• You are currently viewing Nuudellia ja pinaattilettuja lounaaksi seuraavat 3kk -meille ei kuulu kouluruoka?

  Nuudellia ja pinaattilettuja lounaaksi seuraavat 3kk -meille ei kuulu kouluruoka?

  Etäkoulua on nyt käyty kolmisen viikkoa ja kysymykseksi on noussut, kenelle ei kuulu tässä tilanteessa kouluruoka?

  Sen on ainakin huomannut, että ruokaan palaa hirmu paljon enemmän rahaa kuin normaalisti. Tämä on aiheena selvästi vähän tabu, sillä omien lasten ruokkimisesta ei mitä ilmeisemmin saisi sanoa, että se vie paljon rahaa.

  Se kuitenkin vie. Pojat syövät ainakin meillä aivan hirveästi, varmaan tylsyyttäänkin, mutta toki myös siksi, että ravitseva kouluruoka on jäänyt välistä. Kun kotona on useampi parhaassa kasvuiässä oleva poika, niin sitä ruuan kulutusta voi vain kuvitella.

  Kenelle kuuluu kouluruoka?

  Osa kunnista jakaa kouluruokapaketteja, jotka sisältävät erilaisia ruokatarvikkeita. Kuten kananmunia, mehua, kaurahiutaleita, valmisruokaa ja leipää.

  Meidän kunnassa kouluruoka tarjotaan valmiiksi valmistettuna ja sen voi lämmittää kotona. Kouluruokakysely tuli koteihin saatetekstillä ”Noudettava ruoka-annos on tarkoitettu niille etäopetuksessa oleville oppilaille, joilla ei ole mahdollisuutta ateriaan koulupäivän aikana.”

  Mitä tällä tarkoitetaan? Kenelle kuuluu kouluruoka? Tarkoittaako se mahdollisuutta rahallisesti vai mahdollisuutta, koska vanhemmat eivät ole kotona? Tämä oli melko yllättävä teksti kunnaltamme, koska minä olin ihan siinä uskossa, että kouluruoka kuuluu meidän kaikkien lapsille. Kaikille meille, jotka veroja maksetaan.

  Kenelle kuuluu kouluruoka?

  Eikö kouluruoka kuulu siis meille?

  Minä olen kotona töissä. Minun pitäisi siis mitä ilmeisemmin ehtiä töiden ja opettamisen lomassa, myös juoksemaan kaupassa ja vääntämään se ruoka. Kaksi tai jopa kolme kertaa päivässä. Okei, ehdinhän minä, kun on pakko, mutta töitä en sitten ehdikään. Onneksi mieheni on välillä päivisin kotona ja hoitaa nämä hommat.

  Lue myös: Lasten kotona opiskelun hyvät puolet -äidin näkökulmasta

  En ole virallisesti köyhä, mutta oma palkkani häviää korona toimenpiteiden vuoksi lähes kokonaan pois, myöhemmin todennäköisesti kokonaan. Olemme mitoittaneet kuitenkin menomme kahden ihmisen tulojen mukaan. Olemme ottaneet huomioon, että jompi kumpi voi joskus jäädä työttömäksi ja saa tällöin vain työttömyyskorvauksen, mutta emme iki maailmassa osanneet ottaa huomioon, että jomman kumman tulot tippuvat nolliin. Harrastusmaksut, lainat, sähköt ja vesimaksut juoksevat koko ajan. Yrityksenkin pakolliset laskut pyörivät. Mistään näistä ei pysty nipistämään. Tilanne on aika kiperä.

  Eli kenelle kuuluu kouluruoka? Koska tuo lause lisättiin kaupunkimme lähettämään viestiin, niin en kehdannut ilmoittautua ruuan hakijaksi, vaikka miellämme olisimme tuon ruuan hyödyntäneet. Näin kävi monelle muullekin perheelle, jotka kuitenkin kokivat, että kouluruoka olisi helpottanut haastavaa arkea selvästi.

  Meillä päätökseen vaikutti myös se, että lapsemme on ripoteltu homeongelmien vuoksi eri kouluihin. Ruokien nouto päivittäin eri kouluista saattaa olla suurempi vaiva, kuin ruuan vääntäminen alusta loppuun itse.

  Täällä mennään siis rennommin, pinaattiletuilla ja nuudelilla, jos ei muuta ehditä. Kunhan nyt edes toinen ruoka päivässä on ravitseva ja terveellinen.

  Lue myös: Tältä näyttää meidän alakerran kotikoulu

  Mitä teidän kunta tarjoaa ja oletteko hyödyntäneet tarjottua ruokaa?

  Kommentit

  1. Päivi

   Meillä alkaa kouluruokailu Salossa 14.4.,pakatun ruuan saa hakea koululta.Kannattaa selvittää omasta kunnasta!👍Luulen että monessa paikassa ollaan järjestämässä!

   1. Jonna

    No se on juuri tämä, mistä meille tuli tuo ilmoitus, että se on niille lapsille, joilla ei ole ruokailumahdollisuutta.

  2. Kerttu

   Kauppareissut ja ruuan laitto hoidetaan illalla töiden jälkeen. Ruokaa tehdään kerralla enemmän niin että päivällä etäkoulussa olevat lämmittää sen mikrossa. Laatikkoruokia ja keittoja tekee helposti isomman satsin kerralla.

   1. Jonna

    Toi on kyllä järkevää. Meillä vähän haastavaa kun täällä on kaksi erityisruokavaliota, niin usein pitää tehdä useampi ruoka. Joskus kun on tehty iso satsi jotain, niin pojat syö sen silti kerralla 🙂 Ei ihan taida olla niin isoja vuokia tai kattiloita mitä ei tällainen porukka kerralla söisi.

  3. Niina

   Niin sitä luulisi, mutta jos perheessä on 5 henkilöä, niin eipä edes se isoinkaan uuniin menevä makaronilaatikkovuoka riitä moneksi päiväksi. 1 ihminen niistä varmasti syökin viikon, mutta ei isompi perhe.

   1. Jonna

    Niinpä! Ja meillä jos tekee jonkun jättiruuan niin syövät vaan enemmän 🙂

  4. Sanna

   Meillä alkaa ensi viikolla kouluruoka ”niille, jotka tarvitsevat”. Koululta ei tullut tarkempia kriteerejä kuin tuo ”tarve”. Mietin pitkään, että kehtaanko sitten ilmoittaa että ”tarvitsee”, kun ollaan kuitenkin kaksi työssäkäyvää, toinen vielä etätyössä kotona ja ihan keskituloisia. Kun ei ole mitään kummempia kriteereitä annettu niin päätin (härskisti?), että ilmoitetaan sitten että otetaan ruokapaketit kahdelle. Otan kaiken avun tässä kohtaa vastaan, etäkoulu töiden ohella on tosi työllistävä ja kuten kirjoititkin, ruokaa kuluu yllättävän paljon. Ruokapaketeista on tässä kohtaa apua meille, vaikka ei lapset ilman niitä ilman ruokaa jäisikään. Mielestäni jokaisella pitäisi olla samanlainen oikeus kouluruokaan tässäkin tilanteessa…

   1. Jonna

    Kyllähän se tarve varmasti kaikilla on. Nyt vaan mietitään, että mikä on suurin tarve. Itse näen, että ainoastaan hyvätuloinen perhe, jolla toinen vanhemmista työttömänä tai äitys/isyys -lomalla voisi olla sellainen perhe, joka ei tarvitse kouluruokaa. Eli rahat riittävät ja aikaa tehdä. Mutta kaikki muut sen sitten tarvitsevatkin.

    1. Sanne

     Meidän kunnassa on samanlainen tilanne kuin teillä. ”Tarvitsevat” voivat hakea ruokapaketin koululta. Olen itse äitiyslomalla 1kk vauvan kanssa. Emme ole köyhiä, ja olen toki tehnyt koululaiselle ruokaa vauva sylissä, tissiä antaen välillä ja itse väsyneenä yöheräämisistä. Toki toimin myös opettajana. Ilmoitin, että meillä on tarve kouluruoalle, ja aion sen ottaa vastaan. En aio sitä hävetä, en koe nyt repeäväni keittäjäksikin, haluan antaa huomion vauvalle ja sille koululaiselle. En viettää aikaa keittiössä. Eikö tällä ole myös työllistävä vaikutus, moni on joutunut jättämään työnsä keittiöissä?

     1. Jonna

      Hyvä pointti tuo työllistävä vaikutus, sitä en tullut miettineeksi.

  5. Paula

   Meillä on etäkoululaisille kouluruokajakelu. Lapsemme on kuljetusoppilas ja lähikoulu 7 km päässä. Meillä on oppilaiden vähyyden vuoksi kouluja yhdistetty, joten nyt lähikoulua pidetään 14 km päässä. Ja ruokajakelu on samassa paikassa. Joten hakematta jää.

   1. Jonna

    Joo on kyllä aika matka hakea, pitäisi varmaan antaa lahjakortteina teidän tapauksessa.

  6. Tympiäätouhua

   Meillä oli reksin viestissä myös että mikäli perheen tilanne sitä välttämättä vaatii. Kyllä siitä on mukistu vanhempien keskuudessa. Tällä viikolla tuli suoraa keittiöltä viesti että alkavat kuskata koteihin ruokaa niille jotka asuu kaukana koulusta. Ja samassa viestissä luki että edellisviikolla tilataan aina seuraavan viikon ruuat jotka jaetaan 2x viikossa. Niin minä sitte päätin että miettikööt mitä tahtovat, mä alkaan tilaan sieltä! Meille syntyy vauva hetkenä minä hyvänsä, helpottaa kummasti arkea ettei tarvi olla vääntääs ruokaa niin usein.

   1. Jonna

    On kyllä varsin erikoista miten erilailla eri kunnissa tämä asia hoidetaan. Toiset jakaa lahjakortteja, toiset ruokapakettaja ja toiset sanoo, että kouluruaan voi hakea vain ne, joiden on ihan pakko.

  7. Mari

   Kaupunki antaa jokaista oppilasta kohden 40 euron ruokalahjakortin.

   1. Jonna

    No vau! Tuo olisi jo suurperheelle todellinen apu.

  8. Karoliina

   Osa lapsista on edelleen lähiopetuksessa ja ruokailee koululla. Minä ainakin tulkitsen tuon lauseen ”Noudettava ruoka-annos on tarkoitettu niille etäopetuksessa oleville oppilaille, joilla ei ole mahdollisuutta ateriaan koulupäivän aikana.” niin, että ruuan voivat hakea ne, jotka eivät koululla ruokaile eli kaikki kotikoululaiset. Heinolassa jaetaan valmiit annokset kouluilla ja se on tarkoitettu kaikille halukkaille, tuloista ja elämäntilanteesta riippumatta. Tänään varakas voi huomenna olla työtön. Nyt perheiden tilanteet voivat muuttua yhdessä yössä ja siksi ei olla haluttu laittaa ehtoja ruokailulle. Vaikka lapsia useammassa koulussa, voi kaikkien ruuat hakea kuitenkin yhdestä, itse valitsemastaan, paikasta.

   1. Jonna

    No sepä juuri, tänään varakas voi olla huomemenna työtön. Meilläkin jo maaliskuussa tippui palkka 50% huhtikuussa todennäköisesti enemmän, kesästä puhumattakaan. Ei näitä pysty ennustamaan…

  9. Rita_ravolainen@hotmail.com

   Meilllä kaksi lasta tarhasta 5, ja 2 vkotona, minä lomautetuna kelan rahalla, tarhanaksut yli 400e kk ja kahden lapsen ruuan kulutus on kasvanut molemmat tuntuvat syövät todella paljon. Josko oisiki lapset jo koulussa

   1. Jonna

    No ei tosiaan kaikki koululaiset sitä ruokaa nyt saa, että eipä sen toiveen toteutuminen mitään auttaisi. Koululaiset syövätkin jo hurjia määriä.

  10. Johanna

   Meidän kaupungissa ei rajattu perheiden oikeutta kouluruokakassiin. Perheitä pyydettiin sitoutumaan kassin noutamiseen koululta sovittuna ajankohtana viikottain. Koulukuljetuksessa oleville koululaisille ruokakassi toimitetaan kotiovelle koulutakseilla. Ruokakassien sisällössä pyritään vielä huomioimaan paikalliset tuottajat ja kuljetusten myötä taksiyrittäjillekin saadaan työtä. Toivoisin että tämä olisi mahdollista kaikille etäopiskelussa oleville oppilaille asuinkunnasta riippumatta.

  11. Muumimamma

   Meillä tuskailtu saman asian kanssa; tuntuu etten ehdi tehdä töiden jälkeen mitään muuta kuin ruokaa ja kotikoulutehtäviä. Koululta kysyttiin halukkuutta ruokapakettien hakuun ja minä ilmoitin että meiltä haetaan molemmille. Minulla hyvät tulot ja ainakin toistaiseksi työt jatkuu normaalisti (en pysty tekemään etätyötä), mutta illasta loppuu tunnit kesken. Joka ilta teen ensin päivällisen, sen jälkeen nuoremman kotikouluprojektit lapsen apuna, kyselen teiniltä mitä on ”koulussa” tehty, mitä palautettu ja mitä palauttamatta ja kun saan lapset iltapuuhiin ja sänkyyn, teen joka ilta (lue: yö) seuraavan päivän lounasta ja välipalaa ja lopulta laadun sänkyyn puolen yön aikaan. Ja kello soi taas viideltä. Meillä sama; vaikka teen sitä makaronilaatikkoa tripla-annoksen, seuraavana päivänä on pata typötyhjä. Ja kamala nällä kun tulen töistä. No, kouluruokajakelu alkoi tällä viikolla tiistaina, ensin kun olin kauhean väännön jälkeen saanut teinin hakemaan 3 pv:n ruokapaketit koululta, niin mun kotiintullessani kaikki oli syöty =) Pikkuveli oli ilmoittanut että hän ei aio syödä, joten teini oli tyytyväisenä syönyt molempien kaikki 3pv:n annokset. Kyllä mua nauratti! Siinä näkyi totuus; teinipojat syö kuin hevoset! Mutta haetaan jatkossakin, helpotti mun arkea yhden päivän ajan, ehdin käydä lenkillä, siivota vessan ja pääsin ajoissa nukkumaan – ensimmäistä kertaa tämän korona-kotikoulun aikana!

  12. Repa

   Ohjeessa olisi voinut myös lukea, että ”älä tule tartuttamaan ja saamaan tartuntaa, jos vain voit saada lounaan muualta”. Sitä se tässä tilanteessa tarkoittaa, ei subjektiivista oikeutta kouluruokaan. Jää sitten oman harkinnan varaan.

  13. Nathalie Salingre

   Ruotsinkielisen koulun puolella ei ollut tuollaista lausetta. Kyseltiin vain ketkä haluavat. 11v hakee joka päivä koululta valmiin eväspussukan, pieni koulu. Saa samalla liikuntaa ja on säännöllinen rutiini. Isommissa kouluissa lämmin ruoka jonka voi noutaa koululta myös. Ensin ei ollut kuulemma kovin paljon hakijoita, karanteenin edetessä, koulut avasivat uudelleen linkin vilmaan ketkä haluavat kouluruokaa. Varmaan kyselyjä tullut vanhemmilta ja huomattu kuinka paljon ruokaa perheet joutuu tekemään viikossa. Lukiolainen ei halunnut kouluruokaa vaikka olisi voinut noutaa läheltä pikkuveljen koulusta. Hän osaa myös itse valmistaa ruokansa. Itse olen välillä kaupassa keikka hommissa niin tuo eväspussikin auttaa kivasti. Ottakaa vaan suosiolla vastaan mitä tarjotaan ja tosiaan kehittäjille työtä lisäävää. 👍

  14. Nathalie Salingre

   Siis keittäjille…

  Vastaa