• Naapuri käski siirtämään trampoliinin, koska lapset ärsyttävät

  Naapuri käski siirtämään trampoliinin, koska lapset ärsyttävät

  Sattui viikonloppuna; naapurimme käski siirtämään trampoliinin muualle, koska ei halua kuunnella lasten ääniä pihallaan. Tämä on tosi juttu.

  Pekka ja pojat kokosivat sunnuntaina trampoliinin takaisin talven jäljiltä. Näyttää siltä, että talvi ei tullutkaan, joten trampoliini voi hyvin jo tulla takaisin. Siinä tramppaa koottaessa, naapurin mies tuli samalla vähän avautumaan meille.

  Lue myös: Kesän paras tramppa

  Avautumisesta ei sen tarkemmin, mutta lyhykäisyydessään näin. Tramppa pitäisi hänen mielestään siirtää kauemmaksi hänen tontin rajaltaan, koska lapset pitivät viime kesänä liian kovaa meteliä. Naapurin terassi, sekä talonsa sisäänkäynti sijaitsevat aivan toisella puolella pihaa kuin meidän trampoliini. Tullaakseen lähelle trampoliinia, pitää naapurin kävellä ihan alapihalleen asti, missä ei ole yhtään mitään muuta kun pusikoita ja nurmikkoa.

  Saako lapset pitää ääntä omalla pihallaan?

  Tietenkään emme siirrä trampoliinia, meidän pihalla saamme pitää trampoliinia missä haluamme. Eikä meillä itseasiassa ole trampoliinille edes toista paikkaa missään. Aina se jonkun naapurin rajan lähellä olisi silti.

  Tietysti neljästä pojasta lähtee ääntä. Usein meidän trampoliinilla on myös naapuruston muutkin lapset, joten ääntä kyllä riittää. Sitä ollenkaan kiistämättä. Monesti joudumme sanomaan pojille (ja tytöille), että äänentasoja vähän alaspäin. Oikein kun innostuvat, niin ääntä lähtee.

  Silti, missä muualla lapset voivat ääntä paremmin pitää kuin omalla pihallaan? Jos edes omalla pihalla ei saa ilakoida rauhassa, niin missä sitten? Sisällä ei tietenkään voi huutaa, eikä koulussa, eikä kaupassa. Kovaääninen ääntely on aika outoa myös kadulla tai puistossa. Oma piha on ainoa paikka maailmassa, missä sitä ääntä voi päästää. Vai eikö voi enää sielläkään?

  trampoliini

  Hajuton, mauton, äänetön=suomalainen lapsi

  Tästä pääsemmekin tähän paljon muuallakin kirjoitettuun juttuun. Suomessa lapset eivät saisi näkyä, eikä kuulua. Lasten pitäisi olla hajuttomia, mauttomia ja äänettömiä. Suorastaan huomaamattomia. Ero on huikea, kun menee ulkomaille. Siellä lapsille jopa hymyillään ja jutellaan. Lasten äänet eivät häiritse edes ravintolassa.

  Lue myös: Kuinka hemmotella lapsi piloille? 

  Naapuri kysyi, että voisiko hän jatkossa komentaa lapset hiljaiseksi? Se tuntui vähän oudolta ajatukselta, emme mekään komenna naapuria hänen omalla pihallaan. Lisäksi kun pihallamme on paljon vieraitakin lapsia, niin vaikea sanoa kuinka he ottavat sen jos vieras mies tulee komentamaan heitä. Tietysti aina voi asiallisesti kommentoida, että ”olisitteko vähän hiljempaa” jos siltä tuntuu. Ja lapset sitten voivat koittaa vähän laskea ääntä. Mutta tämän tyyppiseen asialliseen kommentointiin ei varmasti kukaan tarvitse meidän lupaamme. Siitä tuskin oli tässä kyse.

  Naapurisopu saattaa olla nyt menetetty, mutta minusta on aivan hulluutta olettaa toisen talon asukkaiden siirtelevän pihansa asioita, naapurin mielen mukaan. Mikäli kaipaa täydellistä hiljaisuutta ja näkymättömiä naapureita, niin pitää varmaan muuttaa sitten maalle asumaan. Tällaisessa lapsiperheiden suosimassa lähiössä se ei tule onnistumaan.

  Myös YLE kirjoitti aikanaan Suomen lapsivihamielisyydestä

  Kommentit

  1. Avatar

   Asun paritalossa mieheni ja 1 ja 3v lapsieni kanssa. Naapurissa asuu 6-vuotias ja 13-vuotiaat kaksoset. Paritalossa aita erottaa pihat. Piha on pieni. Heillä on jättitramppa. Se on kiinni seinässä. Tramppa on 3m päässä makuuhuoneesta, jossa nukun vauvan kanssa. Ja 5m huoneesta, jossa 3v ja mieheni nukkuu. Päivällä ihan sama. Mutta minusta 21 on viimenen aika huutamiselle ja pomppimiselle, ku talot ovat noin vierekkäin. Eivät vauvat mene nukkumaan 22 maissa. Eivätkä 3 vuotiaatkaan. Mitä mieltä tästä? Minulla on lapsia, äänet kuuluvat elämään. Opetan lapsiani kävelemään portaikossa hiljaa ja olemaan paukuttamatta pattereita ja lattiaa, kun alkavat asiaa ymmärtämään. Ilakoida saa, mutta jos lasten annetaan kiljua 23 asti joka päivä kesällä trampalla, niin onko se ok. Jos mietit niitä pieniä lapsia, joille se uni on tärkeää. Ärsyttää lukea tollasta kun yleistetään se naapuri joka valittaa. Olen aika paljon sietänyt melua ja odottanut että aika tekee tehtävänsä. Mut kannattaa oikeesti miettiä mikä siel toisella osapuolella on se jutun juuri. Kaikki ihmiset ei saa myöskään nukuttua yöllä tarpeeksi, iäkkäät tai yövuorolaiset.

   1. Jonna

    Teidän tilanteeseen on vaikea ottaa kantaa. Minusta kesällä omalla pihalla saa kyllä pitää hauskaa klo 23 asti, mutta ei nyt tietysti huutaa tarvitse.

    Meillä tilanne on se, että naapurin talo sijaitsee kaukana tonttien rajalta. Äänet hyvin epätodennäköisesti kuuluvat hänelle sisään. Tuskin edes terassille tai ulko-ovelle. Äänet eivät ne kuulu meillekään sisään, vaikka trampoliini on kiinni talossamme. Yöllä meillä kukaan ei hypi trampalla ja aamulla lapset heräävätkin vasta 10-11 aikaa kesällä, että ihan päiväs-aikaan sitä ilakointia sieltä kuuluu.

    Naapurimme on työikäinen yksinäinen mies. Saattaa siellä joku kumppani olla, en ole varma. Mutta trampoliini tosiaan sijaitsee sen verta kaukana hänen talostaan, että koko valittaminen tuntuu lähinnä naurettavalta.

  2. Avatar

   Järkyttävää lukea kommentteja, joissa järjestäin puolustetaan älämölöä ja huutoa sekä teilataan naapuri, joka kenties myös haluaisi nauttia kesäpäivästä OMALLA TONTILLAAN ilman infernaalista möykkää.

   Kyllä hyvät tavat ja toisten kunnioittaminen kuuluu kaikille. Lasten normaalit leikkiäänet tuskin ovat se ongelma, vaan se älytön mekastus, joka syntyy kun mopo lähtee käsistä.

   Minusta maalle voisivat muuttaa ne, jotka eivät osaa ottaa huomioon normaaleja käytöstapoja ja sitä, että on kohteliasta huomioida myös muita. Tätä kutsutaan sananmukaisesti ”pellossa elämiseksi”.

   Tämän ”meidän lapset kyllä saa” -ilmiön seuraukset ovat ikävä kyllä näkyvissä. Mm. vanhusten ja yleensä vieraiden aikuisten kunnioitus on monella herrantertulla aivan hukassa.

   1. Jonna

    Aika vahvan mielipiteen ilmaisit, noin edes kuulematta millaista ilakointia ne meidän pojat tuolla pitää. Kuten sanoin, niin ääni ei edes kuulu meille sisälle ja trampoliini on meidän talossa kiinni. Meteli ei siis voi olla kovin päätä huimaava. Ja tietysti jos meteli lähtee ihan lapasesta, niin lapsille käydään siitä sanomassa ihan itse.

    MUTTA kuten kirjoitin ja moni muukin facebookin puolella, omalla pihalla pitää saada pitää hauskaa. Me olemme ostaneet omatkotitalon juuri siksi, että lapset voivat leikkiä, pelata ja päästää normaalia ääntä omalla pihallaan. Olen kanssasi eri mieltä, minusta tällainen koulun ja päiväkodin lähelle rakennettu lähiö on nimenomaan tarkoitettu siihen, että siellä lapset voivan näkyä ja kuulua. Se maaseutu ja mökkimaisema on sitten taas puolestaan tarkoitettu niille, jotka haluavat kuunnella laineiden liplatusta ja lintujen laulua, vailla ääni häiriöitä. Tämähän on ihan loogista. Lapsiperheiden on asuttava täällä missä koulut ja palvelut ovat. Mutta niiden joilla ei ole lapsia ja kaipaavat rauhaa, niin heille on paljon helpompi muutta jonnekin keskelle metsää keskenään asumaan.

   2. Avatar

    Minä taas ymmärsin kirjoituksen perusteella että ovatkin komentaneet välillä lapsia olemana hiljempaa mikäli mekkala yltyy liikaa. Ei kai kukana tieten tahtoen anna lasten kiljua miten satttuu? Mutta se että lapsista ei saisi lähteä mitään ääntä on kyllä aivan mahdoton yhtälö. Itsellani 2 ja 5v pojat ja meteliä syntyy väkisinkin. Ei siihen auta mikään kieltäminen tai uhoaminen. Herranen aika nyt on kyse LAPSISTA! Ja siis en toki kannata mekkalointia yöllä enkä tahallista häiritsemistä. Mutta jos nyt jotain ääntä päivällä kuullu niin se nyt vaan on elämää. Suomalaiset nyt tuntuu suuttuvan milloin mistäkin. Kohta varmaan kielletään grillauskin kun se naapurista kantautuva lihan haju häiritsee… tai valojakaan ei saa klo 21 jälkeen pitää päällä kun kajastaa niin ikävästi naapurin tontille.
    Meillä alakerran naapuri valitaa toistuvasti että meidän pojat mekkaloivat liikaa, ongelma on että hän ei yövuorolaisen saaa päivisin nukuttua. Ei olla mitenkään erityisesti kielletty leikkimistä päivällä. Ei mielestäni ole meidän ongelma jos päivällä äänet kerrostalossa häiritsee. Ei toki hakata pattereita eikä tahallaan aiheuteta mieletöntä meteliä, mutta joskus leluja vaan tippuu vahingossa lattialle ja siitä tulee meteliä. Ja niinkuin sanottu, jos tavalliset elämän äänet (niihin kuulluu myös lapsista lähtevät äänet) häiritsee, pitää ehkä muuttaa jonnekin korpeen ihan yksinään.
    Jos jo sisällä joutuu raj

    1. Jonna

     Kyllä, juuri näin. Tottakai turhasta huutamisesta on lapsille sanottu. Sillon jos on kotona samaan aikaan poikien kanssa oltu. Välillä siellä huutaa naapureidenkin lapset, että sinäänsä tuo komentaminen on välillä vähän haastavaa. Mutta toki lähtökohta on se, että tahallaan ei ärsytetä ja huudeta.

  3. Avatar

   Lasten äänet ei häiritse, mutta naapurien trampoliinista lähti niin inhottava nitinä ja narina siinä hypittäessä, että se otti korviin 😅

   1. Jonna

    🙂 Olisit viennyt niille jotain ketjurasvaa 😀

  4. Avatar

   Itse asiassa taitaa omakotitaloalueillakin olla ihan joku lakiin määrätty hiljaisuusaika ja jos en ihan väärin muista klo 22-07 jonka aikana ei saa tehdä sellaisia töitä tai pitää ääntä siten että se häiritsee naapuria… Ymmärrän kyllä että ottais päähän jos tramppa on just rajalla häiritsevästi mutta jossain pihanperällä (kuten tässä) niin ihan sama 🙊

   1. Jonna

    Joo onhan sillä iso merkitys onko joku rivitalo missä tramppa on kiinni toisen asunnon seinässä, tai kuten meillä, että tramppa on eri puolella piha-aluetta kuin naapurin talo. Eikä tietenkään meilläkään kympin jälkeen trampalla huudella, jos siellä on teinit hyppineet myöhemmin kesäiltoina, niin hiljaa ovat saaneet hyppiä.

  5. Avatar

   Mun mielestä tramppa saa olla teidän pihalla teidän sopivaksi katsomalla paikalla. Ja lapsista saa lähteä ääntä klo 7-22, välillä kovaakin. Meillä 11 ja 14 vuotiaat urheilulliset pojat ja aiempina vuosina tramppa ollut kovalla käytöllä. Ja ääntä lähtee. Olen ajatellut että saakin lähteä. Missä muualla pojat saisivat näkyä ja kuulua jos ei omalla pihallaan? Tämä yhteiskunta toimii muutenkin siten että eläväisten poikien on siihen vaikea sopeutua; sekä koulussa että sen ulkopuolella pitäisi olla nätisti ja hiljaa – ja sitten taivastellaan kun lapset eivät liiku tarpeeksi. Meillä ainakin lapset saavat näkyä ja kuulua, omalla pihalla saa juosta, pelata, leikkiä ja huutaakin. Naapureille ei haistatella eikä tehdä konnuuksia ja pyydettäessä naapuria autetaan. Me asutaan onneksi lapsivaltaisella alueella, joten sama meininki on lähes joka talossa. Muutaman vuoden päästä kun naapuruston lapset ovat jo isoja kaivataan niitä aikoja kun meidänkin pihalla oli menoa ja meininkiä, elämää.

   1. Jonna

    Nimenomaan. Tämä on samanlaista aluetta, tuohon on vaan väliin jäänyt muutama vanhempi ihminen, joiden lapset ovat jo pois kotoa muuttaneet. Eivät oikein sopeudu tähän uuteen lapsiperhe-virtaan mikä alueelle on tullut. Toisaalta onhan niitä ”naapurikyyliä” ollut iät ajat. Toiset kyttää naapurin pihasta kaiken mikä omaa silmää ja korvaa ei miellytä ja valittaa niistä eteenpäin. Jostain syystä samat tyypit valittaa vähän joka naapurille. Kai sekin jo jotain paljastaa.

  6. Avatar

   Eikö siis maalla saisi olla lapsia lainkaan, pelkkää idylliä ja kesämökkejä?

   1. Jonna

    No kai sielläkin niitä saa olla, mutta yleensä siellä on naapurustoon niin paljon matkaa, että naapureiden äänet eivät kuulu. Eli siellä on sillä tavalla todennäköisempää saada se oma rauha halutessaan.

  7. Avatar

   Naapurien viihtyvyys pitää ottaa huomioon – myös omakotitaloalueella. Ymmärrän täysin ap:n naapurien ärsyyntymisen, jos trampoliini on jatkuvasti kovassa käytössä (ap:llä 4 omaa poikaa + kaverit!). He voivat toki pitää hauskaa trampoliinilla, mutta heidän ei tarvitse huutaa/kiljua/karjua. Kesällä säännöksi voi sopia, että ei hypitä trampoliinilla klo 21 tai 22 jälkeen jne.

   Tällaiset yleiset käyttäytymissäännöt ja muiden huomioiminen koskevat sekä lapsia että aikuisia. Esim. me emme huudata omalla ok-tontillamme moottorisahaa tai muita työkoneita sunnuntaisin ollenkaan. Jos teemme jotain meteliä aiheuttavaa ulkotyötä lauantaina, aloitamme työt vasta klo 10, ettemme aiheuta häiriötä niille naapureille, jotka haluavat nukkua pitkään.

   Täysin pidäkkeetön, tuntikausia jatkuva metelöinti omalla pihalla ei vaan sovi kaava-alueille ollenkaan. Erityisesti kesähelteellä pitää vielä huomioida, että ikkunoita täytyy ehkä pitää auki myös yöllä, joten melu kantautuu myös sisälle.

   Opetetaan lapsille muiden huomioon ottamista aivan pienestä pitäen, niin heistä kasvaa hyviä kansalaisia – ja naapureita!

   1. Jonna

    Naapureiden viihtyvyyden voi toki ottaa huomioon jossain määrin, mutta ei niin, että naapurit määräävät meidän pihan asioiden sijoittelusta. Kuten kirjoitin, niin trampoliini on nyt sijoitettu niin, että se on ”valittaja-naapurin” asunnosta ja terassista melko kaukana. Jos sen sijoittaisi jonnekin muualle pihalle, se olisi paljon paljon lähempänä muita naapureita. Kuten sanoit, niin naapurit tulee jossain määrin ottaa huomioon ja näin myös teemme me. Meillä on vain useampikin naapureita kuin tämä yksi.

    Kyllä meillä kesällä trampalla hypitään ihan päivittäin, enkä todellakaan sitä pojilta kiellä. Sitä varten se on hankittu, että siinä hypitään. Siinä saa hyppiä viikon jokaisena päivänä, myös sunnuntaina. En oikein ymmärrä miten voit rinnastaa moottorisahan ja lapsen äänet keskenään, mutta toisaalta sitähän tämä meillä täällä Suomessa tosiaan usein on.

    Yöllähän tuskin kenenkään lapsiperheen lapset trampalla tai pihalla yleensäkään metelöivät. Joten se nyt on selvä, että yönsä saa kaikki nukkua rauhassa 🙂

  8. Avatar

   Lapset on syntynyt leikkimään, juoksemaan, telmimään… Itse olen sitä mieltä, että lapset saa näkyä ja kuulua. Olisi ihan hirveää jos ei omalla pihalla saa olla oma itsensä ja irroitella menemään. Meilläkin lapsia neljä (tyttöjä ja poikia) ja olisi ihan hirveää sanoa, että joo hyppikää siinä trampalla tai pelatkaa jalkkista mutta älkää päästäkö suusta pihaustakaan, että naapurin ’vanhukset’ saa nauttia olostaan pihalla. Yhtälailla niillä lapsilla on oikeus nauttia olosta pihalla ja sille nyt ei vain voi mitään, että lapsista sitä ääntä lähtee enemmän kuin vanhemmasta väestä. Toki ei mitään älytöntä kirkumista mutta se leikin ja puhun riemu saa kuulua ☺️

   1. Jonna

    No niinpä. Aika ankeaksi menee jos ei voi lapsena enää ääntäkään omalla pihallaan päästää.

  9. Avatar

   Eikö tässä voisi löytää kompromissia? Jos naapuri haluaisi vaikkapa istuskella lueskelemassa pihallaan ilman meteliä ( ja käyttämättä korvatulppia) niin voisiko esim joka toinen päivä olla trampaton/ hiljainen tramppapäivä? Minullakin 2 lasta sekä lasten kaverit trampalla, mutta pelisääntönä ilakointi muuten kuin kiljumalla kurkku suorana samalla kun hyppii. Ihan yhtä hauskaa oli kuin suuremmalla metelilläkin😊

   1. Jonna

    En näe itse sitä kompromissina, että me lakkaamme käyttämästä pihaamme puolet viikosta, jotta naapuri saa täyden hiljaisuuden pihalleen.

    Ensinnäkin, kuten kerroin, naapurin talo ei ole lähellä tramppaa, se on sen verran kaukana, että uskallan väittää, ettei äänet edes kuulu sinne. Silloinkaan kun pojat oikein innostuvat.

    Toisekseen, silloin harvoin kun lasten äänet lähtevät liian kovaksi, niin olemme kieltäneet heitä metelöimästä ja ovat hiljentäneet. Normaalisti ääni on ihan tavallinen ääni, samanlainen mikä kuuluisi kun he pelaisivat pihalla sählyä, leikkisivät koiran kanssa, tai menisivät vesisotaa. Kieltäisimmekö kaiken toiminna pihallamme lapsilta 3-4 päivänä viikossa? Kuulostaa melkoisen hukkaan heitetyltä omakotitaloasumiselta minusta.

    Kolmanneksi. En oikein muutenkaan ymmärrä, miten voidaan puhua kompromissista asiassa, joka liittyy vain ja ainostaan meidän pihaan ja meidän elämään. Minkä kompromissin naapuri silloin tekee? Hänhän saa edelleen touhuta pihallaan mitä lystää. Naapuri on jo aikaisemmin muunmuassa toivonut, että emme käytä talomme takana olevaa pientä pihakaistalettamme ollenkaan, koska se on suoraan hänen pihalleen päin. Olemme sen käyttämistä vältelleetkin, koska eipä se meitä haittaa, eikä meillä sille mitään erityistä käyttöä ole. Mutta mielestäni sekin on jo jokseenkin outo pyyntö. ”Voisitteko olla käyttämättä tätä osaa pihastanne, jotta en näe teitä”.

    Olen todella yllättänyt, että jonkun mielestä on ok määräillä naapurin tontilla tapahtuvia asioita, jos puhutaan ihan tavallisista elämän äänistä, mitä lapsiperheistä lähtee. Omakotitaloissa kuuluu ruohonleikkureita, maton tamppaamista, aikuisten jutustelua ja musiikkia. Kaiket päivät. Mutta vain lasten äänet ärsyttävät…vaikka ne sijaitsisivatkin jopa tontin toisessa päässä. Mitä tämä kertoo suomalaisten asenteesta lapsiin?

    Olen sitä mieltä, että jokainen hoitakoot naapurisuhteensa parhaalla haluamallaan tavalla. Minä en aio kalustaa ja muokata pihaani sen mukaan, mikä naapuriani miellyttää tai ei miellytä. En nyt enkä tulevaisuudessa. Joku toinen voi niin halutessaan tehdä.

  10. Avatar

   Omat lapseni ovat jo isompia; teinejä ja parikymppisiä – kyllä niistä vieläkin ääntä lähtee välillä.
   Viime kesänä tuli naapurin isäntä vähän anteeksipyydellen vastaan, että sori, jos heidän pienet lapsensa pitävät kauheasti ääntä. Sanoin, että ei todellakaan häiritse, lapsista lähtee ääntä ja minusta on mukavaa, että naapurustossa on elämää, anna lasten elämöidä. Jos haluan hiljaisuutta menen metsään.
   Sinun ei tarvitse alkaa naapuria orjailemaan ja lapsia hiljentämään. Tottakai voi sanoa, jos ihan kurkku suorana kiljuvat siellä trampalla, mutta normaaliäänet ja kovatkin äänet päiväsaikaan on ihan normaalia ja sallittua. Naapuri voi sitten itse tykönään miettiä kannattaisiko muuttaa johonkin syrjäisempään paikkaan, jos häiritsee toisten elämä.

   1. Jonna

    Näin minäkin sen ajattelin. Kiitos kirjoituksestasi, se lämmitti, nyt muuten niin huonona päivänä.

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart