• You are currently viewing Koronapandemian toimenpiteet pyyhkäisevät yli. Miten käy meidän pienyritykselle?

  Koronapandemian toimenpiteet pyyhkäisevät yli. Miten käy meidän pienyritykselle?

  Koronapandemian toimenpiteet pyyhkäisevät nyt Suomenkin ylitse tohinalla. Tähän mennessä on suljettu koulut, siirrytty etätyöhön, lopetettu tapahtumat ja kokoontumiset, suljettu Uusimaa ja kehotettu riskiryhmät kotiin. Nämä nyt ainakin mainitakseni.

  Eilen harmittelin kovasti, kun meidän kunnan kaikki jalkapallokenttien maalit käytiin kahlitsemassa kiinni. Mekin ollaan oman perheen voimin käyty paljon pelailemassa palloa ja toiminta kentillä on ollut joka kerta oikein esimerkillistä. Jokainen perhe kaukana toisistaan, omissa nurkissa potkimassa palloa. Mitään kokoontumisia ei ole näkynyt. Siksi päätös ihmetytti.

  Suurin huoleni ei kuitenkaan ole kahlitut jalkapallomaalit tai se, että en näe ystäviäni ja joudun kökkimään kotona. Näiden asioiden tiedän muuttuvan joskus vielä takaisin paremmaksi. Suurimmat huoleni ovat toisenlaiset.

  En murehdi terveydestäni, vaan muusta

  Monen suurin huoli on tällä hetkellä tietysti terveys. Minä en ole jostain oudosta syystä osannut sitä vielä pelätä, ehkä hyvä juttu näin. Olen herkästi tämän tyyppisiä juttuja pelkäävä ihminen ja sitten, jos joudun siihen ”pelon mielentilaan”, niin sieltä ei ihan hevillä tulla pois. Koen esimerkiksi valtavaa lentopelkoa ja se on vienyt minulta joskus yöunet pitkäksi aikaa.

  Tietysti riskiryhmään kuuluvien sukulaisten puolesta murehdin, mutta päivittäiset huoleni liittyvät muuhun. Murehdin ennen kaikkea tästä arjesta selviämistä, erityislapsen opiskelun onnistumista kotioloissa ja myös meidän nuoren yrityksen jaloillaan pitämistä ja ylös ponnistamista tämän kaiken jälkeen.

  Sanna ja Jonna
  Kuva: Sanna Sarenius

  Mitä meidän yritykselle käy?

  Tavallisen työntekijän on ehkä vaikea ymmärtää pienyritysten huolta näinä aikoina. Monelta lähtee koko yritys alta näiden toimenpiteiden vuoksi. Meille on tulossa hurja määrä konkursseja ja uusia työttömiä Suomeen.

  Valtio on nyt ”ruhtinaallisesti” luvannut maksaa työttömyyskorvausta yrittäjille, jotka eivät saa olleenkaan rahaa, mutta tuollaisella pienellä korvauksella, ei yritykset valitettavasti saa edes juoksevia kulujaan maksettua. Puhumattakaan ruuasta ja muista perustarpeista. Lisäksi tämä tarkoittaa sitä, että kaikki yrittäjät saavat pandemian jälkeen maksella entistä suurempia ALV-maksuja, korvatakseen nämä ylimääräiset työttömyyskorvaukset valtiolle takaisin.

  Meidän Poikien Äidit -yrityksellä on siinä mielessä onnea, että meillä ei ole kauheasti juoksevia kuluja. Emme siis saa itseämme näiden kuukausien aikana todennäköisesti miinukselle asti. Mutta kyllä se näin perheellisenä huolettaa, että saanko moneen kuukauteen lainkaan palkkaa. Kurjaa on, että nyt jotkut isot yritykset ovat jättäneet meille isoja laskujaan maksamatta, mitkä tietysti vaikuttavat todella pahasti meidän selviämiseen. Lisäksi tapahtumien siirtäminen syksyyn ja yritysten markkinointiin satsattavan rahan nipistäminen, ovat vaikuttaneet suoraan meihin.

  Meidänkin perheessä on menot suunniteltu kahden aikuisen tulojen mukaan, joten toisen palkan pois jääminen ei ole mikään pikku juttu. Korona pandemiasta huolimatta harrastusmaksut, sähkölaskut ja asuntolainat juoksevat normaalisti. Mistään ei voi oikein nipistää. Mutta esimerkiksi ruokaa menee paljon enemmän, nyt kun pojat syövät kotona joka päivä. Huono yhdistelmä.

  Ruotsi on toteuttanut koronapandemian toimenpiteet erilailla

  Ruotsin strategia on erilainen, kuin meillä. He ovat ottaneet pandemiaan erilaisen lähestymistavan. Taudin annetaan tulla isommalla rytinällä, toiveena todennäköisesti, että tilanne menee myös nopeammin ohitse. Joidenkin laskelmien mukaan, tämä ei tulisi vaikuttamaan lopullisiin lukuihin kuolinuhreista, mutta maan talous elpyisi huomattavasti nopeammin ja työttömien, konkurssien ja muiden lieveilmiöiden määrä jäisi vähäisemmäksi.

  En tiedä kumpi tapa on parempi, kun en ole ammattilainen, mutta kieltämättä välillä on täällä Suomessa tuntunut, että pienyritykset eivät merkkaa meidän hallitukselle mitään. Isot yritykset ovat saaneet tukipakettinsa ja pienyrityksille on heitetty hiluja sinne tänne. Loppujen lopuksi yksikään pienyritys ei saa niillä kuin tekohengitystä hetken aikaa.

  Yle: Moni asiantuntija ei usko laumasuojaan, mutta miksi Ruotsi näyttäisi laskevan sen varaan koronaviruksen torjunnassa? Ruotsin tilanteen tunteva lääketieteen ammattilainen vastaa

  Se, mistä ei niin paljon puhuta, on näiden kaikkien toimenpiteiden aiheuttamat ikävät muut puolet. Yksinäisyyden lisääntyminen, itsemurhat, perheväkivalta, rahapula, työttömyys ja paljon muuta. Kuinka paljon ihmisiä tuleekaan kärsimään asioista, jotka eivät edes tule liittymään mitenkään itse koronavirukseen?

  Se nähdään, kun tämä kaikki on ohi. Ja sitten nähdään myös se, että olivatko hallituksen valinnat hyviä vai ei niin hyviä.

  Tsemppiä kaikille pienyrittäjille!

  Vastaa