• You are currently viewing Poikani, olet ihan yhtä hyvä kuin tytötkin

  Poikani, olet ihan yhtä hyvä kuin tytötkin

  Sattuipa kerran. Pieni poikani tuli ulkoa leikkimästä ja kysyi ”Äiti miksi naiset on parempia kuin miehet, joka asiassa?”. Hämmennyin vähän tästä kysymyksestä, koska itse kasvattajana olen pyrkinyt opettamaan pojilleni, että tytöt, pojat, naiset, miehet ja kaikki muutkin, ovat kaikki yhtä hyviä ihmisiä. Eikä ihmisiä kuulu arvottaa paremmaksi tai huonommaksi sukupuolen, ulkonäön, rodun, tittelin tai ihonvärin vuoksi.

  Mistä siis pieni poikani olisi moisia älyttömyyksiä oppinut?

  Tämän totuuden hänelle kertoi tyttö, jonka aikana oli aikuiset suureen ääneen ihailleet, kuinka kaikki naisjohtajat ovat parempia kuin miesjohtajat. Sen jälkeen kerrottu tytölle, että naiset ovat itseasiassa miehiä parempia ihan joka asiassa. Tyttö tietysti ylpeänä kertoi tämän ”totuuden” pojalleni.

  Mitä mietti aikuinen, joka puhui lapsen aikana noin? Ja pohdin kuinka paljon tämän tyypistä kommentointia pienet pojat (ja tytöt) kuulevat ihan tahtomattaan nykyään, sillä tätähän näkee esimerkiksi ihan lehdistön otsikoinnissa ja erilaisissa ohjelmissa jatkuvasti. Pohdin, miten se vaikuttaa poikien kasvuun miehiksi ja tyttöjen naisiksi.

  Kuuluuko pojan ajatella, että hän on se huonompi sukupuoli? Onko hyväksi tytöille ajatella, että hän on se parempi sukupuoli? Onko poikien historian vuoksi, oltava nöyränä polvillaan ja hyväksyttävä se, että heidän tehtävä on jäädä nyt kakkoseksi?

  Pojastani ei kasva nöyristelijää

  Sanokaa mitä sanotte ja kasvattaakaa te muut miten tahdotte, mutta minun pojistani ei mitään nöyristelijöitä kasva. Näillä geeneillä se taitaa olla mahdotontakin. Välillä vähän kauhistelen isompien poikieni vahvatahtoisuutta, koska saan siitä myös osani, mutta toisaalta sitten mietin, että pitävätpähän puolensa.

  Opetan poikani uskomaan, että he voivat olla niin hyviä ihmisiä, kuin ikinä vain haluavat. He voivat päästä minne haluavat, he voivat tehdä mitä haluavat, (kunhan ottavat samalla muut ihmiset huomioon) ja he ovat ihan yhtälailla täynnä poweria, kuin kaikki tytötkin. Ja mikä tärkeintä, myös he ansaitsevat kaiken sen.

  Se mitä harjoittelemme varmaan hamaan tulevaisuuteen asti, on muiden kunnioittaminen ja huomioon ottaminen. Osalla pojistamme tämä ei tule ihan luonnostaan ja yritämme vahvistaa niitä puolia pojissamme parhaamme mukaan. Kaikki ei ole meidän vanhempienkaan käsissä. Pojista kasvaa lopulta sellaisia miehiä, mitä he itse ovat.

  Minulle on kuitenkin kasvattajana tärkeää opettaa, että sellainen ”minä, minä -asenne” ei vie yhtäkään ihmistä tässä elämässä kovinkaan pitkälle. Enkä tarkoita nyt pitkälle pääsemisellä kovaa palkkaa tai pomon pestiä, koska yksi iso osa omaa ajatusmaailmaani on nimenomaan se, että ne tittelit tai kahiseva eivät ole mitään tavoittelemisen arvoisia asioita. Jos poika silti jostain syystä kokee halua pyrkiä johtajaksi tai tuntee vetoa rahan kerryttämiseen, niin toki hän saa valita suuntansa itse. Valinta on lapseni oma. Enkä halua ketään hänelle sanomaan, että hän on huonompi johtaja, kuin nainen, vain koska on mies.

  Toivon, että ne ihmiset, joita poikani kohtaa elämässään, ovat myös saaneet kasvatuksen, missä ihmisiä ei arvoteta paremmaksi tai huonommaksi sukupuolen tai minkään muunkaan seikan vuoksi. Ja jokainen ihminen otettaisiin vastaan ihmisenä, sellaisena mikä hän aidosti itse on.

  Kommentit

  1. Markus

   Pojat on poikia ja aina tulee olemaan.
   Pojat tuo ädille ja isälle näytettäväksi koppa´ fakin´ kuoriaisen, js se saattaa äitejä sykähdyttää, mutta näin se poika tekee ja näin siitä tulee ammatisotilas, konstaapeeli, merkonomi tai koneinsinööri – ei siinä mitään pahaa ole.

   Toisena päivänä niillä on taskut täynnä hiekkaa, sotaleikiesta tai ne näyttää äidille esnimmäisen kastemadon mitä ne on nähnyt ja se on kova juttu.

   Tyttäret tuo hiekkalaatikolta löytyneen paidanrievun ja pyytää äiskää tekemään siitä mekon.

  Vastaa