• You are currently viewing Kana lemmikkinä?

  Kana lemmikkinä?

  Kana lemmikkinä ei ole ollenkaan hassumpi, joten kotikanalan onnellinen omistaja tässä (taas) moi! Rakastan perinteisyyttä, kotimaisuutta, luonnonläheisyyttä, kierrätystä…olen melko maanläheinen tyyppi. Olin sitä jo ihan muksuna, mutta ehkä jossain 18-20-ikävuoden tienoilla olin itseni kanssa melko hukassa. Asuimme betonilähiössä kaupungin laitamilla, ei missään sellaisessa suloisen herttaisessa taloyhtiössä jossa oltaisiin porukalla duunattu yhtä sun toista, vaan selaisessa lonkeronharmaassa bunkkerissa jossa hiekkalaatikko piti aina tarkistaa neulojen varalta. En koskaan oo voinut niin huonosti kuin tuolloin. Silloin tuli tehtyä muutenkin elämäni huonoimmat päätökset oikeastaan kaiken suhteen aina kuluttamisesta taloudellisiin ratkaisuihin ja ihmissuhteisiin. Hukkasin itseni, enkä juuri toteuttanut itseäni.

  Kaksi meidän lapsista syntyi tuossa loukossa, ja niiltä ajoilta on kivojakin muistoja. Vapauden tunne oli kuitenkin aivan mieletön, kun saimme ostettua oman pikkuisen tönön kaupungin ulkopuolelta. Tämä menee ihan maaseudun puolelle, kaupunkiin ajaa sellaiset 20 minuuttia. Haaveissani siinsi iso maalaistalo ulkorakennuksineen, mutta sellaiseen eivät budjetti tai rahkeet ainakaan siinä kohden riittäneet, ja olen kyllä edelleenkin hirveän rakastunut meidän taloon. Täällä sain vapauden alkaa toteuttamaan itseäni mulle luontaisin tavoin ❤️

  Moni ajattelee ettei hyötyeläimiä voi pitää, jos on lähinaapureita.

  Väärin, kyllä voi! Luvat/ ilmoitukset on vain hoidettava kuntoon, eläimillä on oltava asianmukaiset puitteet ja tietyissä tapauksissa on hyvä kysyä myös lähimpien naapureiden luvat. Meillä naapurit asuvat tosi lähellä, eivätkä ole häiriintyneet kanoista ollenkaan – paitsi sen kerran kun yksi niistä juoksenteli pitkin yhden naapurin pihaa. Tiesittekö, että jotkut jopa asuntoyhtiöt, sekä rivi- että kerrostalot ovat ottaneet porukalla hyötyeläimiä? Kyllä vain. Eläimillä tulee luonnollisesti olla asianmukaiset tilat, ulkoilumahdollisuudet sekä hoito. Meidän tonttimme ei mahdollista oikeastaan muita hyötyeläimiä, kuin tarhalintuja. Otin kanoja ensimmäisen kerran jo jokunen vuosi sitten, mutta tähän väliin mahtui myös taukovuosia. Nyt kunnostimme kanalaa ja eilen sen täytti jälleen ihanaakin ihanampi kotkotus.

  Meille saapui siis kolme  maatiaiskanaa, joissa on ripaus myös wyandottea. Meillä kanat saavat elellä mukavasti. Jahka vaan kylmimmät ilmat siirtyvät syrjään, heidän elinpiirinsä laajenee entisestään. Kanalassa on lämmitin, joka on tarpeen vielä näillä keleillä. Mitä iloa kanoista sitten on? Mitäpä niistä ei olisi! Kanat kesyyntyvät nopeasti, niistä on meille paljon iloa, hyötyä, ja mielestäni on hienoa että lapsetkin oppivat erilaisten eläimien hoitoa. Tämä on koko perheen juttu – kanala kunnostettiin yhdessä ja lapset päättivät kanoille nimet. Ne ovat Ukko, Tipu ja Korona.

  Meillä on aidattu piha, ja kesäisin kanaset saavat ulkoilla myös koko pihan laajuudella.

  Vielä se ei onnistu, sillä kanat on pidettävä katetussa tarhassa aina toukokuun loppuun saakka. Kanat ovat myös hirveän simppeleitä hyötyeläimiä – ne tottakai vaativat huolenpitoa, mutta eivät ole mitenkään erityisen vaativia. Ja onhan se nyt ihan mielettömän ihanaa, kun tarjolla on aina tuoreita munia – joiden keltuaiset ovat muuten tuplakokoisia ja aivan kirkuvan keltaisia. Munat mun mielestä maistuvatkin aivan erilaisilta, kuin isommista kanaloista haetut. Viherpeukaloille hyvänä sivutuotteena tästä syntyy sitä itseään, eli aivan mahtavaa lannoitetta.

  Ihan muutamaan päivään emme tosin pääse munista nauttimaan kovin suurissa määrin. Nämä kananeidit ovat asustaneet aiemmin kukon kanssa, ja meille siirryttyään munat ovat hedelmöittyneitä vielä noin viikon ajan. Päätimme säästää jokusen näistä ensimmäisten päivien munista kanojen haudottavaksi, ja katsoa josko kanalamme saisi täydennystä vielä tipuista 🐣🐤

  Miltä kuulostaisi kana lemmikkinä?

   

  Vastaa