• You are currently viewing Miten teillä varaudutaan koronaan?
  Kuvan lähde: Experience.

  Miten teillä varaudutaan koronaan?

  Miten teillä varaudutaan koronaan?

  Miten teillä varaudutaan koronavirukseen? Tällä hetkellä tuntuu olevan lähes jonkinlainen ylpeydenaihe, jos ei lotkauta korvaansa koronavirusta koskevalle uutisoinnille. Jatketaan elämää samaan malliin, ehkä pestään käsiä vähän paremmin, ei varauduta eikä juurikaan edes välitetä. On varmasti totta, että sekä mediassa että etenkin keskustelupalstoilla on levinnyt virheellistä, väritettyä tai jopa suorastaan vääristeltyä tietoa. Suurin osa raportoitujen tartuntojen kokonaismäärästä on edelleen Kiinasta, jossa tautiin on kuollut hieman yli 3000 ihmistä. Maailmanlaajuisesti tautiin on kuollut tällä hetkellä tarkalleen 4291 ihmistä ja vahvistettuja tapauksia on 118 223.  Virus on levinnyt 114 eri alueelle.

  Lue myös: Mitä ammattia toivot lapsellesi?

  Poikkeuksellista on kuitenkin se, miten räjähtävästi tauti on levinnyt todella laajalle. Useissa maissa kouluja, päiväkoteja ja työpaikkoja on suljettu, ihmisiä asetettu karanteeneihin ja kokonaisia kaupunkeja on suljettu. Kyseessä ei siis ole millään mittakaavalla pieniä asia, mutta hysteria ei toki auta ketään. Lähipiiriini kuuluu henkilöitä joilla on alentunut vastustuskyky, ja heistä olen kaikkein eniten huolissani. Minkäänlaiseen totaalieristäytymiseen en ala enkä pue maskia mennessäni ulos, mutta tiettyjä toimenpiteitä olemme kyllä tehneet – sellaisia, joiden olisi tullut olla kunnossa jo aiemminkin.

  1. Lääkekaapin sisältö inventoitiin tavallista huolellisemmin, tropit löytyy nyt jokaiseen mahdolliseen tarpeeseen.
  2. Kuiva-ainekaappien ja pakastimen täyttö. Meillä on yleensäkin aika hyvä hätävara, mutta nyt varsinkin.
  3. Hygieniatarvikkeiden, wc-paperien yms varastointi.
  4. Lasten kanssa keskusteltu aiempaakin tarkemmin käsihygieniasta, yskimisestä jne. Kaksi isointa handlaa homman kyllä mallikelpoisesti, mutta pienin poika ei aivan.
  5. Risteilyt, isot tapahtumat ja ylimääräinen matkusteltu minimiin. Kuten sanottua, emme ala eristäytymään totaalisesti. Mutta mielestäni on melko ylimielistä tällaisessa tilanteessa aivan ehdontahdoin lähteä hankkimaan tautia em. paikoista.

  Kuvan lähde:Experience – koronaviruksen levinneisyys 11.3. klo 11:45.

  Hypoteettisesti olen pohtinut tilannetta, jossa pitäisi olla vaikka parin viikon ajan eristyksissä kotona koko perheen kanssa.

  Tilanne ei todellakaan ole millään tavalla tavoiteltava, mutta periaatteessa kuitenkin ihan mahdollinen. Olisi helpottavaa ajatella, että kotona olisi silloin myös mahdollisimman mukavaa. Siinä tilanteessa turha stressi ei auta mitään, eikä kurjuudessa rypeminen paranna asiaa. Olen siis ajatellut että jos tämä nakki napsahtaa eikä tauti etene kenelläkään vakavaksi, vietämme sen pari viikkoa syöden, nukkuen, lukien ja pelaillen.

  Monia on tuntunut huolestuttavan myös se, miten käy toimeentulon mikäli viranomainen passittaa kotikaranteeniin? Huoli pois. Työntekijä saa tartuntatautilain mukaisten turvaamistoimien ajalta joko täyttä työnantajan maksamaa palkkaa/sairausajan palkkaa tai Kelan maksamaa päivärahaa, joka vastaa täyttä ansionmenetystä. Kelan työntekijälle maksama tartuntatautipäiväraha ei kuluta sairauspäivärahaoikeuden enimmäismääriä, eikä siihen sovelleta omavastuuaikaa.

  Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka perustuu tartuntatautilakiin. Päätöksen sisällöstä riippuu, maksetaanko poissaolon ajalta palkkaa vai täyden palkan suuruista tartuntatautipäivärahaa. Oikeus päivärahaan on myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsi on määrätty pidettäväksi kotona ja huoltaja ei tämän vuoksi pysty tekemään työtään.

  Miten teillä varaudutaan koronaan?

  Vastaa