• You are currently viewing Arki on kahden vanhemman kauppa

  Arki on kahden vanhemman kauppa

  Arki on kahden vanhemman kauppa

  Ja heti alkuun: puhun perheistä, joissa aikuisia on kaksi. Ydinperheistä tai uusioperheistä. Niin monesti käy ilmi että kun perheen äiti vaikka sairastuu tms, pakka leviää totaalisesti. Pyykkivuoret kasvavat, tiskejä on pari altaallista ja vähän päälle, ruoaksi on tuurilla eineksiä ja sotkun määrä on vakio. Naiset hei, mitä ihmettä? Ja tästä vielä tyypillisesti puhutaan niin kuin se olisi jotenkin normi, ihan perushommaa, että eihän ne miehet osaa.

  ”Ei miehet sellaisia osaa.”
  ”Ei miehet vaan tajua.”
  ”Ei miehet osaa tehdä kotihommia samoin.”

  Ihan nyt oikeesti. Loukkaatte sekä naisia että miehiä. Menee samaan kastiin sen kanssa, kun sanotaan että puoliso jää lapsenvahdiksi. Ei se mikään lapsenvahti ole! Sun mies osaa siivota sekä hoitaa lapset ihan just samalla tavoin kuin sinä. Eri asia on että tekeekö se sitä, jos pidetään ihan täytenä tallukkana – tai kaikki tehdään puolesta valmiiksi. Jotenkin ihan älytöntä. Tottakai jokaisella on erilaisia käsityksiä esimerkiksi siivouksesta, sen on jokaisen hyväksyttävä – koska siinä kahden vanhemman taloudessa molempien mielipiteet on otettava huomioon. Saastan keskellä ei voi elää, mutta molempien on tultava vastaan.

  Lue myös: 7xminä.

  Mies ei ole naista huonompi.

  Mua jollain tavalla samaan aikaan hävettää ja ärsyttää lukea kirjoituksia ja kuunnella keskusteluja siitä, miten miesten koetaan olevan ihan aivottomia kotitöiden suhteen. Ihan tasavertaisia ovat meihin naisiin nähden. Useimmiten kotoa löytyy marttyyrin viitan niskaansa vetänyt nainen, joka kai odottelee saavansa uhrauksistaan jonkinlaisen palkinnon. Newsflash: et saa, ihan sama miten helvetin kovasti imuroit, pyyhit pölyjä tai tiskaat.

  Mä olen ollut ”poissa riveistä” kolme viikkoa, koska olen ollut tosi sairaana. Ruokaa on ollut, pyykit pesty, tiskit tiskattu ja imuroitu. Meillä on tietty – todella tasavertainen – työnjako, jonka mun osuuden sekä mies että lapset on viimeaikoina tehneet.

  Etenkin näin kolmen lapsen äitinä koen, että on ensiarvoisen tärkeää olla arvottamatta ihmisiä sukupuolen mukaan. Siivous, pyykkäys tai ruoanlaitto eivät ole naisten töitä, nainen ei ole ainoa joka osaa tehdä ne hyvin tai kunnolla (?!).

  Arki on kahden vanhemman kauppa, ei yhden marttyyrinaisen sirkus jossa mies toimittaa narrin virkaa.

  Kommentit

  1. Nene

   Huomasin ärtyväni tästä, koska itse toista vuosikymmentä pyysin, anelin ja itkinkin mieheltäni apua kotihommiin. Todellakaan aina ei ole sitä, ettei nainen muka antaisi miehen tehdä, ikävän usein on niin ettei toinen vaan suostu tekemään. Meillä syyt mm. ”en halua”, ”tienaan enemmän rahaa niin ei tarvitse”, ”teen pidempää päivää niin ei tarvitse”, ”en suostu koska et pyydä kauniisti”, ”en suostu koska kuitenkaan et kiitä”, ”en suostu koska kuitenkaan en osaa oikein”… Aina löytyi tekosyy vaikka olisin antanut hänen siivota aivan kuten tahtoo, kunhan siivoaisi muutoinkin kuin kerran vuodessa raivaten omia bileitään varten. Pyysin kauniisti, tehtiin hienoja siivouslistoja ja sopimuksia yhdessä, aivan turhaan. Raivaaminen oli ainoa oikea tapa siivota, ylläpito oli turhaa kuulemma. Joten siksi sai jättää kaapinovet aina auki, kakkaraitoja ei tarvinut harjata pois ettei harja mene likaiseksi, tavarat/vaatteet sai jättää sinne missä niitä käytetään eikä sinne missä säilytetään, roskat jäi siihen missä esim. pkt tyhjennettiin (tyhjät makkarapaketit jääkaapissa, luistinlaatikot sisuksineen ympäri olohuonetta yms)… Mies oli kuin siivottomin ja epäkunnioittavin lapsi perheessäni. Tai ehkä mulla oli kolme poikaa ja yksi porsas. Onneksi hän petti ja jätti. Onnea seuraavalle tämän itsekkään miehen kumppanille! Alkuun osaaa olla oikein hurmaava, joten yllätyksenä kaikki tullee 😉

   1. ihmemaan-mutsi

    Moi! Oikeastaan on oikein mukavaa, että teksti herättää tunteita. On aina hienoa kuulla toisenlaisia kokemuksia, mielipiteitä ja näkökulmia asioihin – ainakin mä tahollani mietin tätä ja avarran mieltäni jälleen vähän. Kiitos kommentista – ja hyvä ettet elä enää elämässä, joka ei tunnu hyvältä ♥️

  Vastaa