” asialla. Asuntojen sisälämpötila oli 12-14 astetta. 1 ihminen oli tehnyt valituksen 3 vrk aikana kun lämmitys ei toiminut.
     Ehkäpä naapurisi eivät halua riitaantua sinun kanssasi, tuskin kukaan haluaa nettiin arvosteltavaksi 🤔

     1. Jonna

      No otin riskin tästä nettiin kirjoittelusta, kun minulla on niin monta naapuria, että kukaan ei pysty kohdentamaan kirjoitusta yhteen naapuriin,

  20. Juho

   Vähän myöhässä tämä, mutta eikö nimenomaan sisällä ole kohteliaampaa lasten huutaa kun naapurin tontin vieressä? Tehän kuitenkin asutte omakotitalossa, joten sieltä luulisi että äänet eivät kantautuisi naapurin korviin. Meinaan vaan että jos syy miksi omassa kodissaan ei saa pitää järjetöntä mekkalaa on se, että ette itse jaksa kuunnella sitä, niin onko reilua olettaa että naapuri jaksaisi?

   1. Jonna

    Minä taas koen, että ulkona ilakoidaan ja pidetään ääntä. Sisällä ei. Ainakaan ihan samoissa määrin. Ulkona usein leikitkin on lähtökohtaisesti äänekkäämpiä, kuten kirkonrotta, sählypeli ja se trampoliini. Sisällä ääni kaikuu ihan erilailla.

  21. Pikkulapsiperhe Uudeltamaalta

   Tottakai pidätte trampan siellä missä pidätte! Tuskin kukaan tramppaa kiusaksi muille laittaa – joskus se paras paikka ei vaan aina miellytä kaikkia – se on elämää. Meillä naapuri sijoittanut trampan kasvihuoneemme viereen ja lähelle taloamme, keinun keittiön ikkunamme alle – meteliä lähtee talon pojista ja tytöstä, ei haittaa. Me ollaan sijoitettu lasten hiekkalaatikko ja keinu heidän puuvajan taakse, alueelle josta he hakevat vain puita ja varastoivat roskiaan. Meillä on lauta-aita, jonka toisella puolella on meidän tonttia. Leikkipaikan ja puuvajan yhteydessä (aidan meidän talon puolella tietty) on meidän vanha lehtiroskis, joka ei edes näy heille – nyt he ovat tehneet siitä numeron (on kuulemma liian lähellä rajaa) – noh, ei ole ja se on asianmukaisesti myös näkösuojattu heille päin. Aidan toiselle puolelle, huoltoalueelle, laitoimme köynnöstukia ja istutuksia varten kompostimultaa (edeltävästi olivat haukkuneet talomme h*lvetin rumaksi) ja tämä isäntä päätti alkaa viskomaan avautumisen yhteydessä multaa tontiltamme aidan toiselle puolelle – talon puolellemme. En viitsi hänen tai rouvansa avautumisesta myöskään enempää kertoa, mutta rikosilmoitus piti lopulta tehdä. He myös kieltäytyvät poliisin toivomasta sovittelusta. Tilanne ratkesi sillä (tai on siis edelleen auki), että he rakensivat oman lehtikompostin ilman näkösuojia kiinni meidän pieneen tuija-aitaan keittiön ikkunamme alle, rakensivat noin 7m korkean majan josta isäntä näyttelee keskisormea meille kun olemme ruokapöydässä ja kirjoittaa laudanpätkiin viestejä sekä he alkoivat heittää tikkaa puuvajansa luona – suoraan lastemme hiekkalaatikon takana. He myös laittavat lapsensa juoksemaan tällä huolto-alueella (eli meidän tontilla) köynnöstukien ja aidan välissä – katkoen kaikki vanhat istutuksemme sekä näyttämään meille keskisormea. Joten teidän naapurin tuija-aita ratkaisu on aika pientä lopulta. Meillä nämä sankarit ovat olleet naapureina joku 3 vuotta, eikä aiemmin ole mikään heitä hiertänyt. Koskaan ei voi siis tietää, mitä naapuri lopulta ajattelee tai mikä hiertää. Tämäkin tuli ihan puskista. Ja kaikki siis lähti lehtikompostista, joka on ollut paikallaan jo iät ja ajat.

   1. Jonna

    Niin ja itse pohdin sitä, että vaikka tuo trampiliini naapurin mieliksi olisi pois siirretykin, niin toki sille maapläntille jotain toimintaa olisi tullut. Joko terassi, tai palju tai koripalloteline. Ei meillä sentään niin iso piha ole, että voimme jättää siitä ison osan kokonaan käyttömättä.
    Ohhoh johan on teillä naapuri. Meillä tuo tuija-aita oli kyllä meillekin ihan kiva yllätys. Nyt ei näe naapuri suoraan meidän pihalle. Joten kelpaa kyllä.

  22. Tärpä

   Vastasin jo aiemmin tuonne kammo lapsi naapureistani jotka keräsivät koko kylän lapset trampalleen ja meteli oli älytön.
   Suosittelen vanhemmille sitä että menette vaikka 100m päähän kodistanne kuuntelemaan. Jos sinne asti kuuluu kiroilu selvästi niin kannattaa tehdä jotain.
   Itse valitin tuosta ex naapureille ja välithän siitä kärsi. Eivät ymmärtäneet ollenkaan mikä minua ärsyttää siinä että 16h vrk kuuluu huuto/ kiroilu talon sisään 😏.
   En tiedä ymmärtivätkö siinä vaiheessa kun aloin vuorotyöläisenä joka vkl vapaalla remontoimaan 06.45.

   1. Jonna

    Ei meillä lapset kiroile trampalla. Ääntä kyllä lähtee, mutta niin lähtee ihan joka toiminnasta pihalla. Jos yltyy huutamiseksi, niin sitten tietysti kommentoidaan lapsille, että ääntä alas. Ei ääni ainakaan meille erityisesti kuulu, vaikka tramppa on kiinni talossamme. Joten aika turhaa mennä 100. metriä kauemmaksi kuuntelemaan. Koska sinne se kuuluu tietysi vielä vähemmän. Käsittääkseni klo 6.45 ei saa vielä pitää ääntä, kannattaa kuitenkin äänten kanssa noudattaa noita lakisääteisiä aikoja.

  23. Tärpä

   Totta ei saisi ei mut siinä oli mukava 06.45 ruveta laittelemaan lauta taapelia kasaan ja käynnistämään sirkkeliä. 07.00 olikin jo hommat mukavasti käynnissä. Vielä kun piti sopivasti taukoja niin hyvin sai 06.45-10.30 tehtyä hommia. Ihmettelin vaan kun naapurin kalkkuna näytti niin äkäiseltä. Eikös sitä melua pitänyt mahtua maailmaan, muuttaisivat korpeen jos ei normaalit elämisen äänet miellytä 🤔

   1. Jonna

    Niin ehkä on kuitenkin aika iso ero sillä pitääkö elämän ääniä yöaikaan (kuten aamulla liian aikaisin tai illalla liian myöhään) vai päivällä normaali aikoihin. Ainakin minusta siinä on iso ero. Mutta tietysti jos ajatuksena on lähtlkohtaisesti vain ärsyttää naapuria, niin silloinhan tuon tyyppinen toiminta on varmasti ihan toimivaa. Meillä ei kuitenkaan ole ollut tai ole suunnitelmissa ärsyttää ketään, vaan elää ihan normaalia lapsiperheen elämää.

  24. Anni

   Eksyin vahingossa postaukseen ja lukemaan kommentteja. Se oli silmiä avaavaa! Me muutimme kesällä omaan unelmataloomme. Meillä on viiden talon yhtiö, jossa oli lapsille yhteinen trampoliini. Se oli luultavasti aikaisemmin aika vähäisessä käytössä. Lapsemme rakastuivat siihen kuitenkin päätä pahkaa ja äitinä oli mahtavaa seurata koko kesä lasten riemua heidän juostessa kotiovesta suurelle trampoliinille. Sama kuin teidän! Muutoinkin uusi asuinalue vaikutti hyvältä. Ennen kun elokuu päättyi tuli kaikenlaista naapureilta: lapsemme rikkoneet trampan verkkoa (oli jo vähäisesti alareunasta rikki) ym. Sitten kylmä ilmoitus että tramppa päätetty myydä. Lapsemme itki monta päivää ja itsekin olin aivan hämmentynyt tästä näin kylmästä toiminnasta. Uskon että taustalla olivat juuri talon pihalle saapunut elämä lasten riemun ja leikkien merkeissä. En ole koskaan ymmärtänyt että ne voisi ihmisiä häiritä. Nyt tiedän paremmin. En kuitenkaan mitenkään pysty ymmärtämään sitä ja kanssasi ihan samoilla linjoilla. Loppui elämä pihallamme ja samoin katosi mukavat välit naapureihin. Ensi kevättä odotellessa kun kasaamme pienelle takapihallemme oman trampoliinin, johon naapureilla on näköyhteys toisin kun aikaisemmin trampoliinin sijaintiin, joka oli yhteisellä etupihan alueella. Käsittääkseni trampoliinin pitämiseen omalla pihalla ei tarvita naapureiden lupaa. Olisi kohtuutonta jos lapsiperheen piha pitäisi pitää lapsista tyhjänä.

   1. Jonna

    On se vaikeaa ymmärtää miten ihminen vieraantuu lapsuudesta niin, että iloisten lasten äänet ja leikit ärsyttävät. En pysty ymmärtämään.

  25. Maarit

   Ei näy menemään Jonnan päähän mikään järjen sana.
   Jatkuva metelöinti on todella kammottavaa ja stressaavaa kuunneltavaa.
   Siinä sitten hetken päästä ei osaa nauttia hiljaisista hetkistä koska meteliä jo kammoksuen odottaa.
   Lasten ääntely joka päivä on ihan sama kuin musiikki pauhasi pihalla joka päivä, tai jotain työkonetta käyttää pihallaan joka päivä.. kukkapuskat, olivat ne sitten kuinka rumia tahansa, harvemmin metelöivät.
   Jatkuva jokapäiväinen äänisaaste olisi hyvä lopettaa ja antaa naapurille rauhaa välillä.
   Itse asun maalla ja toivoin rauhaa. Nyt naapuri osti kesällä uudet stereot ja huomasi saavansa bassot kovalle. Tuota jumputusta nyt ollaan sitten kuunneltu kesäpäivinä omalla pihamaalla. Olisi välillä olla kiva rauhassa ja kuulla lintujen liverryksen, välillä kuunnella omaa musiikkia (rauhalliseen ääneen, ilman pauhaavaa bassoa) mutta ei pysty kun kuulee vaan jytkeen.
   Itse vertaisin tätä jonkinlaiseen kidutusmuotoon kun mistään kohtaa talostamme ei löydy paikkaa mihin basso ei kuulu, jatkuvasti tuota kuunnellessa se todellakin vaikuttaa ihan omaan mielenterveyteen.
   Olemme nyt pari kertaa valittaneet suoraan naapurille asiallisesti. seuraavaksi soitamme poliisit kun bassot taas ”vahingossa” menevät liiallisuuksiin.

   1. Jonna

    Kukaan ei ole puhunut jatkuvasta, vaan välillä trampalla leikkimisestä. Kukaan ei ole sanonut, että kyseessä olisi meteleli, paitsi ehkä naapuri. Kysyin toiselta naapurilta, joka asuu huomattavasti lähempänä trampoliinia ja hän sanoi, että ei sieltä mitään häiritsevää meteliä kuulu. Lasten leikkiä vaan. Näin on kaikki suhteellista. Mutta koska meillä tämä omakotitalo tässä nyt on, niin tottakai lapsemme kavereineen voi leikkiä pihalla. Ja pitää ihan normaalia elämän ääntä, mutta ei tietenkään mitään älytöntä karjumista, siihen puuttutaan varmasti.
    Ymmärrän kyllä, että jos naapurista oikeasti kuuluu tauotta jotain meteliä, niin eihän se kivaa varmasti ole.

  26. Normaali lapsi

   ”Lasten leikkiä vaan”. Kuulostaisi perisuomalaiselta tyyliltä kärsiä hiljaisuudessa ettei ole ”nipottaja”. En tiedä miten selvisin lapsuudesta ilman pakottavaa tarvetta mölytä leikkiessäni. Kai sitä tuli jo silloin ”unohdettua mitä on olla lapsi”. Kyllä hauskaa tuli pidettyä, mutta ilman kaameata metakkaa ja välinpitämättömyyttä naapureista ja kanssaihmisistä. Ymmärtäähän sen toisaalta, että lasten häiriökäytökseen puuttuminen on ikävää, kun täytyisi olla lapselle vanhempi eikä aina se kaveri. Sitä se vanhemmuus vaan ikävä kyllä on että kasvatetaan lapsi noudattamaan myös rajoja

   1. Jonna

    Tai ehkä et muista, että mölysit lapsena? Aika kultaa muistot 🙂 Kukaanhan ei muuten ole tässä jutussa puhunut älyttömästä metakasta, häiriökäyttäytymisestä tai väliinpitämättömyydestä naapureita kohtaan, ne keksit ihan omasta päästäsi. Mutta sallittakoot se sinulle. Mukavaa viikkoa.

  27. Käytöstavat?

   Uskomaton asenne. Ymmärrätkö sinä minkälainen kynnys ihmisillä on ylipäätään tulla sanomaan naapurille mistään? Jos hän on suunsa avannut, lienee hän kärsinyt asiasta jo pitkään ja kokee asian häiritseväksi. On täysin ääliömäistä riidanhaastamista ja lapsellista käytöstä aikuiselta sallia tilanteen jatkuminen, kun naapuri on asiallisesti teille huomauttanut.

   1. Jonna

    Ei se kuule kaikille ole kynnys, kyllä suomesta väkeä löytyy, jolle valittamiseen ei ole mitään kynnystä 🙂 Samainen naapuri on aikaisemminkin vaatinut kaikenlaista, ei ollut eka kerta. Kuten esimerkiksi, että lapset eivät saisi käyttää talomme takapihaa, koska se on hänen asuntonsa puolella. Kauhean pitkään naapuri ei ole trampoliinista ”kärsinyt” kun se ehti olemaan tuossa vain yhden kesän. Kertoisitko minulle, että mitä meidän olisi mielestäsi pitänyt sitten tehdä? Poistaa trampoliini omakotitalomme pihalta, koska se ei miellytä naapuria? Pitäisikö meidän lopettaa ehkä kokonaan ulkoilu pihallamme, jotta emme näy koskaan naapurin pihalle? Eihän tämän tyyppinen vaatiminen ole mistään kotoisin. Tietysti pitää naapureita yleisesti kunnioittaa, eikä ketään tahallaan härnätä, mutta kyllä tavallinen elämä tulee olla sallittua omalla pihalla. Mikäli ei halua nähdä eikä kuulla naapureita, niin sitten pitää muuttaa keskelle metsää. Tilanne muuten ratkesi mukavasti, kun naapuri osti rajalle isoja tuijia, nyt hän ei näe pihaltaan enää meidän pihaan. Paitsi sinne takapihallemme, mitä emme saisi hänen mielestään käyttää..

   2. Nyt riittää!

    Tältä nimimerkiltä olisin sitten kysynyt, että mitäs tehdään? Kyseessä lapset, trampoliini ja ilonpito, elämä. Ei lapsia kasvateta pullossa. Meillä sama tilanne rivitalossa. Uusi tramppa omalla pihalla. Äänet on pyritty minimoimaan. On opetettu että ei kiljuta. Hyppyaika sijoittuu 9-21 ajalle. Tramppa on lapsieni tärkein harrastus. Naapurissa vanha pariskunta ottaa kuvia lapsistani ja lähettää niitä ilman lupaa jonnekkin, kun yrittävät nostaa jutun trampasta. Yhtiön puheenjohtaja piti tramppaa ok juttuna. Naapurit haukkuivat lapseni, uhkasivat lakipykälillä. Suurin ahdistus on siinä että nainen näkee trampan turvaverkon. Naapurit ovat itse rikkoneet taloyhtiön monia sääntöjä eivätkä osallistu mihinkään yhteiseen. Yritin ehdottaa kompromissia 9-12, 14-21 mahdolliset hyppyajat. Ei käy. Toivon että todella muistan tämän kun olen itse +70 v. Lapset kirkukoot ja elämöiköön vaikka kellon ympäri. Olin joskus viikon espanialaisessa lähiössä. Keskellä yötä torvosoittokunta marssi ikkunan alla. Yläkerrassa nainen tanssi korkkareilla flamengoa. Pientä siedätyshoitoa tuo.

    1. Jonna

     Ihan käsittämätöntä, eihän lähiössä tai rivitalossa voi edes kuvitella, etteikö siellä lasten ääniä kuuluisi. Siinä missä kaikkia muitakin elämän ääniä.

  Vastaa