• You are currently viewing Ruoka omasta pihasta?

  Ruoka omasta pihasta?

  Ruoka omasta pihasta – Yhteistyössä Akiro

  Tietynasteinen omavaraisuus, viljely ja ruoka omasta pihasta on ollut mulle pitkään arvokas asia, vaikka en ole sitä aina pystynyt toteuttamaan välttämättä ollenkaan. Olen koko aikuisikäni panostanut lähituottajiin ja viljellyt mahdollisuuksien mukaan omalla pihalla, ikkunalaudoilla ja amppeleissa. Nyt kun kuningas korona saapui ja laittoi multa työt suureksi osaksi hyllylle, päätin kääntää tilanteen voitokseni ainakin joiltain osin. Nyt olen ”pakotettu” olemaan enemmän kotona, ja vähäisiltä töiltä sekä kotiopetukselta jää vielä aikaakin. En oikeastaan keksi parempaa tapaa hyödyntää tätä yllättäen annettua aikaa, kuin työntää kädet multaan.

  Olen todella pitkään halunnut perustaa jälleen kasvihuoneen – kasvien kanssa puuhailuhan ihan tutkitusti vähentää stressiä ja rentouttaa, en tiedä mikä taika siinä mahtaa olla, mutta uskon tähän visusti.. En mitään jättisuurta, mutta sellaisen josta kuitenkin olisi meidän kokoiselle perheelle oikeasti myös hyötyä. Pojatkin ovat jo jossain määrin pienviljelyn saloihin päässeetkin käsiksi, ja tähän projektiin lähti mukaan innolla ihan koko perhe.

  Edullista, kestävää, luonnonmukaista.

  Nämä ovat itselleni ehkä ne tärkeimmät syyt, miksi haluan viljellä kasveja kotipuutarhassa. Isona plussana se, että puutarhahommat ovat oikeasti kivoja. Nyt on hyvää aikaa hoitaa kasvihuoneen perustaminen sekä pystytys, joten kun oravanpyörä pyörähtää taas joskus tulevaisuudessa ehkä käyntiin, on käynnissä jo kasvihuoneen ylläpito. Mietin tulevaa kevättä  ja kesää, sitä miten paljon enemmän tulemme viettämään aikaa kotona. Kaikki tulevat, se on kiistatonta. Eikä se ole vain huono asia.

  Haluaisin uskoa että perinteiset arvot sekä perhearvot nousevat asteikossa edes hieman lähemmäs oikeaa paikkaansa tämän myötä ihan yleiselläkin tasolla.  Ja sitten kotiviljelyssä itse lopputulos: se että ruokaa saa oikeasti omasta pihasta, on ihan huippujuttu.  Jotta pääsee keskittymään rauhassa siihen tärkeimpään eli vaivattomaan viljelyyn, on kaikkein fiksuinta hankkia kasvihuone ja tarvikkeet laadukkaalta toimijalta.

  Meidän tuleva kasvihuone. Kuva: Akiro.

  Ensimmäisenä lähdettiin tsekkaamaan sopivaa kasvihuonetta, joka löytyikin Akirolta. Malliksi valikoitui kaarevan mallinen, 12 neliön suuruinen Strong-kasvihuone. Akiron mallistoista löytyy kasvihuoneita monenkokoiseen pihaan, ja varmasti jokaiseen makuun. Kaarikasvihuoneiden lisäksi repertuaariin kuuluu ihan parvekkeellekin sopivia pikkuruisia kasvihuoneita, suuria tuotantokasvihuoneita kuin myös alumiinirunkoisia Mittleider-kasvihuoneita. Kaikkia malleja yhdistää se, että huokeasta hinnasta huolimatta laatu on hyvää, ja kaikki mallit on testattu mm. lumikuormien rasitukselta. Lisäksi valikoimassa on erilaisia tarvikkeita kuten kasvihuoneen hyllyjä, harsoja ja tukia, sekä viljelyyn tarvittavia lannoitteita ja ravinteita.  Kaikki saman katon alta!

  Mitä sitten tulee huomioida kasvihuonetta hankkiessa?

  Paikka ja tila. Oikean paikan valitseminen on olennaista kasvien menestymisen kannalta, joten kasvihuone kannattaa sijoittaa suojaisalle, lämpimälle ja aurinkoiselle paikalle niin, ettei muut rakennukset, puut ja pensaat varjosta kasvihuonetta. Liiallinen kuuma porotuskaan ei ole hyväksi, joten kaikkein paras paikka kasvihuoneelle on tuulensuojainen aurinkoinen paikka, jossa kasvihuone olisi kuitenkin suojassa kaikkein kuumimmalta auringonpaisteelta. Joissain tapauksissa voi olla tarpeellista myös varjostaa kasvihuonetta.

  Jotta kasvihuoneesta on iloa mahdollisimman pitkään, kannattaa hetki miettiä perustuksia, jotka hyvin tehtyinä suojaavat esimerkiksi routimiselta. Ne eivät kuitenkaan vaadi kuluta kukkaroa eikä vaadi kvanttifysiikkaa, joten en usko että kenenkään kasvihuoneprojekti kaatuu näihin. Perustuksen voi tehdä esimerkiksi puusokkelista, joka on ankkuroitu maahan.

  Ja mitä sitten? GO NUTS!  Tai ainakin melkein. Ei toki kannata ahnehtia liikaa, mutta periaatteessa vain taivas on rajana. Kokeile uusia juttuja tai pysy tutuissa ja turvallisissa. Netti on pullollaan hyviä viljelyohjeita, joita löytyy esimerkiksi täältä. Meidän kasvihuoneeseen tulevat herkut valittiin koko jengin kesken. Jokainen sai päättää jotain. Listalle päätyi:

  • perunoita
  • tomaattia
  • kurkkua
  • kurpitsa
  • ruohosipuli
  • tilli
  • basilika
  • mansikka
  • salaatti
  • meloni

  Näillä siis lähdetään liikkeelle. Kasvihuoneessahan tilaa on käytössä mielettömästi, sillä lattiatilan lisäksi on mahdollista asettaa kasveja hyllyille sekä amppeleihin. Kasvihuoneessa hengailukaan ei ole millään tavalla kiellettyä. Lapsuudenkodissani muistan miten kasvihuoneen perälle oli asetettuna pari tuolia, joissa toisinaan istuttiin juomassa iltateet, tai vaikka vaan lukemassa. Laadukas kasvihuone ei sulkeudu vielä syksyn tuulienkaan tullen, vaan se auttaa pidentämään kasvien kasvukautta ja viihtymään puutarhassa pitkään. Lapset intoilivat jo, että aikovat koristaa kasvihuoneen talvella ulkovaloin.

  Ensiviikolla pääsen laittaan tulille videon jossa tehdään kasvihuoneen perustuksia ja todennäköisesti jo kootaan itse kasvihuonetta – can`t wait!

   

  Vastaa