• You are currently viewing Näin me selvitään kotiopetuksesta

  Näin me selvitään kotiopetuksesta

  Näin me selvitään kotiopetuksesta

  Korona sitä, korona tätä ja nyt mietitään että miten selvitään kotiopetuksesta. Koronan vaikutukset tulevat kuitenkin huimat monin eri tavoin, sitä ei ole kiistäminen. Tässä kuitenkin pohdin käytännön toimia siihen, miten kaikki säilytään järjissämme kotikoulusta, joka tulee kestämään ainakin kuukauden päivät.

  Koulu tulee toimittamaan myös kattavan ohjeistuksen tehtävistä, mutta kaikkea nekään eivät kata.

  1. Tehdään suunnitelma. Kun olemme saaneet koululta materiaalin ja ohjeistuksen, teemme oman lukujärjestyksen. Oletettavasti osa tunneista ohjataan nettiyhteyden välityksellä, joka helpottaa ainakin minua. Koen että organisoitu toiminta on tässä tapauksessa oleellista, jotta pakka ei leviä. Kuitenkin olemme myös sopineet sen, että vaikka minä olen nyt pääasiassa kotona ja hoidan kotiopetuksen, toisinaan meillä tullaan käymään koulua myös iltaisin, mieheni hoitamana. Ei oteta kaikkea vastuuta yksin ja tehdä asioista liian hankalia.

  2. Helposti valmistettavaa ruokaa. Kodeissa on vauvoja, isoja lapsia, pieniä lapsia, stressi terveydestä, huoli taloudesta ja siihen vielä kotiopetus. Ei venytetä itseämme liikaa – varataan kaappeihin ja pakkasiin helposti valmistettavia ruokia, joita kokatessa emme joudu kuluttamaan muutenkin äärirajoille venyneitä resurssejamme. Pataruoat, pakastevalmiit ja pussikeitot ajavat nyt asiansa.

  3. Sovelletaan. Liikuntaa ja ympäristötietoa saa hoidettua tietyissä määrin päivittäisellä ulkoilulla, tablettiin voi ladata oikeasti kehittävän pelin ja yleistietoakin tankata vaikka sopivalla lautapelillä. YouTubesta jumppa- tai tanssivideo pauhaamaan, leivotaan ja kokataan yhdessä tai rauhoitutaan äänikirjaa kuunnellen. Kun tilanne on valmiiksi hankala, on aivan turha polttaa hihojaan turhalla stressillä. On muistettava, että tilanne ei ole mukava myöskään lapsille, ja kotona kiukutteleva äiti ei paranna oloa tippaakaan.

  4. Nautitaan olostamme, ainakin siinä määrin kuin se on mahdollista. Sen helpon ruoan lisäksi varataan kaappeihin jemmasuklaata, sillä varmasti tilanne kypsyttää toisiaan hermoja. Muistetaan huolehtia rajoituksista, jotta ikävä tilanne saataisiin pian hallintaan. Tilanne on ainutlaatuinen – voisiko siitä ottaa irti myös jotain hyvää? Lapset eivät tule unohtamaan tätä aikakautta, ja haluaisin että he muistavat siitä muutakin kuin hermostuneen äidin. Kaivetaan esiin parhaat lautapelit, otetaan päiväunet, googlataan kivat askarteluohjeet ja iloitaan vaikka siitä, että ainakaan aamulla ei ole kiire.

  5. Pyydetään rohkeasti apua ja neuvoja. Ammattilaiset neuvovat meitä opetukseen liittyvissä asioissa, ja nyt jos koskaan on arvokkaan vertaistuen aika. Jaetaan vinkkejä kotiopetuksesta ja kuukauden kotoilusta selviämiseen, vinkkejä päivien kuluttamiseen ja helppoihin ruokiin.

  6. Puhalletaan yhteen hiileen. Asia saattaa aiheuttaa kiristyneitä hermoja myös perheen sisässä. Se on varmaan paikoitellen välttämätöntä, mutta melko turhaa. Tiimiydytään – lapset voivat auttaa ja tsempata toinen toisiaan, näytetään heille mallia siihen. Sen sijaan että tiuskitaan ja äyskitään puolisolle, annetaan armoa ja muistetaan että tämä tilanne ei ole pysyvä. Ja kun se ärtymys kuitenkin välillä pursuaa yli – pyydetään ja annetaan anteeksi.

  Näin me selvitään kotiopetuksesta – miten te?

  Vastaa